Last news in Fakti

13 Май, 2022 06:27 1 836 43

Николай Денков: Правим преглед на учебните програми по история

  • николай денков-
  • министър-
  • образование

Изчаквам да мине сезонът на изпитите и ще трябва да вземем решение за началото на учебната година, заяви министърът на образованието

Николай Денков: Правим преглед на учебните програми по история - 1
Снимка: БГНЕС

Разговарях с превозвачите и ги призовах да направят всичко възможно да не попречат на матурите. Малко ме притеснява техният анонс за протест в 08.00 часа. Нека отложат протеста поне за 09.00 часа и така децата да са спокойни.

Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на образованието акад. Николай Денков.

"Тази изпитна сесия ще бъде много сложна, защото това са първите ученици, които завършват по новия закон. Организацията ще е много трудна. За съжаление мотивацията за учене в онлайн обстановка се губи. Ще видим как ще се представят децата на изпитите. Ние направихме всичко възможно да се учи възможно най-много в присъствена среда", добави той.

"Историческите периоди трябва да се представят такива, каквито са били. Правим преглед на учебните програми по история. За мен предстаянето трябва да бъде максимално обективно. Ясно е, че ще има политически нюанси, но аз искам да се представят коректно фактите. Те трябва да бъдат представени и в подходящата възраст. Не трябва да изграждаме митология и да интерпретираме историята, а трябва да представяме фактите", обяви акад. Денков.

"Вече два пъти обсъждаме на отраслов съвет началото на учебната година. Разговорът продължава. Изчаквам да мине сезона на изпитите и ще трябва да взмем решение. Тази година със сигурност учебната година ще започне на 15 септември. Вариантът, който носи най-много позитиви и най-малко негативи, е датата 7 септември", разкри образователният министър.

Нова програма по инициатива на Кирил Петков дава 200 хил. лв. стипендия на студенти за обучение в чужбина

Акад. Николай Денков даде подробности и за новата Националната програма "Фонд "Стефан Стамболов". "Проектът дава възможност на мотивирани български студенти да получат от държавата финансиране за магистратура до 200 000 лева на година, за да се обучават в най-елитните университети в света, ако след завършването си се върнат да работят у нас поне три години. Условието е те после да се върнат и да се реализират в България. Ние ще покриваме разходите така, както са подадени от чуждия университет. Ще се покриват и транспортните разходи", разясни министърът.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Днес

    28 1 Отговор
    От какъв зор да се започва на 7 септември? Управете учебните си програми, неясния, трудносмилаем материал. Който иска лятото в занимални към училищата.
  • 2 Аха

    60 8 Отговор
    Ще преглеждате учебниците по история. Е гледайте да не учите децата като на запад, че Хитлер е бил благодетел на човечеството, че Сталин е похапвал малки деца и че САЩ и Англия са победили фашистка Германия без участието на СССР.

    Коментиран от #41

  • 3 5577

    44 2 Отговор
    И така анализирайки дойде време да си ходите.
  • 4 нашия

    44 3 Отговор
    НЕ еееее само това НЕ вие нямате право да правите каквито и да е промени в програмите по история....мръсните ръчички далече от историята....както и от всичко друго ,но историята най-явно я ЦАПАТ мазните ви ръчички мекотелови....

    Коментиран от #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    39 4 Отговор
    Ще има нов джендърски прочит и фалшификация на историята!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 За наши хора

    28 2 Отговор
    Направили го академик за да спонсорира чужди университети. Соросоидите спонсори искат 5години в страната.
  • 19 Господин Денков

    7 20 Отговор
    Превозвачите, ще ме извинят, но като им гледам лидерите се чудя за останалите. Ами те са неграмотни и безуки хора. Та те сричат и две изречения с логическа връзка не могат да конструират. Не очаквайте да ви разберат. За тях има две неща, първо в момента печалбата им се стопява и второ Бойко Борисов е наредил през мандрилите си да ви атакуват на всяка цена и по всякакъв начин. За това, забрана за протести на 18.05! Само това ще свърши работа. Защото провеждането на такъв важен изпит в спокойна среда е много по-важно от всякакво искане, на който и да било за добра печалба!

    Коментиран от #22

  • 20 Господин Денков

    6 13 Отговор
    Вие сте умен човек. Знаете, че никой, който е стигнал до магистратура в престижен университет в Западна Европа или САЩ няма да поиска да получи финансиране за последната година от образованието си за да се върне след това в България. И двете ми деца учат в Западна Европа, едното тъкмо започва магистратура наистина в топ университет. Извинете ме, но годишната заплата, която ще получава е два пъти по-висока от това което струва магистратурата. По каква логика ще иска да се върне в България? В държава, в която корупцията се шири безнаказано, в държава, в която не съществува правораздавателна система, извинете, съществува за да обслужва корупцията! Държава, в която мръсотията е повсеместна, в която това да погазваш правата на съгражданите си е еманация на престиж! Няма да се върнат. Жал ми е да го кажа, но това е факт! Децата ми ще се върнат, не заради стипендия, а когато и ако има ред, дисциплина, закони, чието спазване се съблюдава итн.

    Коментиран от #23, #24, #32

  • 21 Fury

    24 2 Отговор
    Да разбираме ли, че ще се изменя българската история?
  • 22 Нашия

    15 2 Отговор

    До коментар #19 от "Господин Денков":

    Приятелю,не се обиждай,но и твоята грамотност е на съмнителна висота,сега по темата-водачите на “протеста” са грамотни колкото е необходимо на Боко за да свършат “работата”,по стечение на обстоятелствата обаче са на първата страна....това правителство е вредно и трябва час по-скоро да се маха-така че протести “до дупка”...да се измитат

    Коментиран от #29

  • 23 Пунта Мара

    17 3 Отговор

    До коментар #20 от "Господин Денков":

    След като се похвалихте, да попитам,в държавите в които учат децата ви няма ли корупция,няма ли престъпления,няма ли престъпност? Не превносохме ли от тях схемите за източване на обществен ресурс,например,или казвате че там съда е еднакъв за тези с пари и тези без пари. Няма ли хора да спят на улицата и т.н.И щом така сте избрали нека да остават там,но както са с големи заплати да не почнат да идват лятото да ползват тука например дентални услуги,примери колкото иска човек.

    Коментиран от #25

  • 24 Нашия

    15 0 Отговор

    До коментар #20 от "Господин Денков":

    Въпрос на морал и чувство на принадлежност към дадена общност е това какъв избор ще направиш....българския лев не станал златен /равен на златния франк/ едно време защото учещите в чужбина са оставали там за “повече паРа”...надявам се ме разбираш правилно....никого не съдя....
  • 25 Навсякъде

    5 8 Отговор

    До коментар #23 от "Пунта Мара":

    Съществуват изброените от вас пороци. Но при нас те са в еманация. Достойни за уважение и мечта на всеки средностатистически човек. За разлика от Западна Европа. Що се отнася, до хвалбата, драги ми Смехурко, явно смятате че, това са достойни поводи за хвалене, а за мен са повод за оплакване, защото аз предпочитам да виждам децата си всеки ден и те да живеят в Родината си. А за коментара ви за денталните услуги, се въздържам, не искам да ставам язвителен. Благодаря за вниманието към моя коментар!

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ами ...

    0 6 Отговор
    Отдавна трябваше.
  • 28 Пунта Мара

    11 0 Отговор

    До коментар #25 от "Навсякъде":

    Моите деца са избрали да останат тука и тука да градят бъдеще и да имат ценностна система коренспондираща с Българската история, а не дистанционно да дават съвети седнали на удобни столове.

    Коментиран от #30

  • 29 Свикнал

    1 13 Отговор

    До коментар #22 от "Нашия":

    Съм да не се обиждам. То иначе в България, ако човек се обижда от подобни коментари, трябва да се гърми по няколко пъти на ден. А иначе, това правителство не прави най-доброто, но е трижди по-добро от всяко правителство за последните 20 години! Така, че мога да протестирам само и единствено, ако виждам по-добра алтернатива. А в момента единствената такава е Борисов Банкянски и Доган! Благодаря! За Копейкин даже не споменавам! Тоя индивид е за психо отделението на ЦСЗ. Ако тия се върнат на власт, не децата ми ще се върнат, а аз ще замина при тях.

    Коментиран от #33

  • 30 Супер!

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пунта Мара":

    Желая им успех и здраве!
  • 31 Некой си

    20 1 Отговор
    Проклет продажник и мекотело!
    Според ВАШАТА история македонците са открили Европа. Украинците са изкопали Азовско и Черно море, османското присъствие е дало невероятен тласък в развитието на България.
    Срам!
    И, да питам - КОГА ЩЕ СИ ОПРАВИТЕ СГРЕШЕНАТА ФОРМУЛА В УЧЕБНИКА ПО МАТЕМАТИКА ЗА СЕДМИ КЛАС, бе, ка...ун?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Нашия

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Свикнал":

    Разбрах те....щом не “виждаш” алтернатива -твоя път е навън от страната ни...но все пак си българин....винаги си добре дошъл когато решиш да се върнеш....и един приятелски съвет /ако го приемеш/ -иди да си прегледаш “виждането” преди да заминеш...чакаме те да се връщаш на гости....
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Само не ни мани пулирайте

    3 1 Отговор
    То ако слушате Цв. Ризова и Келбеча, ясно какви програми ще ни спретнете, стига с тези манипулации и русофобия, до нищо добро няма да доведе
  • 36 Само не ни мани пулирайте

    1 1 Отговор
    То ако слушате Цв. Ризова и Келбеча, ясно какви програми ще ни спретнете, стига с тези манипулации и русофобия, до нищо добро няма да доведе
  • 37 дърт даскал

    2 0 Отговор
    Денков, направете едно МИНИСТЕРСТВО НА ИСТИНАТА, по Джордж Оруел и ПРЕНАПИСВАЙТЕ ИСТОРИЯТА ВСЕКИ МОМЕНТ ЗА ДА БЪДЕТЕ ПОЛИТКОРЕКТНИ КЪМ ПОРЕДНИЯ ГОЛЯМ БРАТ !!!
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    ...........предлагам да се проучи възможността за студентска стипендия на името на проф. Ганчо Ценов.
  • 39 Хаберий

    1 0 Отговор
    Фактите за древните българи са изгорени, за да може такива тиквеновчета да се оправдават, че след като пряко не се четат, то те не съществуват. Има огромен брой ономастика, която може да се използва като фактология историческата истина да се реконструира. Когато чуеш зад оградата че цвили кон, макар и да не го виждаш като факт, не може да се съгласяваш с антибългарите, че кудкудяка кокошка.
  • 40 2е73

    2 0 Отговор
    Тази снимка е запечатала едно соросоидно антибългарско мекотело
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Г-н Декооглу

    0 0 Отговор
    Парите(200 000) лв.не са на баща ти за да ги раздаваш.За Такова прахосване от залъка на бг пенсионерите не може и да си помисляте
  • 43 мъкаааа

    0 0 Отговор
    И учебниците по История ли ще очукаш,бре Денков,както направи с Литературата? Едно въже и на първия по-дебел клон!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове