Last news in Fakti

13 Май, 2022 10:20 3 321 31

Проф. Стив Ханке: При Борисов всичко беше тайно

  • проф. стив ханке-
  • бойко борисов-
  • приемане-
  • евро

Да не бързаме с приемането на еврото, защото страната ни не отговаря на критериите, каза Ханке

 Проф. Стив Ханке: При Борисов всичко беше тайно - 1

Да не бързаме с приемането на еврото, защото страната ни не отговаря на критериите. Освен това става дума за ”политическо решение”, което ще доведе до ”икономически последствия”. Управляващите обаче в момента действат по модела на бившия премиер Бойко Борисов, при който ”всичко е някак тайно и размито”. Интересно ще бъде да се проследи развитието на договорката за втечнен газ със САЩ: България може да се откаже от руския петрол, ”ако иска да плати цената”.

Тези позиции изрази в ефира на bTV проф. Стив Ханке. Той заяви, че липсва публичен дебат по темата, а освен това е нужно да бъде организиран референдум.

"Българският народ би загубил, ако се присъедини към еврозоната. Защо обществото би искало да приеме нещо, което и рисковано и ще иска промяна, която ще промени цените? Това е политически въпрос - натрапва се в главите на българите отвън и затова тази година е разработен план за тази промяна. Повечето хора не го искат. Затова процесът се управлява тайно и не ми харесва. Обичам слънцето да огрява нещата, които се случват. Темата е и финансова - ако България влезе в еврозоната, ще има по-висок дълг, повече корупция и инфлация. Ако промяната бъде направена, финансовите последици ще са отрицателни, а не положителни", посочи още проф. Ханке.

Той заяви, че страната ни не е обвързана с времева рамка за приемането на еврото, защото в договорите не се посочва кога точно трябва да се случи това.

"Не отговаряте на критериите. Защо бързате? Имате система, която работи перфектно. Защо не обсъждате темата, няма референдум? Цялата идея е лудост. Приемането на еврото “евентуално” ще се осъществи, но в крайна сметка може никога да не се случи. Задължението ви е “евентуално да се присъедините към еврото”. Но не се казва кога. Как биха се развили нещата, ако България беше в еврозоната и тя се разпадне?", посочи още Ханке.

“Интересно ще е да се види какво ще стане с природния газ. САЩ обещават много на всички, но големият проблем е, че нямаме достатъчно газ, за да снабдим всички”, обясни Ханке.

По думите му Камала Харис не управлява частните фирми и може да обещава каквото си иска. България може да се откаже от руския петрол, ако иска да плати цената.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яяяяяя

    7 16 Отговор
    А па и ти откъде изпъзя! Сега грабежа е явен!

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    12 10 Отговор
    Какво ви Евро, западняците вече премахват Кирилицата по банкнотите.
  • 3 дайте го цялото интервю

    24 1 Отговор
    Водещия -Премиерът Кирил Петков беше на посещение в САЩ по-рано тази седмица. Той сключи договор с вицепрезидента Камала Харис за доставка на втечнен природен газ от САЩ за България.

    Ханке - Ще бъде интересно да се види, защото САЩ обещават да доставят много природен газ на много високи цени. На много хора. Големият проблем е в това, че нямаме толкова много природен газ, за да снабдим всички. И между другото, това е политически въпрос. Тук вицепрезидентът Харис не управлява тези компании за втечнен природен газ. Това са частни фирми. Това не са държавни фирми. Така че тя може да обещава каквото си поиска и това е без значение. Тя не управлява компаниите.
  • 4 Бойко

    16 6 Отговор
    В затвора
  • 5 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 3 Отговор

    До коментар #1 от "яяяяяя":

    Не! Този има каза , но те го крият - " Приемайки еврото Вие ще приемете да плащате дълга на ЕС!" ‼️
    Викат ни да платим заедно сметката, за вечеря, до която не ни допускаха‼️‼️‼️
  • 6 добрютру

    13 1 Отговор
    Тъкмо го написах в другата новина за Асен Василев. Партиите на прехода, партиите на задкулисната мафията мълчаха и криеха всичко, защото мръсните пари обичат тишината. Изменяха и приемаха закони в своя полза, за да ѝм вървят гладко далаверите. Затова нека новите говорят за абсолютно всичко, да бъдат открити, хората не са тъпи. Те слушат и оценяват. Достатъчно умни са, когато ѝм казваш истини и ѝм обясняваш открито да го разберат. Не ги подценявайте.

    Коментиран от #22

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 защо

    13 5 Отговор
    зора е да се освободят 20 млрд-а запорирани заради борда - да ги изхарчат и да ни вкарат в хиперинфлация - затова беше цирка за шефа на бнб
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хаха

    10 6 Отговор
    Хърватите да не са по прости та "напинят" за еврозоната.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 защо

    11 3 Отговор
    а влеземе ли шенген с нашата икономика и без борда ще докарат българина до просешка тояга - добре че го има борда - махнат ли го ще видиме пак виденово време
  • 13 истината

    7 4 Отговор
    Ами нормално е американците да не искат силна Европа и силна европейска валута, а доларът да е по-силен. Този саботьор си лала от тяхна гледна точка и от техен интерес, а не от интерес на България.

    Коментиран от #16, #28

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 сара

    6 2 Отговор
    Стив Ханке никой няма да го послуша. Даже не го и чуват.
  • 16 още истина

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "истината":

    Какво ме интересува европата? Те, какво направиха за България? Крепяха корупцията и корумпираните бухалки и политици, защото имат полза от това. Да се получава един неспирен поток от стока, изразена в човешки капитал, който да работи за техните икономики, да сключват бракове с техните жители и да бъдат претопени? Не желая такава европа.
  • 17 тгр234

    6 2 Отговор
    Мария, тезата на изказването на Ханке не е, че при ББ всичко било тайно, а че Бг не трябва да приема еврото.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 опа

    10 3 Отговор
    За една година съсипаха държавата с рекордна за последните 15 години инфлация и отлив на инвестиции. Както и голям дефицит заради милиардите изтеглени заеми през последната година. С това правителство ще гледаме еврото през крив макарон.
  • 20 ФАКТА ЧЕ ЕС ПОДКРЕПЯХА НАЙ ГОЛЕМИЯ ТЪПАК

    6 4 Отговор
    ДА УПРАВЛЯВА 20 ГОДИНИ Е ПОКАЗАТЕЛЕН ЧЕ ЕВРОТО Е В НАША ВРЕДА , А ЕС И ТЕХНИТЕ ОРТАЦИ САЩ И НАТО СА НАШ ВРАГ -- ДНЕС НЕЩАТА СА СЪЩИТЕ , БЕЗ РАЗЛИКА !

    Коментиран от #23

  • 21 СПОРЕД ИЦО НИЕ СМЕ ЛУДИ

    5 1 Отговор
    Христо Иванов: Никой здрав ум не иска България да бъде тласната към избори сега ......................... НА ПРЕДШИШНИТЕ ИЗБОРИ ЩО НЕ МИСЛЕШЕ ТАКА , ЩОТО НЕ БЕШЕ ИЗБРАН , МОЖЕ БИ ?
  • 22 Ами да

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "добрютру":

    Прав си, но у нас поне половината са дебили и зомбита. Властта бърза за еврото, защото ни е страх от Русия. Което е основателно. Това не отчита Ханке.
  • 23 Ами да

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "ФАКТА ЧЕ ЕС ПОДКРЕПЯХА НАЙ ГОЛЕМИЯ ТЪПАК":

    Българският народ избираше тъпака. И още го прави.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    2 0 Отговор
    Колкото по-скоро избори, толкова по-добре за българите и България
  • 26 Матракчи

    1 2 Отговор
    Кажете им го г-н Ханке,белким уврът главите на тия които искат да приемем еврото.
    Приемането на еврото ще е гибелно за страната.

    Коментиран от #30

  • 27 ПРИПОМНЯНЕ

    2 0 Отговор
    Бившият cлужeбeн прeмиeр и кмeт нa Coфия Cтeфaн Coфиянcки oбяви в eфирa нa бТВ, чe cмятaният у нac зa "бaщa нa вaлутния бoрд" Cтив Хaнкe вcъщнocт e бил прoтивник нa въвeждaнeтo нa бoрдa у нac. Coфиянcки e чoвeкът, кoйтo в кaчecтвoтo cи нa миниcтър-прeдceдaтeл пoдпиcвa cпoрaзумeниeтo c Мeждунaрoдния вaлутeн фoнд и вaлутния бoрд прeз 1997 г.
    Днec тoй зaщити тoвa рeшeниe c прocтoтo oбяcнeниe - "нямaхмe друг избoр". И рaзкaзa зa първaтa cи cрeщa c Хaнкe. Пo думитe нa бившия прeмиeр, икoнoмиcтът дoшъл в кaбинeтa му и му пoдaл дoгoвoр дa му cтaнe cъвeтник. Cрeщу 40 000 дoлaрa. Ocвeн тoвa кaзaл, чe Бългaрия нe трябвa дa влизa във вaлутeн бoрд - нeщo, c кoeтo Coфиянcки кaтo прeмиeр нe e cъглaceн. Cрeщaтa им прoдължилa дocтa крaткo, рaзкaзa тoй.
    Нa въпрoc зaщo тoгaвa у нac Хaнкe нocи титлa "бaщaтa нa вaлутния бoрд", Coфиянcки зaяви, чe cлeд кaтo нe cтaнaл нeгoв cъвeтник, икoнoмиcтът cтaнaл cъвeтник нa прeзидeнтa (1997-2002) Пeтър Cтoянoв. И щoм видял, чe прaвитeлcтвoтo щe пoдпишe c МВФ зa въвeждaнe нa бoрд, cтaнaл и нaй-гoлeмият му зaщитник.
    ...............

    Коментиран от #29

  • 28 Компос

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "истината":

    Стив Ханке не лобира за САЩ, ама ти няма как да го знаеш.Човекът ви казва какво ще се случи, но Ганьо мисли, че го будалкат. Като "влезем" в еврозоната ще видим, "къде се..т гладните".
  • 29 Перушан

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ПРИПОМНЯНЕ":

    Колко ниско трябва да паднеш, за да разпространяваш подобни лъжи.Значи само Софиянски знае кой е "бащата на Валутния борд"а останалите имат амнезия. Подло и недостойно,но в днешно време чест и достойнство са за"лузърите".Тарикатите са на"почит".

    Коментиран от #31

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Матракчи":

    С въвеждането на Евро в България на "братушките” тук ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...
  • 31 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Перушан":

    Разбирам те и ти съчувствам брате...Мъ нидей да съ дразниш ...защото аз съм милозлив човек и не искам да ми тежиш на съвеста, ако се гътнеш от дамла, за това не забравяй да си пиеш хапчетата, предписани от чичо доктор!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове