Last news in Fakti

13 Май, 2022 12:43 1 553 21

Увеличават тол таксите до 3 пъти от 1 юли

  • тол такси-
  • камиони

Превозвачите не са съгласни

Увеличават тол таксите до 3 пъти от 1 юли - 1
Снимка: БГНЕС

До три пъти ще се увеличат тол таксите за камиони и автобуси от 1 юли, ако бъде приет проектът за изменение на Тарифата за таксите, които се плащат за преминаване по републиканската пътна мрежа. Текстът вече е публикуван за обществено обсъждане. С промените в обхвата на тол системата се включват и второкласните пътища, които до 1 юли са безплатни. Целта е да се въведе справедлив модел, според който тези, които рушат най-много пътищата, да плащат повече, така че да се събират и по-големи суми за обновяване на шосетата, обясни вицепремиерът и строителен министър Гроздан Караджов при представяне на промяната.

Превозвачите обаче са категорични, че подобно увеличение не може да бъде понесено от компаниите в момент на криза и крайната сметка ще я платят отново потребителите чрез поскъпването на основните хранителни стоки и междуградските превози. Министър Караджов обаче заяви, че според разчетите, направени от неговото ведомство, 16 хляба, които са превозвани на разстояние от 200 км от завода до търговската мрежа, ще поскъпнат общо с 1 стотинка. Същото ще е увеличението и за 8 кг сирене или 8 литра прясно мляко, уточни Караджов. И бе категоричен, че не може шофьорите на леки коли чрез купуването на винетки да плащат близо 2/3 от събраните пари за ползване на републиканските пътища.

Превозвачите не са съгласни с доводите на министъра и ще продължат да протестират срещу увеличението на тол таксите, както и с искане за временно намаляване на акциза на горивата и премахване на биодобавката. Те предупредиха, че след 18 май планират да спрат всички междуградски автобусни превози.

Проектът за промени предвижда още винетките за леките коли да бъдат намалени с 10 на сто от 1 януари 2023 г. Така годишната електронна винетка за кола вместо 97 лв. ще струва с 10 лв. по-малко или 87 лв. За тримесечна винетка вместо 54 лв. ще даваме 48 лв., за месечна вместо 30 лв. ще плащаме 27 лв. Цената на седмичната винетка от 15 лв. ще стане 13 лв., а цената на уикенд винетката ще бъде намалена от 10 лв. на 9 лв.

С промяната се дава възможност и превозвачите да не бъдат глобявани със солени компенсаторни такси, както е в момента, в случай че бордовото им устройство за отчитане на изминатото разстояние по платените пътища не отчита движението им, или не са засечени правилно. В този случай те ще имат възможност да платят много по-ниски от компенсаторните такси, като конкретните суми са описани подробно в проекта.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    37 11 Отговор
    наглото канадче - и без това транспорта е на ръба - вместо намаление - 3-но

    Коментиран от #5

  • 2 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 28 Отговор
    Шефът на транспортна фирма , толкова закъса , че се хвали с поредното Бугати ‼️ А то дали е " на фирмата" ‼️
  • 3 тъпи ли сте или да?

    35 9 Отговор
    единствената цел на всичко това е да се сринат доставките и да мрете гладни което пък е само една следваща стъпка от голямото световно клаусшвабово зануляване по план до 2030-та
  • 4 Иван Грозни

    12 26 Отговор
    Трябва да плащат дори повече. Боко ги разглези. Разбиха пътищата с тия многотонни машини. Кото чупи, ще купи. С тези пари ще се построят здрави пътища, а няма да бъдат откраднати както правиха гербавите.
  • 5 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 21 Отговор

    До коментар #1 от "защо":

    Защото един рейс мачка с 15 тона всеки ден пътя Варна-София-Варна срещу пет лева , а аз да плащам 97лв за да пътувам с 1,5 тонен автомобил десетина пъти ‼️

    Коментиран от #7, #13

  • 6 Селяк

    26 6 Отговор
    На каква основа ще вдигата таксите?! Пътищата ни в изрядно състояние ли са?! И не ми излизайте с номера, че камионите и тировете били пренатоварени от стока и за това пътищата били разрушени, щот тея тирове и камиони като напуснат България, що не съсипват пътищата в чужбина?! Пътищата в България се правят некачествено и вместо да се правят качествено за да не се съсипват, те се правят от стар материал примесен с нов, и всичко щот крадете! Абсолютна наглост е вашето! Вместо да спрете корупцията и да следите за качествено изпълнение на пътищата, вие вдигате таксите а пътищата продължават да бъдат изпълнявани лошо!
  • 7 търмък прост

    25 6 Отговор

    До коментар #5 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    като сринат цялата логистика асфалта на баце ненагънатия ли ще ми ядеш?

    Коментиран от #10

  • 8 JEFF

    7 19 Отговор
    Десет години ГЕРБ крадеше всички средства , отпуснати от ЕС , включително и тези за пътища . Парите от българския бюджет също изчезваха в знайни и незнайни чекмеджета . Сега ще плащате , безплатния обяд свърши , по-точно беше изяден от ГЕРБ с помощта на патриоти . Ако искате да изядат и вечерята ви , свалете това правителство и гласувайте за ГЕРБ и Възраждане . Тогава вече можем да кажем ,че наистина българина е мазохист .

    Коментиран от #15

  • 9 МАШАЛА И 20 ПЪТИ Е МАЛКО ЗА ПРЕТОВАРЕНИТ

    10 11 Отговор
    ако на турските тирове увеличите ТОЛ ТАКСАТА 5 ПЪТИ ЩЕ Е ДОБРЕ! МНОГО ДОБРЕ! МАСОВО СЕ КАРАТ ПРЕТОВАРЕНИ ТИРОВЕ И БЪЛГАРСКИ И ЧУЖДИ. ДАИ НАПРАВО СПЯТ И РЕКЕТИРАТ. ДВЕ СМЪРТОНОСТНИ КАТАСТРОФИ В АЙТОС ОТ ПРЕТОВАРЕНИ ТИРОВЕ-НЯМАТ СПИРАНЕ ПО НАДОЛНИЩЕ!
  • 10 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 13 Отговор

    До коментар #7 от "търмък прост":

    По-кух от куха камбана‼️‼️‼️ Защо мислиш , че сринаха товарните железници ‼️ Нима мислиш , че в Германия, Франция и пр. пътуването по пътищата е безплатно‼️

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой

    12 6 Отговор
    Чудесно. Задават се фалити на фирми, а цените на стоките ще подскочат ударно.
    Доста добра натикризисна мярка на Кирчо и Кокорчо.
    Сега вече съм убеден, че ще си ходят в много скоро време. Кой където свари.
  • 13 Някой

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ми, пътувай и ти всеки ден. Някой да те е спрял?
  • 14 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 9 Отговор

    До коментар #11 от "по-прост си от бацо и кико накуп!":

    Дрънчиш по-силно от камбаните на Александър Невски ‼️ Всъщност да обиждат е силата на слабия , който няма факти в спора‼️
    Такива , като теб, дори не виждат как им се подиграват фирмите ‼️ Шефа на Нестле-БГ обяви колко е оборота и колко ТИР-а го превозват- видеото е налично ! Излиза, че всеки ТИР идва за .... шоколадови изделия на стойност ХИЛЯДА ЛЕВА ‼️‼️‼️‼️

    Коментиран от #16

  • 15 Някой

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "JEFF":

    Хайде стига с тези приказки, ч зприличваш на ваш Бойко герберски. Все предходните са им виновни на всички нови във властта. И нито един не прави нещо по въпроса с подобряване на качеството на пътищата, а само се оправдава с предходните.
    И бойко 12 години се оправдава с тройната коалиция.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор
    Куп обиди и нито един факт или довод ‼️
    Нормално, клисаря удря камбаната, а тя умее само едно -ДА ДРЪНЧИ СИЛНО‼️
  • 18 Ами ...

    7 2 Отговор
    Отдавна трябваше. Не маже пътищата да се поддържат само с винетки.
  • 19 Чичо

    2 5 Отговор
    Оставка,събаряй !
  • 20 ТИР

    4 2 Отговор
    Гроздю мазния няма представа за състоянието на пътищата, всички са за ремонт,дебелата Пиги Павлова и всички ГЕРБ крадци опапкаха парите,а пътища няма за какво да плащаме!!??
  • 21 Сиромах

    2 0 Отговор
    Хубаво е всички да пътуваме без да плащаме,ама аз за 6-7 хил.км на година плащам 97 лева за винетка, а един товарен,че и претоварен камион за 60-70000 км.на година да плаща процентно колкото мен?А кой разбива пътищата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове