Last news in Fakti

13 Май, 2022 13:51 1 554 60

Христо Казанджиев: Страната ни показа, че може и без доставки на руски газ

  • христо казанджиев-
  • страната-
  • доставки-
  • руски газ

Експертът припомни, че „Турски поток“ е една колосална измама. По думите му, след като България е обявена за неприятелска държава от страна на Русия и над нея се налагат рестриктивни мерки, трябва да се приложи принципът на реципрочност

Христо Казанджиев: Страната ни показа, че може и без доставки на руски газ - 1
Снимка: БГНЕС

България показа, че може и без руските доставки на газ, разбира се проблемът с цените излиза на преден план, но той не е толкова важен, колкото осигуряването на алтернативни енергийни доставки. Това каза енергийният експерт Христо Казанджиев в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+ и TV1. Според него по-важното е, че в момента се водят преговори и има политическа воля както в САЩ, така и в България за сключване на дългосрочен договор за доставки, който ще гарантира една устойчива и предвидима среда в икономиката. Цената на природния газ, която ще бъде договорена с тези доставки, ще е под нивото на цената на руския природен газ.

„Булгаргаз“ трябва да мобилизира своя преговорен потенциал и да търси доставчици на природен газ от Египет, Катар, Дубай или където и да е, но най-вече от Средиземноморския басейн. Необходимо е да се осигурят дългосрочни договори и възможности за физически доставки на този природен газ до България“, заяви енергийният експерт. Христо Казанджиев каза, че има няколко варианта за ре газифициране на втечнения природен газ, но не знае кой ще предпочете „Булгаргаз“. Основният терминал, който ще се използва за доставки на втечнен природен газ според него е Ревитуса.
Той изрази надежда да има договореност и с Турция, но подчерта, че там нещата са малко по-комплицирани. „Там тепърва ще се започват преговори за сключване на споразумение за междусистемна газова свързаност. Неофициално се знае, че Турция и Русия имат двустранно споразумение за възпрепятстване на доставките на природен газ за България от други източници освен Русия, така че трябват доста усилия за преодоляване на тези спънки“, категоричен е той. Христо Казанджиев напомни, че не трябва да забравяме как Русия едностранно прекрати доставките на природен газ за България през 2009 г., в рамките на 3 месеца, внушавайки че това го прави Украйна.

Относно азерския газ от Български енергиен и минен форум разглеждат възможности за по-големи доставки за България от онова, за което има сключен договор. „Страната ни има сключен договор за доставка на 1 млрд. куб. м газ, който ще започне да се изпълнява от средата на тази година, надявайки се, че междусистемната газова връзка Стара Загора-Комотини ще бъде готова. Същото количество е договорено за доставки и в Гърция, в Ревитуса срещу отстъпването на нейния дял от азерския газ, в натурално изражение, за ползване в България, което прави автоматично 2 млрд. куб. м или това е една суапова сделка. Важно е газовата връзка Стара Загора-Комотини да заработи“, подчерта експертът, цитиран от novini.bg.

Христо Казанджиев изрази надежда, с активното съдействие на ЕС и САЩ да бъдат предоставени на България и допълнителни количества природен газ, които да бъдат освободени от предоставяне в Италия. На въпрос осигурен ли е природен газ за есента и зимата Казанджиев отговори, че: „Ако всички изговорени възможности бъдат реализирани в сроковете, които бяха обявени, а енергийният министър заяви, че няма никакви проблеми връзката Стара Загора-Комотини да бъде въведена в експлоатация, България ще осигури отоплението през зимния период на българските потребители на природен газ".

По отношение на бизнеса трябва да се подходи малко по-различно, отколкото по отношението на топлофикациите, които са обществена услуга. В същото време големите потребители на природен газ трябва да започнат да търсят възможности за осигуряване на алтернативни доставки на природен газ от търговци от други страни, а не да разчитат изцяло на държавата. Идеята е големите потребители да се обединят в клъстери, които от името на големите потребители да сключват договори за доставка“, каза той.
Казанджиев припомни, че „Турски поток“ е една колосална измама. По думите на енергийния експерт, след като България е обявена за неприятелска държава от страна на Русия и над нея се налагат рестриктивни мерки, трябва да се приложи принципът на реципрочност. Христо Казанджиев даде примери по какъв начин може да се противодейства на действията на „Газпром“. „България да уведоми страните, които ползват природен газ собственост на „Газпром, че повече няма да бъде транзитиран и който иска да получава газ от Русия да сключи договори за прехвърляне на газ от точката на българо-турската граница. Втората възможност е, че България ще може да сключва по-лесно суапови сделки с Турция. Също така да се ограничи възможността на „Газпром“ за пряк достъп до потребителите и търговците на природен газ на територията на ЕС“.

Повече от разговора- във видеото


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боже господи

    86 10 Отговор
    явно обитавам територията с най-много невменявми и лунатици на глава от добитъка

    Коментиран от #39, #40

  • 2 браво

    63 8 Отговор
    То и без населени може...
  • 3 АнтиГост

    15 57 Отговор
    Разбира се, че може. Няма да могат само онези, които са корумпирани
    от руснаците.

    Коментиран от #4, #43

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анонимен

    52 6 Отговор
    Сигурен ли си че може? И на каква цена?

    Коментиран от #45

  • 6 ХХХL

    54 6 Отговор
    Не е лесно да си турбо тъп.

    Коментиран от #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТаУмВзе

    41 7 Отговор
    Кажи са, какво ти е агентурното именце от ДС, щото явно папкаш на краварска хранилка Резко.
  • 9 защо

    46 6 Отговор
    колко да е важно хлява да е 3 вместо 1 - и вс други стоки - то не е важно - важно е да се обслужат краварите
    - не е истина - откъде ги навъдиха толкова соросоиди тука и атлантици - ама на сорос енп-тата ги хранят да скапват държавата
  • 10 И тоя

    39 5 Отговор
    Парите му свършват и изпада в нищо приказваме... Експерт та направо дрънчи на кухо...

    Коментиран от #19

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 5 Отговор
    Тоя нафталин ......
  • 13 защо

    33 4 Отговор
    кирчо сигурно са му дали краварите орден мека китка и значка с геврек и медал златен сапун сега на посещението но краварника
  • 14 JEFF

    12 22 Отговор
    Така е , затова ще слушаме воя на ГЕРБ , Възраждане и руменовците . Представяте ли си , ако ГЕРБ бяха сега на власт ? Сигурно не само щяхме да плащаме безбожно високи цени в рубли , ами и заплатите в рубли и нови милиарди в помощ на Путин , само чекмеджетата пълни с евра и злато .Никога ГЕРБ !
  • 15 А бе умник

    31 5 Отговор
    то всичко може, ама на каква цена ?
  • 16 Docenta

    7 24 Отговор
    От статията се разбира,че руснаците пак ще правят като вятъра.Браво на Кокорчо
  • 17 Ти пък

    29 2 Отговор
    Това сме го доказали, преди 500 години, без газ, ток и парно...
  • 18 Чичо

    24 2 Отговор
    Той бизнесът скоро ще каже.Софийския транспорт пред фалит,скоро и в други градове.
  • 19 Уточнение

    22 3 Отговор

    До коментар #10 от "И тоя":

    платен "експерт" !
  • 20 соломон напасания

    26 2 Отговор
    Пий си таблетките бай Христо ! Веселин "Дремсъзов " защо не цени здравето на такива лауреати на нашия фолклор . Такива рецедивисти трябва да се пазят с редовно мерене на кръвното и захарта а не да ги "цедите" по разни студия . Дайте сега да измислим кой остана от лауреатите за Нобелова награда , ....може би Костов или Нейски .
  • 21 96 89

    19 4 Отговор
    Да, може ама на каква цена......
  • 22 Експерт до експерта

    23 4 Отговор
    мила моя майнольо..............
  • 23 Кольо,

    25 6 Отговор
    И този е луд за връзване, директно към четвърти километър Карлуково или Раднево....!!!
  • 24 Аааа

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "ХХХL":

    не е тъп той, добре "нахранен" е !
  • 25 filo

    26 3 Отговор
    И как показахме, че можем без руски газ ?
  • 26 Димитър Талев

    21 3 Отговор
    И без ток можем,ако прочеш железният свтилник.

    Коментиран от #58

  • 27 Щерев

    5 15 Отговор
    България има 1.5 трилиона куб м залежи на газ, достатъчни за 250 години.
    Само Етрополския район е с 480 милиарда куб.м
    Има забрана от руската мафия и бг подлогите му да развиваме добив.

    Коментиран от #47

  • 28 Индианец

    7 1 Отговор
    С тези храни, от веригите, ако Петков ни инсталира по един газопровод отзад, ще превърнем Чирен
    С
  • 29 думата е дадена на

    8 2 Отговор
    поредния ид..т
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 толупа

    2 8 Отговор
    без русия и путинката не можеме
  • 32 Какво може

    10 2 Отговор
    Може без газ, но може и с цена примерно ОЛИО на цена 6,80 лв/л при квартален търговец, без да забравяме за хляб 830 грама с цена 2,50 лв/брой. Да забравим цениите през месец февруари 2022 г.
  • 33 българина

    10 4 Отговор
    цру и пентагона превзеха България окончателно, показват, че територията не е задължително да е населена с българи...... 32 г само това виждаме, особено след 2004 и 2007 това се ускори до краен предел Тази криза ще завърши процеса. Всичко е загубено, не си губете времето тук нито в този скапан ес, има изгряващи звезди
  • 34 яяяя

    10 3 Отговор
    Казанджия, то някои мога на всяка цена, но повечето - не. И не трябва! Нещо да кажеш за цените в магазина, защото те са доста свързани с прекупената срещу тлъста комисионна скъпа газ!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 истината

    4 3 Отговор
    Тпи козиашки опоркки.
  • 38 БРАВО

    4 9 Отговор
    ДА СЕ ОТЪРВЕМ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ОТ РУСКИЯ НИ ПОРОБИТЕЛ!
  • 39 Кико

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "боже господи":

    Добре сайт обосновка за какво не е прав човека ? Ние имаме потребление от 3 млрд а то си е направо малко. Така че сме лесни за намиране на алтернативни доставки
  • 40 Ако броиш

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "боже господи":

    себе си и всички руски задни части населяващи България си прав !
  • 41 В.В.П.

    6 3 Отговор
    Нека да забравим всичко и да благодарим ,че не ни пребиха с калибри руснаците..С радост ще плащам 3,20 нафта,7 лв скапано олио,.Газ,1,60,..Но скоро това ще се измени ..Животът ще бъде скъп ,но качествен .Балгидая на Сащ и подлоги..СДС,..се завърна .Като ПП .
  • 42 Име

    12 2 Отговор
    Мъдрите хора не използват реципрочност в сделките Спряха ни газта.защото не се съгласихте в рубли Не е нужно да се кланята а да попитате Вие незнаете отговора Географското положение на Бг е близо до Русия можеше Ес да прояви толерантност И без това ние сме много дребни купувачи
    А то изпуснахте питомното гонете дивото????
  • 43 Спас

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "АнтиГост":

    Цяла Европа не може нооо ,ние можем ! То можем и без такива като теб ноо !!!
  • 44 Тома

    1 2 Отговор
    Щом е измама веднага мошенниците създали турски поток при бай Ставри да ги накаже
  • 45 Спас

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Няма значение цената ,важното е да се харесаме на началниците !
  • 46 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Алтернативата на руския петрол и газ ,Ал Йо и малоумните от СДС ,го търсеха 5 год..СЕГА СЛЕД 20 ГОД ,ПОЧВАМЕ НАНОВО .Хубавото ,е че ,В България,останаха малко хора ,,наполовина ,от 98 на..Малко е разхода.,
  • 47 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #27 от "Щерев":

    Ти сещаш ли се кой ще го добива дори да го имаме? Ще го добиват чужди фирми а ние ще си го купуваме. Ще получаваме до около 5% като концесия, но няма да ни допуснат да отчитаме реалния добив и те ще ни го съобщават.
  • 48 Георги v.

    8 1 Отговор
    Сигурно е така! Но попитай хората, когато си получат сметките през зимата. Тогава ще запеете друга песен.
  • 49 Българин

    10 1 Отговор
    може, като се върнем в 19в.- на дърва и въглища, ама то и въглищата -руски, пък дървата ги изсекохме отдавна.Айде стига вече глупости от дърти айдуци
  • 50 242

    4 1 Отговор
    Тази снимка с отворената уста е гавра, като че ли ще лапа лукумче.. Или "експертът " си е избрал.
  • 51 Всъщност

    11 1 Отговор
    Недейте така , драги коментатори ! Наистина можем без някои неща : Като например натовски "експерти " и сороски "анаЛизатори" .
  • 52 В.В.П.

    9 1 Отговор
    Газовоз ,регистриран в Либерия,или Панама ,ще излезе от Ямал,ислед 20 дена ще кацне в Италия ,ще почне една скъпа и дълга процедура по вгазяване и транспортиране..По добре да се откажем от газта .Ще цепя дървета..И без туй ми е наблизо Балкана..НЕ ИСКАМ ГАЗ ,ЩЕ ЦЕПЯ БУК..Никой не може да ме обвини в не демократично и незивилизовано отношение.към природата Тя е на всички..Кирил да се маха от България.!.Смотан баничар.
  • 53 Спас

    11 2 Отговор
    Краварски подлоги , ще купувате газ на двойни цени , инфлацията расте всеки ден ,народа обеднява ,чака ни глад но лаете срещу Русия ,а после ще виете !
  • 54 Точен

    7 2 Отговор
    Какъв е този набеден експерт с вид на клошар и трескав шизо поглед.
  • 55 питащ

    3 1 Отговор
    Поредната американска подлога. Скрийсе бе продажник на българските интереси. Кирил Петков е такова американско недоразумение, че ясно е България да не го иска. Киро приготви си нещо за това за което те проклина народа на България.
  • 56 ПУТИН И БОЙКО

    0 1 Отговор
    Браво
  • 57 Путин не разбра, че

    1 4 Отговор
    Нито Путин ще победи в Украйна, нито руският газ е незаменим, нито рублата ще се окаже по-силна от долара!
  • 58 Димитър Талев

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Димитър Талев":

    В бързината и от телефона съм изял някоя друга буква или цяла сричка,но вие ме разбрахте.
  • 59 Бай село

    1 0 Отговор
    От саюза на каруцарите и файтонджиите обащахме на този писател професор и на правителството че и 10 лв да стане дизела да не се притесняват за всички мразещи Русия ще усигорим превоз..до заводите и фабриките..опааа ако те затворят че няма газ ще ви извозим до селата ви..обещали сме..и ние като правителството не лъжем..
  • 60 Баш софиянец

    1 0 Отговор
    "България доказа, че може и без руски газ"....Тъкмо научих магарето да не яде и то умре! Боже мили какви безумци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол