Last news in Fakti

14 Май, 2022 08:48 2 347 22

Затворите в България вече не са пренаселени

  • емил дечев-
  • затвори-
  • затворници-
  • правосъдие

На всеки осъден са осигурени поне четири квадратни метра жилищна площ

Затворите в страната не са значително пренаселени. Навсякъде се прилага разпоредбата за изискуемата минимална жилищна площ в спално помещение за лишен от свобода от четири квадратни метра. Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев.

По думите му през последните години има значителен напредък в подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Започна работа по изграждането на пилотен затвор, свързан с център за обучение на персонала в района на село Самораново до Дупница. Там е предвидено още изграждане на преходно отделение, т. нар. Нalf way house, каквито ще има и в общежитието „Хеброс“ към затвора в Пловдив и в „Строител“ към затвора в Бургас, каза Дечев.

През последните три години вложените бюджетни средства за подобряване на битовите условия в затвори и арести в размер на 5 327 758,00 лева с ДДС, посочи още той. По думите на Дечев в затвора в Сливен битовите и жилищни условия отговарят в най-голяма степен на европейските стандарти и изисквания. Относно необходимостта от по-сериозен ремонт, към настоящия момент, по моя информация, най-малко средства за подобряване на условията са отпускани на затвора в Белене, каза той.

Проблемът с условията в затворите и арестите у нас има дългогодишна давност. Какво е реалното състояние на местата за лишаване от свобода в момента?

- През последните години може да се отчете значителен напредък в подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), с активното участие и помощ на Министерството на правосъдието, полагат непрекъснати усилия в тази посока. Всяка година има строително-ремонтни дейности, съобразявайки се, разбира се, с наличния бюджет, определен за календарната година.

През годините в местата за лишаване от свобода са извършвани редица ремонти-изграждане на санитарни възли в помещенията, постоянен достъп до течаща вода, LED осветление, изолация на сгради, ремонт на общи помещения, ремонт на покриви и др. Във всички сгради бяха подменени осветителните уреди, така че да има достатъчна осветеност и икономичност.

Изградени са нови арести в Сливен, Стара Загора, Добрич и Благоевград. С финансиране по Норвежкия финансов механизъм 2014-2021г. (НФМ) бе изграден и вече функционира обучителен център в Пазарджик за подпомагане на социалното включване на лишените от свобода след тяхното освобождаване. За тази календарна година предстои с бюджетни средства да бъде изграден нов арест и пробационна служба във Велико Търново.

Успоредно с това, отново по линия на НФМ, вървят дейностите по най-големия проект в системата на ГДИН и на Програма „Правосъдие“ - изграждането на пилотен затвор, свързан с център за обучение на персонала в района на село Самораново до Дупница. Там е предвидено още изграждане на преходно отделение, т. нар. Нalf way house, каквито ще има и в общежитието „Хеброс“ към затвора в Пловдив и в „Строител“ към затвора в Бургас. С тези преходни отделения ще бъде въведена нова социално-интеграционна концепция за подготовка на лишените от свобода, като целта е те да бъдат адаптирани и включвани в обществото след освобождаване. Този модел ще се прилага в процеса на реинтеграция на лишените от свобода именно в периода, в който те все още се нуждаят от подкрепа.

Надяваме се по този начин да намалее рискът от рецидив, за разлика от случаите, в които лишените от свобода биват освобождавани директно. По линия на НФМ се работи активно за изграждането на ново общежитие до затвора във Враца, както и за нов арест в Петрич.

Срещу България има постановени няколко решения на Съда по правата на човека (ЕСПЧ) именно за условията в затворите. Какво се промени след тези решения?

- В отговор на тези решения и във връзка с препоръка на Комитета против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа (КПИ) е предприет комплексен подход за изменения и допълнения в нормативната база. Търсеният ефект за промяна на констатираните недостатъци е постигнат чрез законодателните изменения, въведени през 2017 г. в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и свързаните с това изменения в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс. Създадена беше Част шеста в ЗИНЗС „Защита срещу изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение“.

Превантивното средство по същество представлява процедура, чрез която лишеният от свобода може да постигне прекратяване на едно положение, с което се нарушават негови права, гарантирани както в Конвенцията, така и в предложената нова редакция на ЗИНЗС, който обхваща и по-леки случаи на поставяне в неблагоприятни условия в местата за лишаване от свобода.

В новосъздадената Част седма от ЗИНЗС „Отговорност за дейност на специализираните органи по изпълнение на наказанията“ е предвидена нова процедура, която урежда по-облекчено прилагане на принципа affirmanti incumbit probatio - тежестта на доказване за ищеца не бива да е прекомерна, като от него се изисква да представи доказателствата, с които разполага, но основната тежест на доказване да се пада върху органа по изпълнение на наказанията, разширява се обхватът на служебното начало и се предоставя на съда да изисква относимата информация, необходима за правилното установяване на фактите. Дава се възможност на националния съд да реши делото в съответствие със стандартите, изведени в практиката на ЕСПЧ. Предвидени са кратки срокове за разглеждане на искането, които допринасят за своевременното произнасяне и влизането в законна сила на съдебните актове и за своевременното прекратяване на незаконосъобразното действие или бездействие.

Пренаселеността на местата за лишаване от свобода също е проблем на места. Има ли решение и в какви срокове може да има резултат?

- Към настоящия момент не отчитаме значителна пренаселеност в местата за лишаване от свобода. Бройката на осъдените лица е променлива величина и непрекъснато варира. Във всички места за лишаване от свобода се прилага разпоредбата за изискуемата минимална жилищна площ в спално помещение за лишен от свобода от 4 кв.м.

Колко средства е вложила страната ни в последните години за ремонти в затворите и арестите?

- През последните три години вложените бюджетни средства за подобряване на битовите условия в затвори и арести в размер на 5 327 758,00 лева с ДДС.

Къде условията са най-добри и къде има нужда от много сериозен ремонт?

- Трудно е да се определи къде условията в местата за лишаване от свобода са най-добри, но може да се каже, че в затвора в Сливен битовите и жилищни условия отговарят в най-голяма степен на европейските стандарти и изисквания. Относно необходимостта от по-сериозен ремонт, към настоящия момент, по моя информация, най-малко средства за подобряване на условията са отпускани на затвора в Белене.

В сравнение с други европейски страни, които редовно са давани за пример, къде е България?

- България показва усилия за модернизиране на системата за изпълнение на наказанията, като отговор на новите предизвикателства и поетите международни ангажименти. Реформата в пенитенциарната система цели да се гарантира последователност и устойчивост на политиките в системата, която се базира на високите европейски стандарти, зачитащи и защитаващи човешките права и достойнството на лишените от свобода, задържаните лица и тези с наложени пробационни мерки. Тук трябва да спомена и одобрената Стратегия за развитието на пенитенциарната система в България за периода до 2025 година. Стратегията включва мерки, отразяващи препоръките на органите на Съвета на Европа и ООН, като най-съществените са ориентирани към ефективно и безопасно управление на местата за лишаване от свобода и задържане, подобряване на професионалното обучение на персонала, засилване на партньорствата с държавните институциите и гражданското общество, така че да се осигури баланс и прозрачност при изпълнение на националните политики в сектора.

По линия на международната дейност мога да кажа, че ГДИН е пълноправен член на редица международни организации (EuroPris - Европейската Организация на корекционите служби; ICPA International Corrections and Prison Association - Международна асоциация на корекционните служби и затворите; The Confederation of European Probation - Европейска Конфедерация по пробация) и в тази връзка реализира обмяна на добри практики и разширява взаимодействието със сходните институции в Европа.

Правата на гражданите и възможностите за тяхната защита бяха във фокуса на дискусия "Гражданското общество и институциите", която БТА организира. Форумът е част от инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Въпросите за човешките права бяха част и от конференциите "Eвропейска демокрация, върховенство на закона" и "Социални проблеми", които БТА вече организира в изпълнение на своята инициатива.

Въпросите за върховенството на закона, сигурността и борбата с престъпността бяха във фокуса на конференциите, които БТА организира в пресклубовете си в Благоевград и в Ловеч през март. Дискусиите са част от инициативата на БТА "Български гласове за Европа", която се изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Почвате да ги пускате и въоражавате

    30 4 Отговор
    По пример на наркомана зелен
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 даааааа

    12 16 Отговор
    Спокойни сме. Ще има места за гербери и копейкиновци.

    Коментиран от #11, #13

  • 4 Надзирател

    16 2 Отговор
    Вече спят по един на легло.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 иди ми дойди ми

    20 1 Отговор
    Не са пренаселени,защото повечето подсъдими са с гривни и са си вкъщи. Така хем се пестят средства,хем затворите в България скоро могат да бъдат затворени. Като ТЕЦ-овете.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гост

    19 4 Отговор
    Новата власт пусна престъпниците ...
  • 9 Жоро

    18 6 Отговор
    Има свободно място за ГЕРБ ДПС шайката
  • 10 Супер

    16 0 Отговор
    Значи има място за фашистите.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 наистина

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "яйла":

    Да, инересно е, как ограбилите българската държава, укривалите в овшорки, поддържалите нисък стандарт на живот раздавайки ниски заплати, навдигата палати и хотели, и сега отново източват държавните и европейските пари. Това трябва да СПРЕ. Кога, ще започне да работи КПКОНПИ, или новата институция, която ще започне да се бори с корупцията и да си връща откраднатия капитал.
  • 13 Ще има

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "даааааа":

    Място и за еврогей атлантиците
  • 14 Затворите в България не са пренаселени?

    19 1 Отговор
    Плащат си престъпниците и са на свобода, а политиците Престъпници са недосегаеми, за тях Бдят Прокурори, следователи и съдии!! Това е положението!!
  • 15 Да бе да

    13 0 Отговор
    Щото не сте разследвали из парламента.
  • 16 аз съм

    11 0 Отговор
    Затворите в България вече не са пренаселени 9 вече тези са във властта !!!
  • 17 каун

    11 0 Отговор
    що къде пратихте затворниците? вкъщи, на фронта или в парламента?
  • 18 Аугусто Пиночет

    9 0 Отговор
    Ми да ги напълним,има желаещи,ГЕРБ,ПП,ДПС имат достойни кандидати,а и храната е добра,Адре готви за вас
  • 19 Значи

    7 1 Отговор
    вече има място за 100000 окраински криминала
  • 20 Даже и свободни места има

    4 0 Отговор
    Тук-там по някой кокошкар.
  • 21 арестант

    3 0 Отговор
    В Италия и ЕС минималната площ е 7 и половина квадрата, ако не съдят в евриоейски съд
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове