Last news in Fakti

16 Май, 2022 05:17, обновена 16 Май, 2022 06:21 2 024 30

Радев се среща с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц

  • румен радев-
  • посещение-
  • германия

Нашият държавен глава проведе среща с представители на българската общност в страната

Радев се среща с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц - 1
Снимка: Президентството

Президентът Румен Радев ще разговаря с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и с федералния канцлер Олаф Шолц през втория ден от визитата си в Германия, предаде БТА.

Преди срещата с Щайнмайер в двореца "Белвю" българският държавен глава ще посети кметството на Берлин, където ще се срещне с Франциска Гифай - първата жена на кметския пост на германската столица.

Сред темите на разговора ще бъде подкрепата, която местните власти оказват на българската диаспора в Берлин, наброяваща над 32 000 души, сред които 9390 души са заети в сферата на услугите (ИТ специалисти, лекари), производството и хранително-вкусовата промишленост. България и провинция Берлин споделят общи приоритети за развитие на икономиката, сред които - информационни технологии, изследвания, биотехнологии и фармация. Президентът Радев също така ще се подпише в "Златната книга" на града.

При срещите на "четири очи" с Щайнмайер и Шолц в центъра на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

"Със своите труд и качества българите в Германия допринасят за развитието на двустранните ни отношения и за положителния образ на България в германското общество. Те създават най-важното – доверие в българите и в България".

Това заяви президентът Румен Радев, който проведе среща в посолството на Република България в Берлин с представители на българската общност в Германия. На събитието присъстваха също и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Пловдивски митрополит Николай. Преди срещата бяха представени изпълнения на български фолклорни състави, практикуващи в Германия – танцов състав „Нестинари“, хор „Bulgarian voices”, в който пеят и германски изпълнители, както и фолклорна група „Сборенка“.

Държавният глава е на посещение във Федерална Република Германия по покана на своя колега президента Франк-Валтер Щайнмайер, с когото е предвидено Румен Радев да проведе среща днес.

Федерална република Германия е стратегически партньор на страната ни и основен инвеститор в България, посочи българският президент. Той припомни, че по време на посещението на президента Франк-Валтер Щайнмайер в България през 2019 г. двамата са поставили амбициозната цел стокообменът между двете страни да достигне 10 млрд. евро. По данни на Федералната статистическа служба стокообменът между България и Германия за 2021 г. достига рекордните 9,981 млрд. евро.

Президентът подчерта, че присъстващите на срещата наши сънародници, дошли от различни краища на Германия, с високото си образование и квалификация правят българската национална идентичност добре разпознаваема и с тяхна подкрепа българо-германските отношения могат да продължат своето възходящо развитие.

Държавният глава поздрави българите, живеещи в Германия, че са запазили връзка с Родината и не забравят корените си, като доказателство за това е откриването на български училища в редица германски градове. Той изказа признателност за усилията на българите в Германия, които работят за съхранение на родния език и за възпитанието на българските деца в обич към България.

Президентът открои като знак за запазена връзка с родната страна и високата избирателна активност сред българите в Германия по време на провелите се избори миналата година. В страната бяха разкрити безпрецедентен брой избирателни секции и правото си на глас упражниха над 35 000 наши сънародници, въпреки сериозните ограничителни мерки заради пандемията.

През последните години броят на българските граждани в Германия бележи значителен ръст, като в периода 2011 г. - 2020 г. увеличението е над четири пъти. По официални данни към 31 декември 2021 г. регистрираните български граждани в Германия са 410 885.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пърдьо

    10 3 Отговор
    Радев е ходил да договори Македония с АНТАНТАТА.
  • 3 Радев, кажи

    12 8 Отговор
    Чии е Крим?

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РЕАЛИСТ

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дали е предател":

    Щайнмайер е президент на Германия и е преизбран от народа си. Пледира за добри връзки с Русия, защото това е в интерес на Германия и отказа оръжия за Украйна. Зеленски не искаше затова да се среща с него. Всяка страна трябва да гледа собствения си интерес .

    Коментиран от #14

  • 9 5577

    7 1 Отговор
    За още два танкера ли ще се молим?
  • 10 голем турист

    10 2 Отговор
    излезе това хвърчило
  • 11 Станишката

    15 0 Отговор
    Добро Утро Циркаджии! Забележете какви не интелигентни, недорасли, психично сбъркани индивиди са в политиката, властта и навсякъде в обществото. Хора с интелект, визия за хуманно, човеколюбиво общество са буквално размазани и се унищожават! Това ли искате, да ви облъчват с пландемии, войни, с чувство за вина, че искате нещо добро и красиво за вас, за децата, за внуците ви? Докога ще ги търпите тези иззроди? Докога ще участвате в Цирка?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Голубой

    5 3 Отговор
    Подарил им е матрьошки?
  • 14 Пеям

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Немският президент е декорасивна фигура и се избира от народното им събрание - тъй наречения бундестаг! А е бил агент на Щази знае се както и Меркел и вероятно и Щолц?

    Коментиран от #18

  • 15 Гост

    9 5 Отговор
    А пък Кирчо се срещна с чистачката на Белия дом!
  • 16 Ало, ало

    6 3 Отговор
    Европейската комисия на закрито заседание всъщност одобри схемата за плащане на руския газ, предложена от руския президент Владимир Путин, пише Bloomberg.
  • 17 Възмутен

    10 1 Отговор
    Държавата ни се разпадна от кризи, ама тия урпавници не се спряха отдалече да я заобикалят, че и реклама си правят.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Фффффф

    4 2 Отговор
    Тоя като е голям приятел на Путин що не отива при него,ами все на запад го влече

    Коментиран от #25

  • 21 Пеям

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    Ти пак не можа да разбереш, че не го избират немците а го избират в техния бундестаг, което е доста различно! А нашият който го избираме всички!

    Коментиран от #23

  • 22 Люси

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "РЕАЛИСТ":

    Помня ги на границата Фридрихщрасе колко качествени бяха всичките и как ги изхвърлиха после и им забраниха да работят почти на всички!

    Коментиран от #24

  • 23 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пеям":

    А тия в Бундестага кой ги избира. То се в САЩ не гласуват за президент пряко, а избират електори. Жельо Желев, като го избра Народното събрание, не беше ли президент.
  • 24 РЕАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Люси":

    Ти тълпата за умна ли я вземаш?
  • 25 bVlgari

    4 1 Отговор

    До коментар #20 от "Фффффф":

    Сега му е паднало-лети му се на човека.Лисабон,Мадрид,Прага,вече и в Берлин.Разглежда"бял"Свят.Ползи за България....-дълбоко се съмнявам.
  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор
    РАДЕВ ДА ВНИМАВА ,
    ДА НЕ ГО ОТРОВЯТ КАТО БОРИС ТРЕТИ
    ...
    ШВАБИТЕ СА ДОЛНИ
  • 27 М Константинов

    1 1 Отговор
    Авторитетна личност е сегашния президент, а не като плевнелиев-Банеа.
  • 28 Павел пенев

    0 1 Отговор
    Радев ще бъде смачкан от тези фашисти за нашата позиция по Македония. За трети пореден път в съюз с Германия България ще преживее унижение и катастрофа. Да излезем всички, да заклеймим неонацистите и да кажем НЕ на този идиотски съюз и неговата Шенгенска зона.
  • 29 Стоянов

    1 0 Отговор
    Непрекъснато на екскурзии е Радев. Няма полза за България от тях, ама жена му сигурно е доволна.
  • 30 Гълъбета

    1 0 Отговор
    Стопли се времето и изкара Десито на екскурзии и то безплатни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове