Last news in Fakti

16 Май, 2022 09:55 1 476 13

Новаков: Приемаме хората в РСМ като братя, а те нас като фашисти

  • андрей новаков-
  • рсм-
  • вето-
  • ес

"Северна Македония трябва да се държи като кандидат-член в ЕС, а не България", настоя Новаков

Новаков: Приемаме хората в РСМ като братя, а те нас като фашисти - 1

Евродепутатите от ГЕРБ и БСП Андрей Новакова и Цветелина Пенкова кръстосаха шпаги за това трябва ли да бъде вдигнато ветото за присъединяване на Република Северна Македония в Европейския съюз. И двамата се обединиха около мнението, че всяко едно взето решение трябва да е в наш интерес.

Някои е обещал на колегите от Северна Македония такова нещо. Всичко води в отбраната посока и надявам се това да не е истина. Нямаме ясно опровержение, че това ще се случи, коментира от своя страна Новаков пред БНТ.

По думите му каквото и да направи правителството, ще дойде до гласуване в Европейския парламент и ще си спомни дали някой от другата страна на границата го е наричал татарин и фашист. Ние възприемаме нашите сънародници от Македония като братя, а те ни наричат фашисти, негодува той.

"Северна Македония трябва да се държи като кандидат-член в ЕС, а не България", настоя Новаков.

Цветелина Пенкова заяви, че в момента се водят преговори със Северна Македония и се работи по въпроса да бъде взето решение, което да е полезно и за двете страни. Няма да бъде взето решение, което да не е в интерес на България, увери тя и добави, че няма промяна в българската позиция по темата.

По отношение на ембаргото върху руския петрол, Пенкова обясни, че мярката за отсрочката на ембаргото върху руския нефт се взима в интерес на хората, за да се защити цената на бензина като краен продукт в страната. В момента позицията на България е да се поиска отсрочка, за да се вземат съответните мерки. Мнението ни ще бъде взето предвид, особено в ситуацията, в която се намира страната със спрени доставки на природен газ, надява се Пенкова.

Тя не смята, че ще се стигне до налагане на вето на ембаргото срещу руския петрол. Не трябва да оставяме други държави да изземват функциите ни. ЕС трябва да е лидер в настоящата посока. Изход ще бъде намерен, но ние ще трябва да продължим да живеем в рамките на Европа и със загубилата страна от войната в Украйна, подчерта Пенкова.

Андрей Новаков посочи, че рафинерията ни е структурирана да работи с руски петрол и определено ще трябва преструктуриране. Редно е в случая да се защити интереса на хората и цените на горивото по бензиностанции да не скачат повече, настоя евродепутатът.

Според него има две ключови неща - реномето на министрите ни не е голямо високо ниво в Брюксел, но трябва да се възползват и довършат проучването за собствен газ в екваторията на Черно море. Новаков не би призовал да се проучва за газ там, където може да се отрови водата и почвата, но решението е такова, каквото трябва да се направи отдавна - България да заяви позицията си, че няма как да се справи без доставка на чужди горива. Вето върху мерките срещу Русия би имало доста негативен отзвук сред партньорите ни в Европа, изтъкна Новаков.

Той посочи, че настоящите управляващи не ни разглеждат като ресурс, който може да влияе в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Стига

    18 0 Отговор
    вече с тия макета. Оставете ги да се давят в собствените си ..айна. Народец от няколко етноса, без нищо общо. РСМакедония е буферната ни зона между мюсюлманите от адриатика и косово и границата ни.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 big

    3 19 Отговор
    Ето това е резултата от липсата на адекватно образование и пренебрегване на историческите факти, Новаков! Колкото и да се крие у нас, македонците никога няма да забравят фашистката окупация от българската армия, така както и руснаците няма да забравят ВСВ и фашизма! Няма да забравят и извършените от нея престъпления! Те виждат и какво става у нас, неонацизма се завръща, започва героизацията на фашистите виновни за горното от най-високо политическо ниво! Как да ни обичат? Сърбите също ни мразят и в червата си, определено си има причини!

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хариуан

    5 2 Отговор
    Този, освен че има далечна прилика с един много красив актьор, не знам с какво друго може да привлече внимание. Като прочетете коментарите под новините за РСМ по сайтовете и ще видите за какво ги имаме македонците. То сигурно и те четат и още повече озлобяват...
  • 11 един народ

    2 1 Отговор
    Ще може отново да се обединим, само чрез икономически и дипломатически взаимовръзки. Но за тази цел, ще трябва да бъдат отстранени корумпираните политически върхушки съществували през последните шест седем десетилетия и капиталите ѝм отнети в полза на норода.
  • 12 chi

    2 0 Отговор
    Вий и украинцинците приемате като братя...
  • 13 Ха ха ха

    1 3 Отговор
    Приемат нас како братја а казват че сме цигани, србомаони, измиени мозоци и какво уште не.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове