Last news in Fakti

16 Май, 2022 11:39 2 000 18

Властта, бизнесът и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни

  • компенасации-
  • бизнес-
  • скъп ток

През май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв./МВтч, което е над изплащаните до момента суми

Властта, бизнесът и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни - 1
Снимка: БГНЕС

Кабинетът, работодателите и синдикатите се разбраха за компенсациите за май и юни.

„Днес проведохме среща с работодателите и профсъюзите и обсъдихме реалните компенсации за май, юни и дългосрочно. Разговорът беше конструктивен. Обединихме се всичко над 200 лева на мегаватчас да бъде компенсирано с 80%”, обяви премиерът.

Петков, министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов разговаряха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На срещата е била обсъдена схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката, съобщават от МС.

Това съобщи Правителствената информационна служба.

На нея се обсъжда схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката.

Правителството предлага следните мерки:

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмммм

    15 6 Отговор
    Само на компенсации ли ще я караме? Откъде ще дойдат парите? Я друснете един ДОД 45% като в Германия да завият джендърята. Хехе.

    Коментиран от #15

  • 2 chi

    18 11 Отговор
    А аз предлагам да си ходят!
  • 3 вън бе , вън

    17 13 Отговор
    Единственото нещо , което Петков И Василев могат да предложат на българите е - незабавната си ОСТАВКА !
    Не само тяхната , но и на ОПГ-то , което им е съдружно (БСП.ИТН,ДБ) . Всяка секунда на тези във властта е пагубна за България !

    Коментиран от #14

  • 4 Асен Василев

    16 9 Отговор
    Значи - всяка седмица ще взимаме по един милиард заеми и ще ползуваме 10% от тях за компенсации , какво ще кажете - гениално , нали ?! Къде ще отидат останалите 90% питате (?!) - ще отидат , там където трябва (към офшорни сметки).
  • 5 Странно

    19 3 Отговор
    Колкото повече правителството налива пари- нашите пари от данъци - в бизнеса, толкова повече той, бизнесът, увеличава цените на производството си.
    Как и защо става тази работа?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Подкрепа за Кирил и Асен

    10 14 Отговор
    Браво на Кирил и Асен ! Въпреки атаките на цялата руско-българска мафия, те успяват да увладеят кризите, които са внесени от вън, от фашистка руzия. Цялата ДС агентура е мобилизирана, но няма да успеят. На протестите се видя, че петата колона на руzия са една шепа нещастни фашисти!

    Коментиран от #9

  • 9 ПП и коалиция

    5 9 Отговор

    До коментар #8 от "Подкрепа за Кирил и Асен":

    Да , да , да , да !!! Пълна и безусловна подкрепа за Кирил и Асен !!! Те са ГЕНИИ !!! Те са ПОЛУБОГОВЕ !!! Те са върхът на човешкото развитие !!! Само те успяха , за има-няма една година да накарат абсолютно всички българи да заживеят , като американски милиардери !!! Само те направиха всичко БЕЗПЛАТНО !!! Само те успяха да накарат ЦЯЛ СВЯТ да се съобразява с България !!! Само те направиха всеки българин ГОРД , от това че е българин , увеличиха продължителността на живота в България с 500% , увеличиха интелекта на българите с 1000% и най вече - успяха да намалят цената на олиото от 6.50 лв. на 6 , 45 лв. !!!
    Да живеят и да ни управляват ВЕЧНО !!! Ура !!!
  • 10 Иди ми, дойди ми

    8 4 Отговор
    Корчо вика 80%, министъра на Енергетиката вика 20% компенсация. Или не са се разбрали или некой пак слъгва..Да видим.
  • 11 за какво

    12 1 Отговор
    компенсации? Че точно тези бизнеси и синдикати, подвластни на мафията, източиха държавата и прогониха работната ръка? За какво, ще ѝм давате компенсации? Че напълниха офшорки, накупиха яхти и джипки, навдигаха палати и хотели ли? Че поддържаха ниския стандарт на живот в държавата, чрез тормоз и ниско заплащане на труда? За това ли? Сега пак на ханилката ли? И това ли правителство, ще приклекне на мафиотите и олигарсите?
  • 12 ОРИОН

    8 3 Отговор
    заигравки а ХОРАТА едва оцеляват
  • 13 Тракиец🇺🇦🇧🇬🇯🇵🇮🇷🇮🇹🇩🇪

    8 0 Отговор
    Аз питам ВЛАСТА следното нещо :: КОГА ЩЕ БЪДЕ ВКАРАНА НАРЕДБА Н-18 ? ДО КОГА РОБОВЛАДЕЛЦИ ЩЕ ИЗВЪРШВАТ ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ БЕЗ ДА СА ПРЕСЛЕДВАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ЗА ТЯХ? ДО КОГА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ТЪРПИ ДС АГЕНТИ ДА ВИЛНЕЯТ И ДА ИЗВЪРШВАТ ДАНЪЧНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ВЪРХУ НАРОДА И НАРОДНИТЕ ПАРИ А НЕ БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ ОТ ЗАКОНА ДА ИМ СЕ ОТНЕМА ВСИЧКОТО ИМУЩЕСТВО И БИЗНЕС В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗАРАДИ ТОВА ЧЕ СА БИЛИ ЧАСТ ОТ ТЕРИРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ДС НА БКП ? До КОГА РАЗНИ МУТРИ ПРАВЕЩИ СЕ НА БИЗНЕСМЕНИ ЩЕ РЕВАТ ЗА КОМПЕНСАЦИИ И ПОДКРЕПА ОТ НАРОДНИТЕ ПАРИ А В СЪЩОТО ВРЕМЕ НА ФОНА МА ЕВРООЕЙСКИ ЦЕНИ НА ВСИЧКО БЪЛГАРИНА ВЗИМА АФРИКАНСКИ ЗАПЛАТИ СРЕДНО -ОСЕМ ПЪТИ ПО НИСКИ И МАЛКИ ОТ ТЕЗИ В ЕС?? ДО КОГА ???
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Давай Кире!!!

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хмммм":

    С тебе сме мой човек!!,,!
  • 16 васик атанасова

    7 0 Отговор
    ще се разберат щото ще им истинат местата
    парите са във власта и са готови на всичко
  • 17 Анонимен

    2 2 Отговор
    Парите са у комунистите нагаждачи от дс, доносници и те реват за борисов и дпс. По имотите ще ги пизнаете, повечето са от селата, град глад. Да живее селито на борисовидпс
  • 18 Даа!

    2 0 Отговор
    Българите не разбрахме за цели 30 години, че ни вкараха в този модел- на неолиберален капитализъм, единствено и само ,да може малка група от " знаещи и можещи" бивши власт имащи,а сега- техните наследници,да придобият огромни държавни собствености.Под булото на " Демократични промени" пазарна икономика, и частна собственост над всичко.За 30 години,натрупаха такъв финансов ресурс,че практически Те ръководят държавата - не правителството.Който и да бъде във властта,работи,променя закони,взима решения, единствено и задължително само в техен интерес . Народа е стадо от дойни крави.Доят,избиват маслото ( за тях) за кравите остава сурватката.Кеф да дробят със черен хляб,кеф със Добруджа.Повече няма Да си знаят мястото в обора.Да работят за без пари,колкото да оцеляват.Какво се чудите? На тях им пука,дали кравата ще има пари за ток,вода,парно, храна.Ще плаща и ще мучи- тихичко! Важното е,велевци,крибчовци,алибегчета да не им спадат доходите. Изразяващи се в осем цифрени авоари.Това е суровата действителност.Преди Бочко,сега е Кирчо,- утре ще дойде Петко.Но все тая!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове