Last news in Fakti

16 Май, 2022 13:23 2 606 59

Хиновски: Съмнявам се, че цената на газа от САЩ ще е близка до тази на „Газпром“

  • иван хиновски-
  • газпром-
  • сащ

Той е убеден, че Европа рано или късно ще възстанови бизнес отношенията си с Русия

Хиновски: Съмнявам се, че цената на газа от САЩ ще е близка до тази на „Газпром“ - 1
Снимка: БГНЕС

Съмнявам се, че цената на газа от САЩ ще е близка до цената на „Газпром“. Това каза пред Nova News енергийният експерт Иван Хиновски, който смята, че е грешка е да се скъсва окончателно с „Газпром“. Той е убеден, че Европа рано или късно ще възстанови бизнес отношенията си с Русия.

Според него обаче това, че ще получаваме газ от друг източник, е добра новина: „Това е първата лястовичка на диверсификацията за доставки на газ. Но има неизвестност относно цената, транспорта, регазификацията ще я плащаме ли, влиза ли в цената. Не е ясна реалната цена“.

Икономистът Евгений Кънев смята, че много се спекулира с това, че най-ниската цена на газа е от Русия: „Тя може да е ниска, но отделен въпрос е на каква цена ни я продават“.

Според него, ако се намери решение на казуса с разплащането на за газа с Русия, отново може да потече синьото гориво към България.

„Никой досега не е направил оценка на огромните дефекти от взаимоотношенията ни с Русия по отношение на доставките на горива“, каза още Кънев.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Филип Георгиев

    22 2 Отговор
    Нима ?!
  • 2 Хаджигенов

    12 39 Отговор
    Ама разбира се, че няма да е близка. Мноого по ефтина от руската.

    Коментиран от #18, #30

  • 3 Супер

    16 40 Отговор
    Русия сама се изхвърли от България.Никога няма да се върне

    Коментиран от #4

  • 4 Да вярно

    16 36 Отговор

    До коментар #3 от "Супер":

    Тя се изхвърли от света !!!

    Коментиран от #46

  • 5 А пък аз не се и съмнявам И нямам

    22 3 Отговор
    Съмнение Че ти се съмняваш !!!
  • 6 Газов

    27 6 Отговор
    Какво ще стане ако Кирчо и Радев подпишат Указ:
    Плащането на транзитен газ през Територията да става в Бг лева и през БНБ сметка - нещо като ответен удар.
    Или краварите и джендърята в ЕС ще ги ударят през ръцете и ще кажат че не е цивилизовано?!

    Коментиран от #51

  • 7 Ммм...да

    21 6 Отговор
    Както казваше Бай Тошо:Давам му орден на България на Брежнев и веднага пристигат два танкера с гориво - без пари ! Сега е същото.Само "героите" са други.

    Коментиран от #9

  • 8 Тя и сега няма против да ги възобнови

    7 16 Отговор
    Европа плаща в евро.Който плаща,той поръчва.Руснаците да си ги обменят в копейки,ако искат.

    Коментиран от #20

  • 9 Безплатно е сами

    11 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ммм...да":

    Сиренето в капана за мишки.Ордена си го забий някъде!
  • 10 съмнявай се

    4 1 Отговор
    безплатно.
  • 11 CL500

    28 1 Отговор
    Каквато и да е цената на газа от тези 2 прословути газовоза, как никой не разбира, че това въобще НЕ е решението. Колко са 2 кораба? Защо не се говори за следващите 2, за следващите 4-6-8-и т.н. Възможно е, подлите американци да ни пуснат зарибявка от 2 кораба на промоция, ами после ... като сме скъсали връзките с руската газ, на какви цени ще получаваме и откъде. Тая азерска газ, каква е - пак над половината е руска. Отделно там цялата инфракструра е руска, на Газпром! Е, какво правим ... май пак сме при руснаците, ама индиректно и пак те могат да налагат цени и количества. Говорят ми за 2 кораба, сякаш това оправя нещата за 20 години напред...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кинжал

    20 3 Отговор
    За всички е ясно, че дори газът да е договорен на по-ниска цена от руския, то всички разходи по втечняването му, транспортирането му през океана, разтоварване, разтечняване и отново пренос до България ще го направят доста по-скъп, само не знам кого баламосват управляващите ни престъпници?! Ще се хвалят, че цената на газа, който са осигурили е по-ниска , но че крайната му цена до потребителите ще е много по-висока няма и да чуете. Излиза, че ни трябва поне по танкер на месец при това за летния сезон, а зимата по два! А колко такива танкера имат краварите, при положение че ние сме последна дупка на кавала и че цялата процедура по логистиката на газа отнема повече от месец за всеки танкер или по-добре да не питаме ?! Европа може да замени от само около една трета от руските доставки със сложна логистика от различни страни. Никой, обаче, не казва каква ще е крайната цена на осигурената една трета и как ще се оцелява без другите две трети.
  • 15 П Киро

    15 3 Отговор
    Цената аз я договарям, а вие я плащате. Колко плащате не е ваша работа да знаете.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ах как се РАДВАМ ! На Колене !

    14 1 Отговор
    Умната СВРАКА - с двата КРАКА ! Бой по пut кite с ЧЕРПАКА ! И Русия да ЗАКРИЕ и НХК - Бургас , тогава Терцата е ПЪЛНА : ни Бензин , нито Газ ! Де МАЙДАН , де !
  • 18 mi6osp

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хаджигенов":

    Ъхъ. Много по ниска ще е, защото ще е в долари, а цената на руския газ е в рубли. Само от там идва евтинията.
    Един долар днес е 65 рубли.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 mi6osp

    13 3 Отговор

    До коментар #8 от "Тя и сега няма против да ги възобнови":

    Ъхъ. Европа плаща в евро, по схемата на Путин.
    От вчера, Bloomberg: Еврокомисията съобщи, че е намерила начина ЕС да купуват руски газ в рубли, без да нарушат санкциите.
    Просто са проумяли какво е наредил Путин.

    Коментиран от #23, #39

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Нека

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "mi6osp":

    Да видим.Путин сигурно го сънуваш в тялото на Мона Лиза. Освен това , до 15г газът ще могат да си го чуват.Колкото по-далеч от монголците, толкова по-добре

    Коментиран от #40

  • 24 Някой

    9 1 Отговор
    Мисля че процесите и разликите в газта ги има в учебниците по Химия,но наш Кирчо и ококорената му дружка,не са учили Химия.Еквивалента на 1000куб.м руска газ,който се приравнява с 10Кв е 2025куб.м. американска газ.И като сметнепш два технологични процеса,товарене,транспорт и разтоварване,дори и да е на половин цена от руския,ще го превишава като еквивалент поне с двойна цена.

    Коментиран от #35, #37

  • 25 Бай Тошо нямаше и Апартамент а

    9 1 Отговор
    И Дъщеря му живееше при него ! За това ТОЙ получи ДОЖИВОТНА ! А Людмила пуснаха по Трасето на принцеса Даяна ! ПРЕВРАТ Дворцов набираше сила , и никой пред нищо не искаше откаже или спира ! Сънът му , лекуваха и изкараха го да е болен - ОРИЗОНТА бе напълно чист ,ясен и СВОБОДЕ ! България от НАРОДНА РЕПУБЛИКА - премина с цялата и ПРОМИШЛЕНОСТ , Банка , Гори , Вода , Земя , Недра в ръцете на " Преданните до БЕЗОБРАЗИЕ " не другари а вече ГОСПОДА !

    Коментиран от #53

  • 26 Експертът

    1 5 Отговор
    и този е защитник на руския газ.
  • 27 ХА ХА ХХИ

    6 0 Отговор
    ПЛАЩАМЕ И ЧАКАМЕ.КАТО САМОЛЕТЧЕТАТА. НАИВНИЦИ.
  • 28 КИРО - МНОГО - УМНИЯ !

    7 0 Отговор
    АБЕ ЕЙЙЙЙЙЙ УМНИ БЪЛГАРИ , АЗ И САМО АЗ МОГА ДА ВА УПРАВЯ .....ЩЕ ВИ ДЪРЖИ ВЛАГА .....ДОКАТ СТЕ ЖИВИ И ЩЕ
    МЕ ЗАПОМНИТЕ МНОООООГО ХУБАВО ! КИРО - УМНОТО ЩЕ Е КАТО .........ИВАНКО - БЪЛГАРО-УУУБИЧНИЯ .....АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО Е ТУЙ НЕЩО , МЕ ОСТАВЕТЕ ДА ВА ОПРАВЯМ ОЩЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА ........И ЩЕ ГО НАУЧИТЕ ЩО Е !!!!!!!!!!!?!

    Коментиран от #34

  • 29 гого

    5 1 Отговор
    Лястовица ама каква ,цената ще е двойна не можели да кажат какво договорили не може да кажат коя е фирмата в америка зада не искат други клиенти същата цена на газа като за България.слушах го кирчо и ми идва да му кажа абе ей крадец зашо неси еб............та.ами цената няма да е близка ще е по две от Руската .като уникалните самолети.е нека жена му да прави парсти 100гр по 15 лева демокрация
  • 30 nqkoi

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаджигенов":

    хаджиминетов да си пиеш хаповете че не те слуша главата
  • 31 ФАКТ

    7 0 Отговор
    Както казваше дядо ми."Първата мекица е за кучето.После няма мекици".Плащаш !
  • 32 Наблюдател 1

    2 3 Отговор
    Предполагам, че има много недоволни експерти, които до сега са имали плодотворни отношени с "Газпром".
  • 33 Кой каквото Ще да КАЗВА !

    2 1 Отговор
    Защо днес Сокола ива Палат и Пристан на морето и Електо Централа Варна и бая МЕРА ? За приноса му на Правоверните за Права и Свобода ? Не ! В основата на ВЪЗРОЖДЕНСКИЯТ ПРОЦЕС не бе народа Православен а този който днес живее сред тях като ПАДИШАХ ! На Православните и на Ум не им е минавало да се прави туй Безумие ! А безумието бе ЧАСТ от ПЪТЯ към ОГРАБВАНЕТО на цялото ни НАСЕЛЕНИЕ !
  • 34 Кирчо ....Кирчо

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "КИРО - МНОГО - УМНИЯ !":

    Какво е това ??? Сигурно много се жертваш , за пенсионерите да не се разкарват до кофите със боклук , да не бъркат в тях и да не ядът , каквото има там !!!!! Сигурно са мнооооого доволни от теб и Кукорчо , все пак те не са УКРАЙНЦИ да живеят във петзвездни хотели и да недоволстват !!!!!!!!!!
  • 35 pbdan

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Някой":

    Освен химия трябва да се учи и физика. 1000куб. м. газ съответства на 10,56 МВтч енергия. Какви са тия 10Кв? Руският и американският газ са над 99% метан и под 1% остатъчни газове, т. е. не се различават по енергийна стойност. Какво е това 1000куб.м. руски газ се равнява на 2025куб.м. американска?

    Коментиран от #56

  • 36 Днес МАСКАРИТЕ подли

    3 1 Отговор
    Са на ПОЧИТ и УВАЖЕНИЕ а ограбените са на ЗАБРАВА и УНИЖЕНИЕ ! Ти мисли си КАКВОТО ЩЕШ ! Държавата беше някога НАРОДНА , ОБЩА - НАША а днес е тяхна - олигархна ! Милиардери честни и Нещастници Мизерни ! Не си мислил по въпроса , все още навярно - спри да гледаш ТВ и надигай Каменица - търси пътя към ПРАВДАТА !
  • 37 Наблюдател 1

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Някой":

    Ще, ама не го превишава. Газпромовата софра свърши. Свиквайте.
  • 38 Българка

    3 5 Отговор
    Хиновски посредничи на Любена Петрова, Пеевски и близли до мафията лица чрез скрити препродажби на активаи да прикриват престъпленията си. Той е прокремълски експерт и ще драпа за продължаване у нас на руското влияние
  • 39 Наблюдател 1

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "mi6osp":

    Защо да купуваме скъп руски газ в рубли? Защо въобще сме го купували?

    Коментиран от #44

  • 40 mi6osp

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Нека":

    Ъхъ.До 15 години газът ще е ненужен, казваш.
    Твърде оптимистична прогноза даваш, плод на непознаването на нещата.
    Явно не си наясно, че освен за нарастващия процент евтина енергия от газ, голяма част от природния газ се ползва за синтез на химични продукти, чиито брой и количество непрекъснато нарастват.

    Коментиран от #42, #52

  • 41 Механик

    7 2 Отговор
    Само транспортирането, разните му там налози и пр. ще направят газта на двойна (поне) цена.
    Не се опитвайте да ни заблуждавате, защото скоро всичко ще си излезе наяве. Да не говорим, че може би и да стане дефицитна, което още повече ще навирчи цените, ще се отвори спекула и черна борса и тогава хептен ще го засучем мустака.

    Коментиран от #43

  • 42 Наблюдател 1

    2 4 Отговор

    До коментар #40 от "mi6osp":

    Конкретно руския газ, със сигурност ще бъде неподраваем още дълго време.
  • 43 Наблюдател 1

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "Механик":

    До сега са ни баламосвали, че руския газ е евтин. Не, не е.
  • 44 mi6osp

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Наблюдател 1":

    Защото в следващите 100-200 години за Европа няма друг източник с достатъчен капацитет.
    Находищата в Нидерландия, тези край Англия и Норвегия и това в Алжир се изчерпват, азерският газ е с руски капитали, иранският газ ще отиде в Азия итн.
  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 7 Отговор
    Те му казват 4 пъти по -ниска от цената на газпром,а той експерт.......съмнява се....Най големия нож-руския нож....най голямата 0-руската 0....Е..ти олигофрена,па се и докарал.И мен ме съмнява страна с 1,5трилиона да се прави на световен лидер,ама гледам,че се опитва....Докога ще я търпят другите с над 40трилиона$$,ще видим....

    Коментиран от #47

  • 46 От света не е!

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да вярно":

    Само от продажниците и интригантите!

    Коментиран от #48

  • 47 mi6osp

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ъхъ, само 4 пъти по евтин газ, казват и ти им вярваш.
    Циркът ще е когато американският газ пристигне с истинската си цена.

    Коментиран от #49

  • 48 Наблюдател 1

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "От света не е!":

    Идеята е ясна - който не е русофил, е продажник и интригант. Не, не е.
  • 49 Наблюдател 1

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "mi6osp":

    "Те такова животно нема, оти не може да биде!". 😀
  • 50 гост

    4 6 Отговор
    Крайно време е всички пишман експерти в България да вземат , че каквото и да става с Раша оттук нататък ЕС няма да позволи повече от 10-15 % дял на руски газ в Европа , ако ще да го подаряват !! Отделно след 2030 г използването на газ за отопление и производство на ток се забранява въобще , а до тогава може войната даже да не е свършила , да не говорим за друго !!! Изобщо Газпром най-добре да удря кепенците , щото тогава и в Азия вече няма да го щат , а той даже не може и да закара газ до там поне още 10-15 години !!
  • 51 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Газов":

    Ще мине през Гърция и ще духаш супата за транзитни такси! Ще си влошиш отношенията с всички които получават от това трасе и ще претърпиш още куп негативи! Това ще стане! Условия се поставят когато си някой, а не никой!
  • 52 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 4 Отговор

    До коментар #40 от "mi6osp":

    От инжекции се прехвърли на газ.Ще те посетя лично някой ен да те вия какъв феномен си.....
  • 53 Ах наивни

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бай Тошо нямаше и Апартамент а":

    Офшорките,офшорките...каза ехото
  • 54 ГАЗПРОМИНФОРМБЮРО

    1 0 Отговор
    ГАЗАТ ГАЗАТ КЪДЕ МИ Е ГАЗАААТ
  • 55 🐒🐒🐒🐒🐒

    2 0 Отговор
    Хиновски: Съмнявам се, че цената на газа от САЩ ще е близка до тази на „Газпром“.......
    Като се съмняваш, отивай да намериш по-добър и рабитещ за България вариант. Нали си "ЕКСПЕРТ" 🤣🤣🤣
    И експертите ни като политиците, хем това не им харесва - хем нищо по-добро незнаят 🤔🤔🤔🤔
    Русия убива невинни хора в Украйна и заради това са и наложени санкции. Като сте експерти, намерете по-добър вариант, чрез който не въоръжаваме убийци на деца😤😤😤😤😤
    Всички искахме промяна и независима държава, а сега всеки се оплаква при най-малката трудност. Ще кажете, че тая газ я пием вместо вода. Айде малко по сериозно 💪💪💪💪💪
  • 56 Един

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "pbdan":

    За едно си прав,че вместо Мгв,съм написал Квт.Наличието на Метан при руския газ е бличо до 99,1% а на американския е под 80%,което може да се компенсира само с повече разход,за да се получат еквивалентите на руския.Не знам за какво ти е физика,при положение че само от преработката на американския газ,газ-втечняване-товарене-разтоварване и отново газ,се губят 40% и от транспорта се губят още 5%.Купуваш в САЩ 1куб.м,Газ а получаваш0,55куб.м и заради ниската калоричност трябва да извадиш още 0,11куб.м и све получава 0,44куб,м.Не можеш да сравняваш природен газ със американска газ.Едното пристига по тръба и не се губи нищо а другото има фира от56%..И понеже си зле с математиката ще ти дам един пример с пазаруване.Купуваш от пазара 1кг кисело зеле в найлонова торба,но торбата се спуква и в къщи като го измерваш,виждаш че е 440грама.Така е и с американската газ,Само от преработката на минус 160 градуса до втечняване се губят 25% от него а при обратната технология,отново на Газ още 15%.

    Коментиран от #58, #59

  • 57 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Лафът "цена по-ниска от тази на Газпром"...показва, че кирчо не знае каква ще е цената...а и каква е цената на газа за България в момента....Цялата тази история за двата кораба с газ ще се окаже поредната му ПАРТЕНКА, а дай Боже и последната му!
  • 58 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Един":

    Цената на природния газ не се определя по „критерии”, а се определя от ДКЕВР, по много точна и дълга емпирична формула в която влиза цената на долара и на петролните деривати. Определя се по формула, защото е безсмислено да се определя на база себестойност, както е при другите стоки. А тези приказки за транспортните компоненти да разправяй на баба си. „Цената” му не може да се определя както при другите стоки защото е природен продукт. Инженерите бяха и са на ясно какво беше СИВ и кой командареше там. Не е случайно това, че всички мощности на "Топлофикация София" са изградени така, че при нужда могат да преминат на МАЗУТ. Дали тази диверсификация е лесна и колко струва, най-добре могат да кажат балъците дето си направиха локално парно на газ.
  • 59 pbdan

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Един":

    За какво ми трябва физиката ли? Ако американският газ е с 80% метан и се втечни тия 20% ще се втечнят ли и те? Обикновено тия съставки са хелий, азот, водород, СО2 и други въглеводороди. СО2 ще стане на лед и ще бъде отстранен, въглеводородите ще се втечнят, а хелий, азот и водород ще си останат газове и няма да се натоварят в танкерите. Загуби при преработка и транспорт много си ги завишил, а си забравил разходите от компресорните станции и множеството посредници при търговията с тръбен газ. Над 2-3000км пренасянето на втечнен газ е по-изгодно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове