16 Май, 2022 13:34 1 637 31

Работодателите: Оставаме в протестна готовност

  • работодатели-
  • протестна готовност

"Този протест беше предизвикан от няколкомесечните усилия да постигнем диалог с правителството", добави председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев

Работодателите: Оставаме в протестна готовност - 1
Снимка: БГНЕС

"Оставаме в готовност за протест. Исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ ги смятаме за изпълнени. Затова един мащабен протест за цена на газ и ел. енергия не би бил основателен". Това каза Васил Велев, председател на АИКБ, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали ще се състои националният протест на 18 май срещу високите цени на горивата.

"Относно протестът на 18 май има още една браншова среща утре. Много е важно диалогът между синдикати, работодатели и правителство да се води с национално представителните организации на бизнеса и работниците. Ще пресечем всякакви опити да бъдат подменяни националните организации със случайни хора, които представляват себе си. Няма да приемем всяка критика към кабинета да се обяснява с Кремъл", заяви Велев, цитиран от Dariknews.bg.
"Тристранният диалог има шансове да се възстанови в европейски стандарт, който България беше постигнала", каза още той.

"Този протест беше предизвикан от няколкомесечните усилия да постигнем диалог с правителството и заедно с държавните институции да намерим трайно и устойчиво решение за успокояване цените на електрическата енергия и природния газ", добави председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев.
"Днес имахме конструктивен диалог с представителите на правителството и бяха анонсиране предложения за компенсации през месец май. Категорично настояваме да има механизъм за сключване на дългосрочни договори на достъпни цени", подчерта Митрев.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ е поставил въпроса за подкрепа на предприятията от градския транспорт, но отговорът на вицепремиера Асен Василев не е бил обнадеждаващ.

"Не получихме никакви обнадеждаващи отговори освен, че правителството ще увеличи своя дял при субсидираните групи, които пътуват, като пенсионери и ученици, но това е малко", каза той.

"Моята скромна прогноза е, че протестът ще се състои. Хората, които преди това говореха колко добре е да се протестира, сега ни обясняват колко е лошо. Лицемерието трябва да има някакви граници", подчерта Манолов.

КНСБ ще остане в протестна готовност, ако всички тези мерки не се отразят върху стоките и услугите, които потребяват българските граждани. КНСБ ще настоява за спешно увеличаване на доходите и на минималната работна заплата. Утре на оперативната среща КНСБ ще произнесе своята окончателна дума за участие или неучастие на протеста.

"КРИБ също ще остане в протестна готовност. Искам да видя дали това, което ни беше обещано, ще се случи. Преди време пак имахме среща в МС и нищо от обещаното не се случи. Затова ние ще останем в тази протестна готовност. Ние не говорим само за компенсацията на енергията, които касаят всички – работодатели и потребители, ние ще останем в протестна готовност, докато не видим удовлетворяване на исканията на строителите, транспортния бранш. Докато не видим разбирателство и че правителството се вслушва в тези искания. Ако протестът се състои, на него могат а дойдат до 30 хиляди души, по наши изчисления", каза Кирил Домусчиев.

"Протестна готовност означава, че няма да протестираме на 18 май, а ще сменим датата. Това означава протестна готовност. Ще изчакаме утрешната среща с транспорта", уточни Домусчиев.

"Всеки може да прави еквилибристика с цифрите, но ние днес не получихме решение, а обещания", заяви Красимир Дачев от БТПП.

"Днес имахме конструктивен диалог с представителите на българското правителство. Вчера бяха анонсирани от властта мерки за месец май за подпомагане. По отношение на електрическата енергия заявихме, че този вариант е неприемлив. Настоявахме прага да е 200 лева и да се компенсира всичко над него. Това бе възприето от правителството. По отношение на природния газ всичко над цената за месец април да бъде компенсирано през май и юни", каза Митрев.

"Срещнахме одобрение в правителството да се внесе законопроект за изменение на Закона за енергетиката, който да гарантира, че цените за електроенергията след 1 юли да не са по-лоши от тези, които вече сме договорили", посочи той.

Митрев очаква с дългосрочни договори за природния газ да постигнем цена по-добра от тази, която имаме в момента.

Утре в 15.00 часа ще има среща с премиера за проблемите на транспорта.

"По отношение на индексирането на договорите за строителство по обществени поръчки се работи в посока спешна законодателна промяна, която да доведе до индексиране на цените за материали и горива", добави той.

Васил Велев обобщи резултатите от днешната среща с правителството:

"Постигнахме нова схема за компенсиране на свръхвисоките цени, което води до еднакъв резултат с текущите, които са ден напред. Дадена е мъжка дума от кабинета, че цените няма да са по-неблагоприятни от 1 юли. При по-високите цени, новата схема е по-добра, но при по-ниски е малко по-лоша. Бизнесът може да планира дейността си. Цената на електроенергията ще бъде между 220-260 лева. Това прави предприятията устойчиви и могат да планират дейността си".

"По отношение на природния газ се търси средносрочно устойчиво решение, защото руският газ представлява 40% от консумирания в ЕС. Руският газ не може да бъде заменен в краткосрочен план, а в средносрочен - трудно Трябват няколко години от 5 до 7, а не от 3 до 5 години, за да се изгради съответната инфраструктура. За да няма срив на европейската индустрия, трябва да се постигне някакъв компромис за начина на плащане. Ако няма европейско решение на този проблем, това ще доведе до свръхвисоки цени, недостиг на газ и рецесия в ЕС, който е нашият най-голям пазар. Това ще доведе неминуемо и до рецесия у нас. Това също беше много важен резултат от нашата среща", каза още Велев.

Красимир Дачев подчерта, че синдикати и работодатели по никакъв начин със своите действия не искат да застрашат енергийния сектор на България.

"Никой не може да прогнозира каква ще бъде цената на енергията през следващите месеци. Никой предприемач не иска помощи и компенсации, а да работи. Системата се бъгна в цяла Европа. Компенсациите не са ни необходими, ако отразяват реалната цена на електроенергията“, обясни Добри Митрев. Надяваме се, че предложената схема на правителството не е дългосрочна", добави той.

"Когато има война, прекъснати вериги на доставка и газовите хранилища може да не се запълнят през лятото, това ще вдигне цените още по-високо. Нашият плюс е в това, че имаме собствени енергийни източници, с които да покриваме собственото си потребление и дори да изнасяме. Трябва да постигнем баланс и да имаме сигурна и достъпна енергия", каза Митрев.

Той отрече обвиненията, че протестите им са политически мотивирани. "Никой не търси политически елемент, говорим за икономика. Искаме предвидимост и сигурност за всеки български гражданин. За какъв Кремъл? Няма политика в елементарните ни искания да бъде възстановено това, което е иззето. Държавата най-накрая осъзна това нещо. Ние не търсим помощи, а искаме да ни остават да се развиваме", подчерта Добри Митрев от БСК.

Министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея се обсъдиха схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката, съобщиха от Министерски съвет.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 0 Отговор
    Протест на работодателите 🤔🤔🤔
  • 2 И ние работниците!!!

    38 2 Отговор
    Искаме повече пари от вас !!!!
  • 3 Ах Манолов

    20 20 Отговор
    Манолов. При Банкянския де беше, защо не протестира? Или те беше страх да не ядеш шлауха? А сега, ай стига са се оправдавали с Украйна, войната там и действията на Путин! Мисирки бе, Манолов, мисирки!
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 2 Отговор
    Хора, да се похваля запекът ми най накрая мина, вчера изcpax л@йнo голямо, колкото двулитрова кока-кола и много ми олекна. Единствения проблем е че задръстих тоалетнатa и трябва да викам майстори, да я отпушват.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тъпанари

    26 3 Отговор
    Киро пак ги извози с празни обещания
  • 7 за какво

    34 5 Отговор
    компенсации? Че точно тези бизнеси и синдикати, подвластни на мафията, източиха държавата и прогониха работната ръка? За какво, ще ѝм давате компенсации? Че напълниха офшорки, накупиха яхти и джипки, навдигаха палати и хотели ли? Че поддържаха ниския стандарт на живот в държавата, чрез тормоз и ниско заплащане на труда? За това ли? Сега пак на ханилката ли? И това ли правителство, ще приклекне на мафиотите и олигарсите?
  • 8 Министър на магията

    25 3 Отговор
    Най-късно до петък очаквайте нов заем от 500 000 000.
  • 9 А ЕЕЕ

    21 6 Отговор
    КАКВИ РАБАТАДАТЕЛИ СА ТЕЗИ ДЪРТИ КОМУНЕТА БИВШИ НЯКАКВИ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРКИ НАЗНАЧЕНИ ЗА РОБОВЛАЦЕЛЦИ ТЕЗИ Н ЕМОГАТ ДА РАЗДЕЛЯТ НА ДВЕ МАГАРЕТА СЕНОТО МИ ГИ ИНСТАЛИРАЛИ ЗА РАБОТОДАТЕЛИ СЕГА ЗАЩО НЕ РАБОТЯТ А САМО РЕВАТ ЗА ДЪРЖАВНА ПОДКРЕПА ПАК БЕДНЯЦИТЕ ДА ИМ ПЛАЩАТ НЕКАДЪРНОСТТА

    Коментиран от #11

  • 10 Asdfg

    19 4 Отговор
    Как не ви е срам бре? Веднага трябва протести и блокади! Киро-тъпиро-дебило-кривата уста,веднага оставка!
  • 11 прав си

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "А ЕЕЕ":

    Но би ли могъл да пишеш с малки и големи букви думите в изриченията, защото е малко напрягащо да четеш така. Благодаря ти и добро с теб.

    Коментиран от #14

  • 12 Физиономии

    11 6 Отговор
    на ДС и БКП , милионери с пари на България и българския народ ! Отврат !
  • 13 Познавам двама от тези -

    13 5 Отговор
    бивши комсомолци, назначени от партията за милионери ! Ограмната част от нашия "бизнес" е с болшевишко потекло !

    Коментиран от #15

  • 14 Трабва "прав си"

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "прав си":

    също да започва с голяма буква, иначе присмял се хърбел на щърбел !
  • 15 Кириле, Асене

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "Познавам двама от тези -":

    Защо клякате на бандюгите от прехода?

    Коментиран от #16

  • 16 Да клекнеш

    8 2 Отговор

    До коментар #15 от "Кириле, Асене":

    пред тях е все едно да клекнеш на Бойко Борисов? Или са се отказали от него?
  • 17 Хихи

    11 0 Отговор
    Пак ги забаламосаха харвардските апаши. Както се вари жива жаба. Бавно подгряваш водата да не изскочи. И докато се усетят ще са фалирали. Хехе.
  • 18 Анонимен

    4 0 Отговор
    Остави ББ, но работодателите много крадоха и днес са феодалите. Не осигуряваха народа или на 4 часов, а работеха по 10 часа, с 2 ведомости, едната на минимална, другата на ръка и при герб проверки представяха на минимална. И днес търсят възрастни, за да не ги осигуряват, но болни И днес много пенсионери са ощетени, костов или сдс ги уволняваше и назначаваше млади със средно и след това във всеки град икономика висше задочно завършваха. И Кирето едва ли знае, а и не е длъжен всичко да знае човек. Всичко е по гнусотии връщайки се назад във времето. Спечелиха връзкарите, но не и хора без гръбначни.
  • 19 Анонимен

    2 0 Отговор
    Остави ББ, но работодателите много крадоха и днес са феодалите. Не осигуряваха народа или на 4 часов, а работеха по 10 часа, с 2 ведомости, едната на минимална, другата на ръка и при герб проверки представяха на минимална. И днес търсят възрастни, за да не ги осигуряват, но болни И днес много пенсионери са ощетени, костов или сдс ги уволняваше и назначаваше млади със средно и след това във всеки град икономика висше задочно завършваха. И Кирето едва ли знае, а и не е длъжен всичко да знае човек. Всичко е по гнусотии връщайки се назад във времето. Спечелиха връзкарите, но не и хора без гръбначни. Комунистите от Държавна сигурност са капиталисти.
  • 20 Тракиец🇧🇬🇺🇦🇩🇪🇮🇹🇮🇷🇯🇵

    5 2 Отговор
    Мутрите на ДС БКП от АИКБ КРИБ и БСК оставали в стачна готовност . ДС агенти капитализма е за истински бизнесмени а не за НАЗНАЧЕНИ доносници безродници и терористи със синя манта. Или си конкурентно способен или ставаш овчар както казваше един друг другар от вашата клика на БКП .

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Българин

    6 1 Отговор
    Българи,не се хващайте на въдицата на кирливата,крива,харвардска усмивка,пак ще ви излъже,за него всеки ден е важен за да краде,да го махаме и да забравим за харвардите.
  • 22 точно

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тракиец🇧🇬🇺🇦🇩🇪🇮🇹🇮🇷🇯🇵":

    чудесно казано
  • 23 Опа

    6 1 Отговор
    Народе не се подавайте! Тези съм ги разпознал още от миналата година! Всички на протест! Вие не знаете какви пъклени планове са скроили! Тези са некадърни и кукли на конци! Искат да ни довършат!

    Коментиран от #31

  • 24 ДимДар

    2 4 Отговор
    ГЕРБ по време на ковида не дадоха компенсации за народа както в Сърбия напр. на всеки работодател по една минимална заплата на работник и по 100 Евро на всеки сърбин директно.Тези тогава си мълчаха.
  • 25 Айде стига с

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Тракиец🇧🇬🇺🇦🇩🇪🇮🇹🇮🇷🇯🇵":

    мантрата за принципите на пазарната икономика, че се изтърка. С некадърната политика за скъпи енергоносители харвардците изначално обричат българското производство на неконкурентноспособност.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Последния Софиянец

    4 2 Отговор
    Оставка на тия гербави работодатели!!! Клатят Кирчо за да станем руска губерния. Еконтът им го каза право в очите
  • 28 Истини

    1 0 Отговор
    И за пазарната. След съкращението по сдс костово, ндсв, някои българи се хванаха пред паспортна, да ме извинят роми или цигани, но циганката с бгмохамеданин милиционер разведена, започна да хвърля по лицата им кафе, а работиха, но се принудиха и напуснаха, а циганката още работи пред паспортна служба. Има добри роми, но има и лоши както и при българите. И така българите започнаха да бягат от града, който имаше възможност и останаха, които са на добре платена. Пазарна икономика е имало през 60,70 на запад, но скед 1989 навлязоха нови бизнесмени и им провалиха бизнеси, усетиха се навреме и избягаха от ЕС. Трябва да си нагъл, за да успееш в Бг в смесен регион. Но вече няма за кога. 20 години минаха, а децата родиха се и отлитнаха навън, за да живеят деца, внуци на дс, бкп кгб, кпсс. Нямаш ли горе рода, не чакайте...
  • 29 Анонимен

    0 0 Отговор
    Нищо против Съюза и Запада, но има едно голямо НО и ще спра
  • 30 JEFF

    2 0 Отговор
    Работодателите да предлагат заплати от минимум 1500 лв. , соц . осигуровки , здравни и зъболекарски услуги безплатни за рабитниците си . 10 заплати накуп при пенсиониране , 30 дни платен отпуск , облекчен работен режим за бременни и майки на деца до три годишна възраст .Големите фирми да бъдат задължени да изграждат детски ясли и градини в близост до предприятия и заводи , в които работят родителите .Тогава ще може да се каже , че има нормален частен бизнес в България . Всичко това е напълно възможно , стига така наречените бизнесмени да не очакват да станат милионери за две години . И не си мислете , че лично аз мога имам някакъв интерес . Отдавна живея в чужбина , на почти 60 години съм и пенсия от бълг. държава няма да получавам , деца също вече няма да имам . Успех на бизнеса и на работещите за бизнесмените !
  • 31 JEFF

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Опа":

    Опа, намерих копейка . Много сте малко , много сте жалки , много сте материал по борисовски .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол