Last news in Fakti

21 Май, 2022 21:56 2 399 24

Пламен Данаилов: Не е спряно газоподаването от Русия към Гърция и тази газ тече през България

  • пламен данаилом-
  • газ-
  • гърция-
  • русия

Цената, на която я плащаме, не е по неизгодна, заяви зам.-министърът на енергетиката

Пламен Данаилов: Не е спряно газоподаването от Русия към Гърция и тази газ тече през България - 1
Снимка: БГНЕС

Към момента не е спряно подаването на природен газ.

Така зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов коментира пред БНТ поисканото увеличение на цените от всички енергийни дружества.

На този етап няма спряно газоподаване от Русия към Гърция и тази газ тече през България. Цената, на която я плащаме, не е по неизгодна, категоричен е Данаилов.

Ние сме достоен и последователен, прогнозируем партньор. Така че, санкциите, които бяха наложени, ние ги спазваме, категоричен е Данаилов.

В момента няма никакви проблеми с доставката на природен газ и цената е в сравнително нормални граници каквато щеше да бъде даже, ако я получавахме по дългосрочните си договори.

България беше домакин на първата среща на работната група за механизма за обща доставка на природен газ за целия ЕС, така че и на следващата среща със сигурност ще бъдат поставени всички теми за обсъждане. Ние си изпълняваме задълженията, като изпращаме нашите заявки до "Газпром", за да изпълнят те задълженията си за доставки, което обаче не правят, обясни зам.-министърът.

Ние изпълняваме нашата част от договора коректно, категоричен е Данаилов.

Към момента няма постигнато съгласие за доставката на руски петрол, каза Данаилов. По думите му, България трябва да бъде включена в списъка за дерогация, ако се стигне до този вариант.

Данаилов заяви, че разговорите за санкции и налагане на мита за руския петрол са все още в много ранен период и няма точно разчети. Не е изработена и национална позиция.

Данаилов коментира и въпроса за високата цена на тока и каква се очаква да бъде тя за месец юли. Първо, предстои КЕВР да разгледа предложенията, обясни той. Според него предстоящо повишение ще бъде обрано от предприетите мерки за компенсиране.

Даже да поскъпне с няколко десетки процента, след намаляване и на ДДС-то, общото поскъпване няма да е толкова голямо. Важни са детайлите. Възможно е 20-25% поскъпване, но като извадите ДДС-то, общото поскъпване няма да е шоково нито за битовите потребители, нито за бизнеса, смята Данаилов.

От 1 юли започват да се изпълняват договорите за доставка на газ с Азербайджан на 100%, категоричен е зам.-министърът. Доставките към момента ще се изпълняват през виртуална точна, а след това и през интерконектора с Гърция.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калин орела

    41 4 Отговор
    Във вода гази, жаден ходи.Той киро оправи България, че и за укрофаш мисли.
  • 2 Българин

    61 3 Отговор
    Боже Господи тия са вече откровени лъжци какво избрахме по дяволите! Вече и малките деца разбраха че ако получавахме газ по дългосрочния договор от Газпром цената щеше да падне с 15% а всъщност тя се вдигна с 15 тоест в момента плащаме 30% по-скъп газ който също е руски но минава през Гърция а Гърция се е договорила да си плаща в рубли! Тези вече откровено посред бял ден се подиграват и ни дават всякакви безумни и безсмислени обяснения и от това няма никакви последствия за тях!

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 баба ти от Пловдив

    40 3 Отговор
    всички плащат в рубли газа! Няма никакъв проблем! хи хи хи
  • 5 СССРБарета

    52 3 Отговор
    Поздравления нашите изпълняват най-добре американските заповеди така както по комунизма най-добре изпълняваха съветските! И тогава както и сега ни водят към провал!
  • 6 Киро Блокираният

    8 8 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    За малко да уцелиш с 30-та процента. А иначе за другото си прав.
  • 7 111111111111

    19 2 Отговор
    а през виртуалната точка може би ще тече виртуален газ?!
  • 8 Уса

    35 3 Отговор
    През посредници се краде по-лесно и трудно се доказва.България спазва санкциите,за да може българските политици да крадат а Гърция не спазва санкциите,защото гръцките политици работят за своя народ
  • 9 фенче

    3 9 Отговор
    бате Бойко каза че от Ревитуса идва газ към нас, на Кулата, така че тоя на снимката най вероятно ни заблуждава, за посоката в която тече газа

    Коментиран от #12

  • 10 Тома

    41 2 Отговор
    Всяка държава която получава руска газ си плаща в рубли а тези които ги отрязоха пак получават руска газ с 30 % по скъпо.Ашкулсум машала на васалите
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 АПИ

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "фенче":

    Бате ти бойко каза че е направил 500 000 километра магистрали, верваме му. А да, и конектора с гърците за диверсификациа беше направил, ама се оказа диверсия...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Баш софиянец

    22 0 Отговор
    Абе ние лу.ди ли сме? Купуваме същата газ само че доста по-скъпо, за да печелят гърците. Това било диверсификация Това ако не е глу пост, здраве му кажи!
  • 17 Погрешно гласувал

    9 1 Отговор
    Поредната калинка в правителството. Стават само за лъжи и пропаганда !!!
  • 18 Браво!!!!!

    4 10 Отговор
    Справяте се отлично в момент на кризи в цяла Европа 👍👍👍👍
    Руската агресия към България няма да спре скоро, но вие успявате да я смекчите по един завиден за всички начин. Браво !!!
    На руските агресори трябва да е ясно, че България няма да бъде изнудвана и ние няма да заменим свободата си за по-евтина газ. За мен свободата на избор, на информация, на пътуване, са неотменими и незаменими 💪💪💪💪💪
    Русия за пореден път показа, че е екзестенциална заплаха за свободата и просперитета на България и всички славянски народи😤😤😤😤😤
    Тяхната атака няма да спре, но ние не бива да предаваме свободата и независимостта си за 20 стоки на литър.
    Да живее България 💪💪💪💪💪💪
  • 19 виртуалният вектор

    0 0 Отговор
    Виртуалният Вектор , търси Виртуалната Точка , във виртуалното пространство . Две прави виртуални линии са винаги успоредни , ако не се пресичат никъде във виртуалното пространство . Най късото разстояние между две виртуални точки , е виртуалната права спусната между тях.
  • 20 Каква

    6 0 Отговор
    държава сме. Продаваме оръжие на Украйна чрез посредници за да не дразним Русия. Купуваме руски газ от посредници за да угодим на САЩ. Какво печелим - нищо. Какво губим: При оръжието част от печалбата отива у посредника а не при нас. При газа плащаме и на посредника за газ която минава през нашата територия. И в същото време се бием в гърците и се хвалим колко сме солидарни, лоялни и др. подобни глупосги.
  • 21 Мушмурока си призна, че

    0 0 Отговор
    продължаваме да купуваме Руски газ, но с 31% по-скъпо, но нарича това "Успех" и "Диверсификация"! Демек пълен Идиотизъм! Освен това тая газова врътка е 100% корупционна сделка, която наричат "100% нетърпимост към Корупцията"! Демек пак пълна Идиотия!
  • 22 Да знае Бай Асан Теляка от градската

    0 0 Отговор
    Баня, как ще му го натегли целия във "Виртуалната точка", ще му изкочат очите на тоя шмульо!
  • 23 ВъZрожденец

    1 0 Отговор
    В сравнение с интелекта и квафикацията на тия новите, бандата на Кирчовците, Кокорчовците и Лорелайците, ония старите министри на ГЕРБ и Патриотите изглеждат като Академици и Доктори на науките!!!
  • 24 123

    0 0 Отговор
    Цената не била по-неизгодна, но не е и по-изгодна! И как санкционираме, бе мишок като пак внасяме руска газ през Гърция?! Стига с вашите откровени глупости и манимулации. Я марш да си плащате като всички останали газта и да сключвате нов договор, ако трябва! Какво се държите като кроуни, ние не сме деца от детската градина!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове