Last news in Fakti

26 Май, 2022 14:36 1 809 30

За безопасността на мотористите Николай Събев предлага промени в законите

  • мотористи-
  • николай събев-
  • движение

Едно от предложенията предвижда мотористите да имат право да се движат в бус лентите

За безопасността на мотористите Николай Събев предлага промени в законите - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев категорично подкрепя инициативата на мотоклубовете, свързани с проблемите в движението по пътищата и пътната безопасност. Представители на клубове на мотористите в България се срещнаха със Събев, който преди няколко дни се включи към техния протест пред Народното събрание.

Министърът посочи, че трябва да бъдат предприети спешни действия, които да подобрят сигурността и безопасността на мотористите по пътищата. "Ще разгледаме детайлно всички искания, след което ще внесем предложения за промени в няколко законопроекта", ангажира се Събев.

Предложенията на мотоклубовете включват:

Да се разреши на водачите на двуколесни моторни превозни средства да се движат в бус лентите.

Водачите на МПС категория „В“ да не могат да управляват мотопеди без да са преминали допълнителен курс.

Преработване на Наказателния кодекс, в частта завишаване на долната граница на санкциите на водачите на МПС, при причиняване на телесни повреди и смърт на уязвимите групи участници в движението (мотоциклетисти, велосипедисти, пешеходци) при нарушаване Закона за движението по пътищата и Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата.

Да бъде изравнена скоростта за движение на мотоциклетите от Категория „А“ с леките автомобили извън населените места.

Да се проучи възможността за уреждане на споделянето на пътните ленти между автомобилите и двуколестните моторни превозни средства.

Да бъдат направени инфраструктурни промени в участъците от пътя с концентрация на ПТП. Да се следи за спазването на правилата при поставяне на ограничителни системи за пътища. На пътно платно с две или повече еднопосочни ленти за движение, да се осигурява физическо разделение между лентите с различни посоки на движението.

Да се уреди нормативно поставянето на животоспасяващи предпазители (предпазни огради) под ограничителните системи за пътища (мантинели).

Да отпадне забраната за движението по автомагистрала и скоростен път на пътни превозни средства категория A1, А2.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 8 Отговор
    Е КОНТЕ, що не ги пуснете и по тротоарите бе , К@ .....Т ‼️
  • 2 Дедо Еконтий и влака стрела

    43 0 Отговор
    На село лапитата си карат мотопеди без книжки

    Коментиран от #3

  • 3 Капитализъм

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо Еконтий и влака стрела":

    ... в действие!!! Министър да протестира!!!
  • 4 ГРАД ВРАЦА

    33 0 Отговор
    къде са влаковете дето ше развиват 200км/ч, Съби?

    Коментиран от #21

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    36 1 Отговор
    Нещо за НЛО тип скутери ще има ли ❓❓❓❓❓❓
  • 6 Псевдоним

    30 6 Отговор
    Единственото, което трябва да се улесни, е процедурата по даряване на органи на мотористи. Всякакви други акробатики са безсмислени и дори вредни.
  • 7 факт

    46 2 Отговор
    "Да бъде изравнена скоростта за движение на мотоциклетите от Категория „А“ с леките автомобили извън населените места." - Когато карам по магистрала мотористите ме подминават с такава скорост, все едно минават покрай пътен знак!
  • 8 Нагляри

    41 2 Отговор
    Мотористите карат, като луди по селата и форсират двигатели.

    Коментиран от #28

  • 9 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    46 1 Отговор
    Полицията да следи повече велосипедисти и мотористи.

    Да се наказва велосипедисти и тези с електрическите тротинетки, които правят забранения им от закона ляв завой.

    Да се наказват мотористи, които на магистрала се мушкато между два изпреварващи се автомобила. И реват, че автомобилистите не ги пазили. Не можеш да опазиш "самоубиец" решил да се самоубива.
  • 10 ПП - Продължаваме Простотиите

    36 5 Отговор
    А не искат ли да се забрани движението на други превозни средства освен мотори ?!?
    На това джобно министърче "моторист", някой да му обясни, че има евро изисквания и пр.
    Откъдде накъде категория В, ще плаща и за книжка за мотопед !? Мотористите не трябва да имат поврче права, ако не искат отмъщение от автомобилистите!

    Коментиран от #12, #29

  • 11 Правилно

    12 6 Отговор
    По-добре по бус лентата, няма как да пречат на градския транспорт.
  • 12 Не е простотия

    6 18 Отговор

    До коментар #10 от "ПП - Продължаваме Простотиите":

    За разлика от теб аз освен категория В притежавам и А. Затова съм много по-наясно какво означават тези промени, а не хейтвам всяко конструктивно предложение.
  • 13 ха ха хааа

    12 0 Отговор
    Дядо Еконтий ... 🤭😁
  • 14 Бай Брадър

    23 1 Отговор
    Да останат само те по пътищата от републиканската пътна мрежа !
  • 15 Помака

    21 1 Отговор
    важно е да фалират пощите и да облажат мангизите после
  • 16 Мнение

    18 5 Отговор
    Проблемът при получаване на категория М автоматично заедно с категория В е че водачът остава с убеждението, че е способен да управлява мотопед при положение, че никога в живота си не се е качвал на подобно нещо. Редно е поне да се обяснява, че не е същото като колата.
  • 17 Дичо

    15 0 Отговор
    Тоя министър плещи само глупости...
  • 18 Поредният

    15 1 Отговор
    неадекватен и крадлив министър на ПП.
  • 19 Възмездие

    15 2 Отговор
    И не на последно място, да бъде отрязана главата на Събев, като преди това бъде извършено със всичко, което стърчи от гнусното му тяло.
  • 20 ха ха

    12 0 Отговор
    има и разумни неща но повечето са недомислици , движението в бус лентите ви гарантира рязко изскачане на двуколесни от всякакви възможни ъгли което неминуемо ще има трагични последици , същото е с движението и по магистралите , просто си вкарвате авто гол

    Коментиран от #27

  • 21 Съби

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД ВРАЦА":

    Товарят ги с газ в САЩ! Утре сабаале са на Сточна гара.
  • 22 гост

    13 0 Отговор
    Да се въведе задължително каски и жълти жилетки на велосипедисти и тротинеткаджии движещи се по пътищата и улиците. Полицията да следи как преминават по пешеходните пътеки и по пешеходните зони !
  • 23 Ехааа

    11 0 Отговор
    Да вземат най-после да слежат в закона и нещо смислено. Всички мотористи, велосипедиати и каращи скутери да са с каски и светлоотразителни жилетки - това е в цивилизования сват! А КАТ освен да засичат скоростта с камери на колите, да вземат да погледнат каращите мотористи с по 200 километра и отгоре в час. Да не говорим какво чудо е по планинските пътища и как се изпреварва. А тези скутери са направо самоубийци по пътя. Никакви правила и никой не ги закача. После шофьорите сме убийци и какви ли не!
  • 24 питащ

    11 0 Отговор
    Ами останалите участници в движението просто да спрат и да пропускат тъ...пите и на....гли мотористи. Скрий се бе недо...разумение такова. Нещо еконт май позагуби клиенти. Така ти се пада. Ако знаеш как се движат тези и...диоти в градовете особенно нощно време, няма да си на това мнение. Но ти търсиш подкрепа, но за сметка на обикновенния български народ. Вън от правителството!
  • 25 Шофьор

    5 0 Отговор
    Ний живеем в епоха на полу и по-цели иди..и! Вместо всякакви матори за над кат. А2 да ги забранят в урбанизирани територии, тези ще им осигуряват безпрепятствени вектори за ускорение в градска среда?! Иди..и, какво да ги правиш.
  • 26 Браво

    3 0 Отговор
    Мозък. До скоро имах друго мнение за този. Всичките му предложения са изключително тъпи. Дано нищо не се приеме. Стига деструктивни промени !
  • 27 Казах

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "ха ха":

    предложенията са изключително тъпи !
  • 28 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Нагляри":

    не само по селата - на всякъде и не като луди, на 90% главите им са празни. Имам чувството, че някакви комплексари.
  • 29 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "ПП - Продължаваме Простотиите":

    вместо да им се дават още права - забранете ги въобще ! Рязко ще намалеят идиотите по пътищата !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове