Last news in Fakti

28 Май, 2022 06:28 21 311 34

Красимир Стойчев: Първо разумно решение в енергетиката за последните 15 години

  • красимир стойчев-
  • енергетика-
  • веи

Предприемачът коментира решението на правителството да облекчи процедурата за придобиване на ВЕИ за лично ползване

Красимир Стойчев: Първо разумно решение в енергетиката за последните 15 години - 1
Снимка: Кадър от "Евроком"

"Чудото е, че най-накрая махнаха една административна пречка - да искаш разрешение за инсталация".

Това заяви предприемачът Красимир Стойчев пред "ЕвроДикоФ" на телевизия "Евроком" по отношение на решението на правителството да облекчи процедурата за придобиване на ВЕИ за лично ползване.

"Проект от 1 до 5 мегавата трябва пак да се съгласува с общината", продължи той и подчерта, че това ще засяга основно големите фирмии и компании, а законът е основно в полза на домакинствата.

"Това е първото разумно решение в енергетиката за последните 15 години", категоричен беше предприемачът.

"Инсталации до 1 мегават няма да създават вече тези грижи", каза Стойчев.

"Около 1 млн. лв. 1 мегават фотоволтаици. 1 мегават качествена батерия ще струва около 500-600 хил. лв. За семейство една инсталация няма да струва повече от 10 000 хил лв., което ще се изплати за 3-4 години, а после си свободен като птичка", продължи той.

"Новата ситуация е прекрасна, но има един ключов елемент. Има много различни панели, които са евтини, нелегални, внесени втора ръка. Няма грам регулация на тема какво се предлага на пазара. Много ме е страх, че много хора ще си купуват от фирма еднодневки. Това за фирмите до 5 мегавата е прекрасно", категоричен беше бизнесменът.

"Втората стъпка е да махнат субсидиите за консумацията на ток от генерирани фотоволтаични инсталации. Да се субсидира инсталирането и да се приеме закон за енергийно бедните", завърши Красимир Стойчев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе ,

    71 24 Отговор
    Само този ли не знае , че 95% от българите живеят в градовете , а за едно домакинство са нужни 50-60 квадратни метра соларни панели и то през лятото ,
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 На село добре

    82 44 Отговор
    Какво правим в градовете, а и евтините китайски май спряха да ги внасят. Германия като се нацвъка с веита, една по-сериозна зима и край. Строите държавна Белене 4-ри реактора д Русия, махате ЕРП-тата, купувате директно от Русия евтин, качествен газ, дългосрочни договори, ако искате мита ЮП2 и проблема е решен. Чакате да дойдат водородните технологии, и да станат по-евтини. Имаше някакви начални проекти в Британия с мини реактори, но не знам какво стана. Честно, имам чувството ,че сегашните се занимават със всичко друго, но не и със сериозните проблеми в България. Кой пенсионер в България ще даде десет хилки наведнъж плюс поддръжка.

    Коментиран от #16, #29

  • 4 Джоко

    69 3 Отговор
    Не може да се приеме закон за енергийно бедни, защото в него ще попадне половин България. Как ще клатят клона на гласоподавателя, политиците от ДПС с евтини дръвца за зимата?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 5577

    50 26 Отговор
    Евроком??? Диков??? Това е достатъчно за да не прочета статията.

    Коментиран от #26, #33

  • 7 Сандо

    65 17 Отговор
    Истинското разумно и умно решение,взето в полза на населението на една страна е всичко,свързано с енергетиката да е държавно.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Красимир Петров

    67 4 Отговор
    90% от Българските "бизнесмени"милионери са като този.Кредитни милионери или забогатели от ДДС.
  • 11 Зелен

    8 3 Отговор
    Много добре
  • 12 Хаах

    58 7 Отговор
    Герб, ДПС и МВРО няма ли да спретнат един протест затова, че им се нарушават правата да ни рекетират, изнудват, като им се прецаква схемата за цени на ток, фотоволтаици, Газпром.
    И още се опитват да съботират като ни баламосват, че системата не можела да поеме тока от излишъка на домакинствата.Как така техните ВЕИТА ще имат конкуренция.Наглеци, че и увеличат на месец два цените.
  • 13 офф грид

    45 2 Отговор
    Всеки трябвада има право да потърси независимост от мрежата.
    Тя е за удобство, не е задължение.
  • 14 Ддд

    38 13 Отговор
    И след 3-4 години,освен целогодишната поддръжка ,която този спестява да спомене.Ще трябва да се сменят и батериите,колкото и качествени да са.На една кола живота н акумулатора е няколко години,кой реши че тези батерии ще са по качествени от автомобилни акумулатори???
    И ще се молите за слънце всеки ден ли?

    Коментиран от #18, #34

  • 15 Госあ

    28 8 Отговор
    😂 след четири години трябва да сменяш фотоволтаика и батерията ве клоун.
  • 16 Госあ

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "На село добре":

    Това не са британски проекти, а френски. Французите пък видяха от японците. Иначе си абсолютно прав.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 оТГОВОРИ КОГА

    26 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ддд":

    Не се мъчи да разсъждаваш, за да оправдаеш ЗАБРАНИ на права.
    И лъжеш-20 години е срока за експлоатация.А подръжката.Акумулатора е подръжка.Това ни карат в момента, да сме си купували акумулатори ние-потенциално хиляди, вместо да си купят акумулатори шепата олитархо-политици -КРАДЦИ С ВЕИ.

    Коментиран от #30

  • 19 Госあ

    19 6 Отговор
    демократите от плодзеленчуците не мислят за обществото, а как да се облагодетелстват. Това е азбучна истина и самите те го признават.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 177

    27 3 Отговор
    Какво щели да правят по градовете? Ще правите същото каквото ние правехме по селата, когато вие за наша сметка си санирахте жилищата и когато се отоплявахте, със субсидирано и от нас парно - ще гледате. Впрочем сигурен съм, че пак ще намерите начин да ни прецакате, така че спокойно.
  • 24 Перо

    30 0 Отговор
    А не може ли да се ограничат обемите на енергиино-богатите с фотоволтаици с договор за изкупуване от държавата на измислени цени,увеличаващи много цената на микса или им се спусне цената за изкупуване. Те са собственост на престъпници,получили незаконно от евродепутати изпреварваща информация от ЕС за планираните промени в енергетиката. Ако се опрости процедурата за инсталиране на семейни фотоволтаици,много ще се разтовари и националната енергийна система,ако това не пречи на някои тарикати,назначени за милионери с “придобити” ВЕЦ,ТЕЦ,студен резерв и др.!
  • 25 Да да

    25 0 Отговор
    Да се спонсорират семействата които искат да си направят ВЕИ до 5 kw. Да няма формалности, а само уведомителен режим към енергийните дружества.
  • 26 7755

    13 11 Отговор

    До коментар #6 от "5577":

    Ха-ха-ха..."Евроком" с онова предаване "(без)Делници)" водено от един дрът ххххх с боядисана коса ,който кани все едни и същи абонирани "гости"...а за Диков - въобще пък не коментирам -той нито е за гледане,нито дори и слушане ...объркан, пелтечещ, изпълнен с превъзходителни форми словоред и едни жестове , постоянно клатушкане пред камерата , мимики и всичко една каша от краката до главата ...

    Коментиран от #28

  • 27 Фен рз

    11 1 Отговор
    Ами тия в градовете ще си наслагване фотоволтаиците в лозята явно гледам енергото поставя стълбове и опъва дебели кабели в лозята
  • 28 5577

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "7755":

    За това се запитах кой ще прави статия и ще цитира подобни безумия.
  • 29 И аз да кажа

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "На село добре":

    Ами онзи пенсионер, дето дава на ало- измамниците, например. Далеч не всички пенсионери са бедни. Всеки договор с Русия е рисков, дори изгодният, защото нищо не гарантира, че няма да подкупят някой министър като Овчаров и да го променят без време! С мечка мед не се яде! Най-добре е да има общоевропейски договорени цени, които не дават вратички за нашенски гяволии.
  • 30 Ддд

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "оТГОВОРИ КОГА":

    Май някой не сте наясно с живота на акумулаторите?Освен това кое е това ВЕИ което работи с акумулатири,може ли да ме осветлиш "експерте"?ВЕИ,Фотоволтаици и ВЕИ,продават изработения ток на ЕСО,а не го пазят в акумулатори.
    И не всеки ден работят тези инсталации,защото не всеки ден има вятър,слънце и вода.Те и за това ВЕИ-тата и фотоволтаиците са на субсидии от държавата.Поне малко се интересувайте,преди да пишете глупости!
  • 31 Искрен

    4 0 Отговор
    Този човек е изтрещял/жаргон/,Защото е изгладнял.
    Каква е тази система, фотоволтаична за10 000лв.,която ще реши проблема за производство и консумация на ел.енергия на едно домакинство
  • 32 Я Я Я Я ДА

    1 0 Отговор
    ТЪЙ ЩЕ Е / КАТО ВЯРВАШНА ЛЪЖЕЦА ................................................................А СЕГА ДА ТЕ ВИДИМ НАКЪДЕ ЩЕ ХОДИШ - НАЛЯВО ИЛИ НА ДЯСНО - ПИТАЙ ПИЛОТА ........................................................
  • 33 Биби

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "5577":

    Диков и Кулезич са най големите под........ги.
  • 34 ТОКОМОБИЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ддд":

    Оловно-киселинните акумулатори да.
    НЕ и съвременните литиеви клетки с BMS управление (battery management system), което балансира клетките в пакета и не позволява 100% разряд и 100% заряд. При такива непълни цикли до 80%, животът на съвременните литиеви клетки е НАД 20 ГОДИНИ. Имам Sony gsm-и на толкова с оригиналните полимерни батерии - работят до ден днешен.

    Франсиско Каранса (Renault-Nissan Energy Services): "Батерията на Nissan Leaf е с 22 години живот". 
    Свен Бауер (BMW battery): "BMW i3 има никел-кобалт-манганови клетки с твърда сърцевина. Конструирани са за 20 години живот.  Потвърдено от множество серийни тестове"
    Lexus UX300e e с гаранция на батерията 10 години или 1 млн. км
    Същото е при Toyota bZ4X

    Zoe40 Uber таксита в Истанбул след 500 хил. батериите им са на 90% остатъчен капацитет.

    Масово в стационарно съхранение се използват литиево-ферофосфатните (Li-FePO4) с 3000-4000 цикъла живот, а тези от литиев титанат (LTO) 20 000 - 30 000 цикъла.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове