Last news in Fakti

1 Юни, 2022 14:51 1 355 14

Агентите на ДС ще се обявяват след всяка проверка

  • агенти-
  • дс-
  • обявени-
  • проверка

Промените бяха гласувани анблок със 77 гласа "за" и 19 "против". ДПС не участваха в гласуването, а от ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане" гласува само по един депутат

Агентите на ДС ще се обявяват след всяка проверка - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА). Законовите промени бяха предложени от ПГ на "Демократична България", съобщават от БТА.

С измененията се конкретизира, че правомощието на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, по-известна като Комисия по досиетата, не е еднократен акт с оглед на значителния брой хора и институции, които проверява. Дефинира се, че задължението на Комисията за служебно произнасяне при появата на нови доказателства за принадлежност за проверено лице не е обвързано със задължителна проверка, която тя извършва.

Измененията предвиждат, в случай че се установи, че някое от проверяваните лица е с установена и обявена принадлежност и няма нови архивни документи, комисията да се позове на резултатите от предходната проверка, като разкрие и обяви новото публично качество на провереното лице без ново установяване на принадлежността.

Промените бяха гласувани анблок със 77 гласа "за" и 19 "против". ДПС не участваха в гласуването, а от ГЕРБ-СДС, "БСП за България" и "Възраждане" гласува само по един депутат.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски поиска заглавието да бъде променено на Законопроект за отмяна на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. Той посочи, че законът не е в съответствие с ежедневието на българските граждани и поиска неговото отпадане.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова възрази, че не може на второ гласуване да се прави редакционна промяна, с която да отпадне цял един закон.
Председателстващият заседанието зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин не подложи на гласуване предложението на Свиленски. Той посочи, че БСП е за отмяна на този закон, но това не може да стане със заглавието, а с внасяне на друг законопроект.

В крайна сметка заглавието "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия" беше прието с 98 гласа "за", 44 "против" и 1 въздържал се.

Дебатите по законопроекта продължиха повече от два часа. Стигна се и до безредици в пленарната зала.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 2 Отговор
    А агентите на ГРУ кога?
  • 2 Амиии

    20 2 Отговор
    Също трябва да има промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към "Отворено общество", "Америка за България", БХК и ...,и закон за НПО-тата
  • 3 Българин

    9 3 Отговор
    Сега петолъчниците ще налазят тв студията с вой, сълзи и сополи 😀
  • 4 хард

    16 1 Отговор
    Агентите трябва да се лишат доживот да заемат властови позиции.
  • 5 Сесесере

    9 3 Отговор
    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

    Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.


    Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
    (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.
  • 6 Бай село

    5 3 Отговор
    Бах тия предатели..с тоя закон кой ще иска да работи за държавната ни сигурност кой ще иска да работи във военното разузнаване..така всички заедно със семействата са обречени на смърт..продадохте майка България..гадове кажете една държава в която е приет такъв закон..двеста идиота се борят да преименуват България на ..,,,имало такъв народ..,,,и тия измислените демократи не бързайте да пишете и плюете без държавна сигурност сме изчезнал вид..и не ми говорете че американците ще се грижат за нас..варвари...

    Коментиран от #12

  • 7 Тома

    10 0 Отговор
    И какво като се разкриват след като агент гоце беше два мандата президент.Агент буда беше 12 години министър председател.Агент сава е почетен председател а другите са депутати министри посланници и т.н.
  • 8 дядото

    5 0 Отговор
    да се приеме и закон за разкриване и публикуване имената на българи агенти на чужди разузнавателни централи за времето на прехода и мястото на всеки в обществено-политическия живот на страната
  • 9 пешо

    5 0 Отговор
    късно е чадо , досиетата отдавна ги няма
  • 10 Агата Кристи

    3 0 Отговор
    .... в пленарната зала "агентите" се нахвърлиха в/у "доносниците", щото не можаха да се разберат кой е по-патриот ...
  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 1 Отговор
    Ако не се ръкуваш с,дс....няма да можеш да се изявиш в обществено политическия живот на бг.това е аксиома!Няма сред тези номенклатурчици и един читав!
  • 12 Никола Гешев

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай село":

    Всички бивши комунистически държави от източна Европа с изключение на България имат закон за ЛУСТРАЦИЯ с който бившите офицери и доносници на ДС нямат право 10 г. да заемат обществени и политически длъжности и да работят в администрацията. А в Полша са и с минималната пенсия. И затова тези държави имат по-висок стандарт. С клетвен лист тия милиционери се кълняха във вярност към БКП и СССР и от 1976 г. бяха на пряко подчинение на КГБ и ГРУ. Тия никога не са работили за България!
  • 13 питам

    3 1 Отговор
    Каква държавна сигурност ви гони 32 години след падането на социализма! Все едно през 1976 г. да беше приет закон за тези работили за ДС преди 9 септември. Проблемът на управляващите е, че трябва винаги да имат враг в случая макар и умрял, който да е виновен за провалите им!
  • 14 безпартиен

    2 1 Отговор
    Ако имаше истинска държавна сигурност,нямаше да има 10.11.1989!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол