Last news in Fakti

4 Юни, 2022 13:11 1 886 24

Проф. Павлов: Европейските политици са облъчени от пропагандата на Скопие

  • проф. пламен павлов-
  • рсм-
  • скопие

С колегата Николай Овчаров още преди години сме предлагали България да проведе масирана кампания, за да обясни реалните основания на българската позиция по темата за Македония, припомни той

Проф. Павлов: Европейските политици са облъчени от пропагандата на Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Това, което констатираме от поведението на редица европейски политици, е че те до голяма степен са облъчени от пропагандата на Скопие, и почти не взимат под внимание постиженията на науката по отношение на българистиката и мястото на Македония в българската история. Това до голяма степен се дължи на пасивността на България. Това каза в интервю за БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов, който на 7 юни в Страсбург ще проведе срещи в ЕП с депутати от ЕНП, Германия, Австралия, Словения, и др. по македонския въпрос.

С колегата Николай Овчаров още преди години сме предлагали България да проведе масирана кампания, за да обясни реалните основания на българската позиция по темата за Македония. В нея не става въпрос за „промиване на мозъци“, а за аргументирана и научна обосновка. Едва сега имаме възможност за провеждането ѝ – доста късно, но все пак по-добре късно, отколкото никога, казва проф. Павлов.

През 2018 г. Павлов и Овчаров посещават 14 страни по света в инициатива под надслов „Мисия България“, за да обосноват позицията на България в българо-македонския спор, като представят българското културно наследство. При пътуванията те посещават държави главно от Европа, но също и Русия, Китай, Индия, и др.

„Навсякъде сме засягали темата „Македония“, и никъде не сме чули нито от колеги – академични преподаватели, нито от дипломати, някой да оспорва правотата на българската позиция по отношение на историята, или нейното фалшифициране с каквито и да било ценности. Българската наука винаги е отстоявала историческата истина, съответно и модерната трактовка на темата, но, за съжаление, не можем да се мерим с пропагандните усилия на Скопие“, допълни историкът.

По думите му езикът на омразата в Скопие е плод на бездействието на българските правителства в последните 30 години: „Политика срещу това говорене има, но тя е твърде парцелирана, върши се от отделни хора, няма приемственост“.

Проф. Павлов даде пример и с личен опит от времето, в което оглавява Държавната агенция за българите в чужбина /1998 – 2002 г./, когато установява, че „там темата „Македония“ напълно отсъства. „И че всъщност под „българи в чужбина“ се разбира бесарабски, банатски българи, българи в САЩ, но не и в Македония. Отдавам това на някаква инерция, останала от комунистическите времена“, допълни той.

Ние имаме сериозно присъствие в Македония, и нека не се заблуждаваме с данните от официалното преброяване на населението там, което показа 3500 българи, допълва публицистът. “Аз самият със сигурност познавам много повече от тази цифра, и става дума за хора, които имат българско самосъзнание“.

Очаквам след срещите ни на 7 юни европейските политици да се научат да гледат на нещата обективно, а не да възприемат пропагандната гледна точка на когото и да било като истина. В това отношение България има мощен съюзник в лицето на европейската наука, която никога не е отричала миналото. И за да не ни обвинят, че гледаме само към миналото, тук става дума и за езика, който се говори в РСМ – ние не отричаме съществуването на тази норма, но тя е норма, произлязла от българския език. И това беше показано отлично от нашите езиковеди от БАН, сред които и проф. Ана Кочева, ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН, която също ще присъства на срещите в Страсбург, подчерта проф. Павлов. „Разбира се, никой в България не отрича правото на всеки да се определя като такъв, какъвто иска. От друга страна, не можем да приемем това отношение към българската култура и история сякаш са нещо второстепенно, второкачествено, - защото тази политика в Македония продължава, и тя се върши включително от днешните македонски политици“.

Изключително разочарован съм от президента Пендаровски, който даваше индикации за един градивен подход към България. Но не виждам натискът към България да прави отстъпки до какво може да доведе, след като ако има някой, който трябва да промени поведението си, това са властите в РСМ.

На въпрос какво би мотивирало властите в Македония „да променят поведението си“ след като натискът върху България е огромен, проф. Павлов коментира, че докато никой нищо не прави, Македония продължава да задълбочава езика на омразата. „Това, което трябва да направят македонските политици, е просто да приключат с говора на омразата. И да се премахнат всички антибългарски внушения, текстове, примери, и прочие. Всъщност, най-важно е да се спазва Договора за добросъседство, който беше посрещнат с акламации при подписването му в самата Македония. А сега виждаме той да не се изпълнява“. И затова би следвало Европа да се ангажира с обективно решаване на въпроса, смята историкът.

Ако трябва да има някакъв натиск от ЕС, то трябва да бъде към самата Македония да спазва договореностите си, тъй като на практика самата РСМ създава проблемите, а не България, категоричен е проф. Павлов.

Аз не съм противник на сегашното правителство, напълно безпартиен съм и нямам никакви предубеждения. Но някои действия на министър-председателя Кирил Петков са определено нелогични. Не може да се изисква от френския президент Еманюел Макрон да бъде гарант за българо-македонските отношения! Това просто е нелепо! В крайна сметка трябва да се спазва Договора, който е подписан от двете страни, така както РСМ спази Преспанския договор с Гърция, тоест не може да има двойни стандарти. Тези идеи, че нещо може да се заобиколи или да се отложи във времето, са абсолютно непродуктивни, смята експертът. Още повече че българското общество в максимална степен е против подобни отстъпления.

България няма никакъв исторически спор с РСМ, и това е видно от всички исторически паметници – имаме обща история, и тя е българска история. Както Австрия и Германия имат обща история, също както и Гърция, Кипър, Румъния, Молдова, и др. Но да се подменя българската идентичност, да се нанася обида на над един милион българи, които са потомци на бежанци от Македония, ние самите не можем да си позволим. Освен това, ние сме европейска държава, спазваме европейските ценности и ги изповядваме още от преди Освобождението, и не можем да приемем, че лъжата може да бъде истина – не можем да позволим ЕС да възприема еднолично нечие твърдение за правота.

България разчита на добронамереност, и на отпадане на всякакви предубеждения, които се насаждат към България. Очакваме и много по-голяма активност от наша страна, подчерта историкът и допълни, че очевидно в Коалицията има напрежение по темата за РСМ, а и различни политически сили са започнали да спекулират по темата с чисто политически цели.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬььь

    13 0 Отговор
    А Вие що спите? Облъчвайте ...

    Коментиран от #6

  • 2 Галина Колева,

    14 4 Отговор
    Воювайте до последно Г-н Павлов!
  • 3 хаберих

    11 1 Отговор
    Никакви преговори повече с мАкетата! Никакви!
  • 4 Комон Сенс

    19 2 Отговор
    Птроблемът, приятелю, е че нашите историци, жунралисти, общественици и пр. си натискат парцалките, слушакт и папкат, вместо да "облъчват" с нашата пропаганда, която по едно щастливо стечение на обстоятелствота дори съвпада с чистата и свята истина!

    Апрпо, защо не е новина случката от вчера - България културен център в Битоля е запален!
  • 5 София

    1 5 Отговор
    Защо ли умнику не ни разбират нас а тях всички...народа пак ще е виновен а не такива като вас!

    Коментиран от #7

  • 6 жжжжжж

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬььь":

    без пари не става.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 има пари

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "жжжжжж":

    Дават се за това такива личности като уважавания от мен професор да си правят пас.
    Що народ стана милионер от нихилкизъм и майцепродавство....
    Всичко читаво бива репресирано, всичко нихилистко угоявано.
    Така си тече от годин.
    Опитай да изправиш главишчка и ще усетиш в първо лице за какво ти говоря.
  • 9 Ваня Ст.Писова *7*1*1*3'1'2'6*8*6'0 !

    2 9 Отговор
    Овчаров и Павлов са noмаци!! Като Каракачанов. Вгледайте се в лицето на Павлов. Ще откриете,че е досущ като Жельо Желев помака. Иманярската мафия!

    Коментиран от #14, #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Комон Сенс

    7 0 Отговор
    Интересно как ми изтриха коментара. На това му се вика смаопризнание за виновност.
    Повтарям част от нтего:

    Основния принцип в световната политика е да се подпомага по-слабия. Да се подпомага отцепника. Да се подпомага деградацията на истинските фактори.
    Всяко нещо което подрива чужд политически субект, който е истински, автентичен и силен опинент на международното поле, следва да бъде подпомагано.

    Партньорите не, подкрепят РСМ, те подкрепят българския разпад, така както глутницата се подкрепя като нападне някой бивол в пустощта.....
  • 12 чичо стамат

    7 0 Отговор
    Това което ще прави професора е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на българското правителство и най вече на нашите евродепутати.а не само да се гушат с евро .Повтарям пак ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО и ЕВРОДЕПУТАТИТЕ НИ.Навярно има процедура да се предизвика дебат в ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ на на тема за спора между БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ и веднъж за винаги да се види кой крив кой прав.Иначе СКОПИЕ постоянно се оплаква от БЪЛГАРИЯ и винаги ние сме виновни .Има един израз,че детето докато не заплаче не му дават да суче.
  • 13 ТаУмВзе

    1 4 Отговор
    Канадчето и президенчето вече са ни Шитнали за маке провинция. Щото друго няма как да стане.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 !!!?

    4 1 Отговор
    Задунайская губерния - западната покрайнина на путиновия "мир" е блъчена от Кремълската пропаганда: "Вето" за Македония за влизане в ЕС до дупка !!!?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 чичо стамат

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "БЮРМ/FYROM":

    Имаме една поговорка,че крушата си има опашка.Всичко това е следствие на недалновидната политика която е водена от ФЕРДИНД и българските правителства в периода от БАЛКАНСКАТА ВОЙНА до Първата световна и ВСВ,след която ни бе натрапен ,,СОЦИАЛИЗЪМА,,.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пий си хапчетата,ако нямаш си купи...

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ваня Ст.Писова *7*1*1*3'1'2'6*8*6'0 !":

    Миша отрова или счупи един термометър и пий от това лъскавото...
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор
    Омразата в Република Македония към България и Българите е жизнено необходима за тях. При едно стопляне, дори само нормализиране на отношенията с нас , Македония ще бъде ликвидирана от Великите сили пряко, или чрез някои от техните марионетки, Албания, Сърбия или Гърция. България няма да бъде в състояние да я защити. Да си спомним кой евакуира с автобуси обкръжените албански банди в Арачиново, с чие благоволение бе създадена македонската нация и как повече от 50 години Европа безучастно наблюдава гаврата с българщината в Македония, в битка срещу кои армии са загиналите българи от вече заличените военни гробища /с едно две изключения/ в Република Македония. По-добре една мразеща ни Македония отколкото една съсипана и банкрутирала Република Македония, разпарчатосана със сигурност между Албания, Гърция и Сърбия, безвъзвратно мъртва за БЪЛГАРСКАТА КАУЗА. За мъртвия, надежда вече няма. Не трябва да се позволи унищожението и асимилирането на поредната Българска територия, подобно на Северна Добруджа, Южна Тракия, гръцка Македония, окупираните от Сърбия покрайнини и други дялове вече забравени.

    Коментиран от #23

  • 22 А бе професоре,

    2 1 Отговор
    докога ще обвинявате другояче мислещите, че са "облъчени", "заблудени", "чужди слуги" и не знам още какви... Като няма убедителни доводи, започват квалификациите. А че доводите ви ядно не са достатъчно убедителни /не казвам верни или не, а именно УБЕДИТЕЛНИ!/ , ГОВОРИ И ФАКТЪТ, ЧЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ТРИЙСЕТИНА ГОДИНИ ПРОБЛЕМЪТ "МАКЕДОНИЯ" НЕ САМО ЧЕ СЕ РАЗРАСТВА, НО И СЕ РАЗРАСТВА В УЩЪРБ НА БЪЛГАРИЯ. ЗНАЧИ НЕЩО КУЦА В БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ .
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ....добавка:
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 24 Иван

    1 0 Отговор
    Ще идат тримата да поговорят в ЕС в празна зала. Както винаги!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове