Last news in Fakti

6 Юни, 2022 09:11 3 189 26

БОЕЦ сезира Кьовеши за липсващия Пеевски в делото "КТБ"

  • боец-
  • делян пеевски-
  • ктб

Сдружението публикува двуседмична справка за разчетите на "Нова Българска Медийна Група" от 09 юли 2010 г., от която се вижда, че холдингът има няколкостотин хиляди задължения към КТБ

БОЕЦ сезира Кьовеши за липсващия Пеевски в делото "КТБ" - 1

Гражданско сдружение БОЕЦ сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за връзката на депутата от ДПС Делян Пеевски с фалиралата Корпоративна търговска банка. Организацията публикува документи за фирми, свързани с бизнесмена, които са имали кредити към КТБ. "Макар че не касаят данни за злоупотреби с евросредства, те доказват престъпления, извършени от главния прокурор на България и затова считаме за резонно да сезираме Лаура Кьовеши", категорични са от БОЕЦ, цитирани от в. Сега.

Сдружението публикува двуседмична справка за разчетите на "Нова Българска Медийна Група" от 09 юли 2010 г., от която се вижда, че холдингът има няколкостотин хиляди задължения към КТБ. Вторият документ отново показва дългове на дружества от орбитата на Пеевски като "Нова Българска Медийна Група", "Пресмаркет", "ИПК Родина" и "Обединени български вестници". Част от тези кредити са със срок за погасяване след фалита на банката. БОЕЦ публикува и писмена бележка на Бисер Лазов, който е основният свидетел по делото КТБ и бивш счетоводител на подсъдимия банкер Цветан Василев, според която "Обединени български вестници" е получила 7 млн. лв. кредит от фалиралата банка.

Документите доказват вече известен факт, че медийната империя на Делян Пеевски с изданията "Монитор", "Телеграф" и "Политика" е изградена именно чрез финансиране от КТБ. Това беше потвърдено от прокуратурата още през 2009 г., когато прокурор Ангел Илиев от Софийската градска прокуратура констатира, че вестниците, които Пеевски издаваше, са закупени с осигурени средства от Корпоративна търговска банка. Този сюжет обаче не присъства в делото за източването на банката.

Преди да стане шеф на държавното обвинение, Иван Гешев беше наблюдаващ прокурор по делото "КТБ". Когато през 2019 г. беше попитан от журналист дали е наясно за проверката на колегата му, която констатира, че Пеевски е ползвал кредити от КТБ, Гешев отговори: "Вземете ми го пратете на имейл, че сте много пристрастен в това постановление. Сигурно е много интересно, пратете ми го, ще го прочета. […] Сигурно някакви много интересни неща пише вътре..."

Главният прокурор и преди е отричал връзката на Пеевски с КТБ. Когато през 2017 г. представи обвинителния акт срещу Цветан Василев и още 17 души за източването на банката, Гешев неколкократно увери медиите, че по време на продължилото три години разследване с колегите му не са се натъкнали на никакви данни депутатът от ДПС и бивш партньор на Василев да е имал каквато и да е връзка с КТБ. Попитан дали все пак някой от разпитаните над 400 свидетели не го е споменал, Гешев отвърна: "В това изложение (резюмето на обвинителния акт) го няма и г-н Путин, и г-н Обама".

Разследване на "Антикорупционния фонд" през 2019 г. отново опроверга твърденията, че няма и следа от Пеевски във фалита на банката. В делото се съдържат писма, записки и работни документи на ръководството на КТБ, в които се говори не само за официалните кредити на семейството на Пеевски, но и за задължения, записани на името на "фирмите на семейството", "фирмите на фамилията" или "фирмите на ДП", които възлизат на 500 млн. лева. Това е списък от над 20 фирми, които са получавали атрактивни обществени поръчки и които са били наблюдавани отблизо от ръководството на КТБ в последните седмици преди затварянето на банката.

"Ще кажа, че по делото са налице доказателства, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с Пеевски, са погасили кредитите си целево, така че няма данни, които да ангажират наказателна отговорност на посочения депутат", призна през 2019 г. Иван Гешев по време на изслушването му във ВСС за поста главен прокурор, въпреки че преди това отричаше същите факти.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    16 6 Отговор
    Моят Боец
  • 2 сигурно

    15 5 Отговор
    И европейското правосъдие е подкупено от БГ. мафията !!!
  • 3 глоги

    4 8 Отговор
    европейскАТА главнА прокурорКА Лаура Кьовеши

    Коментиран от #14

  • 4 Как

    11 4 Отговор
    така се е изпарил ?
  • 5 Сороси

    16 5 Отговор
    Еврейски Боец.
  • 6 Анти-маймуна

    10 5 Отговор
    Западната мафия дава битка на българската.
  • 7 5577

    21 14 Отговор
    Кажи боец и спри да четеш по нататък. Моля не опорочавайте борбата срещу мафията, като преписвате заслуги на мутри от другата кръчма. Нека Пеевски си получи заслуженото и му бъде отнето всичко заграбено по нечестен начин. За театрални постановки има театри.
  • 8 Миризлив пор

    8 16 Отговор
    Работата на банката е да дава кредити, от лихви такси и комисионни има печалба. В случая съвсем законно е отпуснала кредит, който е изплатен. Къде е престъплението? Ако Гошо тъпото има кредити и той ли е престъпник?

    Коментиран от #20

  • 9 Българка

    18 16 Отговор
    Браво на БОЕЦ, че не се отказват и упорито ,въпреки съпротивата/чадъра от Гешев и каскетите за Пеевски и мафията, продължават със сигналите. На фона на това питам Кирил Петков и цялата коалиция КЪДЕ Е ПРАВОСЪДНАТА РЕФОРМА? Защо още няма закон за КПКОНПИ и той се ръководи от Пацо Терасата? Защо няма промени в законите така, че ВСС да има нова структура и състав? Крайно време е прокуратурата като страна по съдебните процеси както адвокатите да няма във ВСС прокурорска колегия/ квота

    Коментиран от #10, #11, #13, #23

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хи хи

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Всичко това се случва , защото насреща имаме крещяща НЕКОМПЕТЕНТНОСТ .
  • 12 коньовичар

    18 0 Отговор
    Европейската прокуратура няма отношение към нищо друго, освен към злоупотреби, кражби, фалшификации и пране на ЕВРОПЕЙСКИ средства!

    Коментиран от #22

  • 13 Тъпо

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Тъпото най тъпа
  • 14 Която

    5 11 Отговор

    До коментар #3 от "глоги":

    Е изритана от Румъния за курупция
  • 15 Анонимен

    5 2 Отговор
    Тъпо. КТБ няма нищо общо със злоупотреба с европейски средства. Чиста пиар акция.
  • 16 Петър Петров

    6 3 Отговор
    Здружение Боец са доказана измет, която до сега не е свършила никаква работа освен да лежи по Витошка и да се оплаква, колко са се отнесли несправедливо с тях! На Кьовеши не и пука за такива, а единствената причина поради ,която беше България е катастрофата февруари месец в Радомир на шефа на Олаф за източна Европа.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Биляна

    0 4 Отговор
    има си последователност в налагането на накзания - първо искам да видя Василев наказан за феноменалното източване на КТБ, после всички други по редичката

    Коментиран от #21

  • 19 Бонка

    2 1 Отговор
    Както Василев, така и Пеевски трябва да бъдат наказани за това, което направиха ... Ограбиха сума хора чрез КТБ и трябва да си получат заслуженото.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Алоо Билянке

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Биляна":

    Ти май още не со вдяна.ла, че КТБ я фари.раха Дебе.лея и За.ца.та..Нали трябнаше по тоя намон Д. П. да не си върне стоти.ците милио.ни заеми..Зас.пал на.род, аво четете , бе!
  • 22 Друго важно

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "коньовичар":

    Срам и позор за българския национален отбор! Причината за този срам е слабото, некомпетенто и корумпирано упръвлание на Пе..руката Боб..чо..Нагли, оядени типове, години наред само корупция и безвремие. Няма никаква поддръжка на млади, талантливи деца,стара база. липсват детски футболни школи и т.н., Няма ло кой да ги прогэни от централата тия бо..клуци, а са и за затвора..Катви разултоти очаквате от прости хора там, които осван топка преди 30 години, са виждало само софри, командоровки, пиене и чалга! Докато не бъдат изме.тени, няма да се оправи бэлгар.ския футбол!
  • 23 Точно така, Българке!

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Проку.рорите не трябва да имат квота във ВСС, от който зависи смяната на Ге..шев..те му са под..логи! Той отсега со подготва верни хора да влязат в новия ВСС от квотата му, ей го.ляма ма..фия! Няма отърваване, а Петков няма вина, какво да направи!
  • 24 Е не става ли и така

    0 0 Отговор
    Просто да се премахне пирамидалната структура на прокуратурата и всеки прокурор да може да съди всеки друг.
  • 25 Мартин

    1 1 Отговор
    Някой трябва да сезира Кьовеши и за връзките между фараон Цветан Василев от пирамидата КТБ и Боец!
  • 26 Петър

    1 1 Отговор
    Цв. Василев отмъкна милиарди от банката и накрая получи убежище в Сърбия, това се казва далавера!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове