Last news in Fakti

7 Юни, 2022 19:26 3 002 31

Проф. Кантарджиев: Случаите на COVID-19 ще намалеят, други носят по-голяма заплаха

  • проф. тодор кантарджиев-
  • омикрон-
  • covid-19

Личната хигиена и миенето на ръцете са от ключово значение за предпазване и от Омикрон, и от други инфекции, категоричен е микробиологът

Проф. Кантарджиев: Случаите на COVID-19 ще намалеят, други носят по-голяма заплаха - 1
Кадър NOVA NEWS

„Лятно време COVID-19 намалява. Ще намалее още по-сериозно. Трябва да сме наясно какво ще правим следващите месеци. Това е работата на държавните институции – да взима мерки в момента и да предугажда какво трябва да се прави за в бъдеще. COVID въобще не си е отишъл в нашата страна. В момента заплахата за нашето общество са други инфекции, характерни за сезона”. Това заяви микробиологът проф. Тодор Кантарджиев в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS.

По отношение на предпазването от Омикрон той беше категоричен – личната хигиена и миенето на ръцете са от ключово значение. „Разумният човек прави няколко неща – едното е хигиената на ръцете. Голямото разпространение на риновирусите се дължи на занижената хигиена на ръцете. Нормалният човек – европеец – трябва да си мие ръцете по около 12 пъти на ден. На това трябва да учим и децата да го правят”, категоричен е той.

За пандемията от COVID той отново подчерта, че особено за по-възрастните хора в края на лятото е важно да се ваксинират, ако вече не са го направили. „За да преценим какво се случва с новите варианти на вируса в Китай и Северна Корея примерно – трябва да знаем каква е неговата микробиология. Защото промените във вируса водят до промяна в епидемичната ситуация, в тежестта на заболяването и в начина на предаването. Трябва да знаем и нивото на мерките и на системата на здравеопазването на съответната държава”, категоричен е той.

Според него няма нищо опасно в текущата здравна ситуация. „Сегашният вирус, който циркулира – двата подварианта на Омикрон, които са в целия свят, много малко наподобяват на открития в Ухан вирус през 2020 година. Тогава България, благодарение на мерките, които имахме – бяхме държава за пример. Защото, ако бяхме допуснали толкова случаи, колкото в Испания, Франция и Италия – просто смъртните случаи щяха да са много повече. Нека обаче не забравяме усилията, които положи служебното правителство – просто есента бяхме световния шампион по смъртност. Разбира се тези неща се забравят от някои, но мисля, че специалистите помнят, а мисля, че и близките на починалите няма да забравят скоро. Тогава нещо много силно се обърка – три месеца нямаше никакви мерки и някой трябваше да се сети”, заяви той.

В момента се чака анализа за смъртността, който се прави повече от два месеца. „Спомняме си, че в началото на есента беше казано, че кризата ще се управлява не политически и няма да има смъртни случаи. А пък видяхме точно обратното и на двете неща”, подчерта той.

По думите му много голяма част от хората, особено децата, боледуват от риновируси. „Това е един вирус, който е характерен за края на пролетта – началото на лятото. Засяга горните дихателни пътища. При децата протича с много тежка хрема. При възрастните – засяга и големите въздухоносни пътища на белия дроб. Но не причинява пневмония, но е много неприятен, защото променя малко имунния отговор на тъканите и може да се усложни с бактериална инфекция. Той стимулира и алергичните реакции на белия дроб”, подчерта той.

„Типичните вируси за лятото пък са ентеровирусите. Те са характерни за най-горещите дни. Те правят няколко инфекции. При възрастните хора този вирус причинява висока температура и болки в ставите и мускулите, но всичко преминава за около два дни”, допълни професор Кантарджиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    35 3 Отговор
    Мустак суперстар пак се изрезва да е врачка.
  • 2 др Гей Билтс

    47 3 Отговор
    Забравете за Ковид, мустакатият ще ни обяснява от есента как от ядене на месо се лови Маймунска шарка.
  • 3 Румен

    44 3 Отговор
    Айде махай се ушко. Никаква пандемия няма. Само събраха пари за Украйна

    Коментиран от #17

  • 4 САРМАТ

    26 0 Отговор
    УБАВЕЦ!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Защо не

    38 3 Отговор
    Вземете да се гръмнете бе изроди.Не ви ли омръзна да шашвате народа?Негодници няма кой да ви вярва вече.Дори не четат хората това което казвате а направо коментират като ви видят физиономиите само.
  • 7 КОКО ДРИЛО

    19 2 Отговор
    НЕГРАМОТЕН КОМУНИС .....................................

    Коментиран от #14

  • 8 Другарката

    30 0 Отговор
    крадла , настанила те на хранилка в общината , да ти плаща заплатите от нейни пари , а не българските данъкоплатци !
  • 9 ЕдинОтМногото

    26 1 Отговор
    Па лячо!
  • 10 Да бе

    31 0 Отговор
    Я кажи от лилавите колко се споминаха от мръсни ръце , аман от умници
  • 11 Директно:

    31 1 Отговор
    Жалък слуга на задкулисието и палячо! Ще дойде време и ще съжаляваш жестоко за лъжите и глупостите ти! ...................
  • 12 Я се скрии клоун

    31 2 Отговор
    Гербаджийски Изрод. Докато беше извънредното положение и забранихте да се излиза извън големите градове София се превърна в затвор с 1. 5 милиона затворени, заради грипчето Корона.
  • 13 Ваксиниран3002

    28 1 Отговор
    Ще се опитам да навляза в съвременния изказ, един клоун се опитва да ни страхува. Не е защото има опасност, а защото му плащат. Важното е хипохондриците да се държат под напрежение :)
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Годт

    26 0 Отговор
    Олеееее! Тоз е сериозно болен! С Витанката двамцата у 4-тио километър.
  • 16 Читател

    8 0 Отговор
    Наздраве Катранджиев 🥃
  • 17 психиатър

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Румен":

    Бързо при мен на преглед ! Ще ви запиша час, 15.00 часа утре, спешно е !
  • 18 Катранджиев, прегърнете се с Психара

    11 1 Отговор
    Витанов, и удиота Л Томов и се хвърлете от Лакатнишките скали!?
  • 19 Шебек

    10 0 Отговор
    Маймунската, Кантарджия !
  • 20 Към 18. идиота Томов

    5 1 Отговор
    Идиота Томов
  • 21 Умоф

    4 1 Отговор
    Да ви го сещайте
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Доктор

    7 1 Отговор
    Дебил!
  • 25 Сух

    11 0 Отговор
    Какво стана, набоцкаха ли ви с "ваксини".. Мангъркара нали не беше прав, антиваксър, и онзи наркоман със средния пръст, нали имаше израз шепа нещастни фашисти, туй-унуй.. И кво стана, няма вече проблеми.. Ай да ви е честито боцкането..
  • 26 Петър

    2 0 Отговор
    Какво прави е със 70 000 активни?
  • 27 Перо

    9 1 Отговор
    Само Мангъра излезе прав,през време на пандемията!
  • 28 Мамул

    0 4 Отговор
    Ковид е разработка на военните! В Москва съм! В Москва съм! Да върнем отново "Мелодия на годината"!
  • 29 Явор

    0 8 Отговор
    По-страшно от самата пандемия е това, че 2 % във форумите налагат мнението си. Може и под 1% да са. Изградете си ценности. 40 000 души не могат да умрат от нещо, което го няма. Имаше такъв вирус. И сега го има, но е сезонна инфекция. Тези, които отричат Ковид и мерките, които бяха въведени през 2020 са като тези, които на улица, на която е разрешено да караш с 20 км. колата си карат със 100 км. Заради такива умират много хора.
  • 30 Явор

    0 6 Отговор
    Искам, ако прочетат мнението ми, тези, които спазваха карантината от преди 2 години стриктно, да знаят, че ги поздравявам и ги оценявам като такива, които проявиха истинско разбиране към сериозността на ситуацията. Искам да им кажа едно: Вие не сте роби, не сте и овце, както някои ви наричаха заради това, че спазвахте изискването за носене на маски. Вие сте истински свободни хора. Вие сте направили избор да цените живота. Тези, които направиха някакъв друг избор, ако не самите те, то близките им са там, където можеше сега да не са.
  • 31 Явор

    1 2 Отговор
    Не ме е страх от епидемии, от войни, като изключим това, че вземат човешки жертви. Те приключват, историята е показала това. Страх ме е от омразата зад разни никове. Тя няма да бъде победена, ако ние, нормалните хора, не се обявим срещу нея. Като мразите, мразете с истинските си имена или ви е страх. Вие сте много по-болни дори и от тези, които прекараха тежко коронавируса и бяха на ръба. Страдате от една много страшна болест и тя се нарича нарцисизъм. Такива хора познавам, а сред публичните личности има десетки примери. Всичко е поправимо, докато си жив, това хората са го казали, всеки, с изключение на нарцисиста е поправим. На нарцисиста никога не можеш да му кажеш, че в нещо греши. Той си знае, че винаги е прав.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове