Last news in Fakti

8 Юни, 2022 05:19 3 412 22

"Възраждане": Инфлацията изяде увеличението на пенсиите; ДПС: Мит е, че всички пенсии ще са над линията на бедност

  • референдум-
  • бнт-
  • инфлация-
  • пенсии-
  • мерки

Към настоящия момент просто са необходими антикризисни мерки, смята Мая Димитрова от БСП

"Възраждане": Инфлацията изяде увеличението на пенсиите; ДПС: Мит е, че всички пенсии ще са над линията на бедност - 1
Снимка: БНТ

Увеличение на пенсиите от 1 юли - но какво ще се случи след това? Пред "Референдум" на БНТ своите отговори дадоха депутатите от социалната комисия: Искрен Арабаджиев (ПП), Деница Сачева (ГЕРБ-СДС), Хасан Адемов (ДПС), Мая Димитрова (БСП), Елисавета Белобрадова (ДБ), Георги Георгиев (Възраждане).

Въпросът в социологическото проучване на "Алфа Рисърч" бе свързан с повишаването на пенсиите, но и на цените: "Според прогнозите, от 1 юли средната пенсия ще е около 660 лв. Смятате ли, че това увеличение съответства на ситуацията?"

62.3% смятат, че увеличението по-скоро не съответства на настоящата икономическа ситуация срещу 32.9%, които са на положително мнение.

"Това, което пенсионерите могат да очакват от 1 юли, е пенсията да бъде увеличена с 10%, на всички равен процент и COVID добавките да бъдат включени в пенсията", каза Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

Според ГЕРБ освен тези 60 лв., към увеличението ще се включат и добавките за изравняване на дохода на пенсионерите от декември, което ще се отрази с голяма разлика в доходите на пенсионерите.

"За някои пенсионери ще се вкарат в пенсията 110 лева, за други - 61. Това ще бъде силно дискриминационно и ще изкриви системата", каза Деница Сачева.

Към настоящия момент просто са необходими антикризисни мерки, опонира Мая Димитрова от БСП.

"Всички сме наясно, че е необходима промяна в пенсионната система. За съжаление тя изисква много задълбочен анализ и няма как да се случи за три месеца", допълни тя.

От "Демократична България" смятат да походят внимателно към изкривяването на пенсионния модел.

"Тези добавки бяха приети по предложение на опозицията още в предния парламент и бяхме под огромен натиск, а сега вече трябва да ги реформираме и да ги приведем в съответствие със социалните придобивки, а пенсията да остане изчистена като приход", коментира Елисавета Белобрадова.

Въпреки обещанията, досега не е направен анализ на финансовата устойчивост на пенсионната система и предложение за реформа, смята Хасан Адемов от ДПС.

"Гарантирани са разходи в размер на 1 400 000 лв., но не е сигурно дали догодина ще ги има в бюджета. Явно парите ще се вземат от Плана за възстановяване", каза той.

Георги Георгиев от "Възраждане" заяви, че увеличението от 10% ще е крайно недостатъчно за хората, които получават минимална, социална и инвалидна пенсия.

"Това увеличение вече е изядено от инфлацията и хората, които отиват всеки ден в магазина да си купят хляб и мляко, избират между необходимите храни за деня или това да си платят сметките", заяви той.

Подготвя се се мащабна реформа в ТЕЛК системата и политиката за подпомагане на хората с увреждания, тъй като в момента те получават помощ по много различни канали. Целта е всичко се обедини в едно, обяви Искрен Арабаджиев.

Важно да се обърне специално внимание на организациите на хората с увреждания, каза Георги Георгиев и подчерта, че управляващите вече са поели сериозни ангажименти към тези хора.

Предложението на управляващите е най-ниската пенсия за инвалидност да бъде 396.95 лв., което е под линията на бедност, уточни Деница Сачева. Според нея парите от Плана за възстановяване трябва да се използват за социални реформи.

Реформата ще стане факт през следващите месеци, увери Елисавета Белобрадова. По думите ѝ тук няма да има просто "раздаване на пари", а социална подкрепа на уявзимите групи.

Мантрата, че няма да има пенсия, която е под линията на бедност, е пълна лъжа, категоричен е Хасан Адемов. В момента по-голямата част от инвалидните пенсии и тези, свързани с нетрудова дейност, са под линията.

Снимка: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе,

    12 12 Отговор
    така като слушам само €врозоната ще ни оправи !!!
  • 2 ВъZраждане и дпс вечно заедно

    14 27 Отговор
    Копейките пазят руските вложения на амъджите.
  • 3 Отряд К19

    23 8 Отговор
    Нищо няма да вдигнат тия от ПП ни закопават с 200
  • 4 да изядем

    11 22 Отговор
    иzzpaждане
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    24 1 Отговор
    31 ГОДИНИ , АЛЧНИ И РЪПИ МАЙМУНИ С КОСТЮМИ
    ...
    ДОКАЗВАТ , ЧЕ И МАЙМУНА МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ
  • 6 Гост

    10 17 Отговор
    И кво Възраждане ше спрете световната криза и инфлацията в България ли ?
  • 7 Хасковски каунь

    9 6 Отговор
    Не знам съответства или не , но :
    Пенсията ми сега с 60 лв добавката е 836 лева. Изваждайки тези 60 и увеличавайки остатъка с 10% и прибавяйки отново тези 60 се получава 914 лева.
    РЕАЛНО увеличението е 78 лева или 9,3%. Другото е ала-бала портокала..

    Коментиран от #8, #22

  • 8 Ами да

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасковски каунь":

    Под така добре направената сметка ,мога само да кажа,че вашата пенсия е равна ,а в много случаи и по-голяма от доста заплати .Така ,че инфлацията изяжда не само пенсиите ,но и заплатите,а това е доста по-лошо.

    Коментиран от #9

  • 9 Хасковски каунь

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ами да":

    Мой познати ми се смееха на времето , че се осигурявам на реалните си доходи, а те хитреци, на минималния допустим . Смяха се и на съпругата ми - проектант. Сега и тя взема горе-долу толкова.
    Злобата и завистта са характерни за Ганьо.
    Та така де.
  • 10 Гост

    4 10 Отговор
    Гласуваш за психо копейки получаваш чалми Българска поговорка ай честито

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 121

    7 0 Отговор
    Тази инфлация,изяде не само пенсиите,а и заплатите на всички работещи бедни! Това в момента е по зле и от война.Глад мизерия лишения и краят е някъде там! От много години сме зле но ,като това чудо няма.Когото и да обвиняват, на народа не му става по- добре,напротие все по- зле.И тези ,които сега се настаниха в парламента,дребни душици,певчета,артистчета нищо няма да свършат.Това не е цирк и няма нужда от програма има нужда от спасяване на хората.
  • 13 ю ту

    1 4 Отговор
    Израждане са популисти, 10% било малко, така е най-лесно, да се критикува, без да се интересуват, откъде ще дойдат тези пари.
  • 14 ю ту

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Гласуваш за Копейката, получаваш руска мизерия и после плюеш по ЕС, че не дават пари.

    Коментиран от #18

  • 15 хаберих

    3 0 Отговор
    Слушам само лъжи. От уж 21% станаха 10%,а Хасан Адемов от ДПС дава 0%на пенсионерите.
  • 16 покруса

    4 0 Отговор
    Хлябът от лев и десет стана лев и петдесет,а вече е лев и деветдесет и четири. Пенсиите няма да мръднат от мястото си. Инфлацията от 18% лети като световна шампионка по лека атлетика. от Джамейка.Но........ Не се знае къде й е финалната права.
  • 17 Мнение

    3 4 Отговор
    Глупости говорят, процента на инфлацията е по-нисък от процента на увеличението. Фатк е, че инфлацията нараства още, но има планове за още повишение. Така, че моля, моля... Слаби сте. Правителството ни не е толкова лошо, колкото искате да го изкарате.
  • 18 Аплауз

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "ю ту":

    А намери се някой да го формира кратко и ясно. БРАВО!
  • 19 Прогледнал

    2 0 Отговор
    Грешен ни е цивилизационният модел, но хората явно са мазохисти
  • 20 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    Индексацията на малките пенсии трябва да е с 30%,изпреварващо,и всеки месец после съответно на процента на очаквана инфлация.Необходимите пари да се конфискуват от милиардерите и милионерите,да се проведе частична национализация на монополите като енерго, ВИК,ГОРИВА,ТЕЦ и изгонване на чуждестранните концесионери.
  • 21 Сачевата,

    3 0 Отговор
    май е забравила,че увеличи само минималната и максималната пенсии с 20% от 01.01.21,а останалите с нищо.Сега ще ми говори за изкривяване на системата!Малоумница!
  • 22 Василев

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хасковски каунь":

    Тия 60 лв. ковид добавка и твоята пенсия са съвсем различни плащания. Така, че освен 10-те процента получаваш и още 60 лв., които ще останат за постоянно към твоята пенсия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове