Last news in Fakti

8 Юни, 2022 05:22 802 1

Въпреки неразбирателството в тристранката, промените в бюджета могат да се гласуват в МС и да се внесат в НС

  • бюджет-
  • актуализация-
  • промени-
  • тристранка-
  • парламент

В четвъртък е предвидено първото им четене в комисията по бюджет и финанси

Правителството обсъди със социалните партньори промяната на държавния бюджет за тази година. Не всички промени срещнаха разбирането на работодатели и синдикати.

Повече от три часа социалните партньори не можаха да постигат съгласие по повечето точки , заложени в актуализацията на бюджета, бюджетите на ДОО и Здравната каса. Основните забележки на синдикатите бяха свързани с недостатъчното мерки за увеличение на доходите на хората след възникналата криза с високите цени на горивата и хранителните продукти.

Синдикатите настояват да бъде увеличена минималната работна заплата. Остро срещу това се обявиха от бизнеса и правителството. Аргументът на вицепремиера Асен Василев е, че минималната работна заплата вече веднъж е увеличавана от 1 април. От бизнеса не са доволни от това, че липсват антиинфлационни мерки, заложени в бюджета. Разкритикуваха и начина, по който ще бъдат увеличени пенсиите тази година. Те са против въвеждането на 60 лв. добавка, тъй като смятат, че това ще дебалансира системата.

Асен Василев определи срещата като ползотворна и заяви, че част от бележките ще бъдат разгледани.

Няма достатъчно подробен анализ за това доколко тези мерки ще повлияят всъщност върху темпа на инфлация, коментира Станислав Попдончев от Българската стопанска камара.

"Не подкрепихме предложението за изменение на закона за ДОО, тъй като смятаме, че предложеното увеличение на пенсиите дебалансира системата и отново нарушава връзката между осигурителния принос и размера на пенсията. Съзнаваме, че ситуацията е сложна. Не виждаме гаранция за осигуряване на финансиране за продължаване на компенсационните мерки за високата цена на електроенергията за бизнеса. Такива разговори предстоят с изменение на Закона за енергетиката. Ние смятаме, че увеличаването на размера на дълга е обосновано, отчитайки това, че предстоят падежи през следващата година и в момента дълговият пазар позволява набирането на тези средства на конкурентна цена", заяви Добрин Иванов - АИКБ.

От КНСБ не са подкрепили и трите бюджета, защото виждат политика по доходите и това е основното им притеснение, подчерта главният икономист на синдикатите.

"Като се отваря изходът на системата, тоест: правят се повече разходи и по никакъв начин не се гарантират повече приходи във фондовете на НОИ. Това означава всъщност, че всяка година този трансфер от държавния бюджет, за да може да си позволи НОИ да изплаща тези пенсии, ще трябва да продължава да се случва", обясни Ваня Григорова - КТ "Подкрепа".

Актуализацията включва основно антикризисните мерки, уточни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

"Има редица предложения от коалиционните партньори. Те трябва да бъдат допълнително обсъдени, остойностени и да се намери финансиране за тях. Няма как да бъдат заложени за сметка увеличаване на дефицита", каза още той.

Основните параметри на промяна на бюджета предвижат инфлация от 11.9 средно за годината, като увеличението на хранителните стоки в края на годината ще бъде близо 24%, а на горивата - близо 14%. Освен това е предвидено увеличение на пенсиите от 1 юли - 10% на всички пенсии плюс 60 добавка. Така минималната пенсия става 467 лв., максималната - 2000. Въвежда се 0% ДДС за хляба и 9% за доставката на природен газ.

Въпреки че вчера бюджетът не беше гласуван на Тристранния съвет, не пречи той да бъде гласуван в Министерския съвет, а после да бъде внесен в парламента. В четвъртък е предвидено първото му четене в комисията по бюджет и финанси.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много Зле

    3 0 Отговор
    А идва зима, и за да удолетворим бяСната русофобия и англосаКсоробията на ШеПа СекТанти на хранилката на Сорос, ще им плащаме Ние, Народът. На тях има кой да им пълни банковите сметки. БСП излязоха най-големите ПредатеЛи. Когато и да им искаме оставката, все ще е късно. 30 г. унищожиха България, системно и по план. Много лошо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове