Last news in Fakti

8 Юни, 2022 07:49 2 053 14

Според експерти влакът се е движил с допустимата скорост

  • влак-
  • катастрофа

Видимостта на камиона е била намалена заради храсти и ударът е бил неизбежен

Според експерти влакът се е движил с допустимата скорост - 1

Влакът, който се блъсна с камион близо до село Гара Орешец вчера, се е движил с допустимата скорост. Това казват експертите и следователите. При инцидента загинаха двамата машинисти и шофьорът на камиона, а трима пътници бяха ранени.

Бързият влак от Видин връхлита камион, натоварен с инертни материали, на жп-прелез със звукова и светлинна сигнализация. Мястото е на около километър от Гара Орешец.

Камионът идва от завой и стъпва на жп прелеза. Видимостта е била намалена заради храстите и ударът е бил неизбежен.

Машинистите опитват да спрат влака, но е било твърде късно и загиват на място. В сблъсъка умира и шофьорът на камиона.

Звуковата и светлинна сигнализация към момента работят, но дали по време на инцидента по-рано са се задействали, ще стане ясно по-късно.

В композицията е имало 52-ма пътници.

На място загиват машинистите – на 47 и 57 години, както и шофьорът на камиона – на 44. Районът все още е отцепен, а огледът се извършва от представители на Националния борд за разследване на транспортни произшествия, както и от Националното следствие.

Тепърва ще се установява дали към момента на инцидента светлинната и звуковата сигнализация на прелеза се е задействала.

„Първият вагон, вследствие на удара и на динамичните отклонения е дерайлирал с двете талиги. Локомотивът не е дерайлирал“, обясни инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на транспортни произшествия.

„По разпореждане на директора на Националната следствена служба е възложено екипът незабавно да започне всички действия по разследването – огледните действия, събиране на всички доказателства, възможно всички, за да може въз основа на тях впоследствие да се назначат експертизи и да се изяснят редица важни обстоятелства – касае ли се за човешка грешка, за някаква техническа неизправност“, заяви Иван Тренчев, следовател в НСС.

Пътниците от влака са извозени с автобус до съседна гара. Само трима от тях са пострадали леко.

„Един мъж на 61 години с травма на гръден кош, съмнения за счупени ребра, и една жена, която отказа помощ, с травма на долната устна, ударени при спирането на влака в масичката“, обясни д-р Илкова, ЦСМП-Видин.

Огледите продължават и в момента. Движението на влакове от и за Видин е преустановено.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 очевидец

    11 5 Отговор
    ПРЕЛЕЗА Е НЕЗАКОНЕН и е направен за превоза на тези камъни от един от шефовете в БДЖ ДА МОГАТ ДА СЕ ПРИЛАПАТ ЕДНИ ПАРИ.

    Коментиран от #2

  • 2 филанкишията

    19 2 Отговор

    До коментар #1 от "очевидец":

    Аз съм от селото на 60 години и този прелез съществува от както се помня от двете страни на линията има лозя , така ,че не пишете глупости.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Капитализъм

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "филанкишията":

    ... в действие!!! 35 години безотговорност!!!
  • 4 цирк за срам и ужас

    12 0 Отговор
    а на запат от преди 50 години нямат жп прелез без батиери … само да уточня бариерите не са свързани с кантонери а с датчици и така няма нужда от хора а само от техника която пък никак не е скъпа но уви в бг когато трябва да се мисли правилно няма кой да го направи

    Коментиран от #11, #12

  • 5 456

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "филанкишията":

    Казват, че имало светлина и звукова сигнализация. Можете ли да кажете, дали работят. Не познавам мястото, но не мога да го възприема, че при работеща сигнализация шофьора на камиона ще тръгне да преминава.

    Коментиран от #9

  • 6 бай Гъдю

    10 1 Отговор
    Сега ще почистят храстите, а може и бариера да поставят, или подлез... След дъжд - качулка, е казал Народа. Бог да прости жертвите и съболезнования на близките им!
  • 7 Комунист

    10 5 Отговор
    По времето на бай Тошо товя нямаше да се случи

    Коментиран от #8

  • 8 Кози

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Комунист":

    По бай тошово време само от гара орешец щяха да чуят за инцидента
  • 9 Без име.

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "456":

    Това е Северозапад, Баце! Звукът и светлината тук са само шоу. Ефективна бариера е плътно бетонно заграждение.
  • 10 Истината

    8 0 Отговор
    Камионът идва от завой и стъпва на жп прелеза. Видимостта е била намалена заради храстите и ударът е бил неизбежен.
    Това е основната причина за катастрофата.При наличие на завой и непочистени храсти поне на 500 метра от двете страни на прелеза няма как да има видимост и да не стане катастрофа.
    Другата причина е да не чуе шофьора звуковия сигнал за предупреждение е повредени шумозаглушители на аспусите на болшинството товарни автомобили поради липса на контрол.
    Това е истината!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬььь

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "цирк за срам и ужас":

    Как се справят на запад с недисциплинираните шофьори? А интересували ги с каква скорост се движи влака по ЖПлинията?
  • 13 Павел пенев

    5 0 Отговор
    Какво разследване и какви експерти ви трябват бе юридически идиоти. Загинали са двамата машинисти и водача на камиона. Прекратете този фарс и вземете мерки за подобряване на пътната обстановка и видимостта този прелез.
  • 14 Шофьор

    6 0 Отговор
    Храсти Г-да Министри - храсти! Всичките ни пътища са една голяма Жунгла. От години нищо като растителност не се пипа сериозно - да се окастри с цел отваряне на достатъчен просвет. По главните пътища чат-пат се метлее някой трактор да окоси банкетчето на метър и те това е, а храсталаци и клонаци са надвиснали навсякъде, като във влажна тропическа гора и на никой с години му не пука! Кви тунели под Балкана и 10 моста на Дунав? Вие с едни храсти не знаете как да се преборите...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове