Last news in Fakti

10 Юни, 2022 13:18 1 758 49

Василев: Трябва да имаме независима зелена енергия, но на цена, поносима за гражданите

  • асен василев-
  • зелена енергия-
  • поносима цена

Според финансовият министър да се гледа на зелената сделка като идеология, е изключително грешно

Василев: Трябва да имаме независима зелена енергия, но на цена, поносима за гражданите - 1
Снимка: bTV

Да, трябва да имаме зелена енергия, която да е независима, но трябва изключително внимателно да се погледне на структурата на енергийната система, да се подсигурим, че имаме достатъчно базов товар. И да знаем, че имаме устойчива енергия на цена, поносима за гражданите. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев във видеообръщение по време на конференцията - "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход", съобщават от businessnovinite.bg.

Василев подчерта, че е изключително важно да произвеждаме енергия от собствени ресурси. Според него да се гледа на зелената сделка като идеология, е изключително грешно.
"Ако говорим за слънчева и вятърна енергия, то тя не може да се използва за базов товар. Съответно, когато ни трябва електроенергия вечерта през зимата ние трябва да имаме начин, произведената зелена енергия, произведена в друг момент, да бъде запазена и използвана, когато ни трябва. Или трябва да имаме достатъчно базов товар, който трябва да поеме този зимен пик в потреблението", обясни той.

По думите му разходите за производство на енергия от слънце и вятър са спаднали драматично, но към тези разходи трябва да се включат и тези за съхранение на тази енергия.
"Трябва да се подобри значително свързаността между системите на различните държави. Само така може да се използва енергията където и когато е необходима. Няма политиката да води енергийната стратегия на страната, а тя ще бъде водена от икономиката и физиката - какво е възможно да се случи и какво е икономически разумно", добави той. "Преходът от въглища към газ щеше да е много скъп"

"Изключително важно е в този зелен преход да продължим да произвеждаме енергия така. Слава Богу не се случи идеята, както се обсъждаше, да минем от въглища към природен газ и оттам към зелена енергия. Това би направило две огромни грешки - щяхме да платим два пъти за енергийния преход. Един път от въглища към природен газ и после към зелена енергия. Второто е, че това би ни поставило в директна зависимост от вносни енергоизточници, независимо откъде ги доставяме. Така че е изключително важно този преход към по-зелена енергийна система да стане по-внимателно, постепенно и да запази независимостта на енергоизточниците", каза Василев.
"В България има много силно изразен потенциал за слънчева енергия. Той ще ни помага да решим проблема с производството на електроенергия от въглища. Просто през зимата слънцето не произвежда толкова енергия и тогава ни трябват въглищните централи. Ако погледнем Плана за възстановяване ние намаляваме употребата на въглищните централи, но запазваме пълния капацитет, за да ги използваме тогава, когато са ни най-необходими. По същата причина имаме ПАВЕЦ "Чаира", която пък ни позволява да складираме енергията и да я използваме, когато ни потрябва", каза още Василев. Той подчерта, че в самия План за възстановяване е заложен изключително голям комплекс от батерии.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    43 4 Отговор
    Изтрещял си

    Коментиран от #10, #21

  • 2 ОСТАВКА

    49 6 Отговор
    ТЕБ И ОНЗИ ЛЪЖЕЦ ТРЯБВА ДА ВИ НЯМА

    Коментиран от #11

  • 3 Теле

    44 5 Отговор
    Целия свят гледа към атома наш кокорчо към хлорофила

    Коментиран от #13

  • 4 7878

    45 4 Отговор
    АЕЦ, развивайте атомната анергетика, стига с тея батерий, ветАрни мелници и тъпотиииииии !!!
  • 5 Мдааа....

    40 2 Отговор
    Те гърците минаха на независимата енергия и сега ревът от данъка зелена енергия,който е повече от изразходвания ток.
  • 6 ЕдинОтМногото

    46 0 Отговор
    Поносима ли, бе? Тока ми от 50 лв, през това вашето "управление" ми стана на 120... То да беше само тока...
    Минах на пелети, като бяха 350 лв тона, сега са 750 и пак ще се връщам на мизерията с дървата, бо клук ши бан
  • 7 ФЕЙК

    34 2 Отговор
    Давай Кокорчо, да не ти пука! И 2 лв. да стане киловатчас еленергията и 20 лв. да стане кубик вода ти вече няма да си в България. Така че за последно ограби българите, натрий им муцуните "неблагодарни" и си почивайте с Кор40 на някоя канадска ливада!
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 1 Отговор
    хващайте си пътя стига сте ни закопавали няма вече какво да ядем , колоуни храдварски тука не е украйна да правите цирк!
  • 9 ГАРИБАЛДИ

    25 0 Отговор
    ДА ТРЪНЕШ СЛЕД ЕДИН МУЧО ,НА КОЙТО ВСИЧКИ ЖЕНИ С КОИТО Е БИЛ СА МУ СЛОЖИЛИ РОГА КАТО НА ЛОПАТАР СТОЛЕТНИК ,И НИКОЯ НЕ ИСКА ДА СИ СПОМНЯ ДОРИ ЗА НЕГО ,ДА ОЧАКВАШ ТЕ ТОЯ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА НАРОДА .....МОЖЕ САМО БЪЛГАРСКИ ТЪП ИЗБИРАТЕЛ
  • 10 Въпрос на време е

    2 28 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Всичко ще стане !!!! Идва края на руския мазут
  • 11 Зелено Бъдеще

    5 26 Отговор

    До коментар #2 от "ОСТАВКА":

    При толкова алтернативни източници няма как да не се случи бъдещето !!! Дори на Ганьо да не му харесва че ще остави дизеловия тракаталник и печката с кюмюр

    Коментиран от #16

  • 12 Евроатлантик

    34 9 Отговор
    Безсрамен, нагъл, лъжлив, крадлив хо@@@@@дит! България цялата и територия да бъде заета от слънчеви панели и вятърни перки пак няма да произвежда нужната енергия! И досега като внасяхме газ и петрол от Русия пак си бяхме колониална американска кочина! Но някак съществувахме! Сега без енергийните източници от Русия, включвам и ядреното гориво България безславно ще приключи 1300 годишната си история! А този ококорен шарлатанин ще ситръгне от територията населена с гении с куфари с пачки!

    Коментиран от #14, #29

  • 13 Глупости

    5 19 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    Вече се залага много повече на зелената електроенергия, а слънцето грее навсякъде и вятъра духа също навсякъде тях никой не може да ги изнася или внасяС атома определено не е така уран няма навсякъде, а и може да се обогатява на още по-малко места.

    Коментиран от #25, #47

  • 14 Ти си стой на село

    5 17 Отговор

    До коментар #12 от "Евроатлантик":

    До печката на кюмюр и не се къпи И остави Ел енергията за инжинерите

    Коментиран от #23, #26

  • 15 Изчезвам уе

    11 2 Отговор
    Трябва да си купя Мерцедес,ама на цената на Дания...Аман от кухи лаладжии..
  • 16 Червенко

    17 2 Отговор

    До коментар #11 от "Зелено Бъдеще":

    Вятър работа е тва зелената енергия, да знаеш младежо неопитен

    Коментиран от #35

  • 17 Механик

    19 2 Отговор
    Тоя дрънка през главата си. Изобщо си няма хабер за какво говори.
    Зелената енергия е най-скъпата. И е така в цял свят. От къде ще я вземеш бе, кокор? Я ми кажи, колко слънчеви дни годишно имаме в БГ? Колко ветровити дни имаме, ама да са подходящи за работата на ветряците?
    Май тия фактори си ги пропуснал, а? Или си пропуснал нещо докато си бил в помощното училище на Харвард?
  • 18 Тоа па

    9 0 Отговор
    Да се допита до Цветелина Бориславова.
  • 19 Колибка

    7 2 Отговор
    Добре,ала защо се появяваш-да
    ни разсееш.Защо, надминаваш
    еднокнижника,няма нужда.Вие
    ни взехте и малкото надежда живот.
    Щеше да ни заринеш с батерии.
    Смешник,даже жито не спестихте.
    окраде и този милиард.Какво ще
    ядем? Добре ,че ви махат,та от
    новата реколта да остане нещо.
    Заради теб,идва краварски посланик,
    който за да се докаже,ще ни
    направи луди.Подай си оставката
    и къш,къш,къш...
  • 20 Тошо

    18 2 Отговор
    Когато чуеш някой да говори за зелена енергия значи,че е купен соросоид.
  • 21 Трябването не е като имането

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    А зелен газ и зелен нефт трябва ли да имаме?
  • 22 23456

    7 1 Отговор
    Народе,народе каквото си посееш това жънеш.Нека ви е за урок.
  • 23 домино

    8 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ти си стой на село":

    възможно най-зеленият атом, останалото е просто безсмислена лъжа "капан"
  • 24 ХХХL

    8 2 Отговор
    Само евтините и продажните политици говорят по тази тема.Слезте на Земята.
  • 25 го шо

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "Глупости":

    "Вече се залага много повече" - хайли лайкли и олмост съртънли... на зелено залагат зелените зелки от брасълс. разумните политици и икономисти залагат на атомни електроцентрали. направи си справка в нета - кой какво строи, после дращи. и още нещо - територията е бедна на т.н. зелена енергия - слънцето не е толкова, колкото твърди кокорчо, за вятър да не говорим. водната, и тя не е много. залага се на "складиране" на енергия. в тази връзка - направи си справка, колко струва това към днешна дата.
  • 26 Евроатлантик

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ти си стой на село":

    То българското село умря, та не знам на кое село да стоя! Но като гледам, с такива управници като ококорения ще умре и българския град! А ти явно си специалист по зелена енергия и предричаш светло енергийно бъдеще на България, дано си прав! Но щом Кокорчо ги бръщолеви тези глупотевини, заедно с напушения Сандов работата е ясна: лъжа и измама!

    Коментиран от #36

  • 27 Оставка

    10 1 Отговор
    Как не ви е срам, атомното ядрено гориво поскъпна ли? Че от 2000 сметката ми за ток е 400% по-висока. Сметка газ, Парно 40%. Думата България позната ли ви е? А Неутралитет? Извозиха ли ви с газ? Извозиха ви. Ще ви извозят ли с нефт, ще ви извозят? Ще ви извозят ли с Еврото, Ще ви извозят! На какво ви учат в курсовете в Тамбукту към Харвард, ЧЕТИ: В 1763 Бенджамин Франклин посещава Лондон, ужасен е от мизерията и бездомниците. На въпрос защо има толкова нищета в Лондон, той отговаря: "К Колониите печатаме собствени пари, РАЗПИСКИ, отговарящи на потребностите на търговия и промишленост, за да се движат стоките от производители към потребители. СЪЗДАВАЙКИ собствени парични средства, контролираме тяхната покупателна способност, и не сме длъжни да плащаме проценти на други". ЗА ЕВРОТО ДОТУК!!!
    Бенджамин Франклин, ЧЕТИ!!! ТЕЦ 3 на кого е? При Уестинг САЩ и Япония ли отива Козлодуй, и Франсатом, ядрено гориво по лиценз на Русия. ЧЕТИ! Лобист, Предател! Оставка!
  • 28 Асен Василев??? Каква незамисима Зелена

    10 4 Отговор
    Енергия Какъв ток и Ел енергия ще складираш и съхраняраш?? Зелената енергия е, "Капана на" Зелената мафия"която успя да съсипе Енергетиката на много държави но успя да, се облагодетелства с много милиарди!! И ти А Василев си в някакъв такъв" отбор"?? Скъпия Ел ток(Ел енергия) в България се дължи на микса, в който се плаща високата, цена на същата тази Зелена енергия от ВЕИ!? На скъпия ток от двете Американски ТЕЦ и на далавери те със Студения резерв!! Явно Енергийната мафия тее подключила да работиш за тях, иначе няма да лобираш за подобни идиотщини!! Там се въртят много милиарди, явно не си издържал на Натиска и Изкушението!!! автора е Учил "Ел Мрежи, централи и подстанции" Три поколения в Енергетиката!!
  • 29 Глупости

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Евроатлантик":

    Не говори глупости, а вземи да смяташ. Вече дори най-ниско ефективните фотоволтаици генерират 190W на един квадратен метър.Инсталираните електропроизводствени мощности които не са ВЕИ в България са около 9 000 MW. Тази мощност може да бъде генерирана от около 50 km2 фотоволтаици. Площта на България е около 110 000 km2 така, че изобщо не е необходимо цялата да се покрие с фотоволтаици за да се генерира достъпно електоенергия е необходимо да се покрие под 0.05% от територията на страната.
  • 30 Анонимен

    3 2 Отговор
    Трябва по-бързо в ареста да те вкарат и да ти пръснат г.за,ококорен гей
  • 31 Асен Василев?? Франция има 71 атомни

    6 3 Отговор
    Реактора??? Не се занимават със Зелени далавери, и складиране на Енергия!? Купихате Асене, Купихате, за да лобираш за тези далавери!!

    Коментиран от #40

  • 32 Оставка Лобист

    6 1 Отговор
    Срещу Банка Англия в САЩ, в която незаконно без обществено обсъждане са 27 тона българско злато са: ЧЕТИ: Джон Адамс, Джеймс Медисън, Томас Джефърсън. Централната банка е най-враждебното учреждение съществуващо срещу принципите и формите на Нашата Конституция. Считам че банковите учреждения са по-опасни за нашите свободи, отколкото вражеските войски."
    Томас Джефъръсън
    Дотук с еврото и ЕЦБ, ОСТАВКА!
  • 33 Продажници, вън

    7 1 Отговор
    Уволнени сте. Никакви сделки не ви позволявам да правите или да коментирате. Събирате с кашончета личните вещи вън да не дойдем ние да ви изритаме!
  • 34 Грешка

    3 0 Отговор
    "Джефърсън!" Побеснявам, като виждам какви Предатели ни управляват. Оставка!
  • 35 Хахахахахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Червенко":

    Хахаха Нямам думи!!!!!
  • 36 Не е умряло селото

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Евроатлантик":

    Аз съм там в момента и ми е добре
  • 37 баба Вуйна

    4 0 Отговор
    ала, ти не знаеш ли чедо,, чий са тези Зелени енергии ,,, на старите крадци и комунисти
  • 38 Ужас

    1 0 Отговор
    То хубаво зелена енергия, ама зелените НПО не дават.
  • 39 Бамби

    5 2 Отговор
    Каква зелена енергия през мрачно и облачно време без вятър, бе цървул?! Какво ще плащаш?!
  • 40 Както и Турция строи АЕЦ на нашата

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Асен Василев?? Франция има 71 атомни":

    Граница
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Грета Тумберг

    7 1 Отговор
    Имай си зелено дилдо! Ние зелен хайвер нещем!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Лъжа и измама!

    4 1 Отговор
    Заблуда на противника 😄😄😂
  • 46 киро

    4 1 Отговор
    вие свър6ихте ве4е,не се напъвайте,сега 6те има ревизия на крадливото ви управление,да видим цените на газа от Сащ,да не се окаже 2 пъти по скъп от руския газ
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Колега

    3 1 Отговор
    Едно от МНОГО хубавите неща които направи ИТН е че ви изритва, а заедно с вас и онзи зелен търтей никога неработил нищо САНДОВ. А зелената сделка си я заврете знаете къде.
  • 49 Стар Тъп

    0 0 Отговор
    Бреййййййй, освен от касови наличности по мазетата, сега и от енергетика разбира опуления и от зелена енергия. Тва Харвард значи голяма работа! Брейййййй!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол