Last news in Fakti

14 Юни, 2022 16:10 857 16

Сандов: До приключване на войната трябва да имаме стабилно правителство

  • борислав сандов-
  • война-
  • стабилно правителство

Според него нови избори биха означавали ниска избирателна активност

Сандов: До приключване на войната трябва да имаме стабилно правителство - 1
Снимка: БГНЕС

За мен ключово важно е поне до приключването на войната ние да имаме стабилно правителство и най-вече работещ парламент. Така заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов коментира пред журналисти в Пловдив политическата ситуация в България, цитиран от БТА.

Според него оставянето на страната ни без функциониращ парламент във време, "в което на 300 км. от нас се води война и ние не знаем дали няма да бъде атакувана още една държава, създава сериозни рискове".

По думите му отиването на избори би създало условия за нова политическа криза. Според статистическите данни хората не очакват да има избори, а да има стабилност, предвидимост и социална защита за тях и те вероятно биха "наказали" всички, коментира Сандов.

Според него нови избори биха означавали ниска избирателна активност, още по-сложен и фрагментиран парламент и по-трудно решение за съставяне на стабилно мнозинство. Затова и няма логика да се отива на избори и да се тласка страната в политическа криза с дупка, в която няма да имаме функциониращо Народно събрание, когато е възможно да трябва да се взимат изключително важни решения, които едно служебно правителство не може да си позволи да взема, допълни министърът.

Според Сандов вътрешни рокади в рамките на това правителство са възможни, "но те са обект на отделните партии, които могат да предложат промени, стига това да задоволи очакванията на по-широк кръг от народни представители, които са готови да подкрепят един нов вид на правителството". По-важно е правителството, в този му вид, да събере по-широка подкрепа за необходимите реформи и да се сложи определен срок за доказване на тези реформи, каза вицепремиерът.

Той допълни, че са отправили общ апел към депутатите от "Има такъв народ" да се обърнат към своите избиратели, да видят какво са обещали в програмите си и да подходят отговорно към държавата. Няма да търсим индивидуално тези хора, посочи Сандов и допълни, че очаква правителството, залагайки ясни реформи и приоритети, да получи по-широка подкрепа от сегашното парламентарно мнозинство от всяка една група или депутат.

На въпрос на журналисти казусът с Република Северна Македония ли е довел до конфликта в кабинета, Сандов отговори, че категорично не е той, тъй като "ние сме посредник в онова, което се очаква от българското население и българското Народно събрание спрямо Северна Македония и процеса за тяхното започване на преговори за участие в Европейския съюз". Той допълни, че всяко едно сериозно решение ще бъде взето от Народното събрание. Според мен има разгорещени страсти, голяма доза "развален телефон", неразбиране, его - неща, които са съвсем нормални човешки взаимоотношения, но когато говорим за национална отговорност и държавническо поведение, те не би трябвало да са на преден план, каза още вицепремиерът.

Сандов предупреди, че ако в рамките на следващия един месец не се приемат териториалните планове за регионите - Кюстендил, Перник и Стара Загора, има риск да бъдат загубени 120 милиона лева от Фонда за справедлив преход. Те са от миналата година, но биха могли да влязат в българския бюджет и да подпомогнат преходния период за тези региони, да създадат възможности за нов бизнес, устойчива заетост, преквалификация, нови инфраструктурни проекти, отбеляза министърът. Той допълни, че ако не се извършат необходимите реформи в 22 закона до края на годината, може да бъдат блокирани голяма част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, които са в размер на 13 милиарда лева. Тези средства ще влязат в българската икономика, българските граждани, общини и бизнес и ще подпомогнат процеса на догонване до средноевропейските нива за българските граждани, допълни Сандов.

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов участва в семинар за качеството на въздуха и здравето в България, организиран от Медицински университет – Пловдив и Институтът по здравни ефекти (Health Effects Institute, HEI), САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    3 1 Отговор
    Ще ви направя
  • 2 Наблюдател

    15 1 Отговор
    Т е. трябва това да се измете по-най бързия начин, за да не продължи войната тук.

    Коментиран от #8

  • 3 Хихи

    9 1 Отговор
    Путин не дава.Падайте.
  • 4 Опонент

    13 0 Отговор
    ✔За мен ключово важно е поне до приключването на войната ние да имаме стабилно правителство и най-вече работещ парламент.✔
    😥Стига оправдания с войната в Украйна. България не воюва там и институциите би трябвало да работят нормално. Що за демокрация - отменяме избори докато трае войната. А Путин посочи за пример, че Петър І е воювал 21години за да освобождава руски земи.

    Коментиран от #9

  • 5 Българка

    16 0 Отговор
    Айдее, оща един който си мисли, че без него и другарите му по кражба, няма да я има България. Оставка! ОСТАВКА!
  • 6 Некой

    16 0 Отговор
    А защо не чакахме войната в Сирия да свърши ами настоявахме ГЕРБ да си ходят. Не казвам, че ГЕРБ трябваше да са на власт още, но е наложително Киро да се прибира в Канада.
  • 7 Опонент

    10 0 Отговор
    ✔Той допълни, че ако не се извършат необходимите реформи в 22 закона до края на годината, може да бъдат блокирани голяма част от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, които са в размер на 13 милиарда лева. ✔
    😥Най-вече заради тия пари са там, ама са некадърни да управляват държавнически, щтото влизат в конфликт със собствените интереси как да си ги разпределят.💲💲
  • 8 Заек

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Наблюдател":

    Нали сме в НАТО, бе пешка такава. Каква война те гони?
  • 9 Вълчев

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Опонент":

    Кой отменя избори, бе? Какво глупости говориш?!
  • 10 Ха ха

    5 0 Отговор
    Тоя и той се натиска да посреща руснаците на Дунав мост.
  • 11 Няма

    2 0 Отговор
    Няма как да стане.
  • 12 Колега

    3 0 Отговор
    Що бре ? Да не би да се сттягаш за бой?
  • 13 100% съгласен

    6 2 Отговор
    Напълно сме съгласни с г-н Сандов , на Б-я и трябва РАБОТЕЩИ ПРАВИТЕЛСТВО и ПАРЛАМЕНТ ! Тъй като , правителството на ПП и (остатък от) Коалиция е ТОТАЛНО НЕРАБОТЕЩО още от първия си ден , а Парламента е обърнат на търг за селскостопански животни (говеда) - рекордьори , молим ПОДАЙТЕ НЕЗАБАВНО ОСТАВКА , за да можем да изберем РАБОТЕЩИ ПРАВИТЕЛСТВО и ПАРЛАМЕНТ !!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ТОЯ ГЯВОЛ МИСЛИ ДА УПРАВЛЯВА

    1 0 Отговор
    ОЩЕ 10 ГОДИНИ , ЩОМ СИ СЛАГА КРАЯ НА ВОЙНАТА ЗА ГРАНИЦА ....................... БИВА СИ МУ Я ФАНТАЗИЯТА !
  • 16 ОТ МАЛЪК МАКЯ МУ НЕ МУ Е СМЕНЯЛА ПЕЛЕНИТ

    0 0 Отговор
    КАТ СЕ Е НАПИКАВАЛ И ВСЕ Е ПОДСМЪРЧАЛ - ОТТАМ СА И БРЪЧКИТЕ ПО ЧЕЛОТО МУ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове