15 Юни, 2022 16:40 1 386 9

Караджов: Моето предложение беше цялата сума за пътни ремонти да се плати след контрола на Народното събрание

  • мррб-
  • гроздан караджов-
  • пътни ремонти

Най-голямото ни очакване беше Междуведомствената работна група да се произнесе колко от задълженията на държавата по договорите за текущ ремонт и поддръжка реално трябва да бъдат заплатени

Караджов: Моето предложение беше цялата сума за пътни ремонти да се плати след контрола на Народното събрание - 1
Снимка: БГНЕС

„Моето предложението беше не само втората половина, а цялата дължима сума за 2021 г. по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа да бъде изплатена след контрол от Народното събрание. Кой поиска тези 656 млн. лв., които АПИ плати, да минат без контрол на Народното събрание - казва се Кирил Петков. С аргумент – видял се с пътностроителните фирми и им обещал, че ще се платят незабавно". Това заяви вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов. Той представи заключенията от окончателния доклад на назначената съвместно с вицепремиера Асен Василев междуведомствена работна група, която трябваше да провери възложените дейности от Агенция „Пътна инфраструктура“ по договорите за текущ ремонт и поддръжка.

Най-голямото ни очакване беше Междуведомствената работна група да се произнесе колко от задълженията на държавата по договорите за текущ ремонт и поддръжка реално трябва да бъдат заплатени. Комисията отказва да даде становище и настоява да се формира нова работна група, която да се произнесе за реално дължимото.

„Ние знаехме, че по договорите за текущ ремонт и поддръжка са извършвани основни ремонти и те са незаконни. Заявявал съм го многократно. Това не е новина. Новината е колко точно са тези основни ремонти. Комисията е установила, че 79% от възложените задания за текущ ремонт и поддръжка за 2,46 млрд. лв. от общо 3,106 млрд. лв. реално са изпълнени като основен ремонт“, обясни Караджов. Това е нарушение на Закона за устройство на територията и на Закона за обществените поръчки. Затова министър Караджов е информирал Народното събрание. Министърът напомни, че през лятото на миналата година служебният тогава министър на финансите Асен Василев е поискал да се плати цялата сума от 1,3 млрд. лв. до края на 2021 г. без проверка и за все още незавършени дейности.

Именно заради това Караджов настоя Народното събрание да се произнесе по извършените ремонти. В доклада на комисията не се казва, че те трябва да бъдат обявени за незаконни. Напротив, казва се, че „единствената възможност за преодоляване на допуснати несъответствия с изискванията на ЗУТ е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от НС посредством съответната законодателна дейност“.

Едно от обсъжданите предложения в междуведомствената група беше да приемем, че дейностите, които излизат извън предмета на текущия ремонт и поддръжка, да не бъдат плащани в пълния им обем. Основната работа на работната група беше инженерна. Проверени са 906 задания, за всяко от които е подготвен доклад. Голяма част от тях са завършени. Но друга част продължават да се изпълняват по силата на решението на Народното събрание от април тази година. Те са започнали през миналата година и в голямата си част трябва да завършат до 30 септември т.г. Затова сумата от 2,46 млрд. лв. не е дължима в цялост, информира зам.-министър Явор Пенчев.

Докладът на работната група ще бъде внесен в Народното събрание. Документът можете да прочетете на интернет страницата на МРРБ.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ясни сте

    13 6 Отговор
    Ясни сте.Киро не ви пусна фандък и айде ще сваляме правителството.
  • 2 Анализатор

    12 5 Отговор
    Г-н Караджов,
    вашата цел беше НС да узакони вашите престъпления!
    Не е работа на НС да одобрява инвестиционни програми или договори за строителство на МРРБ.
    Това е ваша работа и затова Вии се плаща!
    Но тъй като знаехте, че това е престъпление, се опитахте да го прекарате през НС!
    За да се размие вашата отговорност!
    Но номерът не мина!
    Баста от такива като вас и чалгаря!
  • 3 Само да попитам,

    9 3 Отговор
    ти като Министър, защо беше готов да предложиш на НС да одобри тези плащания? И след като си имал съмнения, защо като министър не си инициирал дискусия в НС??? Защо не си изнесъл фактите в НС и не си направил предложение там за контрол на тези 650 млн.? И какво изобщо означава : "...аз повече няма да мълча..."? Ти си народен слуга, а не слуга на някоя личност. Защо си мълчал досега?
  • 4 Караджов

    9 0 Отговор
    Ако имаше конструктивни предложения и ако беше направил ревизия на дейността на АПИ,още щеше да бъдеш министър.В тази държава се чуват само опрвдания.
  • 5 Оправдания и шикалкавене

    7 0 Отговор
    Кажи си го направо Гроздане.
    Искахте да щипвате процентче от държавните поръчки.Досущ като батковците ДПС и ГЕРБ
    Да не говорим за Абровски и защитата му като Матросов за Капитан Андреево.
  • 6 Красимир Петров

    7 1 Отговор
    Наглият брокер Караджов продължава да лъже.
  • 7 СЗО

    5 0 Отговор
    Като се обърне каруцата, пътища много.
  • 8 Дилав

    2 1 Отговор
    Караджов, ако не министърът решава, а прехвърля горещия картоф на Народното събрание, за какво ни е министър? Това са решения, които се вземат от изпълнителната власт, а не от законодателната. Ако министърът е сгрешил от незнание или умишлено, не се страхувай има и съдебна система.
  • 9 Гроздане

    2 1 Отговор
    Ти и за чобан не ставаш, кой те сложи министър кажи си!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове