Last news in Fakti

15 Юни, 2022 17:37 3 898 36

На първо четене в парламента приеха увеличението на пенсиите

  • първо четене-
  • парламент-
  • увеличение-
  • пенсии

"За" актуализацията на бюджета на ДОО гласуваха 141 депутати, "против"1, "въздържал се" 83

На първо четене в парламента приеха увеличението на пенсиите  - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. "За" гласуваха 141, "против"1, "въздържал се" 83, съобщават от БНТ.

С промените в бюджета се увеличават пенсиите по формулата 10% плюс 60 лева. Минималната пенсия се увеличава до 467 лева, а максималната става 2000 лева. Социалната пенсия става 247 лева.

Предвижда се и увеличение на пенсиите от 1 октомври. Средното увеличение на пенсиите ще бъде 15% като максималната ще достигне 3400 лева.

Необходимите средства за увеличение на пенсиите е 1,4 млрд. лева като 1,3 млрд. лева идват като трансфер от централния бюджет.

След увеличението от 1 юли средната пенсия ще бъде точно 666 лева като ръста е над 23%. или 9,4% без добавката от 60 лева. През октомври средната пенсия ще бъде 718 лева или 7,8% спрямо юли.

След първи октомври над тавана ще останат едва 1000 пенсионери, които би трябвало да получават по-висока пенсия.

Финансовият министър защити бюджета като изтъкна, че парите за пенсии ще бъдат 10,4% от БВП на страната за 2022 и също толкова за следващата година.

"По този показател изоставаме от Европейския съюз, където средно пенсиите заемат 12,7% от БВП. Няма риск за финансовата стабилност”, обясни Василев.

Бюджетът твърдо беше защитен от "Продължаваме промяната" и "БСП за България". Критики обаче дойдоха от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН.

"През последните две седмици течеше канонада как държавата потъва, напротив, дори вчера финансовия министър на германия ни поздрави за финансовата стабилност на бюджета. Показахме, че парите на българския данъкоплатец могат да се използват разумно, обясни Искрен Арабаджиев председател на социалната комисия към парламента.

Според опозицията обаче, увеличението на пенсиите ще навреди на бъдещето на пенсионната система, защото не е гарантирано за следващите години.

"Актуализацията на държавния бюджет и на ДОО в този вид поставят в риск бъдещото функциониране на пенсионната система, не ни се предоставя тригодишна прогноза за да проследим откъде ще дойдат тези пари в бъдеще", коментира Илияна Жекова от ГЕРБ- СДС.

Тя припомни, че сумата от 60 лева не е свързана по никакъв начин с пенсионната система и може да доведе до демотивация на населението, защото ще изкриви пенсиите.

Депутатът от БСП за България Георги Свиленски коментира, че пари ще има за пенсии и те са от спрените кражби. По думите му правителството се опитва да коригира продължила години несправедливост.

"Тази подкрепа е наложителна точно в този момент, аргументите че трябва да подкрепим само някои групи пенсионери е немислима. Считаме, че универсалната добавка обаче може да изкриви система, защото обезсмисля личния принос", каза Елисавета Белобрадова от Демократична България.

Сериозни критики срещу увеличението на пенсиите дойдоха и от ДПС. От партията обявиха, че ще подкрепят увеличението на пенсиите, но смятат, че то не трябва да бъде правено по този начин.

"ДПС категорично подкрепя увеличението на пенсиите на българските пенсионери, но по отношение на методологията по която това става, сме на друго мнение", обясни Хасан Адемов.

Той припомни също така, че в новия бюджет е заложен рекорден трансфер от държавния към бюджета на ДОО в размер на над 8 млрд. лева. В досегашната фискална рамка трансферът възлизаше на 6,9 млрд. лева.

"Реформите, които очаквахме в ведомствата не са се случили, очаквахме и анализите какво ще се случи. И министъра на финансите и на социалната политика обещаха, че с актуализацията ще бъде изграден модел за увеличаване на максималния осигурителен доход, но това не се случи. Пари без реформи само ще задълбочат проблемите в системата, особено що се касае на работоспособното население", смята и председателят на бюджетната комисия към парламента Любомир Каримански от ИТН. Не съм съгласен с думите за дефицита, допълни той.

От "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят увеличението на пенсиите, защото считат, че то е необходимо.

"Голяма част от народните представители искат да подкрепят увеличението на пенсиите, но няма да го направя защото членуват в дадена политическа партия", коментира социалният министър Георги Гьоков. По думите му, наистина пенсионната система е силно увредена, осъвременяването е било забавяно дълго време.

По думите на министъра, увеличаването на дефицита в бюджета на общественото осигуряване не е трагедия и не е нещо, което да не се е случвало.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЛЛ

    17 12 Отговор
    На 600 лв са 60 лв а инфлацията е доста висока. ППрах в очите на хората...

    Коментиран от #6

  • 2 Димов

    17 15 Отговор
    От де ще додат тия пари в бюджета, като населението намалява, а работещите и данъкоплатците оредяват? Днес 10 човека събират 100 лева, утре 7 души ще трябва да съберат същата сума. Мирише ли ви на яка инфлация или да?

    Коментиран от #4, #22

  • 3 Де жа вю!

    10 18 Отговор
    През 1996 г при кабинет Виденов БСП с министър Румен Гечев (същия от БСП) си писахме много нули след десетичната точка на 1 лев. Така кило сирене стана 8 000 лв. Ще стигне ли увеличението на пенсиите и минималната заплата? (риторичен въпрос) Сиренето от 10лв стана 20лв. Спиралата на инфлацията се завъртя от управлението ли или от войната в украйна или от заеми? Де жа вю!

    Коментиран от #7

  • 4 НОИ

    11 7 Отговор

    До коментар #2 от "Димов":

    Душа да Ви яка !
  • 5 Пенсионер

    18 5 Отговор
    Браво.

    Коментиран от #19

  • 6 Посетител

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "ЛЛЛ":

    А, ич?

    Коментиран от #9

  • 7 Помагач

    12 6 Отговор

    До коментар #3 от "Де жа вю!":

    Нищо, важното е да помагаме и да сме солидарни с укрите !

    Коментиран от #11

  • 8 плюс минус

    29 3 Отговор
    В първите 4 години на своята диктатура ББ замрази пенсиите и не ги увеличи - индексира дори с една стотинка. Затова пенсиониралите се преди, по това време и след това, са с най-мизерните пенсии в Европа и в света.

    Коментиран от #12

  • 9 ЛЛЛ

    13 6 Отговор

    До коментар #6 от "Посетител":

    Е по-добре от ич ама с тези пенсии за никъде, а като минем на евро пък съвсем

    Коментиран от #10, #23

  • 10 Посетител

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "ЛЛЛ":

    Хубаво! Според теб, какво трябва да се направи? Кажи!

    Коментиран от #13, #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Де жа вю!

    4 11 Отговор

    До коментар #8 от "плюс минус":

    1996 г При Виденов фин.мин.РГечев пенсия около 3$ - от там тръгваме.
  • 13 ЛЛЛ

    17 5 Отговор

    До коментар #10 от "Посетител":

    Да се преизчислят първо пенсиите и тогава тези 10%. То на 900 лв пенсия 10% е едно а на 400 е друго. Защо това нещо се отлага с години? Сега хора работили една и съща работа, с един и същ стаж взимат различни пенсии само защото са се пенсионирали в предни години
  • 14 ТЕ ТОВА

    8 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хомосапиенс":

    Сиренето от 10 лв. стана 20 лв. !
  • 15 г-н

    19 2 Отговор
    Унищожителя на Българската икономика иван костов кога заработи пенсия от 4000лв-народен съд ще ги оправи крадците седесарски
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    БРАВО
  • 18 Димов

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Посетител":

    Да кажа аз? Пенсионната политика на България е такава, че днешните работещи плащат пенсиите на днешните пенсионери. Това значи, че за да има по-високи пенсии, трябва да има повече постъпления от осигуряващи се трудещи. Това може да стане по няколко начина:
    1. Да се вдигнат осигуровките за пенсии, събирани от малкото останали трудещи и осигуряващи се. Това не е за предпочитане.
    2. Да се проверят всички онези, които се осигуряват на минимална, а всъщност къртят луди кинти и скатават данъци и осигуровки. Така някой политик ще изгуби поддръжниците си сред определени бизнес кръгове.
    3. Да се плащат по-малко на брой пенсии. Това е ужасно нехуманна и крайно отвратителна мисъл, която подозирам, че има нещо общо с едни игли (първа, втора, трета....).
    4. Да се навъдят повече работещи и осигуряващи се, от чиито постъпления да набъбне яко бюджета. За целта трябва да има яко предлагане на работа. За да има предлагане трябва да има нужда от стоки и услуги. За да има такава нужда, трябва да има потребление и пазари. За да има пазари и нужда от наши стоки, трябва да разкараме вносните боклуци, които убиват родното ни производство. И тук срещаме проблемът с главно П. Има много "нечии хора", които не искат да се занимават с производство, а им е далеч по-лесно да въртят внос и да прибират комисион. Хеле пък, ако има и някой природен ресурс за отдаване на концесия - супер им идва.
    Препоръчвам да се работи по варианти 2 и 4, но съм 100% сигурен, че ще срещна ожесточен отп
  • 19 друг пенсионер

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Пенсионер":

    Не се радвай,докато не се приеме целият бюджет, пари няма да има.Славуца трижди ще е проклет от няколко милиона пенсионери!
  • 20 Да ама не

    3 3 Отговор
    Минимална работна заплата 1000 лева. Преди осигоровки и такси.
    Минимална пенсия 600 лева. Преди осигоровки и такси
    Незнам някой чувал лие за пенсионерски фонд ПС доверие. Незнам да ли е чул някой за допълнителни инвестиции по морето и планина с цел допълнителни доходи към пенсията. Незнам да ли е чувал за ДЦК.
    Много финансови инструменти. Както фонд здравна каса - blue cross blue shield над 70 години е безплатна.
  • 21 гост

    5 5 Отговор
    парите за пенсии ще бъдат 10,4% от БВП

    това разбирате ли го.
    всякя година до средата на февруари данъците ще са за пенсиите.
    за работещите - пожелания за спорна работа
  • 22 Търговец

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Димов":

    Ами пуснаха данъчни да тръскат търговците по пазаритеи да тупат брашняния чувал на пазара продават най бедните и също най бедните пазаруват от там

    Коментиран от #25

  • 23 Търговец

    9 9 Отговор

    До коментар #9 от "ЛЛЛ":

    Стига ревахте бе все ви малки пенсиите
    А минималната заплата като махнеш осигуровките и данъците е колкото минималната пенсия
  • 24 987

    3 3 Отговор
    Боклуци!
  • 25 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Търговец":

    И постъпленията от по-високи такси, глоби и други подобни? Това не са ли все методи за пълнене на хазната, че да има за раздаване на едни нуждаещи се бизнеси, после.
  • 26 Махнете тавана!!!

    7 2 Отговор
    Кога ще взимаме реалните си Пенсии - 42 години в металургията , 2600 лева пенсия на база внесени осигуровки . Защо увеличават със закон , а не по формула , пенсии на хора с никакви осигуровки в НОИ ???Достойни Старини е термин за стар човек - Да си внасял пари в НОИ или да разчиташ на нещо друго ако не си . Въобще не ме интересуват тези Пенсионери с ниски Пенсии - аз съм плащал и си искам Сметката .

    Коментиран от #28

  • 27 дядо ти

    6 0 Отговор
    Пенсиите не са виновни за инфлацията, а големите заплати от десетки хиляди лева, но по е угодно да се каже че Путин е виновен. А истината е, пак ние с средните пенсии сме ощетени, тези които изградиха България, а забогателите, тридесет и две години продават, и все още има.
  • 28 Нямаш реално

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Махнете тавана!!!":

    Такъв трудов стаж. 1, 66 ти е коефициента, а голямата ти пенсия е от индексацията върху индексацията. С две думи, имаш нереална, незаслужена пенсия.
  • 29 ОБЕКТИВНИЯ

    5 1 Отговор
    Защо "високите" пенсии се увеличават с по- голям процент??? Така принципно ще се задълбочи неравенството и няма да е спрямо приноса на всеки пенсионер към НОИ! Пак на око!?
  • 30 СЛОНА

    4 0 Отговор
    ПОГЛЕДНАТО РЕАЛНО В ГЛАСУВАНЕТО ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ СТАВА ЯСНО ,ЧЕ СА НИ МНОООООООГО ТЕЗИ ДЕПУТАТИ !!!.....???
    АМИ ВИЩЕ САМИ КОЛКО СА ЗА И КОЛКО СА ПРОТИВ И ВЪЗДЪРЖАЛИ СЕ И СТАВА ЯСНО ,ЧЕ ТРЕБВА ДА ИМА НЕЗАБАВЕН РЕМОНТ НА БРОЙКАТА ДЕПУТАТИ В ПАРЛАМЕНТА И ТОВА Е 140ДРУГИТЕ НАГОРЕ НЕ СА НУЖНИ ТОВА СА ПАРАЗИТИТЕ НА МАФИЯТА В БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

    Коментиран от #35

  • 31 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Нета психопатите депутати да посочат, кои точно ще получават пенсии по 3400 лв.? Да не сеокаже,че това са тези които ни докараха до това обедняване и ограбване.
  • 32 ЗАЩО

    1 1 Отговор
    Не питат Борисов, защо не е осъвременявал пенсиите? Е пенсионерите да мислят за кой гласуват.
  • 33 Танчо

    3 0 Отговор
    Нека ГРЕБ, СДС, ДПС и ИТН да кажат как за държавните служители се намират пари за заплати и то голями, а за пенсионерите няма. Че тези станаха повече от пенсионерите, а съм сигурен че за заплатите им се отпускат много повече от тези за пенсии.
  • 34 Рашо

    4 0 Отговор
    Да се промени пенсионната система и който се пенсионира ако иска да вземе цялата сума от вноските си.
  • 35 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "СЛОНА":

    Много са 140. Трябва да са по един от област.

    Коментиран от #36

  • 36 Ясен ясенов

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Димов":

    По един от партия.С брой мандати.така и така гласуват както им се нареди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол