17 Юни, 2022 12:46 7 367 51

Проф. Момеков разкри пред ФАКТИ какво е мозъчна мъгла след COVID

  • георги-
  • момеков-
  • ковид-
  • ваксини

Очаква се есента да има нова вълна, казва ученият

Статистиката за болните от коронавирус намалява. Няма мерки, движим се свободно, но дали всичко е приключило. Какво да очакваме есента и какви ще са новите ваксини. По темата говорим с председателя на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Проф. Момеков, в каква фаза на коронавируса се намираме. Мерките паднаха, хората се движат свободно, освободихме се психически. Болните са по-малко, но ги има?
- Не съм епидемиолог, но се очаква есента да има нова вълна, подобно на други респираторни инфекции, при които определено има сезонност. За момента е нормално хората да се движат свободно, но на есен ще има нова заболеваемост.

- Вирусът следва своя ход и в третата година намалява като сила на протичане, но не и като сила на заразяване? Това ли очаквахте?
- Като зараза вирусът е силен, просто се промени малко картината. Иначе по начина, по който се разпространява респираторна инфекция, вирусът си остава много заразен. Има сезонност във всички подобни респираторни вируси, така че отчитаме и тук такова нещо. Мутациите са непредвидим процес и към момента клиничната картина е по-лека при новите форми. Но ако някой твърди, че знае какво ще стане, значи има много хубава кристална топка.

- Станахме свидетели на бърза направа на ваксини. Едни хора бяха скептици, други се довериха... Какви изводи може да си направим?
- Изводите са ясни. Страните, в които има ниско ваксинационно покритие, са шампиони по смъртност.

- За съжаление това го видяхме у нас...
- Ние сме първи шампиони по смъртност по много причини.

- Основните?
- Как да ви кажа... В света безумията се пишат по жълтите медии, по неофициални сайтове, а у нас, в България, от най-висока трибуна, говоря за национални медии, се изговориха страшни глупости. Най-лесно е да се каже: "Хората не са в час, хората не разбират..." Това не е така. Хората бяха подложени на такава противоречива медийна атака, така че е очаквано подхлъзването да е повсеместно.

- Много неща се изговориха за иРНК ваксините - били експериментални, променят ДНК, водят до проблеми с репродукцията... А другите пък са разработени по класическата схема на белтъчна основа. Вече повече от 2 години по-късно какво се доказа?
- Зависи какво гледаме като ефект. С промените, които настъпват в шипчестия протеин при подвариантите на Омикрон , ефективността на ваксината, изчислена като за симптоматична болест, много намаля, но по отношение на това дали влизаш в болница или умираш, имат много висока ефективност. Ваксината на база иРНК, предвид особеностите на тази технология, позволява най-бързо да се "пипа", да се подобрява и в момента се разработват варианти на ваксини, които влияят на разклоненията на Омикрон.

- В този смисъл какво да очакваме от новите ваксини от есента?
- Те ще покриват много по-голяма част от вируса. Въпросът е в това, че скоростта, с която е променя вирусът, е по-голяма от тази, с която регулаторният орган може да каже „да“ или „“не“ за употребата на една ваксина. За една ваксина, която вече одобрена, естествено нейните модификации няма да бъдат подложени на същия продължителен тест. Няма да се изискват хиляди пациенти в плацебо групата и в контролната група, но отново ще има един латентен период за оценка на данните и за регистрационно досие, което вече я допуска в употреба. Доколкото знам, една от компаниите вече прави ваксина, която ще покрива и грипният вирус. Ще е по-всеобхватна. Иначе иРНК технологията не е нова. Няма как информационната иРНК да бъде вкарана вътреклетъчно, ако не е въведена с подходящ носител. Тези носители за биосъвместими, те са създадени на основата на фосфолипиди и холестерол, а това са компоненти на нашите клетъчни мембрани.

- Говорим за наличните ваксини, нали така…
- Механизмът, по който действат, е елегантен. Имат странични ефекти, но такива ефекти има и ходенето на педикюр. В случая трябва да приемаме съотношението полза-риск.

- Рискът от реинфекция при хора, които са го преболедували, и такива, които са ваксинирани, е…
- Сложно е да се отговори. Зависи от какво си боледувал. Ако си бил болен от Уханския вариант, а сега се сблъскаш с новите варианти като Омикрон... Няма да бъде много голяма протекцията като симптомна болест, но по отношение на хоспитализация или смърт, имунитетът ще ни пази.

- Каква е основната разлика между естествения и придобития имунитет и колко трае...
- Вижте, имунитетът не е като талията. Можем да измерим хоморалния отговор, тоест циркулиращите антитела, но имаме и имунологична памет, която има много параметри. Все още е рано да кажем колко дълго трае силният имунитет. Виждаме какво се направи със сертификатите, с протоколите за поставяне на бустери. За съжаление, имунитетът не е толкова траен, колкото ни се иска на нас.

- Така че третата доза е…
- По света хората слагат и четвърта доза, но аз си мисля за тези, които у нас нямат първа. В България сме все още с много девствена популация на тема ваксини.

- Все повече се говори за т.н. посковиден синдром и последващите странични ефекти върху организма. Кои са най-често срещаните?
- Това вече е сериозна тема. Както самата инфекция е многолика, така и пораженията, които нанася на организма, са многообразни.

Вижте, има хора, при които дебютът на коронавируса, е инсулт.

По същия начин, след като вирусът мине през нас, при т.н. дълъг ковид, може да се засяга сърдечно-съдовата система, силно се засяга белият дроб, говори се за мозъчна мъгла.

- Какво е това. Бихте ли разяснили?
- При това хората има проблеми със съсредоточаване, с паметта, имат усещане, че е намален интелектуалният им потенциал, имат проблем със запаметяването. Ако мога да вкарам и малко хумор, така се чувстват и студентите по време на изпит. Неприятното е това, че вирусът засяга съдовия модел. Ние най-често при съдов модел си мислим за сърце и сърдечни болести. Но съдове има в мозъка, има в крайниците. Ми тези съдове, когато са увредени, влияят на много аспекти от здравето на човек. Рискът от ковид е много по-силен при хората, които априори не са много здрави. При хора, които са изкарали тежка инфекция, много внимателно трябва да се пристъпва към възстановяване. Особено при хора, които са по-активно спортуващи или извършват физическа работа. Многостранно е. Част от тези неща могат да се отдадат и на стреса, който ни наложи ковид. Ние сме социални индивиди и ограниченията не ни понасят добре. Това, което мен много ме нарани през тези 2 и повече години, е тази липса на емпатия и мисъл за околните. От мисъл за общото благо, което е различно от ядене, пиене, ходене по заведения и т.н.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Второто изречение ми беше достатъчно

    79 6 Отговор
    "не съм епидемиолог..."
    Дотсм прочетох

    Коментиран от #5

  • 2 Онзи

    73 12 Отговор
    Тоя път ще има тояги и камъни по ковид плашилата.
  • 3 мда

    74 12 Отговор
    Поредния платен помияp
  • 4 Корги

    65 6 Отговор
    "Изводите са ясни. Страните, в които има ниско ваксинационно покритие, са шампиони по смъртност."
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Професоре, знаете ли какво са правили едно време с лъжците, вещиците, тези, които разпространяват неверни слухове и безпочвени твърдения? Проблемът ни на нас като държава е, че някои хора имате криво схващане, тълкуване на демокрацията.
  • 5 Корги

    63 5 Отговор

    До коментар #1 от "Второто изречение ми беше достатъчно":

    От цялото мънкане, това е единственото вярно нещо, което е казал. Не, той не е епидемиолог, той е демагог.

    Коментиран от #24

  • 6 ЕФЕКТА "МОЗЪЧНА МЪГЛА" Е СЛЕДСТВИЕ

    62 6 Отговор
    НА.. СОРОС -ПЕДЕРАСТИЯТА И КАНАДСКИЯТ ГЕЙ ВИРУС!
  • 7 Мръсно

    51 6 Отговор
    фармакологично професорче, стига с тия явни лъжи
  • 8 Гонят ни от Бобов дол

    28 3 Отговор
    Циганите и полицаи гонят Българите от град Бобов дол по поръчка на Главният Прокурор Иван Стоименов Гешев! Хора това е цига.низация!
  • 9 селтак

    26 3 Отговор
    Снощи има бигъри,бигъри бум бигъри и таа сутрин имам мозъчна мъгла! Дали е от вируса или е от бигърите не знам!🙄🙄🤣🤣
  • 10 💉=⚰️

    36 5 Отговор
    Тоя цирк вече приключи. Аxмаци няма да вярват и да се бодат.
  • 11 ⚜️Просветен⚜️

    52 3 Отговор
    След като мороните от Фейкти дават трибуна на един Не епидемиолог да ми обясни за епидемията, нека сега намерят един шлосер да ни обясни войната и геополитиката, а после един фрезист да ни разкрие тайните на евклидовата геометрия! Непременно намерете земеделец, който да разкаже за криптовалутите и накрая всички журналя от факти да се качат на самолет управляван от ветеринарен доктор!!! Ей мъпети, това че вас са ви назначили за журналисти без Да сте такива далеч не означава, че е добре хората да се занимават с това от което не разбират!
  • 12 Псевдоним

    47 4 Отговор
    Не знам какво е мозъчна мъгла, но ковида беше чудесен тест за интелигентност на населението. Веднага се откроиха най-глупавите, на които такива "професори" продават захаросаните си идеи.

    Коментиран от #43

  • 13 биотехнологии

    41 3 Отговор
    "Но ако някой твърди, че знае какво ще стане, значи има много хубава кристална топка." - Бил Гейтс твърди, че на есен ще има много по-смъртоносен вариант. Той откъде знае?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 демагогия

    36 4 Отговор
    "Имат странични ефекти, но такива ефекти има и ходенето на педикюр." - Да, но от ходенето на педикюр не се появяват тромбози и не умират хора, както от "много хубавата ваксина на Астра-Зенека", която нашите политици бяха поръчали в многомилионен тираж!
  • 16 миролюб бенатов

    16 1 Отговор
    Ужас. Бързо Венци Мицов да се подготви.
  • 17 психическо здраве

    35 2 Отговор
    "Мозъчна мъгла" се получава и от постоянния стрес, в който поставяте хората! Постоянното плашене със статистики, симптоми, нови варианти, смъртност! В това отношение СЗО трябва да бъде разследвана за нанасяне на психически травми на милиони хора по света!
  • 18 Уважаеми проф. Момеков

    35 2 Отговор
    Не съм съгласен основно с тезата, че е проблем девствената популация на тема ваксини в нашата страна. Щом съм здрав след две прекарани Ковид настинки, не съм в рискова група и продължавам нормален ритъм на живот след 2 години световна пандемия, защо да се ваксинирам и да рискувам да се тестват върху мен наличните странични ефекти в този първи вариант на ваксината? Когато някой ден не дай си боже попадна в рискова група или вируса заличи голяма част от населението, тогава ще преценя дали ползата от ваксината ще е в пъти повече от риска от страничните й ефекти. До тогава лек Ви ден и поЗДРАВИ от детствената популация неваксинирни, които посмяха не скрито, а открито в официалните медии да изкажат страховете и мнението си без да се шприцоват като овце, трупайки милиарди в определени ръце, за да са профилактирани срещу тежката настинка която уби много хора поради липса на инвестиции в здравните системи и непригодността им към лечение на масови зарази. Няма политическа воля в западния свят за грижа за цялото население, а се акцентира в подкрепа на натрупалите милиарди, защото те спонсорират партиите. Помежду другото професоре колко милиардери(повечето в рисковата група) починаха от Ковид?
  • 19 Исторически парк

    27 2 Отговор
    Това е като направиш тромбоза в мозъка след втората игла!
  • 20 Хасковски каунь

    13 1 Отговор
    И след ковид и преди ковид - Български депутат.
    Познах ли?
  • 21 Ивелин Михайлов

    24 3 Отговор
    ГОТВЯТ ВИ ЗА ЧЕТВЪРТАТА ИГЛА!
  • 22 Този фашист се държи все едно ....

    33 4 Отговор
    ...все едно не се разсекретиха вече официалните документи на Пфайзер с 9-те страници страници тежки и опасни за живота и здравето странични реакции от т нар нову ГМО-РНК препарати ...Момейов,внимавай, с Тея документи налични вече може всеки да те съди и теб и кукучев и всички вас дезинформатири гадни ...
  • 23 ГОШО СЛИВОВ

    17 2 Отговор
    Момеков ли си мома ли си ама, че ти го отцепим у дупката вмирисана!!!?????
  • 24 ко става

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Корги":

    ма наща.
  • 25 нннн

    14 1 Отговор
    Не е от Ковида! Мозъчната мъгла у нас е гъста 33-та година вече. Имаме право на избор и всеки път си избираме неподходящите управници. После ги гоним с протести, и до камъни се стига... До следващия неподходящ избор.
  • 26 Павел пенев

    19 2 Отговор
    Като му гледам физиономията, този още не е излязъл от мъглата.
  • 27 Христо

    4 12 Отговор
    Егати дървените глави! Този не бил експерт по Ковид-а, а те знаели всичко. За това сме на това дередже, всички са експерти, ама по какво, никой не знае. Важно е да се оплюва и да се използват клишета. Това сме ние-нация от експерти по самоубийство!
  • 28 васик атанасова

    15 1 Отговор
    мозъчна мъгла има този МОМЕКОВ
  • 29 и аз ще обясня

    18 1 Отговор
    Мозъчна мъгла е когато от телевизора ти казват, че вирусът е много страшен и задължително ще умреш ако не си биеш 4,5,6 бустер, ти да повтаряш като зомби "даа, много е страшен вирусът и трябва да си бия бустерите" и да се редиш на опашки да те бодат.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Циник

    3 15 Отговор
    Като чета коментарите тук и ми става ясно защо сме на последно място по.... абе то май по всичко, сред цивилизованите държави. То вече е друг въпрос дали сме даже цивилизовани или само временно опитомени.
  • 32 проф Момеков?? Повече хора починаха от

    15 1 Отговор
    Постоянното Опсихясване от Страна на НОЩ, идиоти и Психари като Витанов и Л Томов, Хладилните камиони, черните чували на Борисов, Затворените болници и хората с други заболявания, не можаха да получат лекарска помощ, всичко това да може Борисов да си доискара мандата, да дооокраде държавата!! Всички получаваха диагноза Ковид, за да може Бялата мафия да вземе парите по пътека за, Ковид 19!!Многото починали по статистика се Дължат на Бялата мафия и политиците начело с Борисов!!
  • 33 1020

    14 1 Отговор
    Не е ясно защо изтриха това: " този не е ли фармацевт? Епидемиолози и имунолози са експертите по тези въпроси." Фармацетите може да се каже, че са в конфликт на интереси в случая (печелят от ваксини).
  • 34 80%

    7 1 Отговор
    В парламента се вижда, че има някои в" мозъчна мъгла" и без да прекарали COVID-19.
  • 35 Професоре,

    16 1 Отговор
    Нещо да кажеш за седемнайсет годишно, здраво, право момче, което седмица след поставяне на Модерната отрова разви тежка форма на улцерозен колит??? Или това е просто случайно съвпадение… обясни го моля те на майката, която беше на ръба на психическа криза заради такива като теб и компания! За сведение - улцерозен колит си остава до гроб и всички последици, които носи след себе си!
  • 36 д-р Косев

    4 9 Отговор
    Абсолютно безсмислено е да се говори повече за ваксините. Който е искал, вече го е направил и няма нужда от допълнително убеждаване. Информация има тоновое, изводите са ясни, този въпрос вече не е интересен и няма какво да се говори и обяснява. Панелните обитатели са свободни да боледуват и да мрат, то и без това от тях полза вече почти няма. Навлизат в масова употреба всякакви домакински роботи, магазините се автоматизират, скоро и транспорта - ще минем и без неплатежоспособните тъпунгери.
  • 37 Хахах хах

    14 1 Отговор
    Tоя кво го питат той какво отговаря хахахха. Колкото до хората с кристалната топка, сзо си имат цял кристален глобус.
  • 38 Момеков , кой ти изпи мозъка ? !

    7 1 Отговор
    Моме , Момеков какво съзвучие . Май всичко ти е мъгляво днес след като си спазил българските традиции да се отрязваш всяка вечер . По склонен съм да вярвам , че си микроцефал .
  • 39 Моля, моля

    10 1 Отговор
    Бигфарма няма морално право да дава оценки. Там печалбата е всичко.
  • 40 Читател

    9 1 Отговор
    Още един продал си душата на дявола че даже с титулува професор.
  • 41 гхкдьгхкмдь

    6 1 Отговор
    продажни задници
  • 42 явор

    5 1 Отговор
    Не съм епидемиолог- ама съм врачка-очаква се есента да има нова вълна?????
    Засегнат от мозъчна мъгла !
  • 43 Което пък

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Псевдоним":

    Означава, че българите са много по интелигентни от западняците, предвид, че българите отказаха да се ваксинират.
  • 44 Хасковски каунь

    9 1 Отговор
    Свърши ли войната в Украйна, почва Маймунската треска с всички познати нам етапи. Ноември 22.
  • 45 Хаджи Генчо

    8 1 Отговор
    Какъв гьонсурат трябва да си за да говориш за ковид, когато се разбра, че това е измамата на века!
  • 46 Пъци

    2 1 Отговор
    Професоре,няма нужда да обяснявате какво е мозъчна мъгла на българите,те отдавна го виждат това явление в българския парламент
  • 47 Зелен Демократ

    3 2 Отговор
    Професорът е велик човек, малко циничен и малко меркантилен, но коректен към ръката, която го храни. Професоре, завинаги един от нас в Новото Нормално, ще има и още пандемии, разчитаме на теб!
  • 48 депър

    2 1 Отговор
    Ето, това от снимката е мозъчна мъгла!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Доктор

    3 0 Отговор
    Въпросният господин е фармацевт с медицински познания на субстудетско ниво. Ако има поне малко достойнство, да престане да говори глупости.
  • 51 А навремето

    2 0 Отговор
    беше добър професионалист. Преди да се продаде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове