Last news in Fakti

21 Юни, 2022 08:44 1 394 13

11 млн. лв. загуби за партиите

  • партии-
  • дарения-
  • субсидии

Впечатление правят сумите, които формациите са отделили в категория „Дарения”

11 млн. лв. загуби за партиите - 1
Снимка: БГНЕС

Четири предизборни кампании се проведоха през 2021 г. Същата година на българската политическа сцена е имало 127 партии, като 124 от тях са подали годишни финансови отчети пред Сметната палата. Доколко активни са били те и в какво са инвестирали средства, ще представим в настоящата публикация.

Екипът на Институт за развитие на публичната среда следи темата за партийното финансиране в развитие. И тази година събрахме, обработихме и анализирахме информацията от финансовите отчети на партиите в страната. Както стана ясно от предишния ни материал, приходите на партиите през 2021 г. възлизат на 38 391 735 лв. За същия период обаче, политическите централи са отчели разходи за 49 203 486 лв. Така, партийните каси в изборната година бележат значителни финансови загуби от почти 11 млн. лв.

Разходите според законодателството

Четири са основните категории разходи, които централите могат да правят според действащото законодателство. Законът за политическите партии (ЗПП) посочва, че средства могат да се използват за подготовка и участие в избори, за работата на политическите структури, за провеждането на мероприятия и „за други, присъщи за дейността на партията разходи”. Какви обаче са тези други разходи, не е посочено в ЗПП. Затова партиите включват в тази категория всякакви свои разноски.

В допълнение, формата за деклариране на политическите финанси не е съобразена със спецификата на дейността политическите субекти (тя е базирана на общите изисквания на Закона за счетоводството). Това прави трудно проследими разходите на партиите. Системен дефицит е липсата на разбивка за начините, по които се разходва държавната субсидия.

Партийните разходи през 2021 г.

Подаден финансов отчет далеч не означава, че в него партиите са посочили приходи или разходи. Както вече посочихме, 49 203 486 млн. лв. са отчетените общи партийни разходи. 48 формации (или 39%) не са посочили похарчени средства. Изцяло нулеви отчети (без никакви приходи и разходи) са подали 40 от регистрираните партии. Така в изборната 2021 г. се оказва, че една трета от политическите субекти не са функционирали изобщо – не проявявайки интерес нито към парламентарни, нито към президентски избори. През 2023 г. предстоят местни избори и ще стане ясно дали те ще са причина за партийна активизация на локално ниво.

От отчетите става ясно, че 43 от партиите са на загуба през 2021 г. Най-голяма загуба от всички партии бележи парламентарно представената ГЕРБ – 7 240 000 лв., следвани от ДПС – 1 702 000 и Воля – 1 450 000 лв. От патриотичните формации само АТАКА бележи положителен финансов резултат от 15 хил. лв.

Съгласно партийните разходи най-голямото перо през 2021-а година е било за административни услуги – почти 22.5 млн.лв. На второ място се нареждат „други, присъщи за дейността” разходи. В тази твърде обща категория са отчетени 12.3 млн.лв. Какво обаче се включва в това перо не може да стане ясно, защото както отбелязахме в ЗПП липсва дефиниция на това кои са тези други, присъщи за дейността разходи. Така този дефицит дава възможност на политическите субекти да отнасят към това перо широк кръг от разходи, сред които и пътувания до различни дестинации в чужбина, за настаняване в хотели, подаръци за партийни лидери и др.

Някои политически формации са обособили разходите си за избори като отделна категория в отчетите. Това обаче не е практика за всички партии, като част от тях са включвали харчовете си за кампаниите към административните разходи или тези за регламентирана дейност.

Основната част от показаните разходи са направени от партиите и коалициите, които са били част от парламента през 2021 г. Настоящите 7 парламентарно представени субекта например са отчели разноски в размер на 36 804 000 лв. или 75 % от общите партийни разходи за миналата година. Най-голяма тежест отново имат средствата отделени за административни услуги – 16.6 млн. лв. Графиката по-долу показва подробно разпределението на разходите на настощящите парламентарни формации:

Впечатление правят сумите, които формациите са отделили в категория „Дарения”. Тя попада към разходите за дейността на политическите партии. С пари за дарения са се разделили от ГЕРБ, Има такъв народ, Да България, ДСБ и ДПС. Най-много са отчетени от Да България – 2.7 млн. разходи за дарения. От отчетите обаче не става ясно за какви каузи или кампании са отишли тези суми.

Декларираните данни показват, че извънпарламентарните партии са отчели разходи за общо 12 399 486 лв.. По-долу може да видите подробно разпределение на разходите на извънпарламентарните партии:

Графиката показва, че разходите за избори, които извънпарламентарните партии са направили, са със значително по-голям дял, от този при формациите в 47-то Народно събрание. Това в голяма степен се дължи на милионите, похарчени от ВОЛЯ, ВМРО и НФСБ в кампаниите от 2021 г., които обаче не получиха представителство в настоящия парламент.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФЕЙТЛЕС

    7 5 Отговор
    Кирчо да събира бар ... дака си и марш заедно с Лена.
  • 2 бушприт

    8 3 Отговор
    Партиите ще си наваксат милионите с ваксането на пътища,митници,магистрали и гори. Обикновенните люде да му мислят,че с тия яки проценти на инфлацияна няма да се справят. Чака ги гладь и мизерия. А Просто Киро е изпростял доста.
  • 3 Българин

    3 5 Отговор
    Какви партии,какви инвестиции,ние едва оцеляваме,ден за ден,те анализи ще ми пробутват.Оставка веднага,до просешка тояга ни докарахте.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Пич

    4 1 Отговор
    Подозрително....!!!! Вземаш едно КПП на границата , и започва купуване на депутатити !!! С безотчетни пари !!! Ама - демократично !!!
  • 6 Аз съм тъп, но упорит

    6 1 Отговор
    Вече 80 години виждам, че тази система "парламентарна република" не работи, но продължавам по системата "тъп, но упорит".
  • 7 Психиатъра

    3 2 Отговор
    Соросоидите ПП-ДБ са в истерия, да се знае, поели са ангажименти, а се издъниха и няма да получат обещаното им от господарите затова са в истерия.
  • 8 За протокола

    4 1 Отговор
    И 1 лев им е много на тези политически шарлатани. Всеки, който не става в професията си и иска бързи и лесни пари отива в политиката и започва да дава акъл, да пише закони и да управлява.
    И чеп за зеле не става от тях. Да връщат всичко, което са взели.
  • 9 Даниел

    0 0 Отговор
    Субсидията от държавният бюджет,към политически партии,трябва да гарантира на съответната партия ,че ще могат да си вършат работата пред избирателя.Това нали са така наречените целеви средства??!!Кой разреши с пари от субсидия да се правят инвестиции????
  • 10 хаберих

    3 0 Отговор
    Заплатите на депутатите трябва да са от техни работодатели,а не от държавния бюджет.
  • 11 Българка

    0 0 Отговор
    Ето защо гербавите и дпс искат да свалят правителството .Изхарчили са нашите пари и трябва да дават от чекмеджетата.Хора да не им позволяваме на мафиотите повече кражби и своеволия!Народе недей да спиш!
  • 12 Аха, я кажете как става това??

    0 0 Отговор
    Как може една партия да изхарчи повече пари, отколкото има???
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове