Last news in Fakti

12 Юни, 2013 08:27 5 072 2

Слънчев бряг и алкохолният туризъм

  • туризъм-
  • алкохол-
  • слънчев бряг

Над 60 на сто от почиващите в Слънчев бряг са младежи, които са избрали курорта за парти туризъм, пресмятат хотелиери. Всички те поне веднъж участват в прословутите бар турове като част от забавленията на море.

"Пий и не прекалявай! А при спешен случай, звъни на 112!" - с тази леко шокираща реклама британското консулство предупреждава поданиците на кралицата, че забавленията трябва да са с мярка.

„Малко ми е странно това понятие „алкохолен туризъм” - туристите идват тук, не защото алкохолът е евтин, а за да се забавляват. Това, което ме притесни, е че миналото лято сме имали три смъртни случаи на паднали от балкона младежи. През цялото време те си изкарват добре, но за секунда се разсейват и това е фатално. Целта ни е да предотвратим подобни случаи”, казва Джон О' Шонъси - консул на Великобритания у нас.

От няколко години бившата шефка на Слънчев бряг Малина Стратиева настанява в хотела си младежи. Не е съгласна с понятието „алкохолен туризъм", нарича го „организиран младежки туризъм”.

„Понятието „алкохолен туризъм” не съществува. Това, което те правят, е да се веселят. Аз работя с младежи, защото хотелът ми се намира в центъра, защото около моя хотел има построени 20 дискотеки и когато някой е построил 20 дискотеки в един център, не може да очаква, че ще има туризъм за възрастни”, смята Стратиева.

Според нея парти туризмът е ниша, от която Слънчев бряг се възползва, защото по друг начин няма как да запълни огромната база. „Построявайки 141 хотелски комплекса и още два пъти по толкова в западната зона, едва ли някой може да си представи, че те всички ще станат 5-звездни и не знам колко милиона Рокфелеровци трябва да кацнат на летище Бургас”.

Костадин Ралев е човекът, възродил бар туровете в Слънчев бряг преди 8 години, но сега държи само една от 8-те фирми, които ги предлагат легално.

„Аз не мисля, че съм направил нещо лошо. Напротив - даже смятам, че покрай това сме създали едни добри продукти, които продават Слънчев бряг като дестинация много по-лесно. Дайте да сме абсолютно откровени - една голяма част от туристите, които идват в България, те не могат да си позволят да платят входа за едно парти в Германия, Англия или в скандинавските държави. Тук цената е много по-ниска. По този начин, те могат да се включат в тези забавления, които там не могат да си позволят”, казва Ралев.

Бар туровете се рекламират още при записването на почивката, заедно с другите забавления в Слънчев бряг.

„Не мога да кажа, че фокусът е поставен върху алкохолните прояви - пъб кролът се прави веднъж в седмицата. Пъб кролът е мероприятие, което цели да покаже къде са местата, където те биха могли да се забавляват по време на престоя и къде са местата, където ходят повечето млади хора. Не можем да очакваме един 20-годишен младеж в 12 часа да си легне в леглото, това все пак не е санаториум”, коментира пред бТВ Мария Радкова - туристически агент.

За разлика от Слънчев бряг, в другите курорти за младежки туризъм в Европа нямало денонощни супермаркети, нито сергии с бельо по улиците. Българската Ибиса била и единственият курорт у нас с летен сезон от пет месеца.

България трябва да промени имиджа си и да инвестира повече в рекламата на всякакъв вид туризъм – предимно на този, свързан с минералните бани, който е целогодишен. За това обаче са необходими много средства и сериозна държавна политика. Около това становище се обединиха Таня Буруджиева – депутат от БСП, и Благой Рагин – председател на БАХР.

„Трябва дебат с бранша и гражданите за нови приоритети пред туризма. Стратегията за развитие на сектора към момента е меко казано „алабалистика”. Там не са включени минералните извори, с което сме уникални. Най-глупавото нещо бе всички, които се втурнаха да строят хотели по морето и в Банско. Вследствие на това нито можеш да се качиш да караш ски, нито спокойно да отидеш на море”, коментира Буруджиева.

Според Рагин пък нещата и по морето постепенно започват да се променят. Така например тази година имало сключени споразумения с туроператори за повече културни събития като посещения на Бургаската опера.

Експертът подчерта, че 70% от приходите в туризма идва от Черноморието. Затова трябва да се помисли за подобряването на базата – например по примера на Испания било възможно в курорти като Слънчев бряг да се направи „улица на шума”, на която са изнесени всички барове и дискотеки, а в останалата част е спокойно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Армагедон

    1 0 Отговор
    Пошлост,чалга ,простотия и пияни евреи - това е вече Слънчев бряг. Мерси за такъв курорт! И безплатни ваучери да ми предлагат,мерси!Обират пияниците от цял свят!
  • 2 mani-begai

    1 0 Отговор
    Да забранят чалгата по тези курорти,нека да канят повече DJ от светско ниво,да се създават още фестивали с електронна музика и друга разбира се,но не и чалга.В чалга баровете по морето стават извращенията и там се продават наркотиците и жените.Мисленето и като цяло хората деградират като им се пълнят главите с разните му текстове за пари,скъпи коли,къси поли,голи жени,палатки и други патки където могат да гушнат по трима между своите крачули!!! Електорнната музика вдъхва живот и носи позитивни усещания,по партитата няма збивания,няма агресия,хората са там за да слушат качествена музика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове