Last news in Fakti

25 Юни, 2022 21:50 2 736 23

Цветлин Йовчев: Възможно е да има смекчаване на отношението към Русия при едно служебно правителство

  • цветлин йовчев-
  • данс-
  • правителство

Колкото по-слаба е демокрацията, толкова повече има задкулисни връзки и неявни сценаристи на процесите, заяви бившият председател на ДАНС

Цветлин Йовчев: Възможно е да има смекчаване на отношението към Русия при едно служебно правителство - 1
Снимка: БГНЕС

Изхождайки от позициите на президента Румен Радев до момента, е възможно да има смекчаване на отношението към Русия при едно служебно правителство.

Това заяви пред NOVA NEWS бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Той открито се противопостави на даването на военна помощ на Украйна и мисля че беше доста по-скептичен и умерен по отношение на решаването на газовите въпроси. От тази гледна точка, може би, има някакво основание”, подчерта той.

По думите на Йовчев рисковете за сигурността ще се появят в друг аспект. „Не чух да имаме дългосрочни договори за газ. Това, че е дошъл един танкер, ще дойде втори и трети - не решава въпроса. Ще се сблъскаме с тежък проблем в енергетиката. Не виждам да е работено в посока да се намери решение”, смята бившият председател на ДАНС.

Друг проблем, според него, са и високите нива на инфлация. По думите му вече влизаме в състояние на стаклация със свиване на икономиката и същевременно висока инфлация. „В последните месеци на управлението се сблъскахме с тежък ляв популизъм по отношение на социално-икономическата политика и десен популизъм за отношенията към Северна Македония”, коментира Йовчев.

Бившият председател на ДАНС смята, че колкото по-слаба е демокрацията, толкова повече има задкулисни връзки и неявни сценаристи на процесите. „Не съм имал големи очаквания за продължителността на това правителство. Имаме четворна коалиция от съвсем разнопосочни обекти, споделящи различни виждания, политики и идеология. Говоря основно за БСП и ДБ. Другите два политически субекта бяха с неясна политическа идеология”, е неговото мнение.

Той очерта конфликта между ПП и ИТН, която оцени, че е тлеел дълго време. „До голяма степен допринесе инфантилното политическо поведение и на двете партии. Неспособността да оцениш какви ще бъдат последиците от собствените ти действия. Все едно имахме деца, които играят в пясъчник”, смята Йовчев.

На мнение е, че да се направи правителство в настоящия състав на парламента е изключително трудно и безсмислено, защото този кабинет ще изкара малко време и ще трябва да понесе тежка политическа отговорност.

Йовчев попита дали България има дефиниран национален интерес по отношение на РСМ. „Нашият интерес е Северна Македония да стане част от ЕС. И това нещо трябваше да се говори и да се обясни на хората защо е важно, ако РСМ стане част от Евросъюза”, подчерта той.

По думите му в българското общество има обида от отношението на македонците към България. „Когато се взимат такива решения, трябва да се опитаме да не влагаме емоции. Дали е защитен българският интерес - мисля че френското предложение е добро”, отчете бившият председател на ДАНС.

По думите му сега натискът ще се пренесе към Северна Македония. „Трябва да им натиск те да извършат промени, за да отговорят на европейските изисквания. Основният проблем е, че в РСМ има насадено враждебно отношение към България. И то е на основа на манипулиране и изопачаване на историческата истина. Това е опасно и рефлектира върху правата на българите там”, уточни той.

И подчерта, че Русия няма интерес от интеграцията на Западните Балкани към ЕС. „Евросъюзът бърза, защото в момента, в който стартира процесът на присъединяване ще се появят лостове в ръцете на европейските институции, с които те ще съумяват да влияят върху македонската позиция”, каза Йовчев.

Според него поведението на Еди Рама е било неприемливо, защото не може да има такъв политически език.

Йовчев коментира появата на депутата от ДПС Делян Пеевски на един от протестите срещу управлението. „Не зная дали беше целенасочено направено, или той просто преминаваше с Мустафа Карадайъ покрай тези хора. Определено тези хора бяха привърженици на Движението. По тази причина преминаха оттам и получиха подкрепа. Не мисля, че трябва да търсим нещо специално”, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 г-жа Миндер

    16 7 Отговор
    Аз отдавна съм омекнала от руския, така че няма да се сърдя на моите български партньори!
  • 2 Лост

    38 2 Отговор
    Ако имаше истински ДАНС България нямаше да е в това положение.Ако имаше истинско МВР министрите му нямаше да се крият в Н.Събрание.
  • 3 Демокрацията е мит..

    40 11 Отговор
    Тя не е нито силна,нито слаба.Силни или слаби са хората и държавите,засега по-силни от Русия и Китай не се виждат на хоризонта..
  • 4 Никакво смекчаване

    23 37 Отговор
    Що за държава е това нашата България, когато корумпирани престъпници, като Борисов, Пеевски, Трифонов, Костадинов и тяхната червена царица Митрофанова си позволяват просто така да свалят правителства с един смс? Що за държава е това?

    Коментиран от #9

  • 5 Сандо

    35 9 Отговор
    А някой интересува ли се дали Русия ще се смекчи или втвърди?Защото именно ние сме тия,които трябва да се умилкват в краката им поради глупостта и слугинажа си.И защото ние губим много повече,отколкото Русия.А относно това кога ни идва акъла,може да се напише многотомна история.

    Коментиран от #18

  • 6 Поп Киро КГБ-то

    12 25 Отговор
    пРезидента сме го купили и ще прави есичко и то с наведена главица.
  • 7 Патриот

    19 31 Отговор
    Кога ще отхвърлим съветското иго ? Народе ???

    Коментиран от #11, #16

  • 8 Така е когато

    16 19 Отговор
    избирате герой на Доньо Донев за президент :-) . Приликата с тримата глупаци не е случайна .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Историята

    15 4 Отговор
    Ченгеджийски приказки без смисъл /там да кажем нещо, да се види, че сме активни/.
  • 11 патриот–градус

    16 3 Отговор

    До коментар #7 от "Патриот":

    На колко ракии си вече, патриоте?
  • 12 Поредния

    12 21 Отговор
    Руски агент в ефир.
  • 13 Глупост=Бедност

    17 2 Отговор
    Тези така и не разбраха, че не ни интересува Русия или Украйна, а цената на хляба и млякото
  • 14 Еее

    11 4 Отговор
    Ще трябва да се пита Емил макрон И ЕВРОПА БРУКСЕЛ ДА ЛИ ОДОБРЯВАТ . Що то нашите политици немогат да решат проблема за Македония сами а камо ли за ТОЛКОВА СЛОЖЕН ПРОБЛЕМ КАТО РУСИЯ.
  • 15 АйДЕЕЕ...

    3 0 Отговор
    АйДЕЕЕЕЕ.....!!!
  • 16 Моряка

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Патриот":

    Нещо бъркаш,колега.От 32 години сме под американско иго.Проспа ли го?
  • 17 Комунистически Демократ

    8 2 Отговор
    Защо се обръщат на 180% ?! Ще се топлим с дърва, ще си караме колелата, ще ядем боб и леща за да си имаме газ на зор-заман, няма да се къпем, смираме Козлодуй, затваряме държавицата ни, и кой от къде е. Някой до Русия, някой до Еваропа, някой до Англия или Америка, всички ще се покрием като мишоци и все някой ще ни е виновен. Натискаме си парцалките и си кротуваме! Ако има някой ГолЕм демократ или комунист, веднага да отива доброволец в Украйна!
  • 18 Айде бе

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Какво ти става бе ке леш? Ти българин ли си въобще? Що за стокхолмски синдром те преследва?
  • 19 нормален

    12 4 Отговор
    Не възможно е а е задължително трябва да сме плътно с Братска Русия
  • 20 Възможно е да има смекчаване на отношени

    8 1 Отговор
    И това ще е само едно добро начало .
  • 21 НАП

    8 4 Отговор
    България ЗАВИНАГИ остава в сферата на Россия! Всички решения за нас, занапред ще се вземат само в Кремъл, съгласно техните интереси! Трансджандарите на дедо шори да свикват и да се готвят за екскурзии по Ловчанския край и дунавските острови!
  • 22 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    4 3 Отговор
    този защо не е в затвора!?
  • 23 Ицо

    6 0 Отговор
    Дали ще има смекчаване или не на Русия и е все тая кой брои България за нещо та само Москва е по голяма от България
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове