Last news in Fakti

27 Юни, 2022 11:52 1 818 28

"Галъп": 48% от българите одобряват свалянето на правителството

  • галъп-
  • сваляне на правителство-
  • рсм-
  • френско предложение

Френското предложение е оставило засега разочарование

"Галъп": 48% от българите одобряват свалянето на правителството - 1

Обществото е разделено в мнението си за случващото се в българската политика. Сред инстинктивните моментни реакции към начина на сваляне на правителството с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрение за Никола Минчев). Предпочитанията закономерно са по-скоро за съставяне на правителство в този парламент, макар и тук мненията да са раздвоени. Това сочат данните от първия по рода си експресен сондаж за политическата ситуация, проведен от "Галъп Интернешънъл".

В потенциала за съставяне на ново правителство в този мандат надделява „Продължаваме промяната“ пред ГЕРБ. Вината за падането на властта се вижда главно и в грешки на самата власт и не са получили широко разпространение част от обясненията, свързани с различни задкулисни планове. Френското предложение по проблема със Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени.

Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни.

48,1% одобряват свалянето на правителството, но други 50,5% не одобряват свалянето му. Данните сочат поляризация и известна консолидация на привържениците на правителството – дошла явно като реакция към начина, по който това правителство бе свалено, както и към момента на свалянето му.

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят. Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат – 57,9% срещу 40,6%, които искат избори.

Като че ли надделяват очакванията отново ПП да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%). Никола Минчев пък е получил одобрение – положителните оценки надделяват над отрицателните и са 39%, отрицателните – 31,6%, а неутралните – 19,8%. Останалите се колебаят.

По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа „имаше преврат от страна на мафията“ (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), „свали го Русия“ (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н.

Френското предложение е оставило засега разочарование. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но отчетливо мнозинство от 59,5% смята, че интересите ни не са отчетени. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Изследването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лъжлив безочлив комуняго капиталист

    34 0 Отговор
    ТЕЗИ НЕ БЯХА ЛИ ОСЪДЕНИ, ЧЕ НЯМАТ ПРАВО ДА ПОЛЗВАТ ТОЗИ БРАНД
  • 2 сигурно

    25 13 Отговор
    Боко здрави пари е налял в това проучване !!
  • 3 А 50% не го удорбряват, тъй ли?

    49 1 Отговор
    Няма по-жалки манипулатори от умрял гълъп
  • 4 Ами

    22 1 Отговор
    късно е чадо, вярно, невярно, аз не ви вярвам.
  • 5 лъжа

    29 2 Отговор
    от 1000 запитани симпатизанти на ПП така е ..... 95% от хората подкрепяме свалянето на Кирчо и Кокорчо
  • 6 бай Петкан

    22 1 Отговор
    Как пък за толкова 30 и кусур години не се обадих на мен или някой познат, роднина, приятел, колега да го интервюират?! Въобще не им вярвам на тия анкети, всичко е стъкмистика.
  • 7 Дани

    14 1 Отговор
    ГАЛЪП В ДЕЙСТВИЕ !!! МАФИЯТА ГИ ФИНАНСИРА И ТЕ СА ГОТОВИ И МАЙЧИНОТО МЛЯКО ДА СИ ПРОДАДАТ И ДА В УСЛУГА НА КРАДЦИТЕ МАФИОТИ!!!ГАЛЪБИ НАРОДА НЕ Е ПРИ ТЕЗИ ОТ КОИТО ИСКАТЕ МНЕНИЕ ЗАЩОТО ТЕ ЗА ПОДЛОГИ И ПРЕДАТЕЛИ ТЕ СА ЕДНА ШЕПА ХОРА ! И ПРЕСТАНЕТЕ СЪС ЛЪЖЛИВИТЕ И НЕСКОПОСАНИ ВАШИ ИЗМИШЛЬОТИНИ !!!
  • 8 Минувач

    18 1 Отговор
    Да не забравяме, че това са доста манипулирани резултати в полза на про-американските интереси. Отделно да не забравяме и огромната медийна подкрепа за про-американското правителство с 90% канени защитници - журналисти, анализатори, политици преди всичко от коалицията. По студията масово водещите отчетливо защитаваха с удобни въпроси това правителство и скриване на неудобните теми, въпроси и мнения.
  • 9 Хахаха

    23 6 Отговор
    99% от българите искаха сваляне на правителството на Подмяната
  • 10 хлфгжгтфу

    11 3 Отговор
    Чака ни коалиция ПП-ГЕРБ-ДПС! Про-европейска, натовска и про-американска! И ... антинародна! Но, след изборите!
  • 11 Пенев

    12 0 Отговор
    Кънчовците пак се опитват да манипулират.
  • 12 така така

    12 1 Отговор
    Не ми се вижда достоверно . Изборите са по добрият вариант
  • 13 Васил

    3 7 Отговор
    Това да не е проучване на г-н Копейкин?
  • 14 Асан

    14 1 Отговор
    Този парламент е тотално дискредитиран, изчерпан и фалирал, а България няма повече време за пилеене! Решението за изход от политическата криза е само едно - нови избори. Колкото по-скоро, толкова по-добре!
  • 15 нннн

    15 1 Отговор
    Ей че лъжци са тия от Галъп!

    Коментиран от #16

  • 16 Това е Ментето "Галъп", нищо общо със

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "нннн":

    Световният "ГАЛЪП"! Провери КОИ да собствениците на Червеният "Галъп"!😂
    Едни бивши "Борци срещу Загниващият Капитализъм и Империализъм",...днешни...Собственици на Голф игрища и Хотелски комплекси и...БОРЦИ СРЕЩУ..."Мафията и Задкулисието"!!😂
  • 17 Факти, подвеждащо заглавие

    6 6 Отговор
    Правилното заглавие е "Над 50% не одобряват свалянето му"
  • 18 Абе слепци, коментатори под меп

    5 0 Отговор
    То се видя на двата митинга. Тъпо е да се спори с живеещи в мрак през деня.
  • 19 2022

    9 6 Отговор
    Лъжи на N-та степен.85% одобряват премахване на най-слабото Правителство, след тези на мошеника Иван Костов, невнятния Филип Димитров, на предателя Б. Борисов/Герб//които пък окончателно провалиха България/ПП и просто Киро бяха огледален образ и подобие на Герб.Вярно е ,че гласувахме за тях/аз също нося вина,гласувах преференциално за Ива Митева-и сега я одобрявам/,но се излъгахме.Сега ще има на есен предсрочни избори но ще внимавам ,а се надявам че и останалите гласуващи българи ще внимават.Човек,се учи от грешите си.Разбира се за Герб, ПП ,етническата партия ДПС/няма такова чудо в другите страни-партии на етническа основа ,а при нас е партия от турци ,поробители,които и сега броят България за вилает на Турция/пример е не говорещия български език Мустафа Карадайъ, .БСП, ПП,,ДПС, Герб , ще имат все по-малко привърженици и ще има нови депутати с БЪЛГАРСКО самосъзнание,Българско гражданство,с Български език а не с родина Турция ,като Мустафа Карадайъ..Колкото до натиска от Франция,всички партии от статуквото ДБ, ПП,ГЕРБ, ДПС, БСП, направиха ФАТАЛНА ГРЕШКА,като свалиха ВЕТО,то от престъпната РСМ/които са чисти българи и го знаят но тъпите сащ и гейБрюксел са им обещали преференции, обещали са им да продължават да говорят, че България и Българите са фашисти, татари, монголи ,че Българските Царе са македонци/а Македания няма до 09.09.1944 г.,когато еничарите Г.Димитров и масона В. Коларов не определят ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ за несъсществуваща, изкуствена стран
  • 20 2022продължение

    5 4 Отговор
    Колкото до натиска от Франция,всички партии от статуквото ДБ, ПП,ГЕРБ, ДПС, БСП, направиха ФАТАЛНА ГРЕШКА,като свалиха ВЕТО,то от престъпната РСМ/които са чисти българи и го знаят но тъпите сащ и гейБрюксел са им обещали преференции, обещали са им да продължават да говорят, че България и Българите са фашисти, татари, монголи ,че Българските Царе са македонци/а Македания няма до 09.09.1944 г.,когато еничарите Г.Димитров и масона В. Коларов не определят ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ за несъсществуваща, изкуствена страна Македония и диалектния македонски за език различен от българския език/който е техен роден език;има македонски диалект ,а не език, няма и азбука-АЗБУКАТА е БЪЛГАРСКА,четем и пишем на Български Език, с Български Букви .Франция,която е в най-долната си позиция ,поради клеченето пред сащ и е тяхна подлога,реши ,да отвлече вниманието към РСМ,а Макрон да укрепи позициите си.Жалка политика/къде са Шарл дьо Гол, Франсоа Митеран дори осъдения Саркози. Мухлю с мухлювците.Който служи на пропадналите сащ,резултатът е един.падане от власт ,поне да не беше давал иширети на ПП и просто Киро.За падането на ВЕТО,то към РСМ всички са виновни 100%:ПП, БСП, ГЕРБ/първи предатели винаги/ДПС/позор за България,че има етническа турска партия/ ДБ.

    Коментиран от #21

  • 21 СПИРАНЕ С МАНИПУЛАЦИИТЕ 2022

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "2022продължение":

    Ти ако не си гледал двата митинга, цяла БЪЛГАРИЯ гледа. 85% бяха при храма, платени, докарани с автобуси, незнаещи български, незнаещи за какво са дошли, като теб, незнаещ какво коментираш.
  • 22 Мунчо

    1 0 Отговор
    Има си хас ...то малку ама много просту ...много...
  • 23 Социологическа агенция без чекмедже

    2 4 Отговор
    Започна и очакваната атака от платенолозите. Гледайте, какво ще става през следващите седмици. Жега, жега.

    ИТН и Възраждане изпадат от парламента. Български Възход влизат на тяхно място. ПП увеличава доста своите проценти. ГЕРБ ДПС БСП спадат в проценти с около 1% - 5%
    . Български възход взимат 12% - 13%

    ПП - 38%
    ГЕРБ - 18%
    Български възход - 12%
    ДПС - 9%
    БСП - 9%
    ДБ - 7%
  • 24 факт

    2 0 Отговор
    Като умножиш данните по 2 ще се доближиш до истината.
  • 25 ????

    3 0 Отговор
    "Галъп", а колко ПРОЦЕНТА от БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,........................, за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ "герб"????????????????????????
  • 26 Галъп много лъжат,

    1 1 Отговор
    Видях им въпросите и отговорите, аз и хора около мен мислят обратното на това, което преобладава
  • 27 Пипи Чорапчето

    2 0 Отговор
    А след като 50, 5 % - според данните ви, НЕ одобряват свалянето, дали не е редно заглавието да звучи по друг начин?;)
  • 28 Не 48% а 108%

    0 0 Отговор
    Правителството е за затвора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове