Last news in Fakti

28 Юни, 2022 05:41 2 168 14

Искрен Веселинов: Радев да започне консултации за промяна на Конституцията

  • искрен веселинов-
  • вмро-
  • консултации-
  • конституция-
  • президент

За това зове съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов държавния глава Румен Радев в своя позиция във фейсбук

Искрен Веселинов: Радев да започне консултации за промяна на Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

Призовавам Президентът да започне консултации за промяна на Конституцията. За това зове съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов държавния глава Румен Радев в своя позиция във фейсбук, цитиран от Епицентър.бг.

Защото сме заложници на статуквото от 1991 г., когато беше приета новата ни Конституция. Властта е заложник на пазарлъка между партиите - народът няма думата. Той може само да гласува за парламент за своя отбор и после да следи метаморфозите и да се чуди тези какви ги вършат, нали друго обещаваха... Както в далечната 2005 г. НДСВ се яви на изборите като основен опонент на БСП, но после се гушнаха и управляваха заедно с тях и ДПС, а потресът от корупционните схеми на това управление доведе на власт Бойко Борисов, припомня в поста си Веселинов.

Той напомня също, че този порочен кръг се върти отдавна и единствено сериозна конституционна реформа и смяна на системата могат да изведат обществото от агонията, в която беше хвърлена България последната година и половина.

Ето го и целия му текст:

Днес президентът започва консултации за бъдещо управление на страната. Безнадеждна кауза... Бруталното противопоставяне и разделение вкара безвъзвратно страната в безвремие. И нито консултациите, нито новите избори ще променят нещо. Защото сме заложници на статуквото от 1991 г., когато беше приета новата ни Конституция. Властта е заложник на пазарлъка между партиите - народът няма думата. Той може само да гласува за парламент за своя отбор и после да следи метаморфозите и да се чуди тези какви ги вършат, нали друго обещаваха... Както в далечната 2005 г. НДСВ се яви на изборите като основен опонент на БСП, но после се гушнаха и управляваха заедно с тях и ДПС, а потресът от корупционните схеми на това управление доведе на власт Бойко Борисов. Сега същото БСП управлява с ДБ и се води за сила на промяната. Утре може да се прегърне с ГЕРБ... Или още по-вероятно основните антагонисти ГЕРБ и ПП да се вземат след изборите в името на „евроатлантизма“. Е, с някакви условия и уговорки за пред хората, но лошият вкус ще остане.

И този порочен кръг ще се върти дотогава, докато народът не започне да гласува пряко за изпълнителната власт! На два тура, както за кметове. Той сам да си избере по-малкото зло, а партиите в парламента само да контролират управлението.

Затова призовавам Президента, който има право да внесе проект за изменение на Конституцията, да започне консултации и по тоя въпрос. Имат ли партиите в НС желание за истинска промяна? Сигурно - не, но трябва да се опита. Все още има време да се приеме подобен проект и да се върви към избори не за Обикновено, а за Велико народно събрание, което да върне легитимността на изпълнителната власт и рестартира българската държавност.

Иначе предстои агония и вечни партийни пазарлъци за власт и пари...

А за народа - омерзение!


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бастун

    7 17 Отговор
    Аман от професори в тази страна!
  • 2 Енрике

    11 15 Отговор
    Интересно какво предлагяш ти с това изявление?Може би искате да се върнете във властта и напомняте за себе си.Темата Македония вече е минало и добре че е така защото вие я бяхте узорпирали и лъжехте хората.Много добре че не зависи нищо от вас
  • 3 Шаран БГ

    17 7 Отговор
    Аз съм професорът на шараните в РБ и питам: Защо при настоящето размиване на всякаква политическа, финансова и морална отговорност от ръководните органи в тази т.н.държава, не се превърнем в ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ?
    Какво е добро и какво лошо на президентското управление на една държава ??
    Ако то води до по-голяма отговорност на всички в държавната машина.. защо НЕ ??
    До кога ПАРТИЙНИТЕ избраници в Парламента ще се кичат с името НАРОДНИ? Колкото демокрацията ни е демократична – толкова и депутатите ни са НАРОДНИ.!! И те потвърждават своята дейност и решения, че са само в иитерес на съответната партия и собственият им джоб, безапелационно и всекидневно и нямат нищо общо с народа като цяло !
    Аз бих казал: АМАН ОТ ХАЙДУТИ в тази страна !! Също като в популярния анекдот - " Хайвдут до хайдута....за конете място няма " !!!

    Коментиран от #10

  • 4 Единственото спасение на България е

    15 9 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ за излизане от НАТО и ЕС и присъединяванекъм Евразия. Никога Запада не е мислил добро за България, "Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    с нашите изедници.

    Спекуланти са омразни –
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи." -такива са били, такива са и днес, само глупаците им вярват!?

    Коментиран от #11, #12

  • 5 мдда

    6 7 Отговор
    Крадев да започва да си пише оставката, а не да променяте конституция!! Аман от вас вече!

    Коментиран от #13

  • 6 Гост

    5 1 Отговор
    В качеството си на какъв,тоя " македонец" ръси мозък?Обажда се,за да напомни за себе си.
  • 7 Паспортната

    2 1 Отговор
    Служба на Шкембето иАлкохолика.
    Вие бяхте Златното пръстче на Гроб.
    Вие сте вън,закриваме ви
  • 8 боко

    0 2 Отговор
    Да променят Конституцията така,че иван костов да взема пенсия като народа,а не 4000лв. Затвор за грабителите на народа
  • 9 Абе

    3 1 Отговор
    Нещастници!Кой вече се интересува от вашето мнение?!
  • 10 Ами

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шаран БГ":

    в Путистан има ред!що не си събереш багажа?!
  • 11 Бай градски

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Единственото спасение на България е":

    Хи хи хи хи хи хи.......Те евразииците не спят цяла нощ, мятат се в креватите и мислят за благото на България. как да оправят тази изнемощяла от демокрация страна? Бухахахаха ха ха ха ха ха ха ха ха .........
  • 12 неееееееее

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Единственото спасение на България е":

    ВЪН ВЪЗРАЖДАНЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА И ПОЛИТИКАТА,ПАТЕРИЦА НА ГЕРБИ ДПС!
  • 13 Дааааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "мдда":

    ЩЕ ИМА МНООООООГО,МНОГО ДА ЧАКАШ!!
  • 14 селянин

    1 0 Отговор
    И ТОЗИ ИМА НАГЛОСТА ДА ДАВА СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ВОДИ ДЪРЖАВАТА ,СЛЕД КАТО УПРАВЛЯВАХА ЗАЕДНО С ГЕРБ?..........ЖАЛКА КОПЕЙКА!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове