Last news in Fakti

28 Юни, 2022 06:49 11 744 21

Адвокат Марковски: Отказът на ПП и БСП да се явяват на консултации не е институционално поведение

  • людмил рангелов-
  • димитър марковски-
  • партии-
  • правителство-
  • адвокати

Съдебната реформа още не се е случила, смята адвокат Людмил Рангелов

Адвокат Марковски:  Отказът на ПП и БСП да се явяват на консултации не е институционално поведение - 1
Снимка: Bulgaria On Air

"Събитията са юридически подредени. Конституцията много добре разпределя кой какви роли има в следващите събития. Подаването на оставката на кабинета "Петков" е акт, който по-скоро има парламентарно звучене, отколкото да има юридическа стойност. Това е конституционен императив. Подаването на оставката не е негово право, а негово задължение. Топката отново е при президента. Отказът на "Продължаваме промяната" и БСП да се явяват на консултации не е институционално поведение. Тези хора преди всичко трябва да знаят, че представляват дадена институция. Тези хора олицетворяват герба на България", заяви адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на адвокат Людмил Рангелов, в България в последната година има институции, които не се харесват и оттам следва проблемът за нормалното функциониране на държавата.

"Ако не се стигне до съставянето на кабинет, който да води държавата и да развива политики, то тогава в края на септември - началото на октомври българските граждани ще трябва да се явят на избори", посочи Марковски.

Мнението на Рангелов е, че съдебната реформа не се е случила все още.

"Още не вървят назначенията на съдиите в определените съдилища. На практика законът, макар и приет, не се реализира в неговата цялост", допълни той.

"Големи са проблемите със закриването на Специализирания съд. Тези хора са магистрати, които трябва да бъдат влети в съдебната система", каза Марковски.

Адвокат Рангелов изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че е малка вероятността Конституционният съд да реши, че е противоконституционно закриването на спецсъдилищата, но там имало някаква рационалност в преместването на съдиите.

"Долавя се, че нещо не е наред със спазването на правата на съдиите. Възможно е в някаква част да има ревизия на този закон. Предсрочното освобождаване на Гешев няма да реши проблема със справедливостта. Фигурата на разследващите инспектори е някаква правна фантазия. КПКОНПИ е напълно излишна и вредна комисия за демокрацията. Сама по себе си тя извършва дадени действия, но те винаги се финализират в съда", допълни той.

"Войната в институциите руши държавността. Фокусирането върху личността на Гешев води до тежки последици за юристите", заключи Димитър Марковски.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киро тъпиро конституцията гази

    53 5 Отговор
    а покрай него кака му курнла лази
  • 2 След

    32 13 Отговор
    баща му , сега и тоя ли ще дудне из медиите ! Много "успешни" адвокати с хонорари в торби , често от мургави заблудени !
  • 3 Анализатор

    49 7 Отговор
    ПП не се ли отдели от полата на Кака Кури.Свършено е с тях.Както и с ДБ.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реалист

    20 39 Отговор
    Не е ли малко прибързано президентът да насрочва консултации в деня на подаване на оставката? Прилича повече на малка мръсна игричка, колкото да се разлаят кучетата. Примиерът не е отказал консултация, само е поискал промяна на деня, какво "неинституциално" виждате в това, г-н Марковски? Става ми пошло да ви чета манипулациите.
    "Тези хора", както се изразявате за Кирил Петков и правителство, за първи път от много години накараха чуждите медии и европейските политици да говорят с респект и уважение за Българско правителство, защото точно "тези хора" са достатъчно диалогични там, където има желание за диалог.
    Какъв диалог може да има със Слави-мутрата, който познава само заповедната форма в българския език и има отвратително поведение? Фейсбук не е политическа платформа, той би следвало да знае това. ама смее ли да се покаже?
    Или с гаменчето Тошко Йорданов? Той е най-отблъскващото и лъжещо нещо, което се е появявало в политиката ни.
    Какъв диалог може да има с Костя Копейкин, който говори истерично като дрогиран с език на омраза и умишлено създава конфликти.
    Как да се говори с мазните двуличници и лицемери от ДПС?
    Ами с Бойко-охранителя пожарникар как да се говори?
    За мен най-сериозният проблем е че народът ни до толкова се чалгаризира, че не може да различава доброто от злото, загубиха се ценности и понятия като патриотизъм и лоялност.
    Да не говорим за журналисти, които с перверзно удоволствие разпространяват паника, негативизъм, интриги и ха

    Коментиран от #8, #9, #15

  • 7 Весела

    30 8 Отговор
    Само си представете ако Бойко беше направил поте едно от нещата които Киро острото сътвори?!Да започне с лъжа в декларацията за гражданство…Но сега жълтопаветната интелигенция удобно мълчи,защо ли?!?!?
  • 8 Лея13

    25 4 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Ооо!Я стига! Президентските консултации в случая са церемониална процедура за десет минути време. Много странно и дори като поредният опит на управляващите да увеличат още мъничко, колкото може,моткането им из МС,изглеждат като поредните,на които много, ама много им се е усладила властта и хич не вярват, че вече ще се докопат до нея.И излагат смешни извинения, за да избягнат неизбежното.Много детинско, смешно и жалко поведение.Нали "морето от хора" ги убедило, че са прави за всичко, че те са единственият верен път за България и че са най можещите и знаещи на територията?Ами хайде малко по мъжки,да се омитат от там и на изборите - първа сила с огромно мнозинство.Ама май не им стиска, щото популистките празни лозунги са едно,а реалността - нещо съвсеем друго!Така с този си ход нашите " Харвардци" си осигуряват три полезни, според инфантилните им представи,хода.1-показват "мускули" на президента,тип : не ме юркай,аз сам си "преценям",като ми кефне ще дойда.2-даеат си още време да се освестят от това, което им се случи И 3-да си " министерствата" още малко,мъъъничко, че на повечето от тия няма да им се случи подобно отъркване във властта, поне не в този му хард вид.

    Коментиран от #12

  • 9 Лея 13

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    А,забравих две неща, които си засегнал в емоционалният си коментар.По повод журналистите,а също така и "овациите" на Европа за наш Киро.Мисле , че всички много ясно видяхме, че такъв медиен комфорт никой досега не е имал за 30 години преход.За последните три четири месеца по т.н. национални медии не виждахме никой друг, освен управляващите.Такъв ,явно платен ,комфорт не съм виждала никога.Ама никога!То толкова очевадно да ни пробутват само тяхното,на управляващите, мнение, беше гнусно и противно!И накрая баба Трънка си показа рогата.Защото колкото и да те крепят медиите и някои други сили,то като си некадърен,неинтелигентни и крадлив, няма как да се получи такъв изкуствено създаден комфорт.Така че не говори за медии, щото ставаш нахален.А колкото до европейците, които били очаровани от Кирчо.Ами по добре погледни хубавичко суровата истина - всички представения на голямата политическа сцена на Петков бяха пълни с гафове, дребни и по големи лъжи, недобре облечен по протокола, понякога направо шокираше със своята опърпана елегантност и ужасно много неща,казани не намясто.

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Лея 13":

    Явно не четете чужда преса и сте забили носове във форумчета да се четете взаимно. Цял свят одобрява ПП, но ние сме царе да плюем, щото не познаваме доброто, само си фантазираме че принц на бял кон ще дойде да ни спаси и направи рай за нас ей така, без ние да си мръднем пръста, наготово.
    Хайде някой да даде поне един факт за открадното от ПП и после да говори. Ама не, колко е лесно да си плямпаме ей така, щото някой ни плаща.
    Ако не правеха промени щяха ли олигарсите и мафиотите толкова да зареват и да се обединят да махат ПП? Промени има, сериозни са, и се запушиха много течове на пари към мафиотски пирамиди. Треперят от страх да не влезнат в затвора, това е истината. И са се захванали за най-дребни неща, които хиляди пъти се обясниха и най-вече оправдаха от конституционния съд. ДПС е основния проводник на тази интрига и повтарят като навита аларма едно и също - декларацията та декларацията, то друго няма. Щото ДПС са бистра вода, невинни като ангели, нали така, затова имат право да разпръскват интириги и да говорят кой лъже и краде?!
    Явно не схващате смисъла на казаното за журналистите. Става дума, че те нагнетяват напрежение с негативните си коментари и създават хаос, защото лошата новина продава, добрите новини не се харчат. Инфлация та инфлация, сякаш ПП са я докарали!
    Но да казвате на министър председател "Киро тъпото, Киро лъжеца", да не респектирате харвардска диплома, да не признавате постигнатото от ПП е супер нагло и отвратително като пов
  • 11 Хан Аспарух

    12 4 Отговор
    Много смешен и комичен е факта, как партия ПП на премиера Петков и министър Василев ще бори корупцията с партия която е част от управлението на държавата БСП,Дс която внедри корупцията внесена от руските служби, руското посолство и стигна в огромни размери. Олигархията в европейска България е съставена основно от кадри на БСП, Дс и ДПС. Те са основна част от тези които източват бюджета на България и еврофондовете. А руските фирми регистрирани в България да над 54 хиляди и продължават да растат. Не е трудно да се сети човек с какво се занимават и къде отиват печалбите им. Найстина е време да излезем от руското блато. Найстина е време 180 депутати да отстранят тумора от нашата конституция, а именно служебното правителство, такова няма в нито една цивилизована държава. Служебното правителство дава повод и основание президента да злоупотребява с тази ненужна и вредна институция.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ????

    5 12 Отговор
    "Другарю" Марковски, а КАК влияе КРИЕНЕТО и НЕ РАЗСЛЕДВАНЕТО на ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,..................................., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ "герб", на ЖИВОТА в България????
  • 14 Независим

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Лея 13":

    Интересно защо ми трият коментарите, след като написах истината за българската журналистика. Няма нецензурни думи, няма нищо, което да е неморално или неприемливо в моето писане, че да се трие. Ето това е "свобода на словото"! Не се трият вулгарни коментари с нецензулни изрази, но се трият мнения за жулналистиката в България.
    Казвам, че медиите изкуствено насаждат стрес и негативизъм, и се радват на лоши товини защото лошата новина продава, позитивните новини не са новини. И вместо да са безпристрастни отразители на обществения живот, балансирано и неполитизирано да отразят всякакви събития, ние денонощно четем и слушаме простоти, насаждани се стрес и уплаха от инфрлация, от страшно бъдеще, едва ли не апокалиптично, досаждат ни с всякакви некадърни платени анализатори, и накрая не промиват мозъците с платени материали. Ето това е, което е супер тревожно. Дано пак не ме изтриете, г-н модератор, нямам пред вид модераторите, а най-вече телевизиите и някои други, не Факти.
  • 15 С.В.

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Ако реалиста,значи Радев играе игрички че започва консултациите,а тези мошеници че пак нарушиха конституцията като не подадоха оставка на другия ден както е по Конституция. Като се изказваш подготви се.Човек трябва да е наистина психически увреден за да продължава да защитава тези престъпници.

    Коментиран от #17

  • 16 Василева

    5 4 Отговор
    Властта със сигурност превръща такива като Радев в злобни рушащи обществото ни интриганти. Пилотът все още не е осъзнал, че попадна случайно в Президентството. По време на първия си мандат мълчеше като риба, защото да разбираш от самолети не е като да разбираш от световна политика и да можеш да кажеш нещо умно. За 5 години обикаля като турист из света по разни международни форуми, наслуша се и се нагълта със заучени фрази от световни хитри политици и сега се разпищоли да дава акъл на всички и за всичко. Тясна му е президентската институция. Човекът иска държавата командва. Полъгахме се, че е демократ като вдигна юмрук и му повярвахме, а той бил комуняга... Кое е това правителство, което би устояло на атаките на Президента, ГЕРБ, ДПС, Възраждане и журналисти, подлоги, клакьори на всички, които жадуват да крадат. За шест месеца никой не би устоял, независимо дали е безгрешен или не. Най-мръсната роля играе президентът Радев от ден първи на правителството, защото не приеха да му бъдат марионетки. Поне да беше по-обран към тези, които го лансираха-БСП, но фатмашкото му възпитание надделя и в този случай. Няма да спра да се чудя как е възможно окрадените и най-бедни в Европа българи да се тръшкат Борисов да ги управлява и Копейкин. Всеки народ заслужава политиците си. Честита да ви е мафията, тя напира!
  • 17 Реалист

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "С.В.":

    Не са нарушили Конституцията, чети добре. Премиерът трябнаше да пътува, какво толкова е станало? Значи тези дето крадат милиарди и са в парламента не са нарушители, така ли да разбирам? хаха, недей така, слез на зечята. Чудите се каква кал да намерите за да окаляте тези, които се борят реално с мафиотските пирамиди в БГ. дали пък тези, които защитават грабителите на БГ не са психически увредени, я се замисли? кой нормален човек ще защитава крадци и национални предатели? Не казвам, че ПП са перфектни, и те като всеки жив човек имат допуснати грешки. Казвам, че са най-добър вариант от съществуващите в момента партии. Няма да е зле премиерът К.Петков да говори по-премерено и с по-малко емоции, но това не е нещо, което ще го изравнява с мафиотите в БГ, прости и поправими човешки неща са това, а не като грабителството на мутрите.

    Коментиран от #19

  • 18 Ми, да!

    5 4 Отговор
    Едните проявяват абсолютна инфантилност и нищоправене.. Другите - последни опити за печелене на безвъзвратно загубения електорат.
    Това е моето мнение - на следващите избори ги чака абсолютен крах. Остават в историята и не с добро!
    Народът няма да прости алчността, лъжите и лицемерието!
  • 19 Северозапад

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Те не нарушават конституцията, те направо я погазват, би ли обяснил, около 14 милиарда. За 7 месеца на власт при наличието че и една тоалетна няма построена къде са парите, може би ги е страх, че при една ревизия при нови избори ще им се стъжни, за назначенията на високи постове нещо да кажеш, реалист с тъмни очила вижда мъгла

    Коментиран от #20

  • 20 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Северозапад":

    Прав си, не "строят" магистрали и не режат всеки месец лентички, не обикалят с джипове и нямат кюлчета в чекмеджетата. Имат много добра социална политика, и се борят с мафията. Не е лошо да спрете да лъжете и да си отворите очите за доброто, не само за плюене. Освен да си чешете езиците с глупости, помислете малко какви усилия се изискват за да се ревизират октоподните структури на мафията, да се пресече срастването им с държавата, да се разобличат и дай Боже да се осъдят. 30 годишни мафиотски структури не се рушат за месеци, години усилия трябват. Българите сме неблаодарен народ - все плюем, все ревем, все мрънкаме, и все сме поробени защото нямаме критерии за добро и зло. Ако се появи някой с идея да ни пооправи ние яростно го теглим в казана, където се пържим по рождение и по съдба май.
  • 21 Иванчо

    3 1 Отговор
    Стига глупости, Радев като критикува на път и под път правителството, което не му е работа, но си пъха гагата. Това не е институционален проблем.
    А колкото до съдебната реформа - малкото ДПС т.е. ИТН постоянно саботираха възможните инициативи.
    Като критикувате, сочете конкретните виновници, а не правителството като цяло.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове