Last news in Fakti

29 Юни, 2022 13:00 62 804 44

Евдокия Манева: Ограбили са ни, докато дремем

  • евдокия манева-
  • мосв-
  • европейски средства

За нас проблемът е ,че много от съоръженията, които се изградиха предимно с европейски  средства, нито са най-съвременните, нито най-ефективните, каза тя

Евдокия Манева: Ограбили са ни, докато дремем - 1
Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото хиляди българи, живеещи в над 300 населени места, според официалната статистика, се жалват от един продължават над три десетилетия проблем – безводие. В над 415 селища хората отказват да плащат сметки за вода, поради лошото водоснабдяване и сушата. Коментар по темата за novini.bg направи бившата министърка на МОСВ /в кабинета на Иван Костов 1997г. - 2001г./, зам.-министър и депутат Евдокия Манева. В сферата на екологията, на опазването на околната среда, тя е един от най-уважаваните и ценени специалисти години наред.

Мога да кажа, че това е реакция на безотговорни граждани и някаква готованска реакция, много типична за нас българите.

Ние винаги смятаме ,че някой друг нещо трябва да направи за нас, а ние сме над нещата, просто искаме услугата такава, каквото си я представяме, но без наше участие.

Правила съм забележка на кокетна дама ,която ядеше семки и хвърляше люспите на улицата и тя ми отговори, че плащала данъци, за да метат след нея. Та така и с водите. Не съвсем ,но подобно. Трябва да изискваме, да се борим за нормални условия на живот и заедно с това да спазваме правилата. Трябва да си плащаме услугата. Плащаме за количеството вода, което ползваме, а като правило качеството на водата отговаря на нормативите. На пръсти се броят случаите, когато има проблем с качеството на водата ,но и в тези случаи проблемът не се решава с неплащане. Трябва да е ясно,че за качествени услуги в областта на водоснабдяването и пречистването на водите се плаща и това е една малка част от нашето участие в опазването на околното среда. При това в голяма степен солидарно, независимо дали имаш предимството да живееш в подножието на планината или в Добруджа. Точно този проблем не е решен, а за това има и международен опит. Плаща се по една тарифа количеството, което е обществено признато за поддържане на нормален живот и всичко над това количество има по-висока цена -поливане, басейни, питейна вода за промишлени нужди и т.н.. Отклонението от социалната потребност има цена. На тази тема може много да се говори, ще се чуят разни аргументи, но истината е, че трябва решително и категорично да се въведе.

За нас проблемът е ,че много от съоръженията, които се изградиха предимно с европейски средства, нито са най-съвременните, нито най-ефективните. Голяма част са преозразмерени, т.е. са проектирани за много повече хора отколкото са действителните ползватели. Все по-често ще чуват , че някакво стъпало на пречиствателна станция е изключено, че "В и К" не може да покрива разходите за пречистване, че новата водоснабдителна система аварира твърде често и т.н. Всичко това е, защото някой не си е свършил работата – проектанти, строители, органи, утвърждаващи проектите и др. Под носа ни са ни ограбили и ние сме дремали, както продължаваме да го правим.

Средствата които се „усвоиха“, както е прието да се казва, са огромни, резултатите –изключително незадоволителни. И това предстои да се установи. Някак в първите години още се крепят нещата, после започва лошото. За системи, които трябва да работят безотказно по 20-30 г., ще започнат проблеми и ще се искат отново много, много пари. И така кръгът се затваря. Крадците са намерили нишата и така съществуват с години. Затова подкрепям усилията на младите хора ,управляващи до скоро, да извадят България от мрака. Но очевидно да се пребориш с хитреците и безразличните, както и с българския манталитет, е почти загубена кауза. Но аз вярвам ,че поколенията ,които идват след нас са далеч от Азия по манталитет и все пак ще успеем.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 150 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 истина е

    174 29 Отговор
    Ама и ти беше голям пожар като министър !!Всичко продадохте и окрадохте !!
  • 2 Видял чул

    133 14 Отговор
    Таз жена е права всяко българско село има поне два язовира и парите ги няма
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Горно Уйно

    167 3 Отговор
    Безводието тепърва започва. Голата сеч това прави.
  • 5 Ограбили са ни щото само това могат

    105 9 Отговор
    А че били направили нещо? В повечето случаи правят фасади без съдържание.
  • 6 ТОВА Е САМАТА ИСТИНА

    59 10 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ
  • 7 ЕВДОКИООООО , КАКВО РАБОТИШ Е

    105 17 Отговор
    ВИДНО ОТ РЕЗУЛТАТА И Е ЛЪЖА ЧЕ ВОДИТЕ КОИТО ПЛАЩАМЕ СА ЧИСТИ , СОФИЯ В ЗАВИСИМОСТ ОТ КВАРТАЛА Е ПОКАЗАТЕЛ КОЛКО Е ЧИСТА ВОДАТА ............... ЛЪЖАТА НЕ ВОДИ ДО ИСТИНА А ЧЕ НИ КРАДАТ Е НАЙ ГОЛЯМАТА ИСТИНА И ТИ УЧАСТВАШ В ТАЗИ КРАЖБА......... 100% ..... И НЕ НИ ПРАВИ НА ПРОСТИ , ЗНАЕМЕ СЕ !
  • 8 На книга

    73 3 Отговор
    Как хем да откраднеш парите, хем да направиш нещо с тях? Трябвало е да се избира и изборът е ясен.
  • 9 Добре де

    99 1 Отговор
    Как е възможност България да няма своите български политици, да не говорим пък за български държавници и военни. Излизат и ти говорят само хора, участвали в кражби и далавери, или само лицата на корупцията?
  • 10 ЕВДОКИОООО , Я КАЖИ КАКВА ВОДА ПИЕТЕ В

    98 6 Отговор
    МС НС И ТН И ТН , ЧЕШМЯНА ЛИ ИЛИ КУПУВАТЕ МИНЕРАЛНА БЕ МОШЕНИЦИ ? КОЛКО ПАРИ ПЛАЩАМЕ ЗА ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ , СЛЕД КАТО ЗАСЛУЖАВАТЕ ДА ПИЕТЕ САМО ВОДА ОТ ПЕРЛОВСКА РЕКА И ТО В ПАНДИЗА !
  • 11 Филип Ейджи

    60 15 Отговор
    Не е по-различна от Корнела!
  • 12 Доктор Менгеле

    82 12 Отговор
    Евдокио !
    Иди в Хасково , Свиленград , Симеоновград и си пийни малко ПИТЕЙНА вода ! После можеш да се бориш колкото си искаш !
  • 13 гъска

    45 11 Отговор
    гъска
  • 14 СЗО

    37 10 Отговор
    С Гешеф няма как да стане.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българин 🇧🇬

    74 9 Отговор
    Лелчето изобщо не е на ясно какво е европейски пари ! Това са едни пари , които преди да се дадат вече е ясно коя западна фирма ще прибере печалбата . И дори е ясно , кой точно от управляващите българи-западни марионетки в София ще обере овациите , че "осъществил проект" ❗ Тази не знае ли , или иска да множи заблудите ? Нищо не се дава безплатно , драга !
  • 18 Ами

    26 4 Отговор
    Да не сте дремали !
  • 19 Софиянка

    29 11 Отговор
    Казват умните хора като нея, но има още които повтарят колко много Бойко в направил за нас. Ако има с какво помислете.
  • 20 комунист

    58 7 Отговор
    Жената изобщо не е на наша страна, селтако. Тя използва елементарен втръснал ни трик за манипулация на овцете - между три, четири банални истини пробутва някоя важна, силно отровна лъжа. Между другото в света няма политик, който да е на страната на народа. Някога, в някои минали времена може и да е имало. Но не и сега. Защото сега капитализма навлезе в най-токсичната си финална фаза и такъв политик не може да оцелее достатъчно време за да забележим, че го има.
  • 21 Българин

    42 7 Отговор
    КРАДЛА.
    ТИ И ПАРТИЙЦИТЕ С ТЕБ КОЛКО НАРОБНИ ПАРИ ОКРАДОХТЕ
  • 22 Пламен Добридинев

    23 2 Отговор
    Значи слоред Вас е нормално обществена чешма с водомер
  • 23 Бате Иво

    45 1 Отговор
    Демек първо да вземем пък дали ще дадем е друг въпрос
    Тази статия ми навява един спомен
    Когато въвеждаха винетките
    Един специалист се изказа че с тия пари от винетките щели да оправят пътищата
    Още ги оправят
    Интересно тая госпожа би ли платила за развалено месо в магазина примерно
    Нали е месо какво като е развалено
    Според нейните думи излиза така
    Да не говорим че тока не е 220 волта
    Ама за пет неплатени стотинки те режат
    А доколкото знам има електромери отчитащи ток само над 220волта
    Ама си представете какво ще стане тогава
    То като във вица
    Енергото ли е
    Не веикато
    Абе и на вас да ви е..а майката
  • 24 Прав

    21 3 Отговор
    Далече сте от истината г-ж величие 🖕👸🖕
  • 25 г-н

    45 6 Отговор
    Седесарски крадци вие с иван костов разграбахте и разпродадохте икономиката ни но пенсии си оправихте на мошеника костов била 4000лв,а вашата и тя сигурно е такава не е минимална
  • 26 скорпи

    39 2 Отговор
    Вие нищо не изградихте , един камък не преместихте, чакате европейски пари да ги откраднете и тях!Оставяте държавата в ХАОС!
  • 27 Невролог

    21 5 Отговор
    Нагло седераско джувотно...га да му пуснеш кръвчицата-винсги е кусно и винаги има защо...
  • 28 го шо

    8 4 Отговор
    не е права гусжа манева за манталитета. иначе като цяло - ок.
  • 29 Я па Я

    14 2 Отговор
    По ваше време кои гразове обновиха ВиК мрежите и те имат би аварии,или нищоправенето никога не аварира?
  • 30 Я па Я

    24 4 Отговор

    До коментар #15 от "Този":

    И като беше министър тая добра жена какво направи,та да има очи да критикува?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Цуца

    14 1 Отговор
    И тази другарка откри топлата вода! Какво направи тя за безводието на огромна част от населението? Хората се оплакват, кметствата нехаят, а на екрана се появяват ” акълии” и дрънкат врели некипели
  • 33 Празни тиради

    19 1 Отговор
    То бива ,бива,но г- жо за 6 м. тези млади хора ни разказаха играта!И нищо за ВИК мрежата,не отпуснаха субсидии за тока,то къде ли имаше?И то " млади" но се изисква компетентност,морал ,а видяхме щура шуробаджанащина,кумове и комици с финансов актив от държавния,кръг който не може да се контролира,продажност,,изпълнители на поръчки за олигарси и други вкл за себе си,посредници,9 млрд за 9 дни не забравяйте и т.н.Другото празни приказки за борба с корупция,мантра докато генерират корупция!А костовистката пази Боже ,айде не се излагайте ,вредни сте!
  • 34 Урюрвкос

    10 1 Отговор
    Глупавите китайци направиха язовирна стена на р. Ярлунг и строят канал 1300км за доставка на вода в дефицитни райони като отрязаха Индия още горе в Хималаите а нашите южни реки доставят безплатно живителна влага на Турция и Гърция.

    Коментиран от #43

  • 35 Един от морето

    15 1 Отговор
    Дочка Манева безхаберен еко министър при драгалевският приватизатор Костов. Тази същата Дочка беше пуснала гранични катери да гонят като нарко трафиканти рибарите ловци на рапани а във същото време лично съм виждал докато катера ни гонеше нощтно време със прожектори и картечни откоси а във същото време до закотвени чужди търговски кораби спираха яхти и се разтоварваше безпрепятствено контрабандни стоки и със сигорност и наркотици /Щото после собствениците на някои ветроходки рязко забогатяха много/. Та след въораженото преследване на рибарите последствията са на лице. Рапаните кпито са пришелци във нашето море и нямат естествен враг си се размножават но за сметка на това дивата черна мида, филтъра на морето почти изчезна. Браво Дочке еколожке. Ти и онези дето те подкокоросваха семейство Консолови сега сигорно сте много горди от еко катастрофата със пречистването на морето
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 0707

    8 2 Отговор
    Хайде крадеца вика дръжте крадеца . Кой "подари" имотите от "буджака" в Созопол на "наши" хора два три дена преди да сдаде властта... Правителството на Иван Костов такива доказуеми далавери спретна, че онези след него изглеждат като новобранци! Та виден представител от това минало да говори за кражби е поне малко неморално..

    Коментиран от #42

  • 39 Ха ха

    7 1 Отговор
    Комуниска долна от костов по голям грабител на българия няма.
  • 40 Аааааааас

    1 0 Отговор
    Вода гази жаден ходи що е то износ + търговия
  • 41 Тази жена е

    0 0 Отговор
    една министрите от мургавото правителство на крадеца от Драгалевци и като такава има големи "успехи" в отдаването на на най-неизгодните за България концесии ! На всичкото отгоре и Тулупът я направи и зам.министър на екологията и там продължи със съсипването на българската природа, което прави и сега като представителка на някаква фалшива екоорганизация.
  • 42 Факти :

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "0707":

    Cтaртa нa придoбивaнeтo нa грaбитeлcкaтa кoнцecия за златото от Ада тепе бе даден от прaвитeлcтво нa нa м.aнгaлa Костов. Миниcтър нa eкoлoгиятa тoгaвa бeшe мр.ъcницaтa Eвдoкия Мaнeвa, кoятo пocлe бeшe зaм.миниcтър и в прaвитeлcтвoтo нa Бoкo. В нaчaлoтo ДПC бeшe прoтив тaзи кoнцecия, нo cлeд кaтo и "хидрoинжинeрa" oт Бoянa пoлучи cвoя пaй дaлaвeрaтa cтaнa. В Крумoвгрaд ce знae, чe нe мoжeш дa бъдeш нaзнaчeн нa рaбoтa във фирмaтa, бeз блaгocлoвиятa нa ДПC...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Така е !

    0 0 Отговор
    През 1999 г. при управлението на крадеца от Драгалевци бе сключен и скандалния "договор" с турската фирам "Джейлян холдинг" за строителството на каскада "Горна Арда" включваща три големи язовира и няколко по-малки. През 2000 г. Костов и тогавашният турски мин.председател Бюлент Еджевит с дандания, фоерверки и чевермета открихая обекта и след като НЕК направи отвеждащия тунел за язовир "Мадан" се оказа, че в "договора" не е предвиден срок за започването и завършването на строежа ?! Наглите турци даже поискаха около 40(четиридесет) милиона долара за да преотстъпят "правото" на строеж на друга фирма !!!
    И сега 23 години след гнусният "договор" строетелство няма но проектът е блокиран !!!

    В тази далавера участник беше Стоян Михайловски, зет на Йордан Соколов-Жана, тогавашен председател на НС.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове