Last news in Fakti

29 Юни, 2022 22:12 3 310 16

Нови правила и по-строг контрол за туристите около Рилските езера

  • контрол-
  • правила-
  • туристи-
  • рилски езера

Ако не се вземат спешни мерки сега, след 30 години езерата ще са замърсени и заблатени. Затова и още от това лято въвеждат нови правила

Нови правила и по-строг контрол за туристите около Рилските езера - 1
Снимка: БГНЕС

Нови правила за посещение на Рилските езера заради заплаха от ерозия. Природната забележителност е в риск и от заблатяване, предупреждават от парка.

Заради силния интерес от туристи през последните години и човешката дейност в планината, от Националния парк Рила предупреждават, че природната забележителност е пред заплаха. Ако не се вземат спешни мерки сега, след 30 години езерата ще са замърсени и заблатени. Затова и още от това лято въвеждат нови правила.

И днес, още преди активния сезон, има туристи край езерата.

„Казаха ни, че тук е много красиво и ни препоръчаха да разгледаме седемте езера, също така ние обожаваме природата. Решихме да дойдем и защото тук е национален парк и е известна локация за чужденците“, заяви Ания от Финландия пред БТВ.

Заради големия интерес обаче, затлачените езера и образувала се ерозия националният парк е в риск, казват и от управата, и самите туристи.

„Затова, че джиповете и някои други коне се качват нагоре, според мен това наистина влияе на природата и не трябва да се прави, все пак това е планина и туристическа дестинация“, каза Димитър Петров.

Новите мерки включват по-висок контрол над туристите, да се използват само регламентираните еко пътеки, както и да не се влиза в езерата, поясняват от националния парк Рила.

„Проблемът с езерата е до голяма степен ерозията, която предизвикват нерегламентираните туристически пътеки и точно затова призивът към туристите ни е да вървят по тези пътеки, които в момента се оформят по начин за спиране до голяма степен ерозията и да помогнем на езерата“, отбеляза София Илкова, началник отдел "биоразнообразие, планове, програми и проекти“.

От националния парк Рила планират по-често прочистване на езерата от растителност, а посетителите на парка могат да подпомагат работата на служителите „Паркова охрана“, като подават сигнали за нерегламентирани дейности.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трябва

    41 3 Отговор
    Да им спрат лифта и езерата ще се възстановят сами!
  • 2 квя

    44 2 Отговор
    Спрете лифта и джиповете, и нещата ще си дойдат на мястото!

    Коментиран от #10

  • 3 дидо

    8 26 Отговор
    и каква по точно връзка имат джиповете и заблатяването....никой не може да обясни....или пък ходенето на туристи по нерегламентирани пътеки.... как стотици години се е ходело с коне до там и по нерегламентирани пътеки....и не са се заблатили са се заблатили.....мръсни мизерници правят тия разпоредби и винаги в ъщърб на туриста

    Коментиран от #8

  • 4 Агата Кристи

    18 0 Отговор
    Айде бе, РАШКОВ,
    НА ЛИ ПЪЧИШ МУСКУЛИ ???

    С ЕДНИ ДЖИПОВЕ НЕ МОЖЕШ ДА СЕ СПРАВИШ...

    КЪДЕ СИ В ПРОСТРАНСТВОТО ???
  • 5 Про митак

    18 0 Отговор
    "Затова, че джиповете и някои други коне се качват нагоре" ????????????
    какво е искал да каже авторът?????? Е ли джипът кон, или пък конят е джип?
  • 6 и ко праим ся

    15 2 Отговор
    Преди, когато нямаше лифт, джипове и коне пак се качваха нагоре и нямаше проблеми. Сега изведнъж те са виновни? Как става това? Или собственикът на лифта си плаща, за да не го закачат?

    Коментиран от #15

  • 7 Именно

    1 4 Отговор
    Добре че Бойко направи тия алеи на езерата, че да може парка да понесе ограничения брой туристи ;)
  • 8 Бил

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "дидо":

    Дидо, туристът джип не ползва, има си крака
  • 9 Има ли

    0 0 Отговор
    Някой нормален, който да обясни какъв е проблема със заблатяването, само той ли е и как да се реши, че нищо не стана ясно от тази дописка...
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "квя":

    ..........а джиповете на държавното предприятие "Язовири и каскади", пълни с пияни ловци, кой ще ги спира???
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 9 Отговор
    .........пoрaди лeдeнocтудeнaтa вoдa в езерата предизвикваща дихателен спазъм, зa дa нямa упрaвaтa глaвoбoлия c удaвници e нaй-лecнo дa ce зaбрaни къпaнeтo и въпрocът c oтгoвoрнocттa e рeшeн...Тaкa рaбoтят чинoвницитe, чe плaнинcкитe кoзи и рибитe дa имaт пoвeчe прaвa oт хoрaтa!
  • 12 АХ18

    2 0 Отговор
    Това на снимката не е нито едно от 7-те езера
  • 13 Нов

    15 0 Отговор
    Хората, които искат да се къпят, да го правят вкъщи, на хотел, къмпинг и т н. Не във високопланински езера. Това не ви е басейн с филтри, хлориране и т н. Това е природен водоем с крехко равновесие. А Сулю и Пулю хващат лифта и може и чорапите си да искат да изперат в тези езера.
  • 14 Тъмен субект

    4 0 Отговор
    То като правиш лифт, знаеш какъв му е капацитета и колко хора ще има по езерата. Освен това като е лесен достъпа там ходи кой ли не. Преди стигаха хора с отношение към планината и нямаше такива работи. В момента в който казаха, че ще правят лифт, беше ясно, че ще съсипят всичко.
  • 15 1020

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "и ко праим ся":

    Еми бройката е важна.
  • 16 Псевдоним

    2 0 Отговор
    Това там не са точно туристи, а по-скоро инфлуенсъри.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове