Last news in Fakti

7 Юли, 2022 12:53 863 15

Eвгений Кънев: Все още няма реално евроатлантическо мнозинство

  • евгений кънев-
  • мнозинство-
  • евроатлантизъм

Евроатлантизмът при някои партии е табелка, която ги легитимира в Европейския парламент, смята анализаторът

Eвгений Кънев: Все още няма реално евроатлантическо мнозинство - 1
Снимка: NovaNews

"Природата на голяма част от партиите в парламента е такава, че те не обслужват своите избиратели и интересите на данъкоплатците, а обслужват своето ръководство, своя вожд и кръговете, които стоят зад него." Това каза пред БНР Евгений Кънев, макроикономист, инвестиционен и финансов анализатор и на политическите процеси.

"Самият генезис на част от партиите е свързан с усвояването на средства от бюджета и на практика не могат да се възпроизвеждат, ако нямат достъп до тези средства. Евроатлантизмът при тях е една табелка, която ги легитимира в Европейския парламент, където са част от европейски семейства на партии", коментира Евгений Кънев в предаването "Хоризонт до обед".
И сега бихме могли да имаме правителство, но идеята на договарянето е да се позволи да вървят т.нар. инвестиционни проекти по стария начин, да не се търси отговорност за тях, смята анализаторът.

"Виждаме, че всички неща, които не ги заплашват, те ги подкрепят, но всички неща, които пряко ги касаят, да кажем да имаме работещо правосъдие, се блокират."
Кънев открои две плоскости на случващото се в момента – геополитическата: изток-запад и вътрешната: корупция – антикоруmция.

"Много трудно можеш да бъдеш евроатлантик, ако не си антикорупционер. На практика корупционните мрежи, които се поддържат в страната, се използват от чужди сили за нахлуването на източното влияние у нас. На практика до голяма степен това влияние свали кабинета. (…) В този смисъл е много трудно на хората да се ориентират кой, защо по този начин действа. Истината е, че у нас все още няма реално, а не номинално евроатлантическо мнозинство."
Евгений Кънев каза още, че е смятал президента Румен Радев "ако не за проатлантически, поне за неутрален", но откакто е избухнала войната в Украйна "той винаги се безпокои да не би случайно руските интереси да са засегнати и ги представя като идентични с българските". Кънев е песимист за месеците, докато трае евентуален служебен кабинет.
"На този фон съм разтревожен, че отново ще се върнат назад всички постижения, които бяха направени от сегашния кабинет по отношение на откъсването ни от руските зависимости. Най-вероятно ще бъде подписан отново дългосрочен договор с "Газпром", най-вероятно ще бъде блокирано дори оръжието, което отива по договори за Украйна през Полша, най-вероятно ще видим отново възстановяване на бройката на руските дипломати в България."


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 евроатлантизмът е

    30 2 Отговор
    чума, с която трябва да се борим, а не да възхваляваме като самоцел

    Коментиран от #5

  • 2 Хмм

    25 1 Отговор
    Тея атлантици са за бой.
  • 3 3.14К

    22 0 Отговор
    Тоя какво да го коментираш? Само вижте името на евроатлантик: Евгений!
  • 4 Сандо

    23 0 Отговор
    Ама колко сладурско звучи:"евроатлантическо мнозинство"!Идиоти,вие България ли се каните да управлявате,или ще се давите някъде из евроатлантика?Но преди това ще удавите българите и България.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НЕДЕЙ ТАКА

    18 0 Отговор
    ЕВРОАТЛАНТИК = ЛАПАЧ.КАТО СПРЕ ГЮВЕЧА И ТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ.ВЕЧЕ СМЕ ГО ИГРАЛИ.ПРЕДИ БЕХА ВЕРНИ МАРКСИСТИ-ЛЕНИНЦИ , СЕГА ЕВРО ....
  • 7 Що за животно

    24 0 Отговор
    Е това евроатлантик??? Тоест европеец предан на Америка ??? Защо американците са си Американци ново европееца е добър само когато е евроатлантик??? Европа и Америка са конкуренти и евроатлантика е предател
  • 8 Не чета

    19 0 Отговор
    коментари на продажници на България, грантаджии, от америка за България!
  • 9 сноу

    13 0 Отговор
    Аха-а..значи ти си макроикономически хатлантик и евроатлантически анал-затор...
  • 10 Българин

    13 0 Отговор
    Тоя май е най разтревожен да не спрат гей парадите, все пак това са основните евроатлантически ценности. Сигурно и съжалява, че не са разрешени изнасилванията и педофилията както е в Германия и САЩ.
  • 11 го шо

    13 0 Отговор
    "Много трудно можеш да бъдеш евроатлантик, ако не си антикорупционер."
    мисля, че тоА дръпна пред всички за жълтата фАнелка! с няколко обиколки. дори няма да си правя труд да му давам примери за точно обратното. което е правилото, Фсъщност.
  • 12 газов инжекцион

    7 0 Отговор
    Евроатлантизмът няма да ни трябва. Това е фикс-идеята,която обедни България и предизвика войната в Украйна.
  • 13 Мухаа,хаа!

    5 0 Отговор
    Този поне спазва( донякъде) езикова норма.Използва " Евро Атлантизъм). Другите , пълни гъон,с с урати в стремежа си да сервилност пред шефа( някой ги слуша или чете- вярват си сами) задължително започват всяко интервю, всяка публикация със членството ни в Нато и след това,на второ място..членството ни в ЕС.И този е от тази порода лай кучки.Върти,сучи все русия и Путин са им в устата. Ето такива плевели са опасни,още от времето на Социализма.Тогава се събужда и заспива със..Слава на КПСС,и след това следва Слава на БКП.Утре ако ни " гостуват" китайците, ще изкара от скрина ,че десет поколения назад,дядо му е чист манджурски селянин.Затова на такива през древността са им наливали разтопено сребро в устата.Възнаграждение за продажничество.Получавали са среброто не от свойте,а от другия- на когото са се продали.
  • 14 дориан

    5 0 Отговор
    ЕвгениЙ, не е и нужно. Хептен пък ти с твоето име на какъв евро-атлантик се правиш. И какво е това е евроатлантизъм и защо пък ние непременно трябва да сме част от това. Референдумче, нещо? Ми те в Швейцария за всяко нещо питат гражданите!
  • 15 питащ

    4 0 Отговор
    Поредната американска под....лога. Скрий се бе не....кадърник, българите не понасят такива като теб, които са се про....зали на ЕС и ФАЩ. Еден ден господ ще ви тресне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол