Last news in Fakti

14 Юли, 2022 09:20 2 800 25

Венко Сабрутев: Таван от 2.70 лв. на горивата ще фалира всички търговци

  • венко сабрутев-
  • цена-
  • горива-
  • бензин-
  • литър

Държавата да покрива 50 стотинки на литър, това означава да тегли огромни кредити

Венко Сабрутев: Таван от 2.70 лв. на горивата ще фалира всички търговци - 1

"Дебатът протече около 4-5 часа и беше абсолютна загуба на време. Дали тези комисии могат да свършат работа - мисля, че не. Парламентът не е разследващ орган, ние не сме прокуратура. Говорейки за горивата, вместо парламентът да извършва работата на Комисията за защита на потребителите, трябваше навреме да се смени състава на регулатора, така че той да поеме своята функция", коментира депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев в ефира на БНТ.

По думите му комисията не предприема никакви действия за регулиране пазара на горивата. КЗК има възможност да налага глоби в размер до 10% от годишния оборот, подчерта Сабрутев."Имаме инструментариума, имаме законодателството, но сякаш регулаторът работи с широко затворени очи. Колегите от ГЕРБ парадират с някакво левче, което се губело, но в същото време КЗК се ръководи от тях. Не подават сигнал, комисията не се самосезира".

Процедурата за избор на ново ръководство регулатора е отворена, но парламентът е към своя край, смята Венко Сабрутев."Парламентът в последните седмици реално не работи, защото новото управляващо мнозинство в лицето на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" не влизаше в зала. Парламентарните комисии също не могат да започнат работа, защото няма кворум", заяви депутатът.

Според Сабрутев предложението на ГЕРБ за таван на горивата от 2.70 лв. е "поредната сензация" и би означавало фалит на всички търговци и дефицит на горивата. "Как си представяте един търговец на горива да купува бензин на 3.30 и да продава на 2.70 лв., докато прави огромни оперативни разходи? Държавата да покрива 50 стотинки на литър, това означава да тегли огромни кредити."

На въпрос защо "Булгаргаз" рязко повиши цената на природния газ за юли, Венко Сабрутев обясни, че на световните пазари синьото гориво е скочило 3-4 пъти заради войната в Украйна. "Пускането на газовата връзка с Гърция ще ни даде възможност да ползваме пълното количество на азерския газ, което ще е в пъти по-ниско от тази на "Газпром". Това е конфиденциална информация, която ни беше споделена на закрито заседание в парламента, но твърдо заявявам, че цената на азерския газ е в пъти по-ниска."


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5577

    31 5 Отговор
    Неможе ли търговците да плащат вместо ние. Вие сложете тавана пък все ще се намери кой да плаща. Няма да се загубят. Сигурно е. Сега да започна да се притеснявам че щели търговците да се загубят.
  • 2 Агент 47

    22 7 Отговор
    К.К. дай си ни парите! Къща си купи,кола,сега си на хранилка!!!! Ами ние? Няма да тракаме ако има избори! Отиваме при Б Б!!!!!

    Коментиран от #14

  • 3 САТЪРА НА ХАНА

    18 2 Отговор
    МОЖЕМ ДА РАЗКУЛАЧИМ МУТИТЕ И БЕЙОВЕТЕ И ДА ИМ ВЗЕМЕМ МАНДРИТЕ :)))
    .... КАТРАН , ПЕРУЩИНА И КИБРИТА
  • 4 ЕдинОтМногото

    35 1 Отговор
    A ние не фалираме нали? Смешко
  • 5 барутев

    29 0 Отговор
    едно време парламента, не вземаше ли решения???? Или сте там защото за нищо друго освен за айдуклук не ставате!!!!
  • 6 Последния Софиянец

    15 14 Отговор
    Предложението на Тиквата е безумно! Бензинът трябва да е 2.40 на пазарни цени. Останалите 30 стотинки на литър иска да ги окраде мутрата долна

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ивайло Табаков

    27 0 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    Да бе, щото Канадецът и оня кокорестия жиендър, ако го бяхме оставили на власт, щеше да направи бензина 2.49 ли??? Харвардците ще поддържат цени над 3 лева дори и 29 долара за барел да падне цената
  • 9 Венко Събрутев?? Сърбин ли си??

    25 1 Отговор
    Никой няма да фалира, а и да фалира имат много милиони по Овшорките!! Народа Фалира, отдавна, та ще ревема за милионерите бензинджии, ще спечелят няколко милиона по малко за годината, нищо повече!! Таван на цените на горивата на тея кожодери!!
  • 10 Хм... Не може да решаваш

    10 3 Отговор
    Интересно е как ще задължат частни бензиностанции да продават на фиксирани от правителството цени. Ами такива като Шел например веднага ще сезират съдът на Европейския съюз и мярката ще бъде отменена. Европейският съд има върховенство по всички въпроси касаещи т.н. "общ пазар". То ако беше толкова просто защо не забраниха износ на електричество например. Отговорът е, защото не могат... Нямат компетенциите за това.
  • 11 Българка

    19 1 Отговор
    Имам въпрос, тоя за какви ни мисли??
    "Как си представяте един търговец на горива да купува бензин на 3.30 и да продава на 2.70 лв., докато прави огромни оперативни разходи?"
    Ясно ми е, че Лукоил продава на борсови цени и в момента печели страхотно, лошо няма, но начин има.
    Как го постигна Орбан? Унгарците извънземни ли са?
  • 12 23456

    13 0 Отговор
    И тоя иска с приказки да се нагуши аман от такива говорители.
  • 13 Перо

    12 0 Отговор
    Не може да има марж на печалбата от 1 лв. на литър! Това е спекула и картел!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе

    7 0 Отговор
    Гъонсурат( напълни се НС с такива) .Ти народа го направи,че яде доматите заедно с колците? Как унгарците с Орбан го направиха ? Да са фалирали? Но Орбан забрани със закон, зареждане на автомобили с чужда регистрация- на префер.цени- само унгарец! Сега сложи и таван на цените.Но за разлика от вас- скритите лобисти, той Забрани експорт на горива! Кратко,точно,ясно! Сега същия номер ще прилагат и зърнарите Житото навън,тук боклучавите трици..Защото не трябва да се пречи на свободния пазар.Моше до моше сте се наредили.А цветовете ви,само за парлама и заблуда на хелекторато! Сутринта един от червените,пък ни омайва,че трябвало правителство,за да влязат милиарди по Плана.И се изпусна...Да се подобри ел.мрежата ,за да се подключат безпроблемно нови ВЕИ!?..Ходи
    през есента и гласувай за промени, дебета, червени,гербаджии.Всичките до един- хищници.Само цветовете на кожите им различни
  • 16 Анонимен

    0 0 Отговор
    Още от едно място в пъти по-евтин газ.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Смех

    5 0 Отговор
    Фалитите са здравословни само наи гъвкавите ще отцелеят
  • 20 Хайл

    5 0 Отговор
    РЕШЕНИЕТО Е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА ПЕТРОЛНИЯ ПАЗАР В БЪЛГАРИЯ,ЗАБРАНА НА ШЕЛ , ОМВ ДРУГИ ЧУЖДИ ФИРМИ ДА ПРОДАВАТ С НАДЦЕНКА,ДА НЕ ИЗНАСЯТ ПАРИ НАВЪН...ПРЕМАХВАНЕ НА ТЪРГОВЦИТЕ-ОСНОВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ И ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА ОТ ПОРЯДЪКА НА РЕАЛНАТА ЦЕНА...ПРЕМАХВАНЕ НА ДДС И АКЦИЗА КОИТО СЕ ВЗЕМАТ ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ И ТОГАВА ЩЕ Е РЕАЛНА ЦЕНАТА

    Коментиран от #23

  • 21 Шарлатанин

    3 0 Отговор
    Горките, опитват със сетни сили в краткото им оставащо време да прибират комисиони от надутите цени. Преди години цените на петрола бяха дори по-високи, но горивата стигнаха максимум 2,80лв по бензиностанциите. А за два-три пъти "по-евтиния" азерски газ даже не ми се коментира след като получихме по-евтиния американски газ и цените (последният път) скочиха с над 30%. Всъщност, май накрая ще се окаже, че няма никакъв американски или азерски газ, а сме ползвали добрия стар руски газ, но чрез посредници на завишени цени и със съответните комисиони за тези, дето ги е страх да не "фалират".
  • 22 ОБЕКТИВНИЯ

    1 0 Отговор
    Не! НЕ Е ВЯРНО! п Просто бензинджиите да си намалят "маржа", достатъчно се ОЯДОХА! Махнахте акциза на" пропан - бутан" и в София цената под от 158 на 132лв.Нещо остава неясно!?
  • 23 Катъра на хана

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хайл":

    Ами нали знаеш кой държи монопола в България . Не о
    говори простотии. Лукойл определя цената и всеки го знае. За какви Шел и Омв ми говориш . Лукойл колко данък е платил и къде изнася парите . Май при Путлер.
  • 24 пепи

    1 0 Отговор
    Я секретарката пак разсъждава - явно за общественото цени на горивата 3.40-4.00 вече е нещо нормално и приемливо. Ужас, ужас народе...от сутрин до вечер ни обясняват как цъфтим, но аз не мисля, че нормалният човек живее по-добре сега. За тях е ясно, че са добре - от секретарки до депутати за няколко години е сериозен тласък в кариерата.
  • 25 абеии

    0 0 Отговор
    Всеки търговец който иска да продава на цени ,равни на европейския пазар ,да дава заплати равни на заплатите европейските работодатели .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове