Last news in Fakti

24 Юли, 2022 11:41 3 818 24

След изтеклия запис - а сега накъде?

  • политика-
  • парламент-
  • мандат

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов смята, че да се отиде на избори, е най-доброто управленско решение

След изтеклия запис - а сега накъде? - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група "БСП за България", започна преговорният маратон между БСП, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ" за постигане на съгласие за кабинет - официално засега без имена и разпределение на постове. Своя отпечатък в процеса сложи и оказалата се обезглавена Комисия за енергийно и водно регулиране, а след изтекъл запис от заседание на групата на „Демократична България“ в парламента като че ли предсрочните избори приближават по-бързо.

В петък лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че изтегля партията от преговорите, които в извънредно изявление нарече „безсмислени и лицемерни“,припомня БНР. Повод за решението на Трифонов стана изтекъл запис от заседание на парламентарната група на "Демократична България", на което председателят ѝ Христо Иванов коментира преговорите. Заседанието на групата е било закрито и е проведено в зала "Запад" на Народното събрание. Стана ясно обаче, че е излъчвано на живо по парламентарния канал, защото стриймингът от проведено преди това заседание на една от временните парламентарни комисии не е бил спрян.

На извънредна пресконференция от ГЕРБ настояха президентът Румен Радев да покани до 17 часа в понеделник Корнелия Нинова да представи името на кандидат-премиер, а ако не е готова, да започне действия за прекратяване на мандата на 47-ото Народно събрание и подготовка за предсрочни избори.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов смята, че да се отиде на избори, е най-доброто управленско решение.

От ДПС разпространиха декларация на председателя Мустафа Карадайъ, в която той настоява за незабавно прекратяване на този фарс, наречен преговори за съставяне на кабинет, призовава Нинова да върне мандата веднага, за да запази достойнството си, президентът Румен Радев още в понеделник да насрочи датата на предсрочните избори, а премиерът в оставка Кирил Петков да излезе и да отговори публично на въпроса кой управлява държавата.

Всичко това се случи само няколко часа, след като вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова обяви след среща с представители на ръководствата на парламентарните сили, преговарящи за правителство, че БСП вероятно ще задържи мандата за съставянето му поне до 12-и август. Намеренията бяха до понеделник идната седмица да се обобщават мненията по нанесените корекции в програмата, и след това започват разговорите за структура и персонален състав на кабинета.

В събота президентът Румен Радев беше категоричен, че „БСП следва да изпълни мандата в съответствие с Конституцията и тълкувателното решение на Конституционния съд“. Оттук нататък се чака решението на мандатоносителя. Стана ясно, че в понеделник ще има Изпълнително бюро на БСП.

Продължиха реакциите на политическите сили след изтичането на записа. От "Демократична България" го публикуваха на страницата си целия. Самият Христо Иванов определи като рутинна среща заседанието на парламентарната група. Според него "някои взимат решения, базирани на извадени от контекста цитати“.

Стана ясно, че Конституционният съд е обявил за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Тодоров каза, че КЕВР спира работа, но увери, че взетите решения за цените на тока и парното не могат да бъдат поставени под въпрос.

Заедно с покачилия се градус на политическото напрежение и летните температури, беше отчетена и повишена заболеваемост от КОВИД-19. Това пък доведе до въвеждане на временни противоепидемични мерки в редица области на страната, сред които носене на защитни маски на определени места и при възможност работа от разстояние. От понеделник носенето на маски става задължително в градския транспорт на София. Не се налага въвеждане на мерки на национално ниво, каза министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова. Няма да се затварят бизнеси.

Главният прокурор Иван Гешев раздаде на членовете на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроси 120 тома с материали, свързани с дейността и резултатите от работата на прокуратурата. Обвинител номер 1 отговаря близо 4 часа на въпроси на депутати за дейността на държавното обвинение и за работата на разследващите органи.

С тържествена заря в родния град на Васил Левски Карлово бяха отбелязани 185 години от рождението на Апостола на свободата.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАК КЪДЕ?!

    35 6 Отговор
    НА ИЗБОРИ ДРУГАРИ ....НА ИЗБОРИ!!!!!!!
  • 2 ………

    28 4 Отговор
    Как къде ? Към затвора разбира се !
  • 3 Селския

    21 3 Отговор
    Не цирк, не фарс, то.....не знам..............
  • 4 Българка

    12 37 Отговор
    Заглавието е некоректно. Трябва да отразява истината , а тя е , че "След поредното взрияване от ИТН на НС сега накъде". ИТН изначално не са имали никакво намерение да съставят коалиция, която да работи в интерес на хората. Те са очаквали да осребрят още нешо и са търсили и най-малкия повод да провалят за 4-ти път опит за работещо НС.Изтеклият запис е само повод, но те не очакваха, че самите ДБ ще го качат публично за достояние на всички. И всеки нормален чува и вижда, че няма нищо скандално и няма нищо по-различно от това, което политици изговарят пред медии и в НС

    Коментиран от #6, #21

  • 5 ТаУмВзе

    15 4 Отговор
    Със или без изборчета си заминахме в Крах. Друго не е възможно. Обявяваме Пфициашен Фалит и краварчето да си троши глава, как да се оправят.
  • 6 От кога

    29 7 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    ниско интелигентните лъжи спонсорирани от америка за България и тиражирани от гладко мозъчните им драскачи се нарича истина? Да "истина е", но само за блеещите на голите лъжи на простокиро и компания, продаващи България!
  • 7 пьешу

    26 4 Отговор
    ясно накъде, към избори. тия, които се издъниха вчера, се страхуват най-много от това, че едни бързи избори ще съкратят броя на депутатите им и съответно на влиянието им. за сметка на "възраждане" и стефан янев. същият страх имат и кукловодите им. но "свободните" медии тия неща ги премълчават, кой знае защо.
  • 8 Цуца

    23 2 Отговор
    Колкото по-скоро на избори, толкова по-добре!!!!

    Коментиран от #15

  • 9 Анонимен от бъдещето

    7 13 Отговор
    Отиваме към президетска република. Доверието към партийното управление е снето. Сори.

    Коментиран от #12, #22

  • 10 оня с коня

    16 5 Отговор
    СКВЕРНО Е да се пропагандира,че някакъв Изтекъл запис е причината за осуетяване Съставяне на Правителство.Истинската Причина за стопиране на Преговорите е Доказаната НЕВЪЗМОЖНОСТ Коалиция от Партии с коренно различни Полит. Платформи да се опитва да управлява само и единствено в името на Властта,като благодарение на Това България изпадна в Сериозна Икономическа криза!И при Борисов имаше изтичане на Записи всякакви като "Ало,Ваньо","ПКП",Заповеди за "Опраскване","Барцелонски Сараи" и т.н.,но РАБОТАТА ВЪРВЕШЕ и Цените бяха Стабилни в Унисон с приходите на Населението,имаше ПРЕДВИДИМОСТ в Държ. Политика - нещо много важно за Бизнеса,Еврофондовете влизаха Без задръжки в България,Бяхме Първенци по най-нисък външен дълг.Затова и въпросните Записи НЕ ВЛИЯЕХА ОСОБЕНО на Борисовото Управление.И да - Нормално си се Крадеше,НО И ОСТАВАШЕ,докато сега е точно Наобратно,затова и ГЕРБ е отново Първа полит. Сила и ще има Решаващо значение в Бъдещия Парламент.

    Коментиран от #13

  • 11 Голем смех

    9 12 Отговор
    А защо Учиндолците не пуснат запис от тяхното заседание? Поне да се наслушаме на цветистите попържни на Тошко джуджето.
  • 12 Хихи

    14 7 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен от бъдещето":

    Баш па с тоя Зелен чорап ли ще правим президентска република?

    Коментиран от #14

  • 13 Бацо ли?

    10 9 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Не, мерси.

    Коментиран от #18

  • 14 Не усещаш ли

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Хихи":

    Че процесът е в ход.

    Коментиран от #23

  • 15 Какво ще избираш

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Цуца":

    Ляво? Дясно? Център? Миксиран Провал? За повече от 30 години се изредиха всичките, та даже и новите ппдлоги...нямаме намерение да гласуваме вече!

    Коментиран от #19

  • 16 Мария

    9 3 Отговор
    Очакваше се това което стана. Никога тази , коалиция,, няма да се състои. Какво да се очаква от лъжци и крадци. Народа има една дума ,гьонсурат,, но тези задминава всичко

    ..нормално
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 оня с коня

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бацо ли?":

    Добре е да си знаете че ще има Хора В ПЪТИ ПОВЕЧЕ от Вас,които ще кажат "Да,мерси".
  • 19 Като хората масово не гласуват,

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Какво ще избираш":

    олесняват тези същите, без много зор да влязат пак "нелегитимни" същите тея тарикати. По закон не е уточнено колко трябва да е минимума гласували, за да бъдат легитимни изборите. Така с твърдия си електорат и пазарлъци, същите тея тарикати ще са пак в управлението. Умишлен пропуск. А вие пак не гласувайте, ходете за гъби и риба, и се чудете защо в "новия" бардак са старите муцуни.
  • 20 Посоката

    9 0 Отговор
    Как накъде... към урните, и умната този път!
  • 21 Лея 13

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Ти пак си на всяка манджа мерудия!И за пореден път се изказваш неподготвен.Кое ти е некоректно пак, твоите хора оцапаха екипа.Това е горчивата истина и няма какво да ми мрънкаш.Цялата ви недомътена коалиция изначално е напълно безсмислена, безпринципна и некадърна да управлява държавата.Бива ги само да лъжат,лицемерничат и да крадат с пълни шепи - всеки в собственият си парцел, разпределен още в началото.Така че по скромно го давай.
  • 22 Лея13

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен от бъдещето":

    Няма шанс!Никакви президентски републики,за БГ това няма да работи, както трябва.Просто възможно по бързи избори, че от тези "промени" направо ни се вие свят!
  • 23 Лея 13

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Не усещаш ли":

    Всички усещаме мераците на Муньо, ама няма да му се случат! Първо - щото ние като нация и манталитет не сме дорасли до такъв начин на управление.Второ- всичките тези хрантутници в парламента няма да изпуснат златната гъска, която им снася такива хубави яйца.И трето-и не на последно място - ако такъв като Радев управлява цялата държава нищо добро не чака България!Най вероятно ще станем държава от типа на Русия.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове