Last news in Fakti

28 Юли, 2022 13:57 1 234 22

През 2026 г. ЕС трябва да е намерил алтернатива на руското ядрено гориво

  • ядрено гориво-
  • русия-
  • мерки

АЕЦ "Козлодуй" има запаси до 2024 г.

През 2026 г. ЕС трябва да е намерил алтернатива на руското ядрено гориво - 1

През 2026 г. ЕС трябва да е намерил алтернатива на руското ядрено гориво. Това се дискутира в Европейската комисия като политика на ограничаване на руските енергийни доставки.

Все пак в Брюксел смятат, че съществено значение би имало увеличаването на запасите на свежо ядрено гориво на площадките на ядрените централи в краткосрочен план.

Позицията на България е, че ще продължи да разчита на ядрената си енергетика, като устойчив източник, за производството на чиста, непрекъсваема, безопасна и конкурентна енергия. Освен това АЕЦ "Козлодуй" генерира около една трета за брутното електропроизводство в страната, като осигурява и необходимия ресурс за компенсиране на високите енергийни цени.

От друга страна България счита, че алтернативата на руските доставки трябва да става при спазването в най-висока степен на ядрената безопасност.

За целта с решение на българското правителство е приета Стратегията за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 година, с хоризонт до 2050 година. В документа е предвидена политика по диверсификация на доставките на ядрени материали и услуги. Тя включва диверсификация при купуването на природен уран, неговата конверсия и обогатяване, диверсификация на производителите на свежо ядрено гориво (горивни касети); поддържане на достатъчен резерв от гориво на площадките на АЕЦ "Козлодуй" и сключване на дългосрочни договори за доставка на свежо ядрено гориво.

Процесът по диверсификация на горивото се следи от Евратом. В момента България има запас от свежо ядрено гориво до 2024 г.

Лидер тук е Чехия, която има сключени договори с "Уестингхаус" и "Фраматом" за доставка на гориво от 2024 г. за реактора ВВЕР-1000 в АЕЦ „Темелин“. Ако всички процеси бъдат реализирани своевременно, възможна дата за зареждане на зоната на реакторите ВВЕР-440 би била 2026 г., смятат властите в Прага.

Словакия също преговаря с "Уестингхаус" за ядрено гориво, което да бъде използвано като резерв при кризисни ситуации.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 3 Отговор
    ОТ РУСКОТО ГОРИВО ПО УБАВО НЕМА. АМЕРИКАНСКОТО МОЖЕ ДА ПОВРЕДИ ЦЕНТРАЛАТА. НИЕ У КОЗЛОДУЙ СМЕ ЗА РУСКОТО ГОРИВО.
  • 2 ??!!

    35 2 Отговор
    а откъде уестингхауз купува горивото?!?
    май пак от руснаците?!? де гиди!
  • 3 Деций

    17 1 Отговор
    И следва разтапяне,и охлюпване на капака!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АХА

    21 2 Отговор
    Значи като си намерите енегоизточници руските вече няма да ви трябват и няма да има за какво да се опитвате да им крадете ресурсите. Аааа забравих за златото, други ценни метали, храната и торовете.
  • 6 Това не е диверсификация,

    21 2 Отговор
    а целенасочено унищожаване на руските АЕЦ. Ако се съгласим ще стоим без ток и сметките ще са непосилни.
  • 7 Козлосрингачхаус

    18 2 Отговор
    Горивото на американците от фалиралата фирма, която цитирате не е сертифицирани! Та вашето поредно "фактическо" облъчване няма да мине. Тази статия Дениска ли е писал?

    Коментиран от #13

  • 8 Миризлив пор

    17 2 Отговор
    Във Америка повече от 20 години не се обогатява уран, просто е по евтино да се купува от Русия. Във един момент вече няма технологии, няма и специалисти в тази област. Просто ще купуваме скъпо и демократично гориво от Уестингхаус, които пък ще го купуват евтино от руснаците.
  • 9 Хубаво ама

    13 2 Отговор
    до 2026 ЕС ще съществува ли?! Аз лично много се съмнявам!
  • 10 Предложение

    10 1 Отговор
    Направо да раздват още сега йодните таблетки и като решат да си правят експерименти със смяната на горивото на АЕЦ е редно да кажат 1-2 дни по-рано,за да може тези,на които им се живее и не искат да са увредени от радиация да ходят някъде на почивка в чужбина ей така за всеки случай...
  • 11 А бе

    12 1 Отговор
    До 2026 годината, я камилата, я камиларя. Уестингхаус може да е фалирала а може и да е руска.
  • 12 Некой си

    10 0 Отговор
    Чехите упорстват.
    Веднъж напукаха корпуса и изкривиха касетите.
    Явно някой и тях ги принуждава да си играят с "огъня".
    А от останалото най-интересно е в нашата стратегия - "Тя включва диверсификация при купуването на природен уран, неговата КОНВЕРСИЯ И ОБОГАТЯВАНЕ..."
    Имаме намерение да ОБОГАТЯВАМЕ УРАН???
    Хора!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Анализатор

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Козлосрингачхаус":

    темата е много сериозна и такива полуидиоти като този Венцислав или Денизчо въобще да не я подхващат, че не знаят колко са далече от нещата.
  • 14 Енергетик

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    в нашата АЕЦ и в момента има крива касета на 5 блок от презарядката през Май, различна от руските, не знам на уестингхаус ли е, но то няма много варианти. Ей, някои "хора" си играят с огъня. И всичко това е под натиск от краварите.

    Коментиран от #15

  • 15 Некой си

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Енергетик":

    Дано догодина дефектоскопията не покаже нещо притеснително.
    Че Росатом фактурират много скъпо.
  • 16 горски

    13 0 Отговор
    Няма по голямо зло,от невежи управляващи.Десетилетия АЕЦ си произвежда ток на ниска цена,без дефекти и без алтернатива.Дори можеше да произвежда повече,ако не бяха затворили ,заради западния натиск, двата реактора изцяло по политически причини/както спряхме газ-а от Русия.По политически причини ,не построихме и Белене.Ако и Южен поток бе построен,сега можеше да сме в ролята на мощен продавач на енергия,а не жалки просяци.
    Можеше да се построят отдавна и газовите връзки с Гърция и да имаме и алтернативи.
    Просто се самоубихме в папагалската си политика ,без да отстояваме какъвто и да било национален интерес.
  • 17 По скоро

    4 0 Отговор
    До 2026 г. България трябва да е намерила алтернатива на Евроджендърския фашизъм
  • 18 Макробиолог

    9 0 Отговор
    Ядрените технологии са нещо в което Русия заема лидерска позиция.Обогатяването на уран/изотоп 235/е стара история и руските центрофуги са вече 14то поколение.Щатите си го купуват от тях защото е на порядъци по евтин.Уестингхаус не може да прави реактори,а касетите които щампова са криви в прекия и преносния смисъл.Точно чехите има какво да разкажат по тая тема.Ядрения синтез е нещо като вечния двигател--милиарди се потрошиха по света за опити,файда йок....но едно друго направление--затворен ядрен цикъл в който се използва не само изотоп 235 но и 238/около 95% от урана/ е практически готов,строи се в производствен вариант и скоро ще заработи...къде?в бензиностанцията с ракетите....това са фактите,пропагандата е друг случай.
  • 19 1122

    5 0 Отговор
    Всички сега скачате срещу Русия,но: после всички ще се нагъзите ,защото САЩ ще ви зароби и тогава ще търсите Русия за съюзник...ама тя ще ви гледа сеира.
  • 20 НМД

    2 0 Отговор
    Аааа, ако може до 2035г. слънцето да почне да изгрява от запад и да се задържа над полетата със соларни панели поне по 22 часа на ден.
  • 21 световни бензинджии на конфликти

    1 0 Отговор
    Навярно и ядрените отпадъци ще ги прибират обратно в Америка.
    Тотално сбъркан политически елит, ако може да се каже , че е такъв!
    Наистина след американския 11 септеври еб..ха майката на света американците!
    Крайно време е Йелоустон да се вземе своето!!!
  • 22 Сали

    1 0 Отговор
    България да не се вързва на простотиите на Брюксел. Най лесния начин е да се сключи договор за собствено производство на гориво България има предостатъчно запаси от уран. Да се направи всичко възможно да се стартират затворените реактори. А Кунева да бъде съдена за закриването им. Тя погреба в Козлодуй 500милиона. Тя на своя глава ги затваря
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове