Last news in Fakti

6 Август, 2022 12:39 3 710 17

Българските компании получават 200 млн.лв. за собствени ВЕИ мощности

  • веи мощности-
  • компании-
  • мир

С още 30,6 млн. лв. фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения

Българските компании получават 200 млн.лв. за собствени ВЕИ мощности - 1
Снимка: БГНЕС

Общо 200 млн. лв. ще инвестира Министерството на иновациите и растежа в изграждане на ВЕИ мощности и съоръжения за производство и съхранение на енергия до 1 MWh за бизнеса. С мярката ще бъдат подкрепени МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация от целия икономически спектър с изключение на секторите „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“. С въвеждането на вътрешни системи за производство на електроенергия за собствено потребление ще се постигне по-голяма енергийна независимост на компаниите.

Процедурата за финансиране на фотоволтаици и батерии е една от трите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), които предстои да бъдат отворени до края на годината.

По друга мярка с 30,6 млн. лв. фирмите ще могат да внедрят модерни ИКТ решения за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси. Ще се стимулира и повишаването на информационната и киберсигурността. Мярката ще стартира през септември и ще е насочена към МСП от всички сектори без „Селско, горско и рибно стопанство“, „Добивна промишленост“, „Строителство“, „Образование“ и „Социална дейност“. Причината е, че средства за тях са заложени в други европейски програми и проекти.

По Националния план се предвиждат още инвестиции в научноизследователска, развойна и иновационна дейност, включително демонстрация на технологии, прототипиране, управление на интелектуалната собственост и др. Те ще са по процедурата „Финансиране на иновативни предприятия, получили „Печат за качество“ по конкурсите на Европейския съвет за иновациите. Общият ѝ бюджет е 118 560 000 лв., а бенефициенти ще бъдат малки и средни предприятия. Ще могат да се възползват и чуждестранни дружества, изпълняващи проекти на територията на България в партньорство с други компании и/или научноизследователски организации и висши училища. Очаква се насоките за кандидатстване по мярката да бъдат публикувани през септември.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смок

    15 5 Отговор
    А есента и зимаска като няма слънце какво правим драги ми смехурко ?
  • 2 Парапетков

    31 6 Отговор
    Начи, в навечерието на конфликта, САЩ купиха от Русия петрол на стойност стотици милиарди долари. Беше наречена покупката "Сделката на века". Обаче се оказва, че САЩ не са спонсорирали Путин с тези стотици милиарди долари, а на малка България с нейните мизерни нужди и се вменява вина от разни безродници, че едва ли не ние сме причината. Айде по-полека с чупките в кръста
  • 3 Зевс

    26 4 Отговор
    Ша ви таковам батериите, а ПАВЕЦ Чаира, дето е 10 гигават/часа батерия я стошихте.
  • 4 Койдозлу

    30 2 Отговор
    Българските компании получават 200 млн.лв. за собствени ВЕИ мощности.

    Да попитам.
    На кого са тези компании. Най вероятно на едни наши хора.
  • 5 От Варна

    21 2 Отговор
    Защо държавата продължава да гуши тези алчници? Нали са частници, продават ми скъп ток, че ги подпомагат и допълнително! Нямам вече нерви от неправди и кражби! Или това е целта, да уморят народа!

    Коментиран от #8, #10

  • 6 реди

    13 1 Отговор
    Тези "модерни" източници на енергия са пълна измама. Наливат се нови пари в кесиите на препродавачи на ток,
    както и на производителите на скъпи вентилатори и слънчеви плочки. Това е износ на национално богатство по престъпен начин.
  • 7 мехмед

    6 0 Отговор
    Е, данчо Ментата се облизваше много, но кой знае "гълъбите" може и да го удовлетворят.
  • 8 Фройд

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "От Варна":

    Помощта е за собствено производство . Не да продават .
    Чети малко текста бе Варна .
    Варна , Варна , пристанище на Шумен....

    Коментиран от #11

  • 9 ха ха

    6 1 Отговор
    пари на калпак за родните бизнесмен-мафиоти , с идеята да се прокарат още по бандитски закони за населението , иновации , растеж са другите думи за контрол , редуциране и унищожение
  • 10 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "От Варна":

    Искат да те уморят и да получиш удар!
  • 11 123

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Фройд":

    Ами те собственото производство могат да о продават, бе ахмак. Собственото е сложено само за да отпуснат кинтите. Едзна дума и партие потичат. После ги въртим, а ние плащаме и за това - Виж си фактурата - там пише зелена енергия. Цяла Добруджа е в перки, всеки политик има по няколко.

    Коментиран от #13

  • 12 Дайте ги

    6 0 Отговор
    тия пари на Тошиба да оправи ПАВЕЦ "Чаира" и да утрои капацитета му с язовир "Яденица".
  • 13 Фройд

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Колко колоритен отговор .
    Е аз пък ще си сложа , да мога да взема лично парите ти и на оня от Варна ...
  • 14 Изтърваме

    5 0 Отговор
    питомното и гоним дивото. ПАВЕЦ "Чаира" има капацитет 864МВт Х 8,5ч = 7344МВтч или повече от батерията от 6000МВтч. За да се увеличат оперативните възможности на ПАВЕЦ „Чаира“ е необходимо да се увеличи капацитетът на долния изравнител. За тази цел е планирано изграждането на яз. Яденица в съседната долина, който ще бъде свързан с яз. Чаира чрез реверсивен тунел с дължина около 7 км. Това ще увеличи капацитета на долния изравнител трикратно и ще позволи непрекъсната работа на централата от 24 часа при пълна генераторна мощност. По предварителни данни изграждането на яз. „Яденица“ струва 70 милиона долара. Строителството е започнато със средства на НЕК-ЕАД и до октомври 2009 г. е изпълнено временно строителство за язовирната стена и е започнато изграждането на свързващия тунел от двете му страни. Към този момент строителството е спряно поради липса на финасиране. Ето това довършете и поправете всички генератори. Сега работи само 1 , вторият е повреден, а другите два са в рутинен ремонт. След разширението капацитетът на "Чаира" ще е над 20 000МВтч.
  • 15 Така

    2 1 Отговор
    Енергетиката трябва да е държавна.
  • 16 Тарикатска работа

    4 2 Отговор
    Как завоалирано казват, че ще се краде - иновации, модерни технологии и т.н. Нямат спиране ей.
  • 17 Ще, ще,

    3 3 Отговор
    ама надали. Това ако беше ефективно, отдавна щяха да са изоставили въглеводородите. Умишлено прахосване на средства и шепа пясък в очите на стадото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове