Last news in Fakti

6 Август, 2022 20:23 1 087 25

Йорданова: За механизма за разследване на гл. прокурор очакваме становище на Венецианската комисия през октомври

  • надежда йорданова-
  • венецианска комисия-
  • механизъм за разследване

Бившият министър на правосъдието смята, че с наследника ѝ гледат в една посока

Йорданова: За механизма за разследване на гл. прокурор очакваме становище на Венецианската комисия през октомври - 1
Кадър NOVA NEWS

"Законопроектът за въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и търсенето на неговата отговорност вече е поставен на обществен дебат и е във Венецианската комисия. Очакваме през октомври да получим нейното становище, но не стигна времето да бъде окончателно приет”. Това каза в предаването „Офанзива” на NOVA NEWS Надежда Йорданова, бивш министър на правосъдието в кабинета „Петков”.

Механизмът е разработен много внимателно, като са съобразени всички решения на Конституционния съд по тази тема и Конституцията. „Прокурорът, който ще разследва главният прокурор, няма да е командирован. Това ще е съдия, който ще бъде временно преназначен за действащ прокурор", посочи Йорданова. По думите ѝ той ще бъде определен по обективен, прозрачен начин и той професионално да не зависи от главния прокурор нито по време на своята работа, нито по време на кариерното си развитие след това.

Йорданова отечете за успех закриването на Специализираното правосъдие. А наследника си в служебното правителство Крум Зарков коментира така: „По важните приоритети в правосъдието ние гледаме в една посока. Вярвам, че по приоритетите тук ще има приемственост”.

„Предстои да видим какви решения ще вземе служебното правителство. ДБ има ясна позиция, че в интерес на обществото е да има диверсификация на различните енергоизточници, включително и на доставката на газ. Всяко остъпление от тези позиции е крачка назад”. Най-големият ѝ страх за тази зима е: „България да няма действащ стабилен парламент и избрано редовно правителство. Именно те са най-добрата рецепта за справяне с тези кризи”.

Тя прогнозира, че следващият парламент ще е труден. Йорданова обаче посочи, че изборът на парламентарната квота към ВСС, както и Инспектората към него, са конституционно задължение на парламента. "Ще продължа да настоявам в парламентарната квота да не могат да влизат действащи прокурори и следователи. Трябва да се отвори ветрилото, да се включат професионалисти от Академията, от другите юридически професии".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 седем

    20 2 Отговор
    То,така погледнато и аз
    мога да дам становище.
    Браво на калинката,намери
    начин да си изплакне
    егото.

    Коментиран от #8

  • 2 Папуас

    16 3 Отговор
    Правосъдието ни е на ниво папуаси.
  • 3 Тая

    20 3 Отговор
    Мъж няма ли ? Май готвенето и убягва. Медийте по и допадат. Е така, да не я забравихме, ИЗПЪЛЗЯВА...
  • 4 Ами

    12 3 Отговор
    чакайте и до януари и така каскета ще си кара до 2050 година.
  • 5 Верно ли

    14 4 Отговор
    Надке, Надке, тези приказки от 1001 нощ ги разправяй на някой друг! Та нали и вас, и Баце и Каскета ви управляват от едно място! Изобщо не ви е било задача да го махате, само баламосвате хората, че ще има правосъдие!
  • 6 ристювата селска сeклецаpкa

    15 1 Отговор
    тази както какво се изявява още че ни я натрапвате
  • 7 Парапетков

    15 1 Отговор
    Абе, булкаа, а кой ще разследва временния прокурор ,който ще разследва главния?!? Ей, големи капацитети сте ... хеле ти!
  • 8 българин

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "седем":

    Кой го интересува мнението ти троле?!
  • 9 Мдааа...

    15 2 Отговор
    Нема обяснение как може да сложат тъз женица за министър.
  • 10 пожелание

    4 10 Отговор
    Каскета трябва влезе във затвора в двореца на дожите за много години!!!

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ТАА СЕЛСКА ПАЧ'АВРА-СОР'ОС'ПИЯ

    13 0 Отговор
    МЕЦНА ЛИ НЕЩО ЗА..320-те МИЛИОНА ЗАПОРИРАНИ ОТ КПКОМПИ НА ЧЕРВЕНОБУЗИЯ ДС-ПЕНДЕЛ ПРОКОПКАТА?!?
    ЗАРАДИ тия МИЛИОНЕ ОТ ГЕЮВЕТЕ ДЕНОНОЩНО РЕВАТ СРЕЩУ ГЕШЕВ
  • 14 ха ха хааа

    9 0 Отговор
    Жената зад щанда ... 🤭
  • 15 кубратска мисъл

    9 0 Отговор
    Вижте и акъла на тази- говори за "професионалисти от Академията"! Каква академия- ако става дума за БАН, там не се изучава Право, ако е академията на МВР, откъде-накъде, нали уж са "демократи" Как може да слагат такива хора за министри?
  • 16 Ичо Ицев

    11 0 Отговор
    Съдията няма разследващи функции, тази другарка не знае ли това ? Посредственост, но и нахалство, излишно самочувствие, провинциализъм.
  • 17 ох, Боже,

    6 0 Отговор
    Все едно и също - всеки се е вторачил в някаква фикс идея и друго нищо не вижда.
    Защо не направиха по-достъпно здравеопазването? Положението е ужасяващо. Когато чуя властимащите да говорят в бъдеще време, за евентуални реформи, за подобряване на нещо си, получавам алергична реакция.
    Как ги избираме тези хора? И как може годинииииии , все едни и същи проблеми да ни тормозят и как никой не променя нищо към добро.
  • 18 Слугинката

    5 0 Отговор
    Да ,ясна е посоката,да не се пипат олигарси,организирана престъпност ,купени депутати лобисти на измамници,шпиони,общо взето прислугата на мафията и най вече мафията ,генерален спонсор на на такива като тази и на наследника й и още цяла орда продажници.Поръчковци,съсипахте държавата,ни морал ни дявол,само слугинаж.И какво мафията ще управлява?
  • 19 Ммм марионетка

    5 0 Отговор
    Определено ще е правна нескопосаност,която се представя за "съдебна реформа" и тиражира в обслужващите тв,като нещо ей на последна иновация,а то нахално празнословие,но тенденциозно.Всяка глупост на разградската антипатяга от лобито на гуру червенобуз манипулативно се изтъква за голямата работа и търчи лъжи за да не може да работи прокуратурата,заради ей такива гнусантки
  • 20 Еее упорита,парата прави борбата

    5 0 Отговор
    Важна е фиксацията да не е срещу този за който работи и прикрива далаверите,,а срещу този който го разследва с факти и доказателства.А " разследващия " съдия трябва да е назначен от кръга капитал,иначе почват статии манипулации в чуждия печат.
  • 21 Не е така

    5 0 Отговор
    Ясно ,на агентите за влияние име нужен техен гл.прокурор или без права за да не ги закача.И най вече да няма правова държава защото в дестабилизирана е най лесно.Както,както се случи създаване на умишлен хаос.Иска оставка на гл.прокурор,а отива във ВСС без доказателства,но преди това хитрушата обикаля с интервюта да обяснява колко много е подготвена с факти,ей така да послъгва публично за да влияе на общественото мнение.
  • 22 Че кой

    6 1 Отговор
    Го интересува мнението на секретарка от Делиормана.Смех.

    Коментиран от #24

  • 23 ОШипка радефф

    5 0 Отговор
    САМО Г Е Ш Е В ША ВА ОПРАИ !
  • 24 РЯзград

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Че кой":

    Много станаха хората от Делиормана- тази жалка женица, Митева, Гнома, онзи с червените бузи баба Цона,и все се бутат около кацата с мед.Нахални хора!
  • 25 Секретарски

    3 0 Отговор
    Секретарка с руска външност прави реформа...Боже, боже, боже, боже.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове