Last news in Fakti

7 Август, 2022 17:07 2 105 17

Икономисти: Данните на НСИ не са това, което хората виждат в джоба си

  • икономисти-
  • бан-
  • нси-
  • инфлация

17 процента е годишната динамика на индекса на потребителските цени, заяви Адриан Николов

Икономисти: Данните на НСИ не са това, което хората виждат в джоба си - 1
Кадър БНТ

"Разходите за издръжка на живот при възрастните като комунални услуги, здравеопазване и храна, заемат много по-голям дял от потребителската кошница, а именно това са категориите, при които има най-бързо нарастване", коментира Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН пред БНТ.

Според него данните на Националния статистически институт не кореспондират с това, което хората виждат в джоба си.

"Инфлацията ще я видите най-добре по джоба си и по цените в магазина. Когато говорим за алтернативите за инвестиция, не е за пренебрегване фондовият пазар. Когато говорим за недвижими имоти ми направи впечатление, че има доста сериозен ръст на разрешителните за строеж. Може да има увеличение на предлагането и съответно забавяне на ръста на цените", каза Григор Сарийски.

Той обяви, че инфлацията средно за ЕС е 9%, докато в източната и централната част на Европа инфлацията е двуцифрена.

"Когато говорим за спестяванията имайте предвид, че това е една сравнително малка група от българското общество, която наистина има спестявания, които се увеличават. Но реално инфлацията изяжда от тези доходи, това, че номиналът на парите става повече, не означава, че хората успяват да запазят покупателна способност", обясни Сарийски.

17 процента е годишната динамика на индекса на потребителските цени, заяви Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Според него от голямо значение е сектора за който се прави анализ. "Има сектори от типа на IT, които добавят по няколко стотин лева месечно, но има и сектори от типа на хотели и ресторанти, които по-скоро са блокирали откъм ръст на заплатата", обясни Николов.

"Много домакинства, които имат достъп и имат необходимия доходен критерий, не се възползват от социалната помощ за отопление. Има едно незнание, може би едно нежелание или срам от социална помощ", каза още той.

Той изрази мнение, че няма смисъл хората да обръщат парите си в евро, а вдигането на лихвите по кредитите ще е до време.

"Алтернативата е в различни категории, дали ще си купите имот или ще ги вложите в индексни фондове. Депозитът е единственото нещо, при което имате гаранция. Най-разумният подход е, ако имате разходи за дълготрайно потребление, като ремонт или да си купите техника, по-разумното е да похарчите част от парите си сега, отколкото да ги влагате в такива алтернативи", разясни Сарийски.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    25 1 Отговор
    Крайно време е НСИ да дава информация за инфлацията за стоки и услуги от малката потребителска кошница. Тя е критерий как живеят над 80% от българите. А истината е, че инфлацията на храни, горива, лекарства, битови сметки е над 30-40%

    Коментиран от #16

  • 2 да де

    25 0 Отговор
    Че кой вЕрва на стъкмистиката от НСИ.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ааа верно си е!

    19 3 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Примерно аз и един от Банкя гражданин (той си се селянин, де) живеем средно аритметично много ама много добре.
    И средно аритметично имам половин къща в Барцелона.
  • 5 ...

    15 0 Отговор
    На храните и горивата за година инфлацията е поне 50%...
  • 6 Студопор

    6 1 Отговор
    Аз искам само да ми кажат - служебното правителство и всички останали след него - смят ли да въведат еврото...? Нали се говореше, че до 2024та, ще сменим лева с евро. Какво мислят идващите правителства, та да знам за кого да гласувам и къде да емигрирам... ?

    Коментиран от #8

  • 7 мдаа бе

    7 0 Отговор
    Данните на НСИ .. точно у нас ако не те излъжат, значи нещо в народопсихологията ни не е наред!!! Ако не лъжеш и анипулираш българина, стига се до следния парадокс....значи не са ти чисти помислите
  • 8 Споко,бе!

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Студопор":

    Това с € -то е задължително да обещаем,за да се възползваме от облекченията при обща монетарна с-ма! Пък кога ще я въведем е съвсем друга бира! Я виж Полша...Чехия...
  • 9 Обир

    9 0 Отговор
    В момента ни управляват политици които за пореден път обират доходите и спестяванията на Българският народ и после разни шарлатани наричащи се икономисти или банкери ни говорят как трябвало да им вярваме! Мафията ни краде и вече напълно съм убеден ние нямаме държава и не виждам защо трябва да им се вярва на крадците и мошеницие който ни управляват! Къде са парите бре пишман икономисти нали сме в сигурния валутен борд или всичко е лъжа?
  • 10 Питащия

    7 0 Отговор
    ЗАЩО НЕ ВДИГАТЕ ЗАПЛАТИТЕ?!
    ОБОРОТА НА СТОКИТЕ ЩЕ ЗАВЪРТИ ИКОНОМИКАТА! ХОРАТА УСПЯВАТ ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ И КАКВОТО ОСТАНЕ ЗА ХРАНА. В НИКОЯ ДРУГА ЕРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА ГО НЯМА ТОВА НЕЩО. ВДИГАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ ПОМАЛКО И НА ЧЕСТО ЗА ДА НЕ МРЪНКАТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ!

    Коментиран от #13

  • 11 Питащия

    9 1 Отговор
    Защо не ПРИЕМЕТЕ ПРОГРЕСИВНО ОБЛАГАНЕ? САМО В БЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ ИМА ПЛОСЪК ДАНЪК.
    СТИГА ГЛУПОСТИ, НАЛИ ВЪРВИМ КЪМ ЕВРОПА?!
  • 12 Баце

    6 1 Отговор
    Киро и Кокорчо са велики, после е Бойкикиев, Гнома и ББ. Импексова се включи само за 6 месеца и не се брои.
  • 13 безпартиен

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Питащия":

    Всяко административно вдигане на минималната заплата облагодетелства единствено тези получаващи я от държавен или общински бюджети!Всички останали работещи в частния сектор предимно среден и дребен бизнес и само осигуряващи се биват натоварени с по високи осигуровки-здравни и социални!Тези в частния сектор трябва да заработят не само заплатите си но и консумативите,осигуровките,данъците и ако остане печалба за собственика!При тези цени на горива и ел.енергия стоките и услугите извършвани от частните фирми не са конкурентни на стоките произведени в страни с по-ниски консумативи.На международните пазари сме конкурентни единствено с износа на зърнени храни и евтината работна ръка,която все повече намалява!А и как няма да намалява,когато в момента имаме 2.3 млн.пенсионери,около 650 хил.малолетни и непълнолетни,над 700 хил.чакащи заплати от държавен или общински бюджети и над 1 млн.ц...гани без образование,без професионална подготовка и без трудови навици!Този паразитиращ 1 млн. трябва да бъде вкаран по един или друг начин в пазара на труда след като бъде образован и придобие поне професионална подготовка дори за работа с метла,лопата и ръчна количка!Тогава може и да имаме шанс да се измъкнем от кризата !
  • 14 Питащия

    5 0 Отговор
    До коментар"13" безпартиен
    Освен всичко което е изброено, работещите трябва да "изкарат" и за нови коли, къщи, вили, други прищевки на чорбаджиите! Затова трябва да се измисли и приеме система за актуализиране на доходите!

    Коментиран от #15

  • 15 безпартиен

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Питащия":

    Толкова е просто-ако не ти харесва заплащането ,си търсиш по-платена работа с по добри условия на труд!Може и у нас,може и с чужбина!Важното е какво искаш и можеш да работиш,каква професионална квалификация имаш!Защо никой от получаващите заплата от държавния или общински бюджети не напуска поради ниско заплащане????Защо не си търси работа в частния сектор,а стои и чака някой министър да предложи и министерски съвет да приеме увеличение на заплатите?
  • 16 Сократ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Смятай че всичко е по две. Това е по-вярно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове