Last news in Fakti

9 Август, 2022 07:11 1 000 7

АПИ ще обяви търгове за зимно почистване по съкратена процедура

  • иван шишков-
  • мррб-
  • апи-
  • зимно почистване

Целта е да подсигури предстоящия сезон

АПИ ще обяви търгове за зимно почистване по съкратена процедура - 1
Снимка: МРРБ

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков възложи в следващите 10 дни Агенция "Пътна инфраструктура" да изготви тръжната документация за обявяване на търгове само за зимно почистване по съкратена процедура. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). По думите на Шишков това е въпрос на „национална сигурност“.

На среща с представители на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „Пътища" бяха дискутирани най-належащите проблеми пред бранша. Регионалният министър призова за отговорно поведение от страна на фирмите, така че в рамките на закона да бъде осигурено зимното поддържане през предстоящия сезон. Ще се опитаме заедно конструктивно да излезем от ситуацията, заяви Шишков.

Агенция „Пътна инфраструктура" е започнала подготовката на процедурите преди встъпването в длъжност на служебния кабинет и вече финализират документация за следващия етап на поддръжката на пътищата, информира още министърът. Шишков заяви, че ще се върви в посока нормативна промяна, така че спорът дали един ремонт е текущ или основен повече да не се случва.

До дни в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде внесена справка за плащанията по старите договори за пътно поддържане, каза председателят на Българска браншова камара „Пътища" Стефан Чайков. Той посочи, че от дължимите от държавата към пътностроителните фирми 720 млн. лв. 200 млн. лв. не попадат в обхвата на решението на Народното събрание и могат да бъдат разплатени. Останалите средства са блокирани от решението на парламента. Вече имаме диалог с държавата, надяваме се той да продължи, отбеляза Стефан Чайков.

Министър Шишков обясни, че плащанията ще се правят след проверка. На срещата стана ясно, че при необходимост бюджетът на Агенция „Пътна инфраструктура" ще се преструктурира, за да могат да бъдат извършени.

Ще направим всичко възможно изпълненото строителство по големите инфраструктурни обекти – първите три участъка на магистрала „Хемус" и пътя Видин – Ботевград, да бъде платено, така че да не се забавя тяхното изпълнение, каза още регионалният министър.

До 10 дни се очаква проектът на методика за индексация на договорите да бъде финализиран съвместно с Министерство на финансите, след което ще бъде внесен за одобрение от Министерския съвет. Това стана възможно след като промените в Закона за обществените поръчки бяха обнародвани в Държавен вестник. В рамките на ден или два предложения по проекта на методика ще дадат и браншовите организации. Темата е важна не само за строителния бранш, а и за общините, каза министър Шишков.

Подготвената по време на редовното правителство методика не предвижда таван на индексацията, а ще се прави по формула, обясни почетният председател на Камарата но строителите в България Светослав Глосов.

За индексация на труда на проектантите и консултантите настояха и от Консултативния съвет на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, с които регионалният министър се срещна по-късно днес. Той ги призова да дадат конкретни предложения в най-кратки срокове, за да бъде финализирана скоро методиката. До седмица предстои втора среща с представителите на браншовите организации в областта на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството, при която да бъдат прецизирани и финализирани всички текстове в нея.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво

    0 0 Отговор
    Само така трябва
  • 3 Дедо ви

    4 0 Отговор
    Знае се и кой ще "спечели" търговете, едни и същи от много години, известно ни е още, че "зимата пак ще ни изненада" с десетина см. снежец...Милиционерите ще погнат изнемощелия човечец тръгнал, да им изкарва парите със ТРУД, че гумите му, не са зимни, или изтъркани/според тях/................ И те така.
  • 4 По интересно ми е

    0 0 Отговор
    КОГА, ако си имаш два снегорина, със единия работиш вторият резерва, ще спечелиш търг, да чистиш няколко селца???? В България НЯМА да е скоро.....
  • 5 Оракула

    2 0 Отговор
    Еееех!
    Колко лесно се краде в името на "националната сигурност"?
    МВР и Прокуратурата, да не се събрахте, да играете заедно карти????
    За търга ,Време има, това са ежегодишни търгове ,
    няма да правят тунели и мостове , дори и във война да сме .
    Направете търга законен ,
    та може някоя читава фирма , да спечели !
  • 6 Само питам

    2 0 Отговор
    Не може ли направо Чайков, Глосов, Златев и всички други бивши началници да ги върнат отново в АПИ и МРРБ че да раздадат порциона съвсем съкратено !?? $$$
  • 7 г-н

    0 0 Отговор
    проверете и ремонтите по пътищата как са направени и с какви пари имат ли дупки в гаранционият срок
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове