Last news in Fakti

9 Август, 2022 09:10 2 424 20

Никола Стоянов: За 2 месеца загубите във ВМЗ-Сопот са над 100 млн. лв. покрай Нинова

  • вмз-сопот-
  • никола стоянов-
  • корнелия нинова

Той не изключи заради уволнението си от Корнелия Нинова БСП да говорят за реваншизъм

Никола Стоянов: За 2 месеца загубите във ВМЗ-Сопот са над 100 млн. лв. покрай Нинова - 1
Кадър БНТ

За последните два месеца, само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв. покрай действията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова. Това заяви в "Денят започва" по БНТ служебният ресорен министър Никола Стоянов.

"През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности пред ВМЗ-Сопот, те не се използват, особено държавните предприятия са поставени на колене в момента. Вместо да берат плодовете на високото търсене, да съберат пари за инвестиции, за обновления. Сега е моментът да се модернизират и да усвоят нови технологии - той беше изпуснат. Последните два месеца, само във ВМЗ загубите са над 100 млн. лв покрай действията на бившия министър", каза Стоянов.

Той заяви, че в максимално кратки срокове ще свика заседание на междуведомствената комисия. Това, че е нямало заседание, се отразява на фирмите, които не могат да внасят и да изнасят. Стоянов уточни, че загубите на ВМЗ-Сопот са предимно от влошени показатели на производството, но и заради не работата на комисията и междуведомствения съвет - не са издавани лицензи и инвеститори обмислят оттегляне. Тръгването на инвеститори е много притеснително, каза служебният министър.

Стоянов беше категоричен, че България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна. Спазено е решението на парламента. Според него е възможно през посредници оръжие да е минало към Украйна, но подчерта, че не знае такова нещо и не може да коментира.

Не изключи заради уволнението си от Корнелия Нинова БСП да говорят за реваншизъм, но подчерта:

"Аз и екипът ми сме дошли да работим, да градим мостове и да надграждаме. Имам опит в администрацията и знам колко е лошо всеки път да се започва от нулата и не смятам да го правя. Дадох знак с оставането на зам.-министър Данчев, тепърва ще има възстановяване на хора. Където има човек, назначен от Нинова, който има експертизата, той ще бъде подкрепен от мен".

По думите му основанията за уволнението му са били "проформа" и имало други причини. Заяви, че информацията за прехвърляне на оръжия от Афганистан към Украйна няма нищо общо с действителността. "За мен и колегите ми проблемът беше, че (уволнението - б.ред.) беше направено по начин, който изцяло омаскариха нашите личности", каза служебният министър.

За ситуацията с доставките на газ Стоянов каза, че до края на утрешния ден ще са получат отговорите от запитванията към предприятия за това колко от тях използват газ, колко от тях могат да минат на алтернативно гориво и колко могат да намалят използването на газ. До края на седмицата данните ще се обобщят, за да се предоставят на кризисния щаб.

Стоянов каза, че не подкрепя таван на цени на каквото и да е, защото предпочита пазарът да регулира нещата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заяц

    12 3 Отговор
    Соросоидиен измет заради парите готов да произвежда оръжие, за да се убиват хората, а той да печели от убийствата.

    Коментиран от #20

  • 2 провинциалист

    8 3 Отговор
    "През последните 5-6 месеца се откриха големи възможности" - и те са какви точно, при положение, че "България не е изнасяла и не изнася оръжие с директен получател Украйна"?
  • 3 разбрал

    9 1 Отговор
    Демек - 100 милки загуба за ВМЗ-то , 100 милки печалба за частните фирми /които плащат комисионни/ , разбрахме !
  • 4 не може да бъде

    9 6 Отговор
    Как , бе ???!!! Ама .,това за другарката Нинова ???!!! Не може да бъде !!! Тя от грижа за ВМЗ го е направила ! Тя иска и ВМЗ да последва съдбата на "Трансимпекс" /което , както всички знаем , след намесата на др, Нинова МНОГО ПРОЦЪФТЯ/ и "ТЕХНО /на сем. Нинови/ импекс" .
  • 5 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    10 3 Отговор
    Нинова, колко бързо се обърна палачинката.....
  • 6 Анонимен

    6 4 Отговор
    Какво отмъстително човече
  • 7 Aлфа Bълкът

    14 4 Отговор
    "Фалирай и приватизирай" - девизът на Коронела Нинов!
  • 8 комунистче

    2 2 Отговор
    това не са счетоводни загуби от 100 милиона лева, това е невъзможно, това са пропуснати ползи и продажби, само част от продажбите влизат като печалба на предприятията, този като твърди че е директор с опит, трябва да ползва по точно термините от бизнеса
  • 9 Никола Стоянов Министър!! Оръжие нее

    8 0 Отговор
    Изнасян директно за Украйна??? И кой лъжете, Народа на България или Лъжете Русия!!? Украйна няма как да го получи това което изнасяте, отива в Полша и после влиза в Украйна!! Голями Хитреци и никой не разбира, че Изнасяте оръжие за Украйна??? ТЕЗИ ГЯВОЛЪЦИ НА ПОЛИТИЦИ И ТЪРГОВЦИ ЩЕ ГИ ПЛАТИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!! БОКЛУЦИ!!

    Коментиран от #13, #15

  • 10 Трансимпекс го купи Черепа, сградата на

    3 2 Отговор
    Скобелев 65 Пустее!! Няма нищо общо с Нинова!! Черепа въртя няколко години търговия на Черно през безмитните магазини, но му затвориха"Кранчето" а беше едно печелившо държавно предприятие!!
  • 11 генчо

    5 3 Отговор
    да се чете 100 милона лева са откраднати от БМЗ покрай Нинова и компания, с което е ущетена държавата и данакоплатците. но заблудените кратуни развяваха руските и бкпарските байраци по бузлуджа .....
  • 12 Русофила не е българин

    2 0 Отговор
    Русофилите са хубави хора
    Оръжието в тия заводи се сглобява на хора на ръка срещу заплата но не бива да продаваме оръжие защото на тях не им харесва
  • 13 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Никола Стоянов Министър!! Оръжие нее":

    С тази политика,оръжието се изнася пак за Украйна,но пълним гушата на Полша! За нея, за САЩ и за ЕС няма ограничения,а ние си ги поставяме,защото сме цъфнали и вързали икономически!
  • 14 12340

    0 1 Отговор
    тоЪ работи "медийна звезда"..
    Министър На Интервютата.
  • 15 Перо

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Никола Стоянов Министър!! Оръжие нее":

    Оръжейния бизнес в БГ е като газовия и всички други! Не може да се мине без частен посредник! Не можахме директно да внасяме газ,чрез Южен поток,но може да внасяме същата газ,чрез турския посредник! Държавата не може да извършва фитосанитарен контрол на границата,както го е правила 70 г.,трябва да бъде частна фирма.Безмитните магазини на границата също да са на частна фирма! Същото е и с пътното строителство! Криминалните режими на прехода,абдикираха държавата от всички функции и на входа и изхода поставиха частни фирми. За това сме единствената държава в света /изключвам Русия/,където всички милионери,на 100% са държавни! Пряко или непряко от измислени обществени поръчки или предоставени държавни,монополни функции!

    Коментиран от #16

  • 16 Перо

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    П.С. И сега сложиха посредник между Газпром и Булгаргаз,който краде по 120 млн.лв.месечно от данъкоплатците! Има и посредници,на които е дадена информация за резервиране на слотове за разтоварване на втечнен газ и тези слотов ще бъдат препродадени на държавата по измислени цени! Същото е и с изкупуването на зелената енергия от държавата по измислени цени! Как може метана,който минава по тръби през БГ,да е по-евтин в Сърбия 4 пъти,а само при нас да е много скъп,заради “войната” в Украйна! До като не се ликвидира корупцията в държавните управници,които се “борят” с нея,нищо не може да се получи!
  • 17 Руснаков

    1 2 Отговор
    И този клепа здраво,ама това хич не е...реваншизъм....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Украинка

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Заяц":

    Да точно така, убийци и НиновА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове