Last news in Fakti

9 Август, 2022 15:05 1 148 11

Бивш шеф на БЕХ: Това няма да е последното увеличение на газа

  • бех-
  • природен газ-
  • увеличение

Валентин Николов смята, че договорът с "Газпром" трябва да се оцени от гледна точка на неустойка при арбитраж

Бивш шеф на БЕХ: Това няма да е последното увеличение на газа - 1
Кадър NOVA NEWS

„Това няма да е последното поскъпване най-вероятно". Това каза за цената на газа в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS Валентин Николов, бивш директор на БЕХ.

Според него в следващите месеци ще има ново увеличение на цената. "Това означава убийство за хората и за бизнеса", посочи той. На въпрос колко би могла да се повиши цената за потребителите, които се отопляват на газ, отговори: „Толкова пъти, колкото Газпром реши да намали количествата”.

По думите на Николов фалити ще очакваме, ако държавата не успее да достави газ и този газ да бъде на по-ниска цена.

Според Николов до това поскъпване и непредвидимост за бизнеса е довела: "некомпетентността в управлението". Като уточни, че изказва лична, а не партийна позиция, той разграничи въпроса за мнението му дали да се възобновят преговорите с "Газпром" на две - в контекста на бъдещ договор след 1 януари 2023-та и на съществуващия договор, който приключва в края на 2022-ра.

"Ако говорим за бъдещ договор, категорично не можем да влезем в никакви преговори – първо защото ние сме вражеска страна за Русия и наистина тя ще постави такива условия, в които ще има много политика. На това отгоре ЕК в своите препоръки каза, че всяка страна-членка трябва да се стреми да не подписва нови договори".

За съществуващия договор посочи, че много страни са изпълнили условията и получават газ, ние - не. "От "Газпром" ние не получаваме, но всички свързани фирми с "Газпром" заеха всички капацитети и държат кранчето. Ако решат – дават ни газ и то на скъпа цена. Ако решат, могат в един момент да прекратят. Поради тази причина ние пак си взимаме от "Газпром", само че през посредници”.

А ето и какви изчисления направи Николов: "Ако ние бяхме платили и продължаваме да вземаме, цената към момента на "Газпром" в България щеше да бъде 125 евро. Двете трети, които получаваме от Азербайджан, които премиерът излъга, че от 1 юли ще получаваме по договорна цена,- е 154 евро, а знаете ли колко получаваме от фирмите? Между 170 и 180 евро. И всичката тази разлика отива някъде. Отива обикновено във фирмите, които – ДАНС може да провери и сигурно е проверила – са фирми, свързани с "Газпром" по един или друг начин”.

Николов очерта и сценарий, при който в края на годината "Газпром" ще фактурира на България цялото количество газ, което не сме потребители. "Ние няма да платим, а в един момент "Газпром" ще заведе арбитражно дело срещу България за тези пари, като се позове на президентски указ за форсмажор".

По думите на Николов при подобно развитие на нещата една неустойка, която България ще трябва да плати, би била повече от 1 милиард долара. "Всеки от нас ще плати най-малко 300 лева без да потребява газ". Ето защо според него: "Трябва да се се оцени този договор – дали можем да загубим 1 милиард без да потребяваме грам газ, тоест ние потребяваме, но през посредници".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 член

    11 0 Отговор
    на мафията-гроп , дава съвети ...колко са добри тея мафиоти ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българка

    18 0 Отговор
    Колко енергийни комисии, агенции освен министерството на енергетиката в малка и бедна България? И защо още нищоправещоте скъпоструващи ни чантаджии от БЕХ не са отстранени, а излишната БЕХ най-сетне закрита. В България държавната и общинска администрация е повече от тези, които ги издържат и произвеждат БВП. До кога с тази раздута администрация, стотици излишни комисии, агенции и всякакви кърлежи
  • 4 Някой си

    9 0 Отговор
    А този не разбираше ли от банички?
  • 5 Българка

    5 5 Отговор
    И къде ще заведе Газпром арбитражно дело срещу България? В Женева ли Русия ще се жали, че е променила едностранно договора и едностранно го е прекратила? А не трябва ли точно за това ние да заведем дело срещу Гапром?
  • 6 ДОКО

    9 1 Отговор
    ЦЕНАТА НА ГАЗА ТРЕБЕ ДА СЕ ВДИГНЕ ОТНОВО И ОТНОВО..ХЕМ ИСКАТЕ ДА СТЕ В ЕВРОПА ХЕМ И НЕ ИСКАТЕ ДА ПЛАЩАТЕ..Е ТАКА НЕМА ДА СТАНЕ..ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА КАКТО И НА ГАЗА ТРЕБЕ ДА ОСТАНЕ ЗАКОВАНА САМО ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА КВАРТАЛ БАНКЯ ЗАЩОТО НАЙ ЖИВЕЕ КРАДЛИВОТО БОЖЕСТВО ГЕНЕРАЛА ОТ ПОЖАРНАТА БОКО ПЪРВИ ВЕЛИКИЙ..ПАНИМАЕТЕ..БЪЛГАРИ ЗА ДА СТЕ ЩАСТЛИВИ ЗА ДА ВИ ГОНИ ДЕН И НОЩ КЪСМЕТА СЕ НАУЧЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ..АМА ОТ ДУША..И МНОГО ДРУГИ НЕЩА ЩЕ ВИ СТАНАТ ЯСНИ НО КЪМ КРАЯ НА ФИЛМА..
  • 7 България има 8 пъти повече администрация

    10 0 Отговор
    На 100 000 население отколкото САЩ и 10 пъти повече отколкото Нидерландия!? Чиновници Калинки , Търтей, колко?? 400,-500хиляди???нямат брой и чет?? Може да са и повече!!
  • 8 Стига манипулации

    4 0 Отговор
    Можеше да напишете, че този БИВШ ШЕФ НА НЕК е солошатака на Крадливия банкянски похо тливец. Това всеки лесно може да го проследи, като напише името му в търсачката. Престанете да манипулирате хората, като го представяте като някакъв независим експерт.
  • 9 Уточнение

    4 0 Отговор
    Да бяхте написали, че Валентин Николов е бивш разносвач на банички и че няма дори техническо образование. Тиквата го направи навремето шеф на АЕЦ-Козлодуй, защото е много верен на Партията.
  • 10 Казуар

    1 0 Отговор
    Този слуга на Борисов обикаля телевизиоонните студия и дава съвети, прави манипулации преди изборите.
  • 11 Валентин Николов Еничар от ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Този е от Енергийната мафия, отдавна работи за ГЕРБ!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове