Last news in Fakti

11 Август, 2022 16:08 1 991 52

Хиновски: Парното ще поскъпне с не повече от 20%

  • иван хиновски-
  • парно-
  • цена

На газовите спот пазари настъпва успокоение, подчерта енергийният експерт

Хиновски: Парното ще поскъпне с не повече от 20% - 1
Снимка: БГНЕС

"Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия отоплителен сезон". Тази прогноза направи пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски.

Той уточни, че цената на парното ще следва хода на цената на природния газ, "но няма да бъде с 60%, тъй като само една част от това повишение се превръща в покачване на себестойността на топлинната енергия".

"Около Нова година няма да получим по-големи скокове на цената на природния газ, отколкото сега - през август", подчерта той и обясни, че на газовите спот пазари настъпва успокоение на цената, защото следва тренда на понижение на цената на петролните продукти.

Според енергийният експерт европейското решение за 15% намаление на потребление на газ показва солидарност на страните от ЕС:

"За България тези 15% са по-лесно постижими, отколкото за Германия".

"Газохранилището в "Чирен" е запълнено 45% и до есента не виждам как ще стигнем до нивото на запълненост на европейските газохранилища - около 95%. Най-много да достигнем 60-70%, това е моята прогноза", коментира Иван Хиновски и подчерта, че в България недостиг на газ няма и няма да има, но големият проблем е на каква цена ще го получаваме.

По думите му "има оферти от алтернативни търговци, които предлагат много по-изгодно природен газ, но е важно как Министерството на енергетиката ще ги подбере прозрачно и доколко ще са сигурни и читави, да не направят същото като "Газпром" и в един момент да кажат, че спират доставките".

Мнението на Хиновски е, че преговори с "Газпром" трябва да се водят, за да се минимизира евентуалната арбитражна процедура срещу България.

"Няма да получим в пъти поевтиняване на газа, но ще получим по-висока енергийна сигурност със сравнително по-евтини доставки на газ, когато заработи интерконекторът за доставка на азерски газ", обясни той.

Според него бизнесът сам трябва да си търси газ за нуждите на производствения му процес:

"Защо е необходимо големи потребители да чакат на "Булгаргаз"? . Да сме чули, че "Нефтохим" чака газ от "Булгаргаз"? Не! Те си пазаруват газ отделно".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сирене

    9 8 Отговор
    Най успешния кадър на ИТН.. Изводите, всеки сам за себе си..

    Коментиран от #34, #38

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    34 1 Отговор
    Само дето това ще е поредното поскъпване с 20% за няколко месеца така, че тоя лъже та се къса.
  • 4 Дуай Липа

    35 1 Отговор
    това за месец, нали?
  • 5 МБабе

    16 2 Отговор
    евроатлантизмът не е за скъсаняци. Вдигай газа!
  • 6 оня

    28 4 Отговор
    демек иска да каже че КЕВРняма да посмее да вдигне цените сега а ще го направи след изборите за да се излъже някой да гласува за ДБ и ПП
  • 7 Леле леле

    17 3 Отговор
    +20% вече си е чисто поевтиняване... Сполай ви и нека слона ви се къпе в мляко...
  • 8 Ка Морган

    12 2 Отговор
    Че защо си мислите, че всичко се върти около софийското парно???

    Коментиран от #22

  • 9 123456

    14 0 Отговор
    Ъ , то за +20 % не си струва да се аби мастило , бе ланкоолу! Като почне да наближава +50% тогава обадете пак !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Как бе?

    3 22 Отговор
    Според рубладжийте поскъпването е поне със 100%.А Бялата Златка прогнозира 500%!
  • 12 Дрегер

    13 2 Отговор
    Пенсио, стига лъга хората. Все не ти стигат парите, сади чушки и домати, ама не щеш. От лъжите по-доходно няма.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 12345

    20 1 Отговор
    Чудесен коментар. От утре топлофикация София да спре да купува газ от Булгаргаз. Да купува от частни доставчици и да им го плаща предварително. Тогава да видим каква ще е цената на парното. Защото тя вече дължи 400 милиона на Булгаргаз. Стига всички сме плащали топлото на столичани
  • 16 Гост

    17 1 Отговор
    Станаха 60% с предните 40! От 01.01.23 ново поскъпване, от 01.07.23 още едно! Народа спи и трае......
  • 17 Мдаа

    9 5 Отговор
    А бе то и Слави Доганов Борисов уж така дойде да изчегърта мутрите, ама изчегърта Промяната.
  • 18 Герб

    3 20 Отговор
    Стига вече с тая газ. Гласуваме за Бойко и той ще намери газ и ще измъкне страната от хаоса, в който я вкара Радев

    Коментиран от #36

  • 19 12340

    5 1 Отговор
    Три кола...!...
    ...на единия набит стефан гърмизов,
    на другия--еленко божков
    тоЪ---на третия !!!
  • 20 На чужд гръб

    17 1 Отговор
    и сти тояги са малко. Едни 20%. Просто едни мижави 20%.... Хиновски, засрамете се и се разкарайте като не можете да се справите с преговоритвбс Газпром!
  • 21 Абе

    14 1 Отговор
    На луди ни направиха.Всеки "експерт" различно увеличение казва.Ама първо почват от 90%,после60%,та като стигнат до 20%,народът да се радва.Пък то битият бит и т.н.
  • 22 Защото

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ка Морган":

    Защото там е най-голямата врътка, затова!
  • 23 позеленял

    7 0 Отговор
    да уточнява мекерето , че за всички останали които не се отопляват на газ , отоплителния сезон е с 100% по скъп , компенсират за жълтопаветниците според повелите на партийната шайка
  • 24 БКП ПОБЕДИ

    10 0 Отговор
    Дядото на Асен Василев е Димитър Вандов -дългогодишен резидент на българското външнополитическо разузнаване в Турция и Франция. На Кирил целият му род е от ДС, баща му е основател на Екогласност. Марин Райков? Райков влиза в политиката през 1998 г. като заместник на Надежда Михайлова в кабинета на Иван Костов, и е племенник на Валентин Вацев, баща му е служител на Първо главно на ДС Райко Николов под псевдоним Виноградов е успял да вербува бъдещия френски министър на отбраната Шарл Ерню в началото на 50-те години.
  • 25 БКП ПОБЕДИ

    9 1 Отговор
    Прокопиевият баща и той измекяр на Живков. Кво се правите, че не знаете, че БКП и Живков смениха Москва с Вашингтон и Маркс с Айн Ранд. Не говоря за редови комунисти, а комунисти принцове. Лъжа е, че комунистите са били милион, не повече от 5% бяха комунисти. те бяха елитът.
  • 26 БКП ПОБЕДИ

    7 1 Отговор
    Когато не знаеш истината, знаеш- че те лъжат, изпитваш депресия. Когато знаеш истината крита от теб, изпитваш гняв. Има ли един политик, политолог, социолог, социален антрополог, и журналист, който да не е от БКП или ДС баща и род???????????????????????????? давам 4000 лева и коняк за 600 лева, черен хайвер за 300 лева, ако някой посочи някакво изключение. С Бащи минимум партиен секретар. Не е вярно, че са били един милион от БКП, може и в краят на 1980те да ги увеличиха, но те до 1988г. бяха не повече от 5% от населението. Дори 1%. ................ Нека да направим НОВА РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ, в която депутатите да са минимум 80% служители на физическият труд, и максимум 20% висшисти - деца на родители служители с физически труд.
  • 27 БКП ПОБЕДИ

    8 0 Отговор
    БКП победиха и станаха капиталистическа олигархия и проповядват русофобия и антикомунизъм. Нека направим закони като Скандинавия, като техните данъци, безплатни болници и училища, социализъм.. При социализмът изоставаме с 20 години от САЩ и 15 от Франция, сега 100 години разлик като преди 1944г. .. Аржентина има БВП колкото България сега, не са били към Русия и ссср. НРБ сега, би се равнявала на Китай от 2037 г. .... ...... 1939г. имаме 20 пъти по-малко ток на глава от Англия, 1985г. се изравняваме. Дори при средно потребление на ток 1939г, България има 6 пъти по-малко. При социализмът просто го правиш, а без социализъм чакаш някой от някъде да види изгода и да го направи - чакаш и чакаш. Това е ляво или дясно. Освен - че дясно е диктат на мафията, и богатите, а ляво е диктат от всички. И защо няма производство преди 1944 г. - разнообразно, и сега е така, и в Русия е така. Защото мафията овладява каналите за износ и за внос, и няма нужда от производство което пречи на този монопол. Изнасят рапица и пшеница, внасят ябълки и череши, домати и картофи, МЕСО.. ВСИЧКО! Пролет Велкова и Сорос казват да чакаме 300 години и ще станем Англия. Макар процеждането от богатите да не важи навсякъде, защото богатите живеят в Швейцария и Монтекарло. Китай има социализъм с пазарно ориентиране, като идеята на Маркс. 70% от БВП се прави от държавата Китай, толкова работят за държавата.

    Коментиран от #33

  • 28 БКП ПОБЕДИ

    5 2 Отговор
    Една централа командва всички партии, тази на отряд ЧАВДАР - капиталистическата олигархия пръкнала се от червената буржоазия, сменила Москва с Вашингтон, Маркс с Айн Ранд. Възмутен съм от медиите, журналистиТЕ, всички политици, от икономистите, социолозите, от политолозите, социалните антрополози. Защото не оценяват приносът на Тодор Живков и БКП, зА МИТИНГОВА ДЕМОКРАЦИЯ, конституцията и капитализмА след социализмът. За това, че не се величае Живков за приносът му за краят на социализмът, този Горбачов-български.
  • 29 Красимир Петров

    8 0 Отговор
    Едва ли има друга държава в която да не можеш да се откачиш завинаги от топлофикация.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Първо - 20% никак АМА НИКАК

    7 1 Отговор
    не е малко, второ - няма да са 20, а повече, трето - посочете резултатите от поне 2 от 3 прогнози на този "експерт"? Тук е вярно "ще поскъпне", цифрите след това са доста оптимистични...
  • 32 123

    7 0 Отговор
    30 декември, 30 януари, 30 юли - 90 + 20 значи 110 % абе нищо работа, бе споко! Колко му, 100 са скочили вече много стоки и услуги, а заплатите мръзнат замразени.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Въпрос- по повод

    7 1 Отговор
    "има оферти от алтернативни търговци, които предлагат много по-изгодно природен газ, " - много по-изгодно от кого, кои са тези търговци, откъде я вземат тази газ...?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мамул

    8 1 Отговор
    Кирчо и Кокорчи ни извъртяха с правата лопата по гърба!

    Коментиран от #45

  • 38 Баууууу

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "сирене":

    Той вече няма нищо общо с ИТН, комуне!! Кирчококрчовец е !!
  • 39 редник

    7 1 Отговор
    "Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия отоплителен сезон"

    За изминалия сезон 2 200 лв, 20% са още 440 лв - колко му е - една малка пенсия! ;-)

    АМАН!
  • 40 Тити

    8 1 Отговор
    Не думай само 20% значи данъкоплатеца пак ще плати задълженията на топлофикационните дружества

    Коментиран от #43

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БКП ПОБЕДИ

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "И какво прави БКП":

    БКП се бори за кокалът, и мръвката, този октопод с много пипала, приятел със САЩ, против Русия. По надолу пиша за Асен и Кирчо, и от ДБ са от червената буржоазия на Живков. Целта на октопода е да няма ляво и да богатеят. Цял народ е сляп и глух за истината, че БКП чрез Вашингтон, предаде България и я унищожи. А защо се карат? За повече от кацата! Кметът Бойко изнудва Р. Овч. за пай от далавера ТЕЦ-София, но Станишев защити Р. Овч. като погна вуйчото на Бойко. Те използват законите за корупция просто като бутон за съгласие, ето защо няма осъдени.
  • 43 Да дааа

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Тити":

    Както винаги за да им е мирна главицата на Софиянци
  • 44 Койчо

    1 2 Отговор
    Ами на мен скоро ми вдигнаха заплатата с 50 процента. Така, че за парното не ми пука.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Козирог

    2 0 Отговор
    Така го казва тоя все едно 20% са нищо и трябва ръка да му целуваме...
  • 47 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    3 0 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРЕЦАКВАНЕТО.....
  • 48 Анинимен

    3 0 Отговор
    Болен мозък че 20 процента малко ли е
  • 49 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Според този олигофрен 20% поскъпване е едно нищо за народа.
  • 50 нормален

    1 0 Отговор
    Да поскъпне за софиянци с 300% защото те продължават да поддържат ПП
  • 51 Аууу

    1 0 Отговор
    От къде ги намират тези продажни псета . Обикновенните българи ще платят разликата на такива измамници като тоя п л.
  • 52 Геша

    2 0 Отговор
    На този грознъо няма ли кой да му каже да престане с мантрата че Газпром спрял доставките. Газпром отказа да доставя срещу пари в блокирани от получателите на газа сметки.Престанете да лъжете безсрамно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове