Last news in Fakti

11 Август, 2022 19:19 4 930 33

Крум Зарков праща в КС мегаправомощие на Гешев

  • крум зарков-
  • кс-
  • мерки

"Щом основният закон казва да избереш членове на ВСС, не се цупиш и не се фръцкаш", критикува той депутатите

Крум Зарков праща в КС мегаправомощие на Гешев - 1

"Струва ми се очевидно, че в този ВСС мнозинството има голямо доверие към главния прокурор."

Така правосъдният министър Крум Зарков отговори пред БНТ на въпрос - дали би станал трети правосъден министър, който да опита да инициира дисциплинарна процедура срещу Иван Гешев.

Той отговори доста витиевато дали би внесъл такова искане:

"... Ако има такива основания – да."

Крум Зарков няма да може да се кандидатира за депутат в следващото Народно събрание, но не съжалява за това. Той разкри, че е откликнал веднага на поканата на Румен Радев за министър в служебното правителство.
"Надявам се Конституционния съд да вземе решение по едно дело, а именно изтеклия мандат на инспектората към Висшия съдебен съвет.

Там КС ще се произнесе какво се прави в такива случаи - дали остава докато се избере друг или не. Всички, които влязат в следващото Народно събрание трябва да влязат с разбирането, че когато Конституцията казва на пет години трябва да правиш нещо, ти го правиш. Не се фръцкаш, не се обиждаш, не казваш, че не ти харесва, не правиш процедурни трикове, а търсиш начините, за да се получи.

Не е само ВСС. Един прост преглед показва, че страшно много органи в България са с изтекъл мандат на дейност и не са били подновени по една или друга конюнктурна причина. В качеството на Наказателния кодекс има какво да се промени", каза още Крум Зарков пред БНТ.

Планът за възстановяване има за цел да направи реформи във върховенството на закона. Това е голям шанс за България, защото се въртим в кръг от много време. Политическите сътресения не трябва да струват на България парите от Плана за възстановяване и устойчивост, коментира още министърът.

По думите му, приемането на законопроектите зависи от Народното събрание, като в плана много от тези закони трябва да бъдат приети до края на годината, за да може да получим второто плащане.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕШЕВ

    19 17 Отговор
    И теб ша та ...сменя.....
  • 2 атака

    39 24 Отговор
    Плешивия мафиот да се атакува постоянно. Да бъде арестуван ако трябва, пък дори и само за 24 часа. Това ще покаже желнаие за спряване с тази прокурорска напаст. Да му се заведат дела, да бъде изолиран и заглушен от всички институции.

    Коментиран от #25

  • 3 седем

    23 9 Отговор
    Гешев,не е виновен,че
    са му дали власт.Но така,
    попаднал в нищото,той
    представлява цялата
    държавна машина,иска
    или не.Явно,това пречи
    за добро правораздаване,
    още повече,че краварите
    му дават знаци и политики.

    Коментиран от #6

  • 4 Опонент

    26 5 Отговор
    ✔Зарков намекна, че предишната власт не е направила нищо особено със закона против корупцията. И че относно внесения вариант ще проучват критиките и ще го преработват.✔
    Много пробойни в надутия балон на претенцията за "нетолерантност към корупцията".
  • 5 Госта

    24 10 Отговор
    Неопитен политик, министър за 2 месеца. Каквото и да внесе в КС ще бъде без голяма стойност и по-важното, без големи последствия. Имитация на борба с гешефтурата.
  • 6 Дали пречи

    11 13 Отговор

    До коментар #3 от "седем":

    на правораздаването е спорен въпрос който иска не декларации а доказателства (как? кога? за кого? и т.н.).
    Ясно е, че властта на гл.прокурор е независима от изпълнителната власт и тази власт не може свободно да си прави далаверите (както при двата кораба с американски газ). На тази влас той пречи.
  • 7 12340

    11 9 Отговор
    мистър Бийн.
  • 8 обективен

    16 10 Отговор
    Този път Зарков каза най- точните проблеми , но не вярвам на бъдещите депутати да го подкрепят ,защото половината ще влязат в затвора !
  • 9 Пешо от морето

    19 6 Отговор
    Зарков, дай и ти едно искане за отстраняване на главния прокурор, нима ще се даваш на Йорданова, най-лошия правосъден министър.
  • 10 Гост3

    23 8 Отговор
    Мама най-после го назначи, този път за министър, след като не успя да го направи лидер на БСП. Ч
  • 11 Българин

    18 9 Отговор
    Доколкото знам работата на служебния кабинет е да организира местни избори. А не да е средства за лична вендета на Радев.

    Коментиран от #28, #33

  • 12 Онзи

    13 6 Отговор
    Готов е да се разплаче ...
    Милото ми комунистче ...
  • 13 898011

    10 4 Отговор
    Къв е тоа ихтиохръкомръкокозавър?
  • 14 Наблюдател

    16 6 Отговор
    Откакто му искат оставката Гешев надживя трима министри на правосъдието, Янаки Стоилов Иван Демерджиев и Йорданова. Ще надживее и този клоун, който се шегуваше, че с ДС щели да мъчат нечий дядо!
  • 15 АБВ

    18 3 Отговор
    Еййй нямат мира тези гадовеГЕШЕВ ВСИЧКИ ЩЕ НАДЖИВЕЕ
  • 16 Жоро

    14 6 Отговор
    Поредната Русомаха. Аман от руски подлоги. БСП и Възраждане ли е не ми ги говори. Предпочитам кражбите на ДПС пред тия продажници

    Коментиран от #21

  • 17 Буха ха

    11 2 Отговор
    Щом не си гледат работата депутатите, автоматично да им се спрат заплатите и да видиш как на другия ден ще изберат когото трябва
  • 18 Позора Радев

    9 3 Отговор
    А бе Зарков, ами мегаправомощията на Радев и Служебното Правителство.
    Едно към едно сте си с Главния Прокурор.Да живее съветската Конституция дето ни я завирате за разправа с младите и прогресивни хора.Борим Гл. Прокурор, борим европейското в Б-я, за да има Газпром и руско влияние.Ама то от внуци и комунисти тип 1989-та, дето не ги лови ни срам, ни лустрация....Къде е Минеков да се се покаже на площада и ни обясни ние ли сме идиотите..
  • 19 Тази тема за ВСС и главния прокурор ми о

    8 0 Отговор
    Половината от членовете на на ВСС са избрани от квотата на парламента. И защо само двама от състава на този ВСС не гласуват против главния прокурор? Не е ли защото се съобразяват със закона? Омръзна ми да чета неграмотници, които изобщо си нямат на представа от правната система и да пишат разни глупости. Първо се ограмотете правно неграмотници и тогава се изказвайте. Ако питате мен, първата работа на политиците е да оправят законите, които да са ясни и точни и да не подлежат на тълкуване, а след това да се спазват безприкословно.
  • 20 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    ФИЗИОНОМИЯ НА ........ ЛИГЛЬО......... ФАКТ !
  • 21 Да живее

    0 9 Отговор

    До коментар #16 от "Жоро":

    Възраждане
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ЕДГАР КЕЙСИ

    4 0 Отговор
    . ЛИГЛЬО......... ФАКТ !
  • 24 Хаах

    6 3 Отговор
    Има един висш Съдия, който няма Българско гражданство.Кога Зарков ще си изпълни правомощията??

    Коментиран от #27, #30

  • 25 Я па тоА

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "атака":

    Я,стига се напъва !ЧервенШибанЧервей!!!!Гледай сега, по тази логика, трябваше цялото БСП да арестуват, заради криминалния преход, създаден от тях и за фалитите на България и банковата система срината от тях, а да не говорим за създадените олигарси и икономически и мутренски групировки от БСП!!!
  • 26 КРОКОДИЛА

    6 1 Отговор
    ТЪТИ НЕГРАМОТНИ КОМУНИСТИ .................................................................
  • 27 Съдиите са

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Хаах":

    Съдиите са като президентите, министрите, депутатите. Човек с двойно гражданство не може да бъде съдия в нашата държава ако и да е най-големият юрист в света. Конституцията на РБ така повелява
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Биби Кинг

    2 1 Отговор
    Гешев е стената на плача за пембераците! Треба да го има за да има къде да одат да си блъскат кифериците без каска!
  • 30 Хи хи

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хаах":

    Добре де, защо ЛЪЖЕШ ? Няма такъв съдия , питаха и руските власти ? Такъв човек няма в техните регистри . Ако имаше такова нещо , мислиш ли , че Янаки и Надка , сега и Крумчо нямаше да ореват света ?
  • 31 Оправеното кривосъдие

    2 0 Отговор
    След Бойкикевото комунде с американсктие НПО-та, леля Цуцка с рабфака, Барни Ръбъл хакера, селската сeклецaрка на Бойкикевото дойде ред и на това ляволиберално червено недоразумение да оправя неоправяемото кривосъдие.
  • 32 Марко

    1 0 Отговор
    Абе, всички сте в един цирк
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове