Last news in Fakti

12 Август, 2022 10:22 1 449 43

Ивайло Мирчев: Надявам се да не се правят опити за президентска република

  • ивайло мирчев-
  • президентска република-
  • дб

Той определи като сериозна вероятността да се стигне и до нови парламентарни избори през февруари на фона на икономическата криза и очакваните високи цени на енергоносителите

Ивайло Мирчев: Надявам се да не се правят опити за президентска република - 1
Снимка: БГНЕС

Вероятността да влезем в спирала от избори, особени при наличието на толкова кризи е голяма. Това може да бъде използвано, за да се настрои обществото, че парламентарната демокрация не работи и трябва да преминем към президентска република. Това заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България” в политически коментар за предаването “Въпросите” по TV1.

“Надявам се това да не е крайната цел, тъй като в никакъв случай не е полезно за България. Както също се надявам да има разум на предстоящите избори и той да победи. Ако се окажем в подобна конфигурация или по-тежка, ще бъде много трудно да се състави управление”, каза бившият народен представител.

Той определи като сериозна вероятността да се стигне и до нови парламентарни избори през февруари на фона на икономическата криза и очакваните високи цени на енергоносителите, както и заради възможната конфигурация в следващото Народно събрание. “Газът ще стигне, но криза ще има и тя ще е по-скоро икономическа”, добави бившият член на енергийната комисия в НС, който напомни, че се задава и рецесия.

Ивайло Мирчев заяви, че в предишното правителство в резултат на феодализацията на министерствата не са били направени достатъчно смени в ключови компании, като ЕСО и “Булгартрансгаз”. Той разкритикува и директорът на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, който преди дни заяви, че е приел на шега заплахата на Русия да спре газа.

“Ако за някой в “Булгаргаз” си мисли, че това може да е майтап, за нас в енергийната комисия и в коалиционния съвет не беше. Бяхме притеснени. В енергийната комисия нямаше индикации, че в “Булгаргаз” приемат тези заплахи на шега или си разказват вицове. На изслушванията в НС ни уверяваха, че взимат изключително сериозни мерки за преодоляване на тази криза, въпреки че често даваха недостатъчно адекватни отговори, а понякога и арогантни”, каза той.

Според него е станало ясно, че в “Булгаргаз” липсва капацитет как се запазва лот на терминал за втечнен газ. “Това го установихме малко по-късно след всичките уверения, че всичко е наред и нещата с поръчките вървят в ритъм”, каза той.

Ивайло Мирчев настоява, че сега не е моментът за подписване на дългосрочен договор за доставка на газ, тъй като цените са прекалено високи. Той също така смята, че при добра организация няма да има проблеми с доставки на газ за зимата, а целта е газохранилището в Чирен да бъде пълно 80-85%.

По отношение на ЕСО Мирчев сподели, че в момента са блокирани инвестиции за изграждане не енергийни мощности за над 20 гигавата. Той каза, че “Демократична България” е настоявала за смяна на ръководството на ЕСО.

“Имаше доста индикации и обосновани съмнения, че е възможно не всички служители в съответните държавни дружества, които трябва да осигурят газа, да работят в интерес на страната. На много нива има хора, назначена от предишното управление на ГЕРБ, които поради икономически или поради други причини затрудняваха комуникацията. Енергийната зависимост води до геополитическа зависимост и води до това страната ни да взима правилните за нас решения”, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ сЪм

    49 6 Отговор
    Компетентния Ш ИШИ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    52 5 Отговор
    А аз се надявам да няма опити за "умнокрасива" Република!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Демократка

    64 4 Отговор
    С такива "лидери" като Мирчев Демократична Украйна е обречена да не влезе в Парламента, защото изразява небългарски интереси! А той се прави на визионер, че чак виждал други избори през зимата ......
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 кобрети

    61 4 Отговор
    Че какво и е лошо на президентската република? Страх ви е че ще крадете по малко ли ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Фройд

    47 4 Отговор
    Аз пък се надявам точно това да се случи!
    Че да си почине народа от вас , изедници !
  • 12 Българка

    8 43 Отговор
    На Радев му се услади абсолютната власт. Искрено се надявам, че няма за сметка на българските интереси да следва стъпките на Путин, който си узакони диктатурата доживотно
  • 13 цъ цъ цъ

    22 3 Отговор
    его пак тоя на аренда в де-фактите - ха ха ха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 обективен

    39 3 Отговор
    Най-много се страхувате от президентска република ,защото няма да има лапане за вас!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Павел пенев

    32 3 Отговор
    Когато в НС има толкова простаци и некадърници,време е да преминем към президентска форма на управление. Особено вие от ДБ заслужавате да ви няма час по скоро.
  • 19 Защо бе Мирчо?

    6 5 Отговор
    Аз съм за! Но при едно условие в никакъв случай със сегашната карикатура на чело! И референдум ! За да е сигурен вота поне 85% изборна активност! Хората, да преценят КОЙ, и въобще има ли такъв от предложените...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Така е и не само

    3 11 Отговор

    До коментар #14 от "А ти да не мислиш че":

    В САЩ! Виж нашият фигурант сам не си знае бройката, на господарите.
  • 22 бягай бе

    13 1 Отговор
    бебелак мазен....
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "А ти да не мислиш че":

    Там ДЪЛБОКАТА ДЪРЖАВА брутално фалшифицира изборите ‼️
    Но дори така , има лична отговорност ‼️
    А не като тебе , КУ-КУ-вичар, обаждащ се като черна станция криещ се зад хиляди никове "за да пести място" ‼️

    Коментиран от #31

  • 24 Червен свинчо мирчо

    12 2 Отговор
    Тати като селски партиен секретар ме е научил, че за да преуспея в живота трябва да слугувам в угода на господарите независимо от кой строй са. А сега е времето да се слугува на презокеанските комундел-демонократи.

    Коментиран от #32

  • 25 Агата Кристи

    9 2 Отговор
    На това "другарче", че ТУМАКА му е гол - гол е... Ама къде са му чифте-то
    пищови ???
  • 26 Абе защо

    10 1 Отговор
    Всички партии- незвисимо от окраската си,от 30 години са единни винаги и само в едно: По никакъв начин Република с президентска форма на управление.Побърква ги дори и споменаването на такъв вариант.Доказно,е че именно Президентска форма на управление,но с огромни права и пълномщия е в най силните държави.Франция,Русия, щатите.За нас е най подходящ модела на Франция.Пак ще си има парламент,правителство,коалиции.Но ако някой министър сгафи,дори Премиер,с един указ заминава.Но държавата не изпада в поредна Парламентарна криза и нови избори.Днес е Гошо,от утре Пешо.Но влака си върви.Областен управител - той назначава.Шеф на ЦБ.Тук именно това ги докарва до тотален стрес.Номера с безкрайни коалиции,не върви ако Президент е над тях.Пак ще се коалират( глас народен,глас Божи!) но днес е министър - утре Господин Никой! Дано дойде на власт някой,но с абсолютно мнозинство,и да промени в тази част Конституцията.Случи ли се,България ще напредне с огромна скорост.Защото отговорността е Лична! А нашите гяволета се научиха на коалиционна безотговорност.Затова думата Президент ги плаши до смърт!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бай Онзи

    6 1 Отговор
    Не ме интересува каква република ще сме , истината е че трябва да падне каскета ! Докато каскетиньо казва здравей шефе всичко друго е харчене на народна пара на вятъра !
  • 30 Защо триете позитивни мнения за ПП

    3 5 Отговор
    ПП управляваше в условия на турбуленция, в условия на тежки външни кризи и вътрешни интриги и оплювки. 12 години ни забатачваха, обаче за 6 месеца всичко трябва да оправено, хаха, айде стъпете малко на земята. не ни трябва президентска република, имам усещането, че пак търсим да се закопаем. Без друго в момента сме в условия на почти военен преврат, айде няма нужда.
  • 31 А това @,

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    в името ти как да се чете, като А, или като У?
  • 32 жалка работа

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Червен свинчо мирчо":

    Всички жълтопаветници са наследници на комунистическата номенклатура, включително дебелия Мирчев. Нямат срам и смирение. Борят се да си запазят екстрите от онова време. Не могат да се примирят, че са посредтвени, без харизма, без идеи, без сила.Сега драпат да се обединят с ПП, защото добре съзнават, че няма да влязат в новия парламент.

    Коментиран от #35

  • 33 12345

    4 1 Отговор
    Защо бе демократе? Нали при задокеанкките ти господари е точно така. Какво лошо има?
  • 34 Дядо Петко

    2 2 Отговор
    Ами, работи ли парламентарната демокрация бе Ивайло? Ей тъй , за една съседка питам, не че нещо..............
  • 35 Дядо Петко

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "жалка работа":

    Ай да оставим комунистите вече. Тридесет години все с тях си оправдаваме обедняването, простотиите, кражбите и разрухата на икономиката и на държавата, като цяло.
  • 36 Доктор

    1 2 Отговор
    Соросоидна свиня!
  • 37 Питане?

    2 1 Отговор
    Как се променя конституцията?Голям страх.За толкова години в парламента не можаха да я прочетат поне веднъж! А иначе конституцията им е виновна за несъстояла се съдебна реформа.
  • 38 Оги

    3 1 Отговор
    Само със забрана на всички партии и управление на Радев пожизнено ще се оправи БГ.
  • 39 Васил

    3 1 Отговор
    Докато политиците ни ще са аматьори като Мирчев, няма да ни очаква нищо хубаво.
  • 40 Анонимен

    1 0 Отговор
    Надяваш се защото при президентска република ще си никой най добре президентска републиката и хрантутниците вън
  • 41 ЯЖ БЕ МИРЧЕВ , АМА ОТ ПО - МАЛКО КОРИТО

    1 1 Отговор
    ЯЖ , ЧЕ ГЛЕЙ СЕ НА КВО ПРИЛИЧАШ И НЕДЕЙ ГРУХТЯ И ТИ ЗА ПРЕЗИДЕНТА !
  • 42 ПП И ДБ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ОБЕДИНЯТ НО СА

    0 0 Отговор
    ДЛЪЖНИ В ИМЕТО НА ДЯВОЛА ЗАД ОКЕАНА И В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ ЩЕ СЕ СЪЕШЪТ НА ПОЛЗУ РОДУ !
  • 43 ЧАЛЪМА ЗА ПРОСПЕРИТЕТ В БЪЛГАРИЯ Е

    1 0 Отговор
    ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ - НО НЯМА ВОЕННИ .......... ТИЯ С УНИФОРМИТЕ СА ХРАНЕНИЦИ НА ПЕНТАГОНА И С НАШИ ПАРИ , ТОЕСТ ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЦИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове