Last news in Fakti

12 Август, 2022 14:03 2 002 30

Мая Манолова: Държавата не защитава интересите на народа

  • лукойл нефтохим-
  • мая манолова-
  • златна акция

Манолова поясни, че над Лукойл Нефтохим – Бургас е имало опънат премиерски чадър, заради близките отношения на бившия министър-председател Бойко Борисов с тогавашният шеф на рафинерията

Мая Манолова: Държавата не защитава интересите на народа  - 1
Снимка: БГНЕС

„Търсим Красимир Първанов, който още през 2019 г. по време на третия кабинет на Бойко Борисов е избран за държател на златната държавна акция на „Лукойл Нефтохим – Бургас“. За всичкото това време той не само не е правил отчет и доклад за работата си, не се е появявал в парламента, но и българските граждани не знаят как и дали е бил защитен държавния интерес от държателя на държавната златна акция.“ Това каза пред медиите, лидерът на партия „Изправи се България“ Мая Манолова по време на организирана акция под надслов: Акция „Златна акция“, на която тя показа макет на златна акция, а активисти на формацията разположиха златисти варели и макети на бензиноколонки с искане за намаляване цената на бензина и дизела с 1 лев до реалната според тях цена на горивата.

Манолова обясни, че държавата, която е акционер в „Лукойл Нефтохим – Бургас“ има специални права със златната акция, а именно да има представител в Надзорния съвет на рафинерията, който може да свиква Общо събрание, да определя дневния му ред, включително и да блокира решения.

„От „Изправи се България“, смятаме, че държателят на златната държавна акция не защитава публичния интерес. Днес цените на бензина и дизела в бензиностанциите са съответно 3,30 лв. и 3,45 лв. Те се формират на база цената на руския суров петрол от 74 долара. През декември м.г. цената му е била абсолютно същата, но тогава бензина и дизела са се продавали на 2,40 лв. и 2,50 лв. на литър, т.е. с един лев по-евтино. Какво се е променило за това време, че цената да се оскъпи с лев на литър? Това е спекулативна печалба и тя ощетява българските граждани. Реализира се от една фирма, на която Лукойл Нефтохим - Бургас е дала изключителни права. Печели по 10 милиона лева на ден, или близо 3,5 милиарда лева на година“, категорична беше Мая Манолова. По думите ѝ, само за миналия месец, цените на руския петрол „Урал“ са паднали с 20%, но цените на горивата у нас не са се понижили едва с 3% и попита, защо държателят на златната акция не е имал отношение по въпроса?

Манолова поясни още, че над Лукойл Нефтохим – Бургас е имало опънат премиерски чадър, заради близките отношения на бившия министър-председател Бойко Борисов с тогавашният шеф на рафинерията. „С идването на власт на „Продължаваме промяната“, освен премиерски, беше разпънат и европейски чадър, защото лично Асен Василев и Кирил Петков се ангажираха и издействаха на рафинерията в България европейска дерогация и право да преработва руски петрол. От застъпничеството на Кирил Петков и Асен Василев няма никаква полза за българския народ, но очевидно някой друг печели.“

Мая Манолова беше категорична, че следващия петък ще бъде в Министерството на енергетиката, за да пита министъра, как държавата защитава интересите на българските граждани в рафинерията и кога цените на горивата в бензиностанциите ще стигнат нормални нива, т.е. с лев по-евтини.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    10 8 Отговор
    Аз обичам Путин, защото половината си заплата давам за руски бензин, а другата половина за руски ток.

    Коментиран от #23, #25

  • 2 Оффф

    8 12 Отговор
    Добре , че е тя да ви защитава !
  • 3 Късокраки

    16 4 Отговор
    с криви глави.

    Коментиран от #24

  • 4 Да, да

    13 4 Отговор
    Снимка с Мая Ма! Безценно!
  • 5 ГЕРБ

    27 9 Отговор
    Гнусна двулична кучка

    Коментиран от #27

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 !!!?

    27 4 Отговор
    Манолова е олицетворение на досадния популизъм !!!?

  • 8 БОЦ - ко

    22 2 Отговор
    Да пълни своите джобове,
    За сметка на бедняка,
    Млеко да "доиш" от волове,
    Познай какво те чака ..
  • 9 12340

    9 2 Отговор
    Слънчоглед/ Подсолнух/ Sunflower...:)
  • 10 ......па

    22 5 Отговор
    ИзбеГалева мина ти времето на омбудсман/и няма никога да се върне/ което Бойко ти подари за да се изживяваш като нЕкакъв защитник.Хайде чиба,ходи да си гледаш чехльото и внуците.
  • 11 БОЦ - ко

    5 0 Отговор
    ПЪЛНИШ, - грешка редактор.
  • 12 Урюрвкос

    8 7 Отговор
    Държавата беше заета да защитава интересите американския народ населяващ земите от кей уест до големите локви
  • 13 толупа

    2 5 Отговор
    ПО МОЕ ВРЕМЕ ДЪРЖАВАТА ТОВА БЕХ ЯЗ ЗАЩИТАВАЩЕ НАРОДО
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Чибаа

    7 1 Отговор
    Маааааа
  • 16 Той

    4 6 Отговор
    Мая Манолова е 100% права. Жалкотое, че дупедавците са така от много, много години.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 доко

    2 5 Отговор
    ДЪРЖАВАТА НЕ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА...А ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА СЕ ЗАЩИТАВАТ ЕДИНСТВЕНО И САМО ОТ ПСЕВДОГЕНЕРАЛА БОКО БОКЕВ ОТ БАНКЯ..ПАНИМАЕТЕ ИЛИ НЕТ..ЕСЛИ НЕТ ГЕШЕВ ПОСМОТРИТ ВАМ..
  • 20 Съдията Дред

    10 0 Отговор
    Майо ма, квото и да оратиш , нема да си пуснем гласо за тебе
  • 21 007

    10 1 Отговор
    Пак изпълзя на слънце. Да вземе да се скрие, че ще уплаши крокодилите в зоологическата градина.
  • 22 Куха лейка

    7 0 Отговор
    Не е лошо да се обясни причината,поради която горивата произведени от ЛУКОИЛ-Бургас,са най-скъпи в Бургас,а съответно с отдалечаването в посока централна България-поефтиняват...?Винаги ми е било любопитно,що за балъци са бургазлий,които търпят тази неправда,през изминалите години...
    Вместо да са на преферинциални цени,че няма транспортни разходи по доставка,че търпят неудобства от замърсяване,обгазяване и пр.Плащат по-скъпо за тези удоволствия...
  • 23 Россия

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Рассмешил меня. Лошото предстои ,скоро заобичаш Байден ,защото всичката си заплата ще даваш за американския газ . Честито.
  • 24 Россия

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Късокраки":

    Долно
  • 25 Россия

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Спасибо за юмор.
  • 26 гнус

    5 0 Отговор
    Заради тая жена спряха еднократната помощ за закупуване на слухови апарати за хора с увреден слух. Заради нея спряха помощта за декубитални дюшеци за лежащо болни и пр. Тя навреди страшно много на хората с увреждания, за да налива още пари на майките от системата.
  • 27 Много дълбоко виждащ

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБ":

    Мая, задкулисието сменя групировките. Ти не си предвидена във новите!!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Цоко

    6 0 Отговор
    Имаше трибуна дълги години в парламента и не нищо не направи. Прах в очите на хората се хвърля, и пак нищо няма да стане.
  • 30 Джуджето хаяско

    2 0 Отговор
    И с Мая, и без Мая все си е тая...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове