Last news in Fakti

15 Август, 2022 22:17 2 425 31

Петър Витанов: С 15% България ще намали потреблението на газ

  • газопровод-
  • петър витанов-
  • ес-
  • руски газ-
  • руски газов шантаж

Европейският съюз не само регистрира кризите, но и дава своята трактовка за решаването им

Петър Витанов: С 15% България ще намали потреблението на газ - 1
Снимка: БГНЕС

В момента Европа е в средата на каскада от кризи и търпи страшно много негативи, това заяви в "Още от деня" по БНТ евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите и член на НС на БСП Петър Витанов.

По думите му съвкупността от тези кризи прави гражданите на Европа най-потърпевшите след гражданите на Украйна и може би на Русия.

Огромна е кризата, свързана с климатичните изменения. Подобни явления, на каквито сме свидетели, не сме виждали до момента. Войната пък предизвика енергийна криза, с която Европа не може да се справи. Има предложения за решаването на част от въпросите, включително с газовите доставки, но за това трябва време, отбеляза той.

Според него централно решение на енергийния проблем с общи доставки на газ по начина, по който се реализираха ваксините за Ковид, е невъзможно. Обясни, че проблемът е в липсата на достатъчно газ. Ако цяла Европа се откаже от руския газ, той няма да има с какво да бъде заменен.

Категоричен е, че Европейският съюз не само регистрира кризите, но и дава своята трактовка за решаването им. По отношение на климатичните изменения ЕС е много амбициозен. Зелената сделка буквално е флагът на ЕК. Що се отнася до войната - там Европейският съюз прави, каквото е възможно, но отчита, че страните не са извършили своята диверсификация.

Петър Витанов призна, че вероятно има двоен стандарт по отношение на санкциите към Русия, защото "Германия продължава да си плаща, по "Турски поток" обемите не са намалени, Италия продължава да си плаща, големите страни продължават да си плащат". България взе идеологическо решение, което нямаше как да бъде оправдано икономически, подчерта той.

България се съгласи да намали с 15% потреблението на газ. Като държава сме изложили своето становище и то е положително.

По отношение на предстоящите избори Витанов беше категоричен:

"БСП има една функция. Тя не може да бъде партия-патерица. БСП или трябва да управлява, или трябва да е опозиция."

Призна, че не приема да види партията си с две или три министерства и четвърта или пета политическа сила.

"Трябва да имаме различни послания от това да казваме, че един или друг ни е виновен или да се молим като просяци да бъдем в някаква коалиция", посочи Витанов.

Допълни, че в този несправедлив свят БСП не може да не говори за равенството, за справедливостта, за доходите, за политики, за промени, за екология, за климат. Призна, че БСП е постигнала своите успехи в социалната сфера.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЛО

    49 1 Отговор
    Ясна е работата тежка зима иде,ще ни ударат режим на тока,а с тази суша и на водата...

    Коментиран от #4

  • 2 Отзад

    33 0 Отговор
    За вас
  • 3 Пич

    57 0 Отговор
    Мазник , без собствено мнение !!! Говорит радио Урсула !!! Сигурно се надява горкият , да го вземат за еврочиновниче !!! Гледай , какви креатури , решават бъднините на Европа и България !!!???
  • 4 Ами

    49 0 Отговор

    До коментар #1 от "НЛО":

    Народа трябва да им удари режим на уволнение !!! А и бой може да трябва !!!
  • 5 Перо

    38 0 Отговор
    Искат ционистки контрол,тогава без газ,без топло,без производство,високи цени! Искат джендария! Заради един ционистки превратаджия и наркоман всички ще страдат,без измислената държава и нация Украйна, да е член на ЕС и НАТО! Зеленски е sedotta e ebbandonata /прелъстена и изоставена/! Ето сега расизъм и дискриминация от унтерменши
  • 6 СДУХАН. КОМУНИСТЕ,

    34 1 Отговор
    НЯМА. ПОВЕЧЕ. ВЛАСТ. ДА. ВИДИТЕ СКАПАНИ. ДАЛАВЕРАДЖИИ

    Коментиран от #9

  • 7 Този

    34 1 Отговор
    Абе вие от БСП направо се чудите как да не влезнете в следващия парламент.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тъпан

    24 2 Отговор

    До коментар #6 от "СДУХАН. КОМУНИСТЕ,":

    Всички са комунисти и бивши и настоящи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аз и тя

    31 0 Отговор
    Европа направо ни го заби!
    Тока скочи до небесата,газта до космоса............
    Слава на ЕС!
  • 12 Моарейн Дамодред

    38 0 Отговор
    Пак ще го напиша - ЕС не само регистрира кризите, той ги предизвиква. Ясно е кой е най-потърпевш от това - населението на най-бедната държава в съюза.
  • 13 Лошо е да пишеш по инерция

    8 0 Отговор
    30% ползва нефтохим например.
  • 14 С тези приказки

    20 0 Отговор
    Не е ли време да ги накъсим тия с 15 - 20% от към горния етаж. И без това не го ползват по предназначение.
  • 15 Охо-бохо

    19 0 Отговор
    Глобалистка банкстерска прислуга! Прогресивен алианс, подмяна и замяна на социализма. Махалото се оттласна към това ниските социално нива да искат десни партии и политики. Но не българското соросоидно псевдодясно!
  • 16 Мнение

    16 3 Отговор
    Прав е за всичко,което казва.Ние сме по-големи потърпевши от Русия и Украйна.Също е казал,че санкциите видимо не за всички важат.А това,което най-много ми хареса е,че трябва да имат различни послания от това да се казва,че друг им е виновен.
  • 17 нннн

    25 1 Отговор
    Ами, ако гинekoлoжкaтa заповяда да намалим храната с 85 процента? Ще слушаме без да папкаме ли?

    Коментиран от #20

  • 18 Копейкин

    2 18 Отговор
    Едно си костя знае, едно си тpoл-koпейкин бае. :)))
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Стт

    13 1 Отговор

    До коментар #17 от "нннн":

    То това предстои(глад), но много хора още не го усещат и не вярват, когато им се казва.В цял свят редуцират животновъдството!!!
  • 21 Ако някакви си евроджендъри

    19 1 Отговор
    искат да пестят - да се оправят (буквално и преносно). Аз и семейството ми нямаме никакви намерения да демонстрираме фалшива солидарност заради едните фалшиви "ценности".

    Коментиран от #28

  • 22 Ванко шемета

    3 13 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 дреме ми 😂😂😂
  • 23 Телевизия Бобов дол

    20 1 Отговор
    Две пояснения 1: газ има но ЕС сама предизвика енергийната криза налагайки някакви недействащи санкции от типа ( аз няма да си играя вече с теб защото мама така каза ).
    2: намалянето на потреблението на газ е препоръчително на доброволни начала а не задължително защото в противен случай ще бъде противозаконно ( но нашите политици за да се докарат пред големия шеф ни надянаха примката ).
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хохо секса

    5 3 Отговор
    "Ако цяла Европа се откаже от руския газ, той няма да има с какво да бъде заменен"

    ТОВА Е ЛЪЖА!
  • 28 възрожденец

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ако някакви си евроджендъри":

    А ТИ!, имаш ли някакви ценности?
  • 29 Ранно пиле

    3 0 Отговор
    Щом Дойче веле казва...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 1111212233

    2 0 Отговор
    Като чуя за някой Витанов и се изприщвам! Имаме нашествие на Витанови!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове