Last news in Fakti

16 Август, 2022 11:07 1 247 16

Мика Зайкова: Планът за възстановяване не е съвсем добър, 50% от българите живеят в бедност

  • мика зайкова-
  • план за възстановяване-
  • българи-
  • бедност

Категорично доходите изостават от инфлацията, смята Кузман Илиев

Мика Зайкова: Планът за възстановяване не е съвсем добър,  50% от българите живеят в бедност - 1
Снимка: NovaNews

Според НСИ можем да спестяваме 300 лева на месец, което не е вярно, а причината са неравенствата. От 2,3 млн. пенсионери, 940 000 получават минимална пенсия. Тяхната пенсия се е увеличила с 37 лева. От под 3 млн. работещи, около 430 000 получават минимална работна заплата, която е без необлагаем минимум. 50% от българите живеят в бедност. Това коментира икономистът Мика Зайкова за "Твоят ден".

Според нея няма инвеститори заради голямата корупция и несигурността. "Планът за възстановяване не е съвсем добър, не се знае дали като се хвърлят много пари, нещо ще проработи. Не знаем дали следващият парламент ще има мнозинство или ще влезем в спирала от избори. Освен това светът влиза в рецесия, това значи, че БВП ще има малък или никакъв ръст", подчерта Зайкова. И попита какво пречи "Газпром" да е един от източниците на газ за България.

За икономиста Кузман Илиев реалността е, че инфлацията е регресивен данък, който удря повече бедните. "Храните поскъпват на годишна основа с 25%, докато доходите изобщо не растат с тези темпове. Категорично доходите изостават от инфлацията. За да може бизнесът да вдига заплатите, трябва да произвежда повече. А това ще стане ако има прогнозируемост и цената на газа да не скочи от 140 на 300 лева", обясни той.

По думите му само през инвестиции частният сектор ще стане по-богат, а доходите ще се вдигнат. "Може да има избори до откат. Увеличават се приходите и разходите и се налива от пусто в празно. Трябва да има сценарии, който да помогне да се сформира бюджетът за догодина. Когато се вдига минималната работна заплата, сякаш се забранява да се наемат хора. Тя не трябва да пречи на пазара на труда. Положителният ефект ще дойде от инвестиции", категоричен е икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доган

    13 1 Отговор
    Планът за възстановяване е за крадците скрити зад партии!!!
  • 2 Боко

    9 2 Отговор
    И аз обеднях. Половин чекмедже отиде за изборите!
  • 3 ЗамислеТесЕ

    5 2 Отговор
    Замислете се, бореха се уж 30 години за демокрация, сега искат всички да получават по равно ... значи никакъв капитализъм не трябва да има, да връщата старите времена и всички да живеят еднакво добре, а не 30 години неравенства и сега да ги уеднаквим за година-две !

    Коментиран от #8

  • 4 ТаУмВзе

    5 0 Отговор
    Яко бедни сме, щото ни владеят Още по прост слугинаж на козяк. И по зле ще става! Гледай са зимата, как Приключваме. ИЗБОРЧЕТА А? БУХАХАХ
  • 5 Повръщам

    1 3 Отговор
    Махнете го това нещо "всезнаещо" и нищо неправещо, само вредящо.
  • 6 "Планът за Разрушаване"

    6 1 Отговор
    Поставя такива условия и ангажименти пред България в приложения, които ще униЩожат българската икономика и потребители, семейни ценности и идентичност, и последващ демографски срив, енергиен. Съзнателно негативите не се споменават изобщо в публичните дебати. Както беше с приема ни в НАТО и ЕС.Парите, които ще получат политиците, за да се "самоспасят" политически, тъй като са остарели морално и изиологически, а "маските паднаха" с последните управления са "къРвави" за България. Същото важи за евРото, изкуствената инфлация и докарването на Европа до ПроСешка тояга, връщане на "Тъмната Европа". Бъдещето принадлежи на "многополюсният свят", а политиците ни налагат идеологията на "Смъртта" в целия й изкуствен блясък, бъдещо пушечно месо на Англосаксия, или въвличането ни в пряк конфликт срещу империите на Евразия Русия, Китай, Иран, а с империи не се воюва, търси се мир.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Замислих се

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ЗамислеТесЕ":

    Значи всички да живеем еднакво зле и партийните другари да живеят добре. Или си въобразяваш, че ще има всичко, каквото има сега и ще плямпаш свободно каквото ти щукне и най-вече да е "безплатно", или почти без пари. Ми включвай на шеста.и бегай при другаря Ким, аз нема да дойда.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Студопор

    6 2 Отговор
    Браво на тая женица! Само тя се старае да е безпристрастна и да говори разбираемо.
  • 12 генчо

    2 1 Отговор
    що ма всичките комунисти и нашите семейства си живеем добре кво ни интересуват предателите как живеят
  • 13 Матей преображенски

    4 0 Отговор
    В други закъсали страни дават ваучери на бедните ,бе,вашта мам-ка,милорд!Тука ръсят кат дядо поп,и по привидно парадоксален начин печелят богатите.Е,да,ама не,точно така е замислено,уж като грижа за бедните ,а пък се дава възможност на богатите да се възползват от намалението,този йезуитски и макиавелистки подход е с печални резултати.През зимата тази схема за подпомагате на богатите би трябвало да зацикли,защото ще опре до социалната поносимост.
  • 14 Анонимен

    2 0 Отговор
    Какво направи Зайкова като депутат нищо а сега лае
  • 15 Сергей

    2 0 Отговор
    Тоя идиотски бабет да вземе да отиде да гледа внуците които има от сина си без това той ѝ дава пари да живее според нея а не тука да мели и да ръси глупости! Кой ли се е прежалил за това човекоподобно?
  • 16 ОБЕКТИВНИЯ

    1 0 Отговор
    АМА УСПЕШНО ПОДПОМАГАМЕ ТАКА НАРЕЧЕНИЯ БИЗНЕС.
    ВСЕКИ МЕСЕЦ НОВА ПРОГРАМА, НОВИ(СВЕЖИ) ПАРИ. ЗА РАБОТЕЩИТЕ.... СВЕЖ Й!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол