Last news in Fakti

17 Август, 2022 09:33 661 7

Икономисти: Инфлацията може леко да се забави към края на годината

  • инфлация-
  • война-
  • икономисти

От своя страна Мика Зайкова заяви, че това, което причинява инфлацията е войната в Украйна, която разделя света на две и която ни отделя от суровинния източник, а именно Русия

Икономисти: Инфлацията може леко да се забави към края на годината - 1
Снимка: БГНЕС

Инфлацията на годишна база чупи нови рекорди, въпреки успокоението в ръста ѝ през последните месеци. За рекордната инфлация и доходите на българите aнализ в студиото на "Денят започва" по БНТ направиха икономистите Мика Зайкова, Георги Вулджев и Щерьо Ножаров.

Според Вулджев, много е вероятно от сега до края на годината да се види едно забавяне в ускорението на инфлацията, т.е. тя да се застопори някъде близко до настоящите нива, които към момента са 17%. Може дори и леко да се забави към края на годината. По думите му, инфлационните тенденции и факторите, които причиняват високата инфлация са налице и най-вероятно тя ще продължи да е дълбоко двуцифрена до края на зимата.

От своя страна Мика Зайкова заяви, че това, което причинява инфлацията е войната в Украйна, която разделя света на две и която ни отделя от суровинния източник, а именно Русия. Не става дума само за газ и петрол, но и за метали, зърно и много други неща. По думите ѝ, това, което причинява инфлацията не е отминало, нито има някакви данни, че ще намалее. Светът влиза в рецесия и инфлацията ще се ускорява, а няма да намалява, подчерта Зайкова.

Щерьо Ножаров от БСК посочи, че инфлацията ще остане на сегашните нива като на годишна база ще е някъде около 15%. Българският лев е привързан към еврото и страната оперира с позиции в долари. Всички монетарни мерки, които бяха предприети в САЩ и в ЕС за охлаждане на инфлацията ще дадат ефект в стокообмена, каза Ножаров. И допълни, че голяма част от инфлацията се дължи на инфлация на предлагането, но търговските вериги имат способността да се приспособяват към външни шокове и такова приспособяване вече е започнало.

Във връзка с повишаването на доходите, според икономистите това повишаване е в реалната икономика и в частния сектор. Държавата, колкото и да се опитва да налива пари по какъвто и да е начин, не може да постигне устойчиво в дългосрочен план покачване на доходите. Разковничето за вдигането на доходите е в инвестициите.

По отношение на пенсиите, Мика Зайкова каза, че в момента пенсионният фонд е в дълбок дефицит от 4 милиарда лева и това не става само с вдигане на осигурителни вноски. Според нея, ръстът на доходите на работещите е много нисък - 7,7 на сто и при липса на инвестиции едва ли ще стане много по-висок. Пенсионната система се нуждае от сериозен ремонт и дисциплина, особено във фискално отношение. В контекста на този огромен дефицит не трябва новите разходи за пенсии да изпреварват ръста в приходите от осигуровки.

Според икономистите, за България все още не е ясно дали ще се влезе в рецесия. Ако има адекватна политика на местно ниво може и да се разминем с нея, но до голяма степен това зависи от външни фактори.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    МОЖЕ, ама по-скоро няма да МОЖЕ ‼️
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    1 1 Отговор
    Не пише за коя година ще се случва тая чудесия! Надай се. Всичко замина по дяволите вече.
  • 4 Макарон

    2 0 Отговор
    Надувайки минималната и пенсиите ще се забави някой друг път.
    Вдигнахте банковите лихви, ама това недоразумение, което натворихте няма да се реши толкова лесно.
  • 5 Сигурно

    1 0 Отговор
    Защо тогава сърбите плащат 44€ за 1000 м3 газ, европат 2 400€ за 1000м3
  • 6 Иван

    1 0 Отговор
    Инфлацията е поне 40% стига сте лъжели хората, а от факти да триете коментари
  • 7 Инфлацията до края на

    0 0 Отговор
    годината ще стане ли трицифрена?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове